Бареков и парламентарните избори през март 2017

На 17 февруари 2017 става публично намерението на Николай Бареков партията му "Презареди - БГ" да влезе в предизборната надпревара (за изборите на 26 март 2017) само и единствено с обещание за борба с корупцията. "Социална програма няма да имаме, нито ще обещаваме. Независимо от резултатите на изборите ще се борим само да победим корупцията." Обявен е лозунгът на партията - "Да сменим системата". Бареков е направил схема на това, с което ще се бори, под надслов "Хидрата на корупцията”. Трите глави на хидрата, която Бареков тръгва да "обезглавява", са – 1. белите якички, сред които Иво Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев, 2. - контрабандата, ръководена от "сиви олигарси" и 3. - политиците. Хидрата имала и сърце и бял дроб, в които "виреят" тайните приватизации (Лукойл, Кремиковци), източването на КТБ, както и злоупотребата с еврофондове. А черният дроб бил Здравната каса, където всяка година потъват 5 млрд. лева. Всичко започвало обаче от стомаха,  - от времето на Иван Костов. Оттогава досега в България били източени 70 млрд. лв. А това, от което тръгвала корупцията - краката на видрата, били съдът и прокуратурата (Софийският градски съд, където се гледали делата на цяла България, трябвало да се разформирова) и партиите, сред които и новите - на Марешки, Да, България и Нова република. 

В предизборната борба Бареков встъпва с четири основни точки и малка Харта за борба с корупцията: презареждане във властта и политиката, презареждане за бюрокрацията, презареждане на съдебната система и презареждане на медийната среда. В тях се съдържат идеи - от 100% мажоритарен избор на депутати, народни представители без имунитет, операция "Чисти ръце", която да провери имуществото на всички политици, Черна книга на прехода и обвинителни актове за него, криминализиране на неизпълнени предизборни обещания, разваляне на всички концесии, операция "Чисти ръце" и в администрацията, съкращаването й с 30%, 6 месеца за едно дело, електронно правосъдие, детектор на лъжата за всички съдии и прокурори - до изчистване на медиите, разкриване на собствениците им и криминализиране на фалшивите новини. 

Преди да представи програмата си, Бареков организира и форум за корупцията, на който специален гост е бившият премиер на Сърбия Зоран Живкович, известен с борбата си с корупцията. На този форум присъстват още Капка Сидерова, Димитър Стоянов, прокурорът Роман Василев, бившият служебен премиер Ренета Инджова и ректорът на УНИБИТ Стоян Денчев. 

Източник:

http://offnews.bg/news/Politika_8/Programata-na-Barekov-Da-obezglavi-hidrata-s-tri-glavi-Prokopiev_647513.html

 

Три дена по-късно, на 20 февруари 2017 в интерент изданието “Офнюз” четем:

"Утре няма да регистрирам листи в нито един избирателен район от името на моята партия "Движение Презареди България". Считайте това за израз изцяло на моята воля!" Това обяви в позиция до медиите лидерът на формацията и бивш тв водещ Николай Бареков.

"На въпроса, който всички ми задавате - защо се отказвам, като след толкова много мъки и усилия стигнахме почти до края, отговарям: Когато достигнах края, видях, че съм стигнал до цирк, в който маймуните и лъвовете изнасят представление, а аз съм вълк, може би единак. Както знаете, вълкът, макар и не цар на животните, е единственото животно, което не играе в цирка", заявява той.

И още от обясненията на Бареков:

"Взех решение да не се нарeждам до Марешки, Радан, Каракачанов, Витков, Христо Иванов и всички останали на тези избори. Обещанията, които дават на хората, ги превърнаха в обикновени „ало-измамници". За всички тези хора политиката се явява бизнес и насъщно препитание. За мен политиката никога не е била това и е излишно да ви напомням, че за 3 години, откакто съм в нея, не чух една добра дума за себе си и никога не бях допуснат до властта и до политическия дебат. Всички тези „ало-измамници" ограбиха моите идеи, но бягат като дявол от тамян от основното ми послание: „Да сменим системата!" и да превърнем тях - политиците - в роби и обикновени служители на народа."

Той заявява и че "армията му била ограбена, но макар и сам, продължил да се бори с вятърните мелници".

"Истина е, че участието ми на тези избори щеше само да повиши интереса към цирка, но нямаше да бъде от полза за обществото", категоричен е Бареков.

Той заявява и че ще остане критик на системата и последователен враг на статуквото.

"Семейството, честта и моралът ми ме спират да продължавам да се ровя в тинята, а и смятам за безсмислено да продължавам битката за репутацията си срещу цялата помия, която хвърлиха върху мен. Времето ще покаже дали идеите и репутацията ми не са били по-силни от душманите ми", добавя презареденият политик.

Бареков все пак кани всеки гражданин, който иска да промени системата, да отиде при него.

"На "колегите" политици желая приятна актьорска игра, а на публиката -да внимава кой е написал сценария. Като спортсмен и журналист, мъж на близо 45 години, нямам никакво намерение да лъжа децата си и да участвам в нагласените мачове, които са ви подготвили. Веднъж декларирах, че за мен политиката не е на всяка цена, а сега ви го показвам", завършва медийното изявление на бившия тв водещ.”

http://offnews.bg/news/Politika_8/Barekov-se-otteglia-ot-izborite-Ne-iskal-da-igrae-v-tcirk_647752.html