Преглед на печата за 30 юни 2012 г.

Георги Стоянов - http://www.investor.bg

Държавата е бутнала под 1/3 от незаконните строежи край язовирите
в. Сега

Бавните процедури и обжалванията в съда спъват бързото премахване на незаконните строежи край 53-те значими язовира у нас. Под 1/3 от установените като незаконни сгради са съборени от дирекцията за национален строителен контрол, показва отчетът на структурата. ДНСК са издали 553 заповеди за премахване на незаконни строежи, но от тях са изпълнени едва 169 към края на юни. Съдът е отменил 49 заповеди.
111 сгради по бреговете на яз. "Ивайловград" вече са бутнати. Акцията обаче в т.нар. "митничарско село" се води над 1 г. Предстои в близките дни да се премахнат още 25 незаконни сгради край този язовир. Край "Тича" пък вече са съборени 20 сгради, а край "Искър" - 8. 2 постройки ще бъдат премахнати през юли край язовир "Йовковци" и три - край язовир "Искър".

Протестите в защита на горите се разрастват
в. Сега

Още един град се присъедини към протестите в защита на горите във вторник, когато ще има обществено обсъждане на върнатия закон в парламента. Паралелно с шествието в София Пловдив се надига с флашмоб под надслов "За горите". Варненци пък са тръгнали да спасяват морската си градина от застрояване, което се позволява с новия устройствен план на града.

Напрежението между управляващите и гражданите, които протестират срещу закона за горите, отново се повиши, след като мнозина разбраха, че при широко рекламирания прием на становища по закона се допускат само организации и сдружения. "Гражданите са изключени, което не е логично, защото все пак това бяха граждански протести", коментира Петя Шереметова от "Биоразнообразие".

Залп от фирмени отчети едва не срина пак Търговския регистър 15 000 заявления са подадени за ден, а преди месец пристигали само по 230
в. Сега

Въпреки уверенията на Агенцията по вписванията, че проблем няма да има, онлайн подаването на фирмените отчети и тази година почти блокира системата на Търговския регистър. Срокът изтича днес, но част от фирмите се притесняват дали ще успеят да изпратят книжата си заради проблемите в сайта на Агенцията по вписванията.

Подобен проблем възникна и миналата година, но тогава подаването на отчети онлайн бе блокирано за близо седмица. Тогава от ръководството на агенцията си "измиха ръцете" със своите предшественици, които се оплаквали от недостиг на ИТ специалисти.


Летище София с нов терминал
в. Новинар

Летище София ще има нов терминал. Проектирането му ще започне през следващата година, съобщи изпълнителният директор на летището Веселин Пейков пред "България он еър".
Все още не е решено дали обектът ще се строи на мястото на Терминал 1, или ще се изгражда трети, уточни Пейчев. Около 30 милиона лева ще бъдат вложени в две нови пътеки за рулиране и бизнес перони.

ГЕРБ вече се готвят за изборите догодина
в. Новинар

Цветанов призна за "чадър" от кюстендилски депутат над Фози. Управляващата партия ГЕРБ вече се готви за парламентарните избори следващата година. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по време на посещението си във Варна.
Цветанов заяви още, че на 10 юли ще бъде подписан договор за интегрирания градски транспорт на Варна, който е на обща стойност е 114 милиона лева. С парите ще бъдат купени 70 нови автобуса, ще бъдат изградени 14 км велоалеи, ще се направят модерни кръстовища.

Плевнелиев води родния бизнес в Германия
в. Стандарт

Нови немски инвестиции у нас ще се опитат да привлекат президентът Росен Плевнелиев и икономическият министър Делян Добрев при посещението си в Берлин.
Заедно с бизнес делегация от над 20 представители на родни компании и банки те ще посетят столицата на Германия на 2 и 3 юли. Сред тях са шефът на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян, наследникът на Плевнелиев като управител на "Линдер Имобилен Мениджмънт" Георги Ранчев, изпълнителният директор на "Национална компания Индустриални Зони" Валери Андреев, генералният директор на "Метро Кеш енд Кери България" Емилиян Абаджиев и шефът на борда на директорите на "Кауфланд България" Димитър Спасов.

Бойко: Може да кръстят МВР академията на мен
в. Стандарт

"Преди имах страх за живота си. Сега вече, не. Закога? Лошото е да те утрепат млад. Сега вече... Ще кръстят Академията на МВР със сигурност на моето име (смее се) или някоя улица в Банкя". Това признава премиерът Бойко Борисов в интервю пред сп. "Биограф".

Той разказва, че съжалява за раздялата си с Цветелина Бориславова. Борисов определя бившата си спътничка като умна жена, която дава безценни съвети. "От 4-5 г. не сме заедно, а те продължават да й ядат ушите. Сигурен съм, че и тя си ме обича още, и аз храня най-добри чувства към нея. Но не беше честно, не е правилно да я измъчвам", разказва Борисов. И допълва, че откакто е премиер, не стъпва по ресторанти и кафета, а на кино ходи само с Вежди Рашидов.

ПИБ предприема действия за опазване на активите в ОЦК – Кърджали
в. Стандарт

Първа инвестиционна банка започна процедура по описване на машините и други активи в ОЦК – Кърджали, съобщиха от финансовата институция за агенция Стандарт нюз.
За да се избегнат спекулации по темата заявяваме, че това действие има за цел охрана и опазване на машините и сградите от повреди и недобросъвестни посегателства, което е в интерес на работниците и бъдещето на производството. По този начин ще се осигури поддръжка и непрекъсваемост на работата на основните машини до идване на нов инвеститор”, пише още в съобщението.

 

Новини от българския web
http://novini.dir.bg/news.php?id=11465704

„Движение граждани за властта”, коментира „Труд”. Всеки втори политически субект в страната съдържа в името си „движение”, „гражданин” или и двете. Може би думата „партия” вече е тотално дискредитирана. Но „гражданско движение” би следвало да е не по-малко оцапано. Политическите и гражданските движения в България са започвали с някакви мили идеи и почти винаги са свършвали в клоаката на властта или в праха на забравата. Може би такава е природата на движението - да тече от върховете към низините, да се променя от чистото към басейна на отпадъчните води. И странното е, че колкото по-низко слизаш, толкова по-големи са шансовете да попаднеш във властта. Само в рамките на един уикенд се учредиха една политическа партия и едно движение. Всички тези формации си приличат по това, че техните граждани се движат към властта. Едни вече бяха там и пак искат, други тепърва сънуват.

„Смятаме да бием БСП и ГЕРБ на изборите”, е озаглавено интервюто в „24 часа” с Даниел Вълчев, учредител на партия „България на гражданите”. „Подготвяме документ, който ще даде отговор на въпросите защо е нужен нов проект, какъв искаме да бъде той, по какво ще се различава и заради кои неща бихме си заложили имената, времето и енергията”, казва Вълчев. Той посочва, че техният проект е недолюбван от всички политически играчи. ГЕРБ си мислят, че пак ще играят мача „Или ние, или Станишев и Доган”. В БСП пък хранят илюзията, че свличането на ГЕРБ помпа тях. ДПС се осланят на важната си роля в патови ситуации. „На всички тези сценарии ние пречим. Ще участваме сами на изборите и ще играем за първо място”, заявява Вълчев. ГЕРБ и тройната коалиция Ц открийте разликите, коментира „Сега”. По изборите се говори едно, след това се върши друго. Краят на третата година от началото на мандата на кабинета „Борисов” е удобно време за равносметка не на приказките, а на действията. Обещанията на ГЕРБ за падане на депутатската неприкосновеност бе припев от мантрата „Виновните ще си го получат”. Днес е непокътната. До края на третата година от мандата двама ключови министри на тройната коалиция бяха сменени - на икономиката Румен Овчаров и на вътрешните работи Румен Петков. Днес министерството на икономиката също не се управлява от първоначалния титуляр. Трайчо Трайков получи хокане на изпроводяк от премиера, без да е ясно защо. Смяна в МВР няма, не може да има, за арести в „Цецовата дружина” е абсурд да мислим. Някои от тогавашните “лоши“ днес са в личния премиерски приятелски кръг. Смяна на министри заради корупция няма. При тройната коалиция вътрешните противоречия събориха някои от съмнителните фигури. С което корупцията също не намаля. Колкото повече изтича сегашният мандат, толкова повече оправданията на ГЕРБ изглеждат като копирани от репертоара на предшествениците им. Ски туризмът смени голф туризма. Факт е, че в момента България усвоява европейски фондове, а в последната година при Станишев не го правеше. Това е успех на ГЕРБ, но на фона на изключително ниско поставена летва.

„БТК. Прочети наобратно”, е водещо заглавие в „Капитал”. Притеснения, слухове, въпроси, шепот - иначе ярко осветените коридори на БТК напоследък са всъщност мрачно място за служителите. Дано покрай страха сред персонала не се е загнездило и суеверие - според него е лоша поличба нечие име да се произнесе на обратно. А купувачът на най-стария и стратегически телеком в България най-вероятно ще е Корпоративна търговска банка (КТБ). По информация от отлично информирани източници от бранша, пожелали анонимност, сделката ще бъде подготвена още до края на идната седмица, а новите притежатели на БТК ще са Цветан Василев и VTB Capital - инвестиционното звено на руската Внешторгбанк. Какво ще стане с БТК, ако след седмица името й наистина може да се чете на обратно? В краткосрочен план - голяма част от проектите й ще се развържат, защото мегаструктурата, в която влиза, очевидно има влияние във властта. В дългосрочен - доколкото все пак говорим за финансов инвеститор, той ще иска да я продаде. От една страна, тя ще е до такава степен оплетена в останалата част от групата, че подобна сделка би била отново рекордьор по сложност и съответно - атрактивна само за много мощни инвеститори. Оптимистичното е, че телекомуникациите са бизнес за големи. А такива в световен мащаб не липсват.

„Мистериозни инвеститори вдигнаха цената на тока с 13%”, отбелязва „Сега”. Само за една нощ планираното поскъпване на тока за домакинствата от 1 юли се увеличи от 10 на 13%, а изненадващата новина предизвика словесни войни в парламента. Очевидно по сценарий на управляващите шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев спешно пристигна в Народното събрание, за да докладва, че по-резкият скок се дължи на внезапен наплив на нови соларни централи. А строителното министерство започна спешна проверка на работата на ДНСК през последните два месеца, защото има съмнения за незаконни разрешения за ползване на фотоволтаични инсталации. От строителното министерство не отговориха колко и къде са обектите, присъединени през последните 2 месеца, нито кои са собствениците им.

„България между две Европи”, коментира „24 часа”. Посочва се какво следва за България от Европейския съвет в Брюксел. Ще има банков съюз, в чиито решения ние можем да участваме. Ще се отпуснат 120 млрд. евро, до които ние също ще имаме достъп. Един от пробивите е и отхвърлянето на независима съдебна система като макроикономически критерий при оценките. От една страна, българите са прави да се мръщят - съдебната система не подлежи на статистическо измерване. От друга страна обаче, функциониращата съдебна система е основен критерий за функциониращ пазар. Три са основните критерии за добре работещо стопанство: стабилни макроикономически показатели, липса на корупция, работеща съдебна система. По първа точка сме се справили. Железният ни 3-процентен дефицит е мантра, която управляващите не спират да повтарят. В другите два обаче е разковничето. И в тях е отговорът защо по статистика България е отличничка като Германия, а в реалния живот е по-назад дори от Гърция. (БТА)