Преглед на печата за 2 юли 2012 г.

София, 2 юли /БТА/

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

С какво ГЕРБ губи изборите през 2013 г., коментира "Труд". Въпреки че в момента има малка електорална преднина пред БСП, за ГЕРБ има сериозен риск да загуби през 2013 г. Причината за това е в лошото отношение на управляващите към обществото. Никой в крехката история на младата ни демокрация не е обиждал толкова често и директно българите, колкото лидерите на ГЕРБ. Тяхното отношение към гражданите често е като към поданици, предадени им по наследство. Този средновековен поглед към "народа" не признава правото на гражданите да ограничат властта. Водещи фигури в ГЕРБ не приемат критика. Най-сериозните политически предизвикателства пред ГЕРБ са две - да спрат да обиждат обществото и да предложат реалистична, изпълнима и коректна визия за следващия мандат.

 

***

Властта залости здраво входа за достъпа до информация, коментира "Сега". Тази власт само с няколко хватки буквално блокира достъпа до публична информация. Особено когато данните не са в полза на управляващите или те искат да ги скрият колкото се може по-дълго. Пред публиката се развява някаква бутафорна телевизионна показност, обществото се засипва с всевъзможна информация за това как ГЕРБ даряват за бедстващите в село Бисер или Перник, как строителният министър и премиерът садят блатни кокичета и превеждат през пътя костенурки, как земеделският министър не оставя продукт с палмово масло по щандовете. Но опрат ли нещата до това да се разсекретят обществените поръчки за една или друга далавера, за това дали някое ведомство е получило странни дарения, кой е собственик на язовир или колко бонуси са получени в администрацията, изведнъж настъпва подозрително мълчание. Другите възможности са да се прехвърли отговорността върху някой друг или просто се скрият зад фразата лични данни, търговска или служебна тайна, класифицирана информация.

За малко повече от 3 години ГЕРБ напълно запечата входа пред достъпа до обществено значимата информация, включително и тази за изхарчените държавни пари, дошли от данъците на всички нас.

***

При ГЕРБ връзкарството бе издигнато в култ, коментира "Сега". Управлението на Бойко Борисов ще се запомни с много странни факти и събития, но особено впечатляващо е  нашествието на "калинките". В България винаги е имало парашутисти и политкомисари, пращани на особено важни и особено сладки постове - министерски кресла, директорски бордове, в агенции и комисии и т.н. ГЕРБ обаче постави абсолютни рекорди в назначаването на тотално некомпетентни хора начело на дружества и структури, които управляват милиони. Властта така и не обели дума за въвеждането на конкурсни процедури и класирането на кандидатите на база ясни изисквания и стратегия за управление на дружествата. Така попадането в борд на фирма се оказва процедурно далеч по-лесно начинание от наемането и на най-младшия експерт в държавната администрация. "Трудоустрояването" на знайни и незнайни роднини, приятели, бизнес партньори, партийни активисти без необходимата подготовка струва на държавата милиони в пропуснати дивиденти и възможности за развитие. Този "случаен" подбор обаче има и друга цена - на послушанието. През целия преход в областта на държавната икономика то е служило в името на една главна цел - корупция.

 

***

"Не искам да бъда първият и последен лидер на партията", цитира "Труд" изявление на Меглена Кунева, вече лидер на новата партия "Движение България на гражданите", направено на учредителния конгрес. Кунева декларира, че целта на формацията е да е първа на парламентарния вот, а не да съучаства в управление; че стои далеч от монополите и олигарсите и "никога няма да взаимодейства с партии", които купуват гласове и манипулират избори. Тя заложи и идея гражданите да имат законодателна инициатива.

"Около Кунева ще сме без юзди", смята кинорежисьорката Иглика Трифонова, член на сдружение "България на гражданите". В интервю за "Труд" тя обещава: "Ако партията влезе в парламента, ще наблюдавам всяко изказване на представителите й. И ако от банките на Народното събрание те заприличат на масата български самодоволни политици, това ще е началото на края на тази партия, една от поредните в България. Но аз не мога да допусна, че това ще се случи и съм пълна с надежди", казва Трифонова.

***

Десните партии стават присъдружни на ГЕРБ, отбелязва "Сега". Местните структури на десницата все повече се превръщат в присъдружни формации на ГЕРБ. Това сочи разстановката на силите в общинските съвети на най-големите български градове. Настоящите местни парламенти бяха структурирани през декември, оттогава в тях текат ударни преобразувания, като най-отчетлива следизборна топлота към ГЕРБ демонстрира СДС. Най-интересно е във Варна, където формацията на Бойко Борисов спечели 16 мандата, а в момента разполага с 22 гласа в общинския съвет. В Бургас най-големият партньор на управляващата партия е СДС. Десните са с ГЕРБ и в Пловдив. Най-сигурният съюзник на ГЕРБ в София са двамата представители на "Атака". СДС и ДСБ в повечето случаи не подкрепят предложенията на управляващата партия. В столицата пробив вдясно трудно се осъществява.

 

ИКОНОМИКА

"Грешките в енергетиката не са за левчета, а за милиони", е анализът в "24 часа".

От няколко дни властта се тресе като ударена от ток - не знаела, че ще бъдат присъединени толкова много зелени централи, и затова се наложи еленергията да бръква с цели 13% по-дълбоко в сметките на българите. Странно е, че властта е изненадана. От поне 3 години НЕК, електроенергийният системен оператор и енергото сигнализират, че не могат да присъединяват толкова много мощности. Сега се разрази спор кой е виновен. И че НЕК не дала вярна прогноза. Но НЕК отдавна е само една от многото енергийни компании. Политиката в енергетиката се прави в министерството и от подведомствените агенции. И за да се прави политика, трябва точна, вярна и навременна информация. И система за получаването й.

У нас определянето на цените винаги се случва на тъмно, казва в интервю за "Новинар" Богомил Николов, магистър по политология и стопанско управление. Според него ако България беше приела документ, от който да се знае всяка година с колко ще се увеличава произведената енергия от възобновяеми източници, да има плавен график, така че да достигнем целите за 2020 година, защото това е ангажимент, който сме поели пред Европа, то нещата можеха да са прогнозируеми. Така щяхме да знаем, че всяка година електроенергията ще поскъпва с 1-2 %, заради тази зелена енергия. А не, както сега, да ни сервират шоково поскъпване, а догодина може пък да няма никакво увеличение. У нас определянето на цените винаги се случва на тъмно. Защото всички цифри, с които работи държавната комисия, си остават търговска тайна. В крайна сметка обществото по никакъв начин не може да противодейства на този процес, тъй като не знае какви разходи се определят от тази комисия за компаниите. Тези цифри и калкулации, на базата на които ДКЕВР определя цената, се запазват като търговска тайна. Но какъв е смисълът и значението на търговската тайна при един монополист?

Каква е основната причина за поскъпването на тока с близо 14%, коментира "Стандарт".

Истината е, че зеленият ток ще си остане отровно зелен като алчността на тези, които приеха лобисткия закон за зелената енергия през 2007 г. Закон, който отвори вратите на България за многомилиардни инвестиции във фотоволтаични, ветрогенераторни и др. уж екологични централи. Инвестиции, които не откриха почти никакви работни места, но които завладяха част от най-хубавата територия на страната, прогониха птиците и други животни. Инвестиции, които задължиха държавата да влага от своя страна огромни средства в изграждането на компенсиращи мощности, тъй като средната разполагаемост на новите соларни и вятърни централи е  съответно до 1350 и до 1700 часа, а не като на АЕЦ и ТЕЦ - по над 8700 часа годишно. Инвестиции, които бяха прогонени от по-рано събудилите се общества в Испания, Чехия и др. страни, но бяха пуснати у нас! Ще плащаме скъпо и прескъпо още дълги години напред, тъй като и промените в закона от миналата година задължават НЕК да изкупува енергията на непроменливи цени цели 20 г. напред.

Цените на тока отиват в съда, пише под глава "Преса". Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори се готви да съди ДКЕВР за неочакваното поскъпване. Някои от фирмите ще вдигнат цените на стоките си, други минават в режим на икономии, за да не фалират.

    БЪЛГАРИЯ - ЕС

"Борисов се лепна за Меркел като бодигард", коментира "Сега".

Премиерът Бойко Борисов отиде на ключовата среща на Европейския съвет миналата седмица с цял куфар инструкции от министерства, експерти, съветници и дипломати каква да бъде българската позиция по обсъжданите въпроси. От изявленията му обаче се разбра, че не го е отварял. Но едно нещо бе запомнил и то действително се съдържа в обемист работен документ с название "Рамкова позиция относно бюджет Европа 2020", а именно - да се съобразява само с позицията на Германия. Едва ли е чел целия документ, който на 35 страници разглежда сбито предложението на Европейската комисия за следващия 7-годишен бюджет на ЕС и рисковете за България. Но в него има забележителен факт, който може да избоде очите на всеки читател. Заключителният раздел, наречен "Становища на другите държави - членки на Европейския съюз, по въпроса", започва с позицията на Германия и... свършва дотам. Какво мислят останалите 25 държави от ЕС изглежда няма значение и не бива да обременява Борисовата глава. Едва ли експертите сами са решили да икономисат труда си. По-вероятно е да са се придържали към неговото предпочитание какво си заслужава да му казват и какво - не. Нито дневният ред, нито основните документи на срещата бяха ясни на българския премиер.

В Брюксел са доволни, че ГЕРБ номинира за цифров шампион човек от опозицията, е озаглавено интервюто в "24 часа" с Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси. Тя разяснява, че цифровият шампион е нещо като посланик на добра воля. Човек, който разказва за новите технологии и се опитва да открива и свързва хора, които работят с тях. Титлата е част от усилието на Европейската комисия да направи континента ни свързан с широколентов интернет, а всеки европеец - в състояние да го използва. "В Брюксел това, че България се представлява от човек от опозицията, бе посрещнато с нескрито одобрение. То беше изтълкувано като гаранция, че темата е извадена от партийната риторика, че е някак универсално важна, че има много да се работи, че има много да се говори по нея", казва Паси.

БТА