Преглед на печата за 24 август 2012

В. „СЕГА“

Топи се средната класа в САЩ

Най-важната прослойка попаднала в "изгубено десетилетие" заради намалелите доходи.

 

Париж иска ЕС да се заеме с ромите от България

Франция поставя въпроса за ромското малцинство на най-високо европейско равнище, като в същото време маха ограниченията за достъп на чуждестранните роми от ЕС до френския трудов пазар, предава в. "Сега".

Правителството на Жан-Марк Еро ще поиска от кипърското председателство на ЕС ромският проблем да бъде включен в дневния ред на следващото заседание на Европейския съвет, предаде електронното издание ЮроАктив. Неформалната среща на върха на ЕС ще се състои на 18-19 октомври.
Известно е, че Франция иска преговори с Букурещ и София, за да се вземат мерки за интегриране на ромите в родните им страни. Смята се, че 90% от чуждестранните роми във Франция, наброяващи 15 000-20 000 души, са от Румъния и България.

Новината за поставянето на ромския въпрос в европейски мащаб дойде непосредствено след обявените от Париж мерки за вдигането на ограниченията за работа пред ромите. След заседанието във вторник на ключови министри с представители на чуждестранната ромска общност правителството обеща да премахне глобата за френски работодател, наел българин или румънец. Досега глобата достигаше 1800 евро и бе сериозна пречка.

Другата основна мярка е обещанието да се разшири сегашния списък от 150 професии, до които гражданите от Румъния и България, включително ромите, ще имат достъп.
С решенията се "улеснява постъпването на работа, до голяма степен се разширяват и смекчават ограниченията, които в момента тегнат върху ромите, желаещи да работят", посочи министърът по жилищната политика Сесил Дюфло.
Освен това правителството ще продължи разтурването на незаконните лагери и биваци, но занапред това ще се извършва само след съдебно решение или при опасност за обществената сигурност и при санитарен риск. Правителството обеща също да започне борба срещу проявите на експлоатация по бедността и да изгражда временни центрове за настаняване, включително за настаняване в съществуващи жилища.

Агенциите отбелязват, че премиерът Еро не е обещал да се премахнат напълно ограниченията за достъп до трудовия пазар от граждани на България и Румъния. По думите му това щяло да стане на по-късен етап, след като се проучи въпросът и се приложат по-умерени мерки. Франция може да запази ограниченията за българи и румънци до края на 2013 г.

Европейската комисия приветства обявените от страна на френското правителство мерки за облекчаване на достъпа до работа на роми и прикани Франция да отмени всички ограничения, веднага щом това стане възможно, гласи комюнике на говорителя й Оливие Байи. Комисията е "готова да подкрепи френското правителство за подобряване на рамката на условията, при които се извършва разформироването на незаконните катуни". "Приветства се и желанието на Париж за сътрудничество по въпроса с ЕК и останалите членове на ЕС", се казва в комюникето. Говорител на румънското правителство реагира положително на новината, но каза, че официална реакция ще има, след като в Букурещ се получи съобщение от кабинета в Париж.

 

Домакинствата спестиха над 400 млн. лв. през юли

Гражданите и фирмите избягват да теглят кредити въпреки промоциите на банките.

 

В. „ТРУД“

Харчим за първолак поне 250 лв.

Промоциите за първолаците тази година вече стартираха.

 

Гледат мерките за неотклонение на Дойчин Дойчев и Руслан Колев

На 20 август те бяха освободени без мярка за неотклонение.

 

Пускат движението до "Петолъчката" след 12 часа днес

Вижте как се организира движението на моторните превозни средства.

 

В. „24 ЧАСА“

Българин удуши любимата си в Мадрид, ловят го в Париж

Илхан Шакир И. удушил с шнур от лампа приятелката си Нериман Халил К.

 

Ислямска секта набира членове у нас

Не се знае къде и кога се събират последователите на "Ахмадия", но според публично огласени данни отпреди няколко години членската маса на тази секта тогава е достигнала 400 души.

 

Скандал в Германия за карикатура на Исус

Художникът Марио Ларс показва Исус, разпнат на кръста. Обърнал е поглед към небето, откъдето един глас му казва: "Ей, ти... Аз изчуках майка ти."

 

В. „ТЕЛЕГРАФ“

ВМА и МВР болница остават разделени

Срещу сливането се противопостави и военният министър Аню Ангелов, най-вече заради големите дългове на лечебницата.

 

Гимназия в Банско продава крави

Първоначалната тръжна цена за животните е 10 113 лева.

Военен самолет кацнал аварийно в София

Инцидентът е станал вчера, но военното министерство съобщиха за него едва днес.

 

В. „МОНИТОР“

Колелета под наем в София

Kамери ще вардят паркингите за велосипеди на метростанциите.

„Динамо” (К) и „Фиорентина” наддават за Бербатов

„Манчестър Юнайтед” продава деветката за 5 милиона евро.