Преглед на печата за 23 август 2012

В. "СЕГА"

Детски градини ще се откриват при облекчени изисквания

Различните помещения в детските градини вече ще зависят от броя на децата, вместо да имат определени размери, предава в. "Сега".

С обнародваните в Държавен вестник промени в наредбата за здравните изисквания в детските градини се регламентира, че само в някои помещения, като спалня, занималня и физкултурно-музикален салон, на дете трябва да има минимум 4 кв. м и 6 куб. м.

 

Атина иска от ЕС време, а не пари

Гръцкият премиер Андонис Самарас призова да се даде на Гърция повече време, за да приложи изискваните реформи, съобщава в. "Сега".

В интервю за германския в. "Билд" Самарас поиска глътка въздух за страната си, тоест малко повече време за прилагането на структурните реформи, които ще помогнат на Гърция да намали бюджетния си дефицит до изисканите от ЕС 3 процента от БВП. През 2011 г. бюджетният дефицит на Гърция беше 9.3 процента от БВП.

На Атина беше даден срок до края на 2014 г., но сега Самарас настоява за удължаване на срока. "Всичко, което ние искаме, е малко въздух, за да можем да дишаме, за да вкараме икономиката в пътя, за да увеличим държавните постъпления. Повече време не означава автоматично повече пари", увери Самарас в интервюто си за "Билд".

"Ако сега Гърция бъде изоставена, несигурността за другите страни и тяхната уязвимост ще нараснат", предупреди той и подчерта, че излизане на Гърция от еврозоната ще бъде катастрофа. "Това означава още 5 г. рецесия и нарастване на безработицата над 40 процента. Това ще бъде катастрофа за Гърция, икономическо бедствие, ще има социални бунтове и невиждана криза на демокрацията", предупреди премиерът.

Той припомни, че в последните 3 години стандартът на живот на гърците е намалял с 35 процента. Завръщане към драхмата ще означава незабавно намаляване с най-малко 70 процента на стандарта на живот, добави Самарас. "Кое общество, коя демокрация може да оцелее в този случай?", попита той.

Гърция влиза в пета година на рецесия. Тя трябва до края на 2014 г. да е направила икономии на стойност 11.5 милиарда евро, но в последно време зачестиха спекулациите, че икономиите може да бъдат завишени по преценка на кредиторите на между 13.5 и 14 милиарда евро.

 

В. "МОНИТОР"

Фалирал туроператор блокира руснаци у нас

Българският туроператор „Бългериан ВИП Турс” (БВТ) е информирал партньорите си, че спира дейност, съобщи за руска агенция Ирина Тюрина от Руския съюз на туристическата индустрия, предава в. "Монитор".

Това може да създаде проблеми на няколкостотин руски туристи, които в момента са на родното Черноморие.

От два дни хотелиерите в Слънчев бряг са изправени на нокти от нелоялен туроператор, те отказват да настаняват туристите на „Бългериан ВИП Турс”. Според тях се повтаря исторята с "Алма Тур” която обяви фалит в края на миналото лято и която бе погълната от най-големия си кредитор – банка ЦКБ.

От вторник цели групи буквално остават на пътя в най-големия черноморски курорт. Други туроператорски фирми поемат настаняването на туристите на БВТ, но само ако предварително им се заплати за нощувките. В сряда поредна група туристи от Лвов, Русия, останаха на улицата, след като собственикът на хотел “Тиа Мария” отказа да ги настани. Той отказа да застане и пред медии, но беше категоричен, че няма да настани туристите, ако не му се плати.

 

Момиче изчезна след уволнение от работа в София

Въпреки че на снимките е с тъмна коса, от полицията посочиха, че момичето е русо.

 

Пускат още 17 км от „Тракия” към морето

Новото трасе заобикаля Петолъчката.

 

В. "24 ЧАСА"

Томислав Дончев: Не отивам в Перник с торба с пари, отивам да помогна

Мнинистърът днес заминава в Перник за 2 месеца, за да е в помощ на гражданите след земетресението.

 

Цветанов и Флоров на среща в Испания за 3-те тона кокаин

Важна част от посещението е срещата на вътрешния министър с испанския му колега Хорхе Фернандес Диас. Двамата ще обсъдят детайли от успешната операция „Спартан", при която бяха задържани 3 тона кокаин.

Те ще разговарят и по текущи въпроси от двустранното оперативно сътрудничество.

В рамките на посещението са предвидени срещи на директора на ГДБОП Станимир Флоров с ръководството на испанската национална полиция.

 

Строят 70 нови зали за районния съд в София

До края на януари следващата година там трябва да са готови 35 съдебни зали и кабинетите на съдиите от трите граждански отделения и администрацията им.
В. "ТРУД"

КАТ глобява 100 шофьори на ден за тъмни фарове

В близо 70 процента от случаите липсата на светлини била комбинирана с други нарушения - неизползване на колани, отнемане на предимство на пешеходна пътека и т.н.

 

С 250 млн. лв. ни пазят от беди

Над 250 млн. лв. ще бъдат похарчени през следващата година за превенция и преодоляване на последствията от различни бедствия, както и за подготовката на отговорните служби. Това става ясно от приетия в сряда от правителството годишен план за 2013 г. за изпълнение на Националната програма за защита при бедствия 2009-2013 г.

Една от главните цели на огромния документ е до края на следващата година системата за ранно оповестяване на бедствия и аварии да обхване 39,3% от населението на страната. По груби сметки в този процент не влиза дори населението на София, Пловдив и Варна.

1,197 млн. лв. ще отидат само за доокомплектоване на формирование за борба с пожарите, като за това ще плати Министерството на отбраната. 57,506 млн. лв. ще даде МВР за покупка на нови противопожарни автомобили за гасене с пяна и 7,532 млн. лв. за коли за справяне с горски пожари, става ясно от финансовия разчет на плана.

 

* * *
Икономика
http://www.infostock.bg

Стандарт

Европари от бурени
Държавата удари с един куршум два заека, като извади на тезгяха 154 000 декара ниви. От една страна, собствениците на компенсаторни бонове ще могат да ги осребрят, и то на добра цена. Причината е, че пазарът на земеделска земя в момента е в пика си.
От друга страна, предложените за продан парцели са малки по площ и неатрактивни за арендаторите. Ако те не се търгуват с компенсаторки, трудно ще намерят купувач. В същото време, ако останат да пустеят, земеделието ще загуби над 30 милиона лева субсидии от Европа през следващите 7 години. Приблизително толкова са предвидените средства от Брюксел за периода 2014 - 2020 г. за насърчаване на фермерите.   
През последните години нивите се превръщат във все по-добра инвестиция. На парцелите, от които доскоро всеки се чудеше как да се отърве, вече се гледа по съвсем друг начин. И това никак не е случайно. Статистиката на пазара на земеделски земи показва, че това е единствената стока, чиято цена не е тръгнала надолу дори за месец въпреки кризата. Всяка година стойността на нивите набъбва с нови 10 - 15%, а доходността от тях е доста по-добра, отколкото от депозит в банката. Така в момента декарът се продава средно за около 370 - 400 лв. През 2011 г. той е бил с около 20 лв. по-евтин, а в началото на века цените са били на една трета от сегашните, сочат данните на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи. В същото време тройно са скочили и сделките с ниви, като през 2011 г. са сключени 128 000 договора за 1,35 млн. декара.

Гърци изнасят българско сирене
Гърци произвеждат сирене и го продават с етикет "Българско" в чужбина, научи "Стандарт" от шефове на компании в бранша. Заради доброто име, с което се ползват нашите продукти в чужбина, има чужди фирми, които ги имитират, потвърди неотдавна и земеделският министър Мирослав Найденов.
Според родните мандри южните ни съседи подбиват името на българския продукт в държави, където нашите бучки сирене са добре познати. Гръцко сирене с етикет "Българско" се продава в Израел и Русия, твърдят източници на "Стандарт". Според родните производители това е нелоялна конкуренция, макар българското саламурено сирене да не е запазена марка на страната ни. Фермерите също са против подобна практика, защото гръцките фирми не купуват тяхното, а мляко, произведено в южната ни съседка. Така джобовете на родните стопани остават празни. В същото време качеството на продукта, произвеждан в Гърция, е различно от това на родното сирене. Така хората, свикнали с традиционния български вкус, се разочароват и страната ни може да не успее да си върне пазарите, опитали от гръцкото "Българско" сирене, коментират стопаните.
И докато гърците имитират родни млечни продукти, наши производители внасят германски кашкавал, разфасоват го и го продават за български, твърдят източници на "Стандарт". Кашкавалът се преопаковал на родна територия с български етикети и така се пускал в магазините. Цената на германския кашкавал също била като на качествен наш продукт, твърдят хора от бранша.

Капитал Дейли

Дянков обеща с нормативни промени да се свалят цените на горивата
"Ще променим част от нормативната уредба и някои от законите, за да дадем възможност за по-широка конкуренция, която да доведе до намаляване на цените на горивата и да се облекчи ситуацията на пазара", това е казал министър Симеон Дянков при посещението си в Панагюрище, предаде Радио "Фокус" – Пазарджик. Финансовият министър е добавил, че за съжаление, не може да се намали акцизът, тъй като при влизането на България в ЕС подписаните споразумения предвиждат поетапно увеличаване на акциза.
"Грешка е било да се разписва споразумението по този начин, тъй като доходи и акцизи трябва да са пропорционални. В момента акцизът е под минималния праг. Има теоретична възможност да се поиска намаляване, но за целта трябва да има решение на ЕК и всички останали 26 членки на ЕС", припомнил е Дянков.
Той е пояснил, че в девет от страните трябва да се проведе референдум, т.е. това няма да стане веднага. "Идеята за ползване на националния резерв също не може да се задейства, защото тя трябва да се изпълни едновременно от голяма група държави в ЕС. А първата среща на финансовите министри от общността е чак в средата на септември.", допълни министърът.

Египет поиска 4,8 милиарда долара от МВФ
Египет официално поиска заем от 4,8 милиарда долара от Международния валутен фонд, заяви говорител на президента днес по време на визита в Кайро на управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, цитиран от Ройтерс. Тя е там, за да разговаря с властите за възможности за подпомагане на страдащата икономика на страната.
Финансовият министър на Египет каза миналата седмица, че Кайро обмисля възможността да поиска по-голям от очаквания заем от фонда. Предишното правителство на страната поиска 3,2 милиарда долара, но сделката не беше финализирана.
Лагард пристигна по покана на Египет, а визитата й е сигнал за новата решителност на двете страни да довършат до край дългоочакваното споразумение след като президентът Мохамед Мурси, който пое поста на 30 юни, назначи новото правителство миналият месец.

Правителството отпусна още 18 млн. лв. за пътища
Правителството отпусна нови 18 млн. лева за най-големия си приоритет - строителството на магистрали и пътища. Средствата се прибавят към отпуснатите вече през април тази година 85 млн. лв. и така сумата става 103 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба.
Допълнителните средства са за срочното изграждане на пътища с особено значение за социално-икономическото развитие на страната като отсечката от Шумен до Белокопитово и от Белокопитово до Каспичан, 8-километровата връзка между автомагистрала "Хемус" и софийския околовръстен път, четирилентовия път от Бургас за Слънчев бряг, рехабилитацията на пътищата по Южното Черноморие.