Преглед на печата за 22 август 2012

ВЕСТНИК "НОВИНАР"
Бензиностанциите пред фалит
Малките бензиностанции у нас са пред фалит, тъй като шофьорите максимално са ограничили зареждането на резервоарите на автомобилите си, обяви Ивайло Николов от Асоциацията на малките бензиностанции, пише в. "Новинар".
Високите стойности на бензина намаляват потреблението, а ниските обороти понижават възможността бензиностанциите да се издържат, обясни експертът. Той каза още, че не очаква горивата да поевтинеят. Според него единственият начин за справяне със ситуацията е увеличение на доходите на населението, което да повиши покупателната способност.
Бензинът се покачи рекордно в началото на седмицата. Литърът високооктаново гориво с добавка надмина 3 лв. Обикновеният А95 удари 2,77 лв., литър от А98 струва 2,93 лв., а дизелът стигна до 2,71 лв.
Заради космическите цени на горивата се предвижда да поскъпнат такситата и междуградските превози у нас. От бранша на жълтите коли планират да вдигнат тарифите с по 20 стотинки. Въпреки предвиденото увеличение таксиджиите не се притесняват от отлив на клиенти. От асоциацията на автобусните превозвачи обясниха, че билетите за рейсовете също ще поскъпнат с около 5 на сто.
Финансовият министър Симеон Дянков призна, че на този етап кабинетът е безсилен да влияе на поскъпването на горивата, тъй като всякакви корекции в акцизите и останалите данъци трябва да се синхронизират с Европейския съюз. При сегашната ситуация това не може да стане по-рано от началото на следващата година, уточни Дянков.
"Представихме официалното си предложение в Европейската комисия за евентуални корекции в акциза при горивата още през март тази година", припомни финансовият министър. Промените трябва да се гласуват от всички 27 държави членки, без да е сигурно, че всички те ще бъдат съгласни с въвеждането на подобни преференции само от няколко държави, обясни вицепремиерът. За възможно намаление на акциза освен България настояват още 7-8 източноевропейски държави от ЕС. Той каза още, че поскъпването е сезонно и през есента се очаква цените на горивата да тръгнат надолу.


ВЕСТНИК "МОНИТОР"
435 лв. за дете в приемно семейство
Приемните семейства вече ще получават по 435 лв. за отглеждането на едно настанено при тях дете вместо досегашните 312 лв., пише в. "Монитор".
Това е записано в заключителните разпоредби на постановлението, което трябва да бъде одобрено на днешното правителствено заседание.
До момента т. нар. професионални родители получаваха месечна заплата около 312 лв. за едно дете, 336 лв. за две и 360 лв. за трима малчугани. С промените те вече ще разполагат с 464 лв. за отглеждането на две деца и 493 лв. за три.

Прекосяваме столицата за 15 минути
За 15 минути ще може да се прекоси София с кола, пише в. "Монитор".
Благодарение на естакадите, които се строят сега, маршрутът „Люлин” - „Красна поляна” - „Подуяне”, шофьорите ще пътуват значително по-малко. По маршрута шофьорите ще минават по четири кръстовища на две нива - на бул. „Гешов” и „Г. Софийски”, „Гешов” и „България”, после по естакадата на „Н. Вапцаров” и „Стоян Михайловски” и отново ще се качат на второ ниво при тв кулата. „Въведохме практиката да се правят акустични замервания на новите инфраструктурни проекти и всеки нов задължително минава през такива”, обясни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Сега се прави и акустичен проект на естакадата на бул. „Гешов” и ул. „Г. Софийски” заради притесненията от силен шум на живеещите в близост до трасето. „В понеделник ще има нова среща с гражданите, на която ще се обсъждат допълнителни мерки за понижаване на шумовите нива”, каза зам.-кметът Любомир Христов. Сега започва същинската работа по ремонта, като кръстовището ще бъде готово до Нова година. От вчера е възстановено движението в двете посоки, включително и на градския транспорт. Естакадата ще струва близо 12 млн. лв. Христов допълни, че в бъдещите планове за ремонти на кръстовищата в столицата ще се включват и проекти за намаляване на шума по тях.


ВЕСТНИК "СЕГА"
Съдът попиля МВР и прокуратурата за кокаиновата афера
Твърденията на българските разследващи, че са заловили организатора на трафика на близо 3 тона кокаин чрез кораба "Св. Николай", както и престъпната му група, бяха разбити на пух и прах от спецсъда, пише в. "Сега".
В продължило до късно вечерта в понеделник заседание за мярката за неотклонение на двамата задържани у нас - Руслан Колев и Дойчин Дойчев, съдия Мариета Неделчева прецени, че прокуратурата няма никакви доказателства за организирана престъпна група, както и за участието им в трафика, и нареди те да бъдат освободени незабавно.
Колев и Дойчев бяха арестувани от родните разследващи в рамките на международна операция срещу наркотрафика, при която на 13 август испанските власти задържаха плаващия под български флаг кораб "Св. Николай". На борда на плавателния съд властите откриха почти три тона кокаин, натоварен в Латинска Америка и предназначен за Европа.
...Показанията на единствения свидетел - служител на ГДБОП, не са взети по надлежния ред.


Дянков все пак допусна държавна регулация на "социалните" храни
След като част от кабинета разкритикува инициативата на агроминистъра Мирослав Найденов да замрази цените на 10 основни храни в хипермаркетите за срок от 3 м, вчера колегата му Симеон Дянков изненадващо го подкрепи, пише в. "Сега".
Финансовият министър допусна държавата да фиксира цените на някои стоки, като подчерта, че това е възможно само при някои храни, които са от жизнена необходимост за деца, пенсионери или социално слаби. Подборът на тези стоки обаче трябвало внимателно да се прецени.
Финансовият министър се застрахова, че регулациите не трябва да се налагат само от едно министерство, а да минават през гласуване в парламента. Той даде за пример САЩ, където имало твърда цена на млякото. "И там има горна цена на млякото, не може да го продаваш никъде, нито в магазини, нито в бензиностанции на по-висока цена, много внимателно се следи", заяви Дянков пред Нова тв.
Преди месец аграрното министерство се договори за фиксирани цени на 10-те продукта от "социалната кошница", но идеята за мораториум бе припозната от бизнеса като груба намеса на държавата на свободния пазар. За да избегне критиките, ресорният министър Мирослав Найденов обясни, че е договорил промоция на продукти. Срещу инициативата му излезе дори президентът Росен Плевнелиев, който призова държавата да създаде конкурентна среда и цените сами щели да паднат.
В опозиция, но с мек тон, се оказа и по-младият колега на Найденов - икономическият министър Делян Добрев. "Това е краткосрочно решение и то може да доведе до обратен ефект - след време продуктите да поскъпнат още повече", предупреди той. И припомни горчивия опит на кабинета със замразяването на цените на горивата, което доведе единствено до по-голямо поскъпване след изтичането на договорката с "ЛУКойл".


ВЕСТНИК "СТАНДАРТ"
Ще правим части за японски електробуси
Голям производител на електрически автобуси готви инвестиция у нас, пише в. "Стандарт".
Преговорите са в напреднал стадий и скоро може да стане ясно и името на компанията, която планира да произвежда в България батерии и други части за своите електробуси. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Индустриален клъстър "Електромобили" (ИКЕМ) Илия Левков. Той обаче отказа да даде повече информация. Не става въпрос за китайска комапния, каквато информация се е появила в обществото. Тайнственият кандидат-инвеститор е от Япония, съобщиха по-късно източници на "Стандарт", запознати с преговорите.

Висшисти намират по-трудно работа
Ако си висшист в България, е по-трудно да намериш работа, сочат данните на статистиката, пише в. "Стандарт".
60,9% от заетите в България са със средно образование. Измерено в числа, става дума за 1 773 100 души, става ясно от данни на Националния статистически институт. След тях се нареждат висшистите, които са 27,9% от всички работещи (814 100). С основно или по-ниско образование са 326 500 (11,2%) от работещите.
В сравнение с второто тримесечие на 2011 г. има намаление както в броя на заетите лица с основно и по-ниско образование, така и на тези с висше.
През второто тримесечие на годината мъжете по-лесно са губили работата си. С 2,1% е намаляла заетостта при силния пол в сравнение с миналата година. От всички заети за второто тримесечие 1 528 700 (52,5%) са мъже и 1 385 000 (47,5%) - жени.
Според статистиката 409 500 души са безработните българи през второто тримесечие на 2012 г. От тях 242 700 са мъже, а 166 800 - жени. Коефициентът на безработицата е 12,3%, или с 1,1 процентни пункта по-висок в сравнение със същия период на 2011 г.
Незаетите лица на възраст 15-64 г. са 236 800, или 14,4% от всички в тази възрастова група. В сравнение с второто тримесечие на 2011 г. броят на безработните се увеличава с 10%.
Коефициентът на продължителна безработица се увеличава с минималните 0,6 процентни пункта и достига 6,9% през второто тримесечие на т.г. От общия брой на безработните 338 500 (82,7%) са имали предишна работа, а 71 000 (17,3%) търсят първа работа.
От общия брой заети лица 3,5% (102 400) са работодатели, 7,3% (212 700) - самостоятелно заети (без наети лица), 88,4% (2 576 800) - наети лица, и 0,7% (21 800) - неплатени семейни работници.
От наетите лица 1 860 000 (72,2%) работят в частния сектор, а 716 800 (27,8%) - в обществения. 1 812 400 (62,2%) работят в сектора на услугите, 907 200 (31,1%) - в индустрията, а в селското, горското и рибното стопанство - 194 100 (6,7%).
Заетите лица на възраст 55-64 навършени години са 481 300, или 46% от населението в същата възрастова група.


Министерствата с таван за борчове
Това ще стане с новия закон за публичните финанси, който е подготвен от Министерството на финансите. В самия бюджет всяка година ще се гласува таван на новите задължения, които могат да поемат организациите на държавна издръжка. Освен това министерствата няма да могат да поемат договорни ангажименти за многогодишни плащания, които надхвърлят с 10% бюджета им за предходната година, ако за това няма съгласие на Народното събрание. Същото правило ще важи и за общините като там съгласието за поемане на задължения ще се дава от общинските съвети. Идеята е министрите да не могат да подписват договори, които след това ще трябва да се плащат от следващото правителство.
Министърът на финансите ще може да спре парите за определена бюджетна организация, която не спазва финансова дисциплина, предвижда още проектът. Няма да може да се спират парите само за парламента и съдебната власт. Освен това пари няма да се спират за бюджетни организации, ако това доведе до преустановяване на дейността им или попречи да изпълняват задълженията си. В бюджетите на общините пък ще трябва да се предвиди резерв за неотложни нужди в размер до 10% от общите им разходи. Въвеждат се и по-строги правила за общинския дълг. За всяка година плащанията по общинския дълг не може да надхвърлят 15% от средния размер на приходите им за последните три години.
Министърът на финансите ще може да извършва промени между бюджетите на министерствата, стига това да не води до увеличаване на бюджетния дефицит, гласи още проектът. Новият закон за публичните финанси се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2014 г. Като и подготовката на бюджета за 2014 г. ще става по новите правила.


ВЕСТНИК "ТРУД"
Замразиха такса "джипи" на 2,70 лв.
Това предвижда постановление на Министерския съвет, което се очаква да приеме днес кабинетът. Досега таксата се качваше с всяко повишение на минималната работна заплата, защото представляваше 1% от нея. Но след като бяха приети поправки в Закона за здравното осигуряване, тя бе "отвързана" от най-ниското възнаграждение. А с постановлението днес се фиксира точният размер.
Пак с него се посочва и че вече еднодневният престой в болница ще е 5,40 лв. (досега бе 2% от минималната заплата).
Кабинетът ще гласува още от 8 на 12 да се увеличат държавите, с които да се сравняват цените на медикаментите ни от платения от здравната каса списък. Новите 4 страни са Италия, Финландия, Дания и Словения. А за да получат реимбурсиране (б. р. - покриване на стойността) от касата, лекарствата трябва да се плащат от фондовете вече не в 3 държави от ЕС, а в 5. С 2% ще се намалят надценките на търговец на едро и дребно с лекарства.
http://www.sofiautre.bg/

* * *
Икономика

Труд

Работодателите намаляха с 6900 за година
Освен броя на работещите, икономическата криза продължава да топи и работодателите в България. За една година те са намалели с 6900 - от 109 300 през второто тримесечие на 2011 г . до 102 400 през същия период на т.г. Това показва наблюдението на НСИ на работната сила.
В повечето случаи става въпрос за микро- и малки предприятия, които имат малки резерви, за да противодействат на липсата на поръчки, поскъпването на горивата, тока, природния газ и затрудненото кредитиране, коментираха експерти. Наскоро Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия публикува анализ, според който над половината от фирмите у нас се опасяват от предстоящ фалит.

3000 заможни българи проверява НАП
Данъчните започват проверка на 3000 богаташи, които декларират месечен доход над 2000 лева за невнесени здравни и пенсионни осигуровки. До мярката се стигнало след среща на шефовете на НАП Красимир Стефанов и на НОИ Бисер Петков, съобщиха от НАП.
От подадените данъчни декларации за 2011 година станало ясно, че масово заможните българи се осигурявали на месечни суми от 420 лева, което е законовият минимум за самоосигуряващи се лица. В края на годината обаче задължително трябва да се извърши изравняване и деклараторът да плати осигуровки върху целия си доход до достигане на прага от 2000 лева на месец.
Точно това условие е пропуснато от богаташите. Така те си спестяват по близо 5000 лева годишно. От тази сума спестени за вноските за здраве са 2000 лева. Заможните нашенци се осигурявали авансово на минимума от 420 лева, въпреки че по закон през миналата година всеки спечелил над 24 000 лева е длъжен да плаща предварителни вноски върху 550 лева.
Проверявани ще бъдат не само внесените пари за здраве и социално осигуряване, а и собственост на яхти, коли и други луксозни стоки.
По груби сметки на данъчните от акцията в хазната ще влязат близо 18 милиона лева.

Класа

Създават фонд за стимулиране на общините
Финансовият министър Симеон Дянков обяви, че ще предложи на Националното сдружение на общините (НСОРБ) да се създаде фонд за тяхното стимулиране. Той посочи, че очаква от организацията предложение за обема на средствата във фонда.
"Може да започнeм от 50 млн. лв. и с годините средствата да нарастват", даде пример вицепремиерът. Идеята му е средствата от този фонд да се дават на общините по методология, която самото сдружение предложи.
"На общини отличници или общини, които в миналото са били зле, но с нови ръководства, с нови общински съвети и кметове, подобряват състоянието си, защото те също трябва да бъдат поощрявани", поясни финансовият министър.
Той допълни, че средствата от този фонд ще се предоставят основно за инфраструктурни проекти – училища, детски градини, спортни площадки, общински пътища.
"Говорили сме вече няколко пъти със сдружението на общините и остава да ни предложат методологията, която да регламентира ясни правила – такава община, с такива показатели, с такова население може да кандидатства до такава сума. Ще започнем с нещо по-малко, за да видим как работи, и в следващи бюджети надеждата ми е то да се увеличи като част от общото финансиране на общините", обясни Дянков.
През миналата седмица той представи нова методолгия, по която се оценява как се справят финансово общините. Тогава той посочи и че още от следващия бюджет се предвижда общините с добри показатели за финансова стабилност и дисциплина да бъдат стимулирани.

300 млн. лв. недосубсидиране и 600 млн. лв. дългове завлекли БДЖ на дъното
Лошото състояние на влаковете се дължи на това, че за периода 2002-2009 г. „Пътнически превози“ са били недосубсидирани с 300 млн. лв., а задълженията на БДЖ са се увеличили с  600 млн. лв. Това заяви заяви Владимир Владимиров, председател на борда на директорите на държавните железници по БНТ. Според него ако посочените 300 млн. са били дадени на БДЖ, услугите й са щели да бъдат по-добри.
„Призовавам хората да си припомнят кой не е дал 300 млн. на „Пътнически превози”, с което услугата ще бъде по-добра. Защо задълженията в БДЖ от 2002 до 2009 г. са увеличени 600 млн. лв. и защо този парк, с който разполагаме е такъв. Защо, когато се купували през 2005 г. и преди това локомотиви и вагони не са мислили за климатизацията им“, попита още Владимиров.
Всички нови вагони и локомотиви са купувани преди 2009 г., обясни още шефът на железниците. В момента дружеството ползва 90% от климатизираните вагони, 10% са в ремонт, но „всичко останало конструктивно не може да бъде променяно“. Владимиров даде пример с показан в телевизионен репортаж вагон, който е купен през 2005 г., но е произведен през 1998 г. „Получихме всичко по наследство“, оплака се той.

Търг за 154 хил. дка земеделска земя раздвижи БФБ
Официалното съобщение на земеделското министерство, че държавни ниви от Поземления фонд ще бъдат пуснати за продажба чрез търгове на притежателите на поименни компенсационни бонове (ПКБ), предизвика най-сериозното лятно раздвижване на Българската фондова борса. Това коментира за „Класа“ Цветослав Цачев от Елана трейдинг по повод открита процедура за продажба на 154 хил. дка на територията на цялата страна, с изключение на областите Габрово и София-град. По думите на експерта слуховете за предстояща продажба на държавни земи се оказаха верни и на практика цената на компенсаторните бонове скочи няколко пъти. „Последната информация е за около 154 хил. дка, което със сигурност ще надхвърли оборот от 50 млн. лв. и отгоре. Като вземем колко са били оборотите през последните месеци, определено можем да кажем, че голяма част от тези книжа вече са минали през пазара“, каза още Цачев.

Стандарт

Синдикатите на среща с ръководството на МВР
Представители на синдикатите в МВР ще се срещнат днес с ръководството на ведомството, за да представят исканията си за увеличаване на заплатите и за подобряване на условията на труд. От Синдикалната федерация на служителите в МВР обявиха, че последната индексация на заплатите е била през 2009 година.
Освен увеличение на заплатите, от синдикатите във вътрешното министерство искат приемане на законодателни промени, които да дадат дефиниция на термина "физическа неприкосновеност". Заплатите обаче остават основният проблем на служителите в министерството.
Валентин Попов от Синдикалната федерация на полицейските служители коментира пред БНР, че последното увеличение на заплатите на служителите в МВР било на 1 януари 2009 г. От тогава до сега заплатите ни не са увеличавани. Единственото, което се увеличи с 30 лева, беше т.нар. порцион, заяви Попов.
От синдикатите в МВР искат още премахване на възможността да се полага извънреден труд извън размера, подлежащ на компенсация. Въпреки направеното от ръководството на МВР, според Валентин Попов патрулните автомобили на полицията например все още не са оборудвани достатъчно добре.

Дават 5 млн. лв. за иновации
5 млн. лв. ще отпусне днес правителството на Министерството на икономиката, за да развива иновациите. Парите ще отидат в Националния иновационен фонд за 2012 г. във връзка с обявяване на нова конкурсна сесия. Средствата се осигуряват от резерва в бюджета за непредвидени и неотложни разходи.
Отпуснатата сума ще се харчи за безвъзмездно финансиране на проекти, реализирани по Съвместната програма ЕВРОСТАРС, както и за част от разходите при реализация на научноизследователски развойни проекти. Другата част от парите ще бъдат похарчени за издръжка на дейностите на фонда и за годишната ни вноска за членството на България в инициативата Еврика.

Продават 280 хотела на морето
Близо 400 хотеля в България са обявени за продан, показва справка в сайтовете за недвижими имот. Повече от половината от сградите  - 280, са по Черноморието, като най-много са офертите за семейни хотели.
Цените варират от 300 000 лв. за малки бутикови сгради, до 10 млн. лв., съобщава бТВ. Хотел в момента можете да си купите от собственик, от банка, на която той дължи пари, или от съдебни изпълнители заради несъбрани вземания.
"На морето, на първа линия, една средна цена на стая се движи в рамките на 40-50 хил. евро. Тя трябва да е малко по-скъпа от едно малко жилище в същия район, защото носи и по-добър доход", разяснява управителят на имотната агенция "Явлена" Страхил Иванов.

Капитал Дейли

Финландският президент: Напускането на еврозоната няма да реши кризата
Финландският президент Саули Ниинистьо каза във вторник, че напускането на еврозоната няма да помогне за решаването на икономическата криза, засегнала 17-те страни в региона, предаде "Франс прес".
"Няма бързо и лесно решение на европейската криза. Или поне аз не съм способен да дам такова", посочи президентът на среща в Хелзинки. "Европейският съюз трябва да се бори с всичките си сили, за да реши проблемите. Напускането на еврозоната не е решение", допълни той.
Коментарът му дойде няколко дена след противоречивите изявления на финландския външен министър Ерки Туомиоя, който каза, че Хелзинки трябва да се изправи открито пред вероятността за разпадане на еврозоната и да се подготви за такова събитие.

Кремиковско deja vu по македонски
Голям комбинат, няколко дъщерни дружества, милиони дългове, забавени с месеци заплати, стотици недоволни работници ... звучи познато, нали? Нека добавим още: редовно замърсяване на въздуха и почвата, стачки, преговори със синдикатите, опит за приватизация и единствен кандидат с произход България. Ако сте разпознали "Кремиковци" или БДЖ - не, не става въпрос за тях.
Историята е македонска, но има толкова белези на злополучни български сделки, че в предпазливостта на скопските власти няма нищо чудно: за да се превърне вкусният за медиите балкански миш-маш в люта салата за управляващите, понякога е нужна една грешка.

Единствен, но нежелан
"Одбиени бугарите, нов тендер на ОХИС", съобщи македонският в. "Вечер". ОХИС, описван от местните медии като химически гигант, произвежда основно пластмаси, различни препарати за домакинството и селското стопанство, базови химикали, ПВЦ, водно стъкло.
А поредният опит за приватизацията му приключи неуспешно в понеделник, когато тръжната комисия към македонското Министерство на икономиката отхвърли единстветната оферта - тази на българската фирма "Райкомерс". "Предстои да има нова процедура за раздържавяване на предприятието, но още е рано да се каже кога и как ще бъде организирана тя", обясниха от пресслужбата на ведомството в Скопие.

Голям, губещ и опасен
Разликата между "Кремиковци" и ОХИС като че ли е основно в типа производство - не металургично, а химическо. Повече са приликите. По официална информация от страницата на комбината в интернет той е основан през 1960 г. съвсем близо до столицаа, и заема 96 хектара земя, на която разполага със собствена пътна и жп инфраструктура, ВиК система и пречиствателна станция за отпадни води.

Забравете BRIC, задава се MIST
По време на големия инвестиционен бум в началото на миналото десетилетие Джим О'Нийл, шеф на инвестиционното поделение на Goldman Sachs, прикачи закачливия акроним BRIC на четирите най-големи нововъзникващи пазарни икономики - Бразилия, Русия, Индия и Китай. Това стана през 2001 г. Сега обаче О'Нийл промотира нова четворка страни, чиито икономики са с потенциал да изместят по растеж страните от BRIC. Това са Мексико, Индонезия, Южна Корея и Турция, или накратко MIST.
 
Смяна на лидерството
"Свидетели сме на смяна на лидерството в световен мащаб въз основа на темпа на икономически растеж", казва Пол Кристофър, главен международен стратег на американската банка Wells Fargo. Инвеститорите наляха общо над 67 млрд. долара в акции на компании от BRIC между 2001 и 2010 г. През миналата година обаче, според американската фирма за проучвания EPFR Global, същите тези инвеститори са изтеглили около 15 млрд. долара от тези четири икономики заради охлаждането и забавянето в ръста.
Даването на акроними, разбира се, не е запазена територия. През миналата година например Citigroup въведе CARBS - наименование, идващо от първите букви на Канада, Австралия, Русия, Бразилия и Южна Африка. Групата на тези страни предоставят между 25% и 50% от добива на различните суровини в световен мащаб.
Анализаторите на BlackRock пък излязоха с акронима CASSH, даден на финансово силните икономики - Канада, Австралия, Сингапур, Швейцария и Хонг Конг. По това време излезе и PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания), за закъсалите държави в еврозоната, които ще трябва да търсят помощ, за да се измъкнат от дълговата криза.
О'Нийл обаче се противопостави на исканията от страна на някои от брокерите на Goldman Sachs да бъде направен нов фонд, инвестиращ в страните от MIST. Първо, защото вече има такъв фонд, който е инвестирал над 3/4 от активите си в тези четири страни. И второ, защото О'Нийл не иска да остане в историята като човек, който постоянно създава акроними.
Причината е, че веригата е натрупала дълг от 140 000 лева към вуза.

http://www.infostock.bg