Преглед на печата за 21 август 2012

Продължава гасенето на пожара в Рила

Рано сутринта пожарникари и доброволци продължиха гасенето на пожарите в Рила, съобщава БНР.

Вчера следобед беше локализиран огънят по поречието на река Илиина, близо до Рилския манастир. Огънят в местността "Празна торба" е локализиран, но продължава да гори на 2 000 метра височина. Унищожени са около 100 дка иглолистна гора на 120 години.

Пламъците догарят на около 20 декара в лесопояса на надморска височина над 2 хиляди метра. Там горят нискостеблени клекови растения и изсъхнали и повалени дървета. Няма непосредствена опасност за Рилския манастир, тъй като огънят е във водосбора на Илийна река.
Другият пожар, който гори е в землището между кюстендилските села Драгодан и Цървище. Огънят обхваща над 500 дка треви, храсти и гори. В потушаването участват над 100 пожарникари, горски работници и доброволци.
Според кмета на община Бобошево Крум Маринов, пожарът е пламнал от умишлен палеж в махала Въртен Камък и бързо се е разпрострял. Погасяването ще отнеме поне още едно денонощие.
Продължава борбата с огъня и в Кочериновски Калин над село Пастра. Там горят около 20 дка борови дървета, собственост на община Кочериново, съобщава БНТ. Огънят е тръгнал от ливада, на която са горени клони.
Ако пожарът не бъде гасен с хеликоптер, има опасност той да се премести на съседното било. Там е манастирската гора, която е природен парк.
По-късно в ефира на БНР говорителят на Областната дирекция на МВР-Кюстендил Катя Табачка заяви, че има сериозни надежди днес пожарът да бъде потушен. По думите й той е локализиран от три страни. Тази сутрин от 4.00 часа екип от 60 души отново е на място, посочи тя.
Табачка съобщи, че пожарът на територията на Кочeриново и Бобошево е ликвидиран. Там нанесените поражения са 200 декара овощни насаждения, около 90 декара горски масив. Причините ще се изясняват от полицията в Дупница. Една от версиите е за небрежно боравене с огън, обясни Табачка.
Третият пожар в землището на с. Пастра е горски. Там е щабът, с участието на областния управител на Кюстендилска област и вече е направено искане за осигуряване на хеликоптер. По първоначални данни обхваната територия е около 60 декара.

* * *

www.infostock.bg

Икономика

Труд
Бензинът премина 3 лева за литър

Честито! За първи път в най-новата българска история литър бензин премина психологическата граница от 3 лева. За утеха на шофьорите става дума за високооктановия бензин А98 с добавки, който в обектите на “Лукойл” вчера се продаваше за 3,03 лева. Горивото се купува главно от собствениците на нови автомобили с мощни двигатели. В същото време масовият бензин А95 за пореден път повиши рекорда си за всички времена, като литър от него струваше 2,77 лева.
Дизелът също не остана по-назад от надпреварата при цените, като литър достигна 2,71-2,72 лв. при 2,68-2,69 лв. в края на миналата седмица. Само стотинка дели стойностите му от досегашния рекорд от 2,73 лв. за нафтата, достигнат в края на март тази година, но останал само броени часове.
Пропан-бутанът също увеличи цената си с 3 ст., като литър от горивото вече се продава за 1,29 лева.
До новите рекорди се стигна след поскъпването на петрола на международните пазари, което доведе и до съответното вдигане на цените на едро на горивата от “Лукойл България”.
Вчера в Лондон барел (159 л) от определящия европейските цени сорт Брент се продаваше за $ 114,37 - най-висока стойност от 3,5 месеца. Причина за поскъпването на енергийната суровина са слуховете за предстоящ военен конфликт между Иран и Израел, които пораждат несигурност за бъдещите доставки на петрол от региона на Близкия изток, коментира Ройтерс.
За съжаление и стандартният бензин може скоро да премине летвата от 3 лева.  

Класа

Данъчните проверяват за здравни осигуровки свободните професии
Хиляди българи с доходи над 2000 лева месечно си спестяват плащането на здравни вноски. Това показва проверка на данъчните, съобщи Нова телевизия.
От началото на месеца тече акция на Националната агенция по приходи (НАП) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) срещу тези, които не си плащат за здраве, твърди още медията. Според източниците на Нова телевизия най-често законът се заобикаля от хора със свободни професии, които се осигуряват сами. Пред електронната медия от НАП са коментирали, че след като бъде уведомен, длъжникът предпочита да си плати, вместо да се отнема имуществото му.
При 2000 лева месечен доход здравните вноски, които трябва да влизат в хазната, са 160 лева. За година са почти 2 хиляди лева, изчислиха журналистите от Нова телевизия. Данъчните очакват поне няколко милиона лева допълнително в резултат на акцията.
Публичните изпълнители на НАП в Силистра са запорирали през последните месеци 39 банкови сметки на лица с неплатени данъци, осигуровки или глоби. Запорираните имоти са на обща стойност над 3 млн лева, съобщи „Дарик радио“. 

Започва битка за собствеността в Слънчев бряг
Искова молба за определяне на собствеността на част от улици и алеи в зона „Изток" на курорта "Слънчев бряг" ще внесе във вторник  в Районен съд-Несебър местната община. Това съобщи кметът Николай Димитров по време на среща с хотелиери, организирана от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.
Исковата молба ще бъде внесена в съда във вторник, посочи адвокат Таня Дамянова. По този начин предприемаме действия и процедури от страна на общината в посока решаване на проблема със собствеността, стопанисването и поддръжката на инфраструктурата в зона „Изток" на комплекса, обясни тя.
Юридически екип на Съюза е изготвил правен анализ по проблема. Друг вариант е държавата да обяви в ликвидация Слънчев бряг АД, каза Димитров. Слънчев бряг е дружество, което е изчерпано от към съдържание и не развива никаква дейност, допълни той.
Според хотелиерите Слънчев бряг трябва да се отдели като самостоятелен курорт с отделно управление, а община Несебър да поддържа и стопанисва инфраструктурата му. Хотелиерите отново подчертаха, че цели централни алеи  и улици не са осветени през нощта, не се поддържа чистотата в курорта, проблеми има както с шума, така и със спазването на обществения ред и сигурност.

Йорг Асмусен, ЕЦБ: Еврото ще остане стабилна валута
Еврото ще остане стабилна валута, заяви германския представител в Европейската централна банка Йорг Асмусен в интервю за немският вестник „Франкфуртер Рундшау. Той посочи, че ЕЦБ желае да премахне всякакво съмнение относно неизменността на общата европейска валута.
Асмусен също така посочи, че Гърция би трябвало да остане в Еврозоната. Той каза още, че излизане на Атина би било доста скъпо, но процесът би бил "управляем" (т. е. "контролиран"). Представителят на ЕЦБ обаче подчерта, че бъдещото на гърците в Еврозоната е техните собствени ръце.
Относно намеренията за нова програма на ЕЦБ за борба с високите лихви на европейския вторичен "периферен" суверенен дългов пазар, Асмуссен посочи, че новата програма на Евробанката трябва да бъде по-добре описана и функционираща спрямо предишната подобна програма (известна като SMP-програмата, чрез която от май 2010 г. насам ЕЦБ закупи държавни облигации на суверенни дългове на проблемни страни от Еврозоната за малко над 210 млрд.евро, но която програма е "замразена" от март месец насам). Асмусен заяви: "ние (ЕЦБ) ще действаме в рамките на нашия мандат". И посочи, че Управителният съвет на банката ще работи върху детайлите на своето следващо заседание в началото на септември (на 6-ти септември).

Стандарт

Искали от Дянков 1,4 млн. лв. за полумаратон
Вчера излезе проверката на финансовият инспекторат на волейболната федерация. Има значителни нарушения, няколкостотин хиляди лева не се знае къде са, те са безотчетни. От вчера случаят е даден на прокурор. От федерацията имат право писмено да се противопоставят на резултатите от проверката, което те не са направили. За мен това означава, че те са съгласни с изнесените данни. Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Трябва изцяло да се преосмисли даването на пари за спорта в България - наблюдава се безстопанственост, а се дават доста повече пари, отколкото си мислите, каза вицепремиерът и съобщи, че се искат сериозни суми за непопулярни у нас спортове. Той даде и пример - от федерация по полумаратон му поискали 1,4 млн. лв. за провеждане на състезание във Варна.
Ивайло Московски добре се справя с ресора си, другите министри са заобикаляли БДЖ. Взети са три заема от световната банка, които сега тежат, коментира Дянков. Той изтъкна, че БДЖ транспорт ще има, тъй като това е транспортът на бъдещето.
Преди олимпиадата имах среща с Владо Николов, който ми каза, че трябват повече пари за федерацията по волейбол и за детско-юношески школи. Фокусът трябва да е върху бъдещето, върху децата, коментира Дянков.

Брокери: Влагайте в злато и зърно
Инвестициите в злато ще са най-подходящи поне до края на тази година, става ясно от прогнозите на родни инвестиционни посредници. За момента цените на металите се задържат и се движат в тесни граници. В близко бъдеще обаче най-вероятно ще станем свидетели на известно покачване на цените на благородните метали.
"При платината вече има индикации, че такова е започнало. При златото силен сигнал би бил поскъпване над 1640 долара за унция (1799 долара за тройунция - б. а.)", заяви пред "Стандарт" Йордан Калоянчев, брокер "Международни пазари" в "Карол". Цената на златото вчера беше 1615 долара за унция. На същото мнение е и шефът на отдел "Анализи" в "ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев. Той стига още по-далеч, очаквайки цената на златото да започне да се изкачва към нива от 2000 долара за тройунция. Изводът за всеки играч по борсите е лесен - най-доходоносно в близко бъдеще ще бъде да се инвестира в благородни метали.
Не само при техните цени обаче се очаква увеличение. Спасяване на гръцките и испанските финанси, заедно с предстоящи стимули за глобалната икономика, ще качва нагоре и цените на суровините до края на годината. Най-вероятно цената на петрола ще се повлияе от подкрепата на спекулантите, включително и при геополитическо напрежение между Иран и Израел, очаква анализаторът на "ЕЛАНА Трейдинг".
Поскъпването на долара и суровините в момента вървят ръка за ръка, от което се възползват спекулантите на пазарите, добавя Йордан Калоянчев. "Още по-скъп долар обаче би се отразил негативно на цената на горивата, както за съжаление вече забелязваме по родните бензиностанции", смята брокерът. Царевицата, пшеницата и другите зърнени култури пък вече реагираха на сушата. Царевицата скочи с 30% и се търгува на цени, по-високи дори от началото на кризата. Не е изключено да станем свидетели и на ново поскъпване на американската валута. Това автоматично ще се отрази и на цените на почти всички борсови стоки, тъй като болшинството се търгуват именно в долари. Добрата новина за българите е, че скъпият долар, който надува цените на храните по световните борси, няма да бъде от толкова голямо значение за нас, тъй като страната ни внася храни предимно от ЕС, които се плащат с евро, добавя Калоянчев.

Виното поскъпва
Виното ще е следващата стока, която ще увеличи цената си. Това прогнозира шефът на асоциацията на производителите и вносителите на спиртни напики Бранимир Ботев, пред "Фокус".
Поскъпването на тока, горивата и препаратите за растителна защита са основната причина за мрачната прогноза. Очакванията са цените да растат в цяла Европа. Предпоставка за това е ограничението за засаждане на нови лозя. Студената зима и сухото лято пък са намалили реколтата от грозде с около 30%. Това допълнително се очаква да рефлектира върху цената на гроздето, а оттам и на виното.

Капитал Дейли
Няма резон в МВР да получат 25% увеличение на заплатите, категоричен е Дянков
Няма резон в МВР да получат 25% увеличение на заплатите, това каза министърът на финансите Симеон Дянков по Нова телевизия. Искането за това дойде вчера от Синдикалната федерация на служителите в МВР.
Дянков посочи, че в момента средната заплата за всички 48 000 служители на МВР е 1004 лева, което е почти на нивото на тази в Министерство на финансите, "където всички работещи са с висше образование". "Ако увеличим заплатите с 25%, средната ще стане 1280 лева и МВР ще е второто най-добре платено министерство, а не мисля, че това е редно.
Финансовият министър посочи, че служителите на МВР ползват редица превилегии - отпуск 45 дни (при 25 за повечето работещи), пенсиониране на 52 години и получаване на 24 заплати. "Ако искате повече пари, влезте във всички норми на другите", посъветва Дянков и добави, че през есента ме предстоят интересни разговори по темата.
Вицепремиерът посочи, че в Бюджет 2013 акцентът ще е повишаването на пенсиите. Дянков добави, че министерство на финансите има разчети както за индексиране за всички с един и същ процент, така и за диференцирана актуализация, според взиманата сума и ще ги представи пред депутатите. Финансовият министър беше категоричен, че пенсиите ще се повишат с процент по-висок от натрупаната инфлация.
По повод цените на горивата, Дянков посочи, че те са сезонна стока и през есента ще  поевтинеят. Той поясни, че евентуална промяна на акциза за тях може да има от 2014 година, като преди това всички страни-членки на ЕС трябва да одобрят подобно решение. "Някъде ще са нужни и референдуми, така че е малко вероятно това да се случи, но е хубаво да се опита", поясни финансовият министър.
Дянков е категоричен, че по отношение цените на стоките държавата трябва само да контролира дали няма спекула. Той все пак допуска възможността парламента да приеме пределни цени на някои стоки, но трябвало внимателно да се прецени кои да са те.
Финансовият министър повтори и тезата си, че диферцирането на ДДС е грешно икономическо решение, а приемането на по-ниска ставка за лекарствата ще е популизъм със слаб ефект. "Ако намалим ДДС за лекарствата, всичко ще стане лекастрва - хранителни добавки, някои напитки, някои храни", посочи Симеон Дянков.

Apple стана най-скъпата компания в света
Технологичният гигант Apple е най-скъпата компания в света, съобщи БТА.
Днес акциите на концерна отново поскъпнаха, изстрелвайки пазарната му стойност до 621 млрд. долара. По този начин Apple надминава предишния рекорд за пазарна капитализация, поставен от Microsoft в дните на интернет-бума.
Ценните книжа на Apple поскъпнаха до нов максимум заради оптимизма на инвеститорите около очакваното представяне на нов модел iPhone и по-малък и по-евтин iPad.
Apple е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света от края на миналата година. Сега стойността й е 53 процента над стойността на "компания номер две" в класацията - петролния гигант Ексън Мобил (ExxonMbile).


Мадлин Олбрайт се интересува от косовската поща и телекомуникации
Мадлин Олбрайт е на път да купи косовската поща и телекомуникации, съобщи хърватският портал "Бизнес", цитиран от БТА. Бившият американски държавен секретар изигра решаваща роля в администрацията на президента Бил Клинтън в международната дипломация за признаването на Косово през 2008 г.
Властите приеха офертата на "Олбрайт кепитъл мениджмънт" - една от осемте заинтересовани компании, участвали в търга за приватизиране на косовските пощи. Това е и най-печелившето предприятие в държавата с около един милион абонати на мобилната телефония и 100 000 на стационарната, както и с интернет мрежа.
Преди малко повече от два месеца американският генерал от резерва Уесли Кларк, който командваше силите на НАТО по време на косовската война, поиска от Прищина лиценз за проучване на местни запаси от въглища.
Според водещия местен всекидневник "Коха диторе" политическите и бизнес кръговете в страната са подкрепили навлизането на Олбрайт и Кларк на косовския пазар с оценката, че това ще бъде стимул за нови чуждестранни инвестиции.

* * *
www.sofiautre.bg
ВЕСТНИК "СТАНДАРТ"

ГЕРБ и БСП на избори в Букурещ
На форум в края на септември левицата ще избира соцлидера Сергей Станишев за президент, а месец по-късно десницата ще гласува нов българин за зам.-шеф.

Инспектор ще брои парите на разведките
Това е записано в новия Закон за Държавна агенция "Разузнаване", подготвен в Съвета по сигурността към правителството.

Спецсъдът пусна Дойчин Дойчев и Руслан Колев
Първоначално Дойчев бе арестуван и освободен, а после отново вкаран в ареста за 72 часа заедно с Колев.

Дякон хвърли расото заради присъдата на Pussy Riot
В открито писмо до руския партриарх Кирил дяконът твърди,
че осъждането на девойките се базира на решение на църковния съд.


ВЕСТНИК "СЕГА"

ЦСКА публикува обръщение по повод запорираните си акции
"Временните удостоверения, представляващи 100% от капитала на ЦСКА са собственост на "Титан Спорт" ЕАД, налични са и могат да бъдат прехвърлени на трети лица", казват от клуба.

Прокуратурата ще бъде сезирана за Данчо Лазаров и БФВ
Нарушенията са за непроведени обществени поръчки на стойност 1, 465 010, 47 лева без ДДС.

Роднините на моряците искат съдействие от държавата
Екипажът на задържания с 3 тона кокаин кораб още не е прехвърлен в Мадрид.


ВЕСТНИК "МОНИТОР"

Прахосваме 70% от минералната вода
Само 6 на сто се бутилира, минимално количество се използва за отопление.

3000 тузари на мушката на данъчните
Богаташите масово забравяли да си платят дължимите вноски.


ВЕСТНИК "24 ЧАСА"

Кметът на Куклен и заместникът му освободени срещу 15 000 лева
Искането на прокуратурата е двамата да бъдат отстранени от длъжност, за да не пречат на разследването.

Пловдивчанин разпозна помагача на атентатора от Бургас
Свидетелят - Ашим Асан е обяснил, че издирваният мъж е българин.


ВЕСТНИК "ТРУД"

Хванаха в дискотека издирван повече от година врачански апаш
След получен сигнал полицаите изчакали Радослав Русинов да влезе в дискотеката и там го задържали. Той не е оказал съпротива.