Преглед на печата за 20 август 2012 г.

"Всеки втори търг е нагласен", акцентира "Труд". Всеки втори опит на държавата и общините да изхарчат пари от ЕС или от бюджета се оказва с нарушения. Това сочат данните на Агенцията за държавна финансова инспекция за първите 6 месеца на годината. Една от причините е, че едва 6% от обществените поръчки се проверяват предварително. "Лошото идва после за нас, защото финансовата инспекция открива недостатъци след изпълнението и трябва да връщаме пари на Брюксел", казват от Националното сдружение на общините. "В момента по-голямата част от чиновниците, които обявяват и възлагат обществени поръчки, са некомпетентни, или пък имат някаква изгода. Дори и последните промени в закона не променят нещата. Особено в условията на криза ситуацията става по-лоша", отбелязва Йордан Кисьов, представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

 

"Брюксел няма да търпи да сме нарушител номер едно на обществени поръчки", казва в интервю за "Класа" Петър Бакърджиев, председател на УС на Института за правни анализи и изследвания. Той посочва, че липсата на достатъчно прозрачност в обществените поръчки е и една от основните забележки на ЕК към България. "Всяка година процентът на компрометираните поръчки става все по-висок, а ние следим този процес от четири години. За 2011 г. той е 76%, а за тази година ще бъде още по-висок. Изключително неприятна е тенденцията, че вместо да спада процентът на обществените поръчки, които са компрометирани, той се увеличава. Това са лоши практики, които публичните институции не забелязват умишлено", отбелязва Бакърджиев. Брюксел готви промяна на общностното законодателство, свързана с обществените поръчки, която скоро ще настъпи. "Размерите на финансовите санкции бяха непознати за българското право доскоро. Вече има финансови корекции от типа на 6 млн. лв. за някои общини. Жестоко е, но такива са правилата на ЕК", допълва Бакърджиев.

 

"В референдума за „Белене" се крие капан", предупреждава политологът Татяна Буруджиева. В интервю за "Новинар" тя посочва, че проблемът с един референдум е двоен. От една страна той изпълни своята политическа цел. БСП показа в каква кондиция е година преди изборите и възможността да събере значителни подписи над броя на получените за тях гласове през 2009 година. Това е добра изходна позиция. Но от гледна точна на осъществяването на националното допитване, това вече е въпрос на управлението. „Горещият картоф" е в ръцете на правителството. Неговият отговор по темата не е достатъчно силен. В референдума се крие един много сериозен капан. От една страна допитването би могло да покаже, че темата за строежа на АЕЦ "Белене" и за развитие на атомната ни енергетика не е доминираща за обществото. Това ще е в полза на управляващите. Но фактът да не се проведе такъв, би донесло само негативи. Според Буруджиева, ако допитването за "Белене" се проведе едновременно с изборите през 2013 година, това ще се отрази на самите изборни резултати. Референдумите не са създадени, за да се правят по време на избори.

 

"Отваряме досиетата и на олимпийския комитет", казва в интервю за "Монитор" Евтим Костадинов, шеф на Комисията по досиетата. Той очаква в дневния ред на предстоящата сесия на Народното събрание да влязат и да бъдат гласувани на второ четене промените в частта за кредитните милионери. "Това ще ни даде възможност не само да извършим, но и да огласим тази проверка, защото от това се вълнува обществото. Стана дума и за това парламентът да ни даде възможност и да огласим съпричастността на кредитните милионери към ДС, което в сега действащия закон не ни е позволено. Работим усилено по проверката на публични лица, участвали в изборите, и по лицата в образователната сфера. Сериозна проверка предстои на членовете на контролните и надзорните съвети на банките, на националните спортни организации, на олимпийския ни комитет, на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз, на БЧК", посочва Костадинов.

 

Незаети са 340 места за медицински специалисти и 4 за приложни специалисти в здравеопазването, пише "Дума". Това става ясно от статистиката на Агенцията по труда към 15 август т.г. Данните са подадени от бюрата по труда в страната. Най-много се търсят медицински сестри - 171, следват общопрактикуващите лекари - 116, има 28 обяви за лекари специалисти. Всяка година между 400 и 600 лекари напускат страната, средната възраст на българските лекари в момента е между 40 и 60 г., сочи статистиката на Българския лекарски съюз. Друга статистика - на НСИ, показва съвършено различни числа: към края на 2011 г. в страната е имало 28 411 лекари, което е с 414 повече от 2010 г. През пролетта проучване сред докторите от балканските страни показа, че българските лекари са най-недоволни от реформите в здравеопазването и съществуващия стрес на работа.

 

Над 6000 студенти са заминали да учат в Западна Европа за последната учебна година. Това отчетоха за „Монитор" от водеща посредническа фирма за образование в чужбина, позовавайки се на данни от официалните системи за прием на Англия, Дания, Швеция и др. Бройката надвишава с около 1500 план-приема за първокурсници на Софийския университет, който тази година е 4524. Така на практика излиза,че изнасяме повече от един випуск студенти само в Западна Европа. През последните години се увеличава броят на българските кандидат-студенти в чуждите университети с между 7% до 10%.

 

"Пред красивия протест всяка власт изглежда глупаво", коментира "Сега". Модерният протест вече не е просто шествие с несръчно направени плакати и шумно скандиране на лозунги. Той се превръща в социално зрелище със своя естетика, сценография и драматургия. През последните години се развива нова култура на протеста, която видимо намира почва и у нас. Образите, които протестиращите произвеждат, изглеждат по-важни от посланията. У нас модата на екстравагантните протести дойде преди няколко години, когато екоактивисти спряха движението около Руски паметник в София, пресичайки щафетно и непрекъснато на пешеходна пътека. Днес артистизмът в уличните изяви изглежда търсен при повечето подобни акции. Някои анализатори смятат, че публично изразяваното социално недоволство се е превърнало в нова младежка мода, нещо като лайфстайл. Да се протестира е cool. Поради което интензивността и характерът на протестите у нас все още не отразява реална перспектива за някаква сериозна промяна.

 

"Как се палят клади в нета", коментира "Стандарт". В суматохата около храброто опълчение в нета срещу доклада на Комисията за защита от дискриминация не се знае дали някой разбра: никой нямаше намерение да сваля Ботев от учебниците. За сметка на това операция "Ботев" във Фейсбук по гениален начин показа как общественото мнение може да бъде подменено, когато на едно място се съберат много хора, които първо протестират, а после четат. Манипулацията в интернет е лесна и бърза - достатъчно е днес да развееш във Фейсбук знамето на национализма, утре вече 10 000 ще са сложили подписа си под него. А вдругиден ще имаме поне десетина напълно реални групи, тръгнали да бият цигани и понесли начело портрета на Левски. Ето за това трябваше да поговорим, когато ставаше дума за учебници. За съжаление нито така наречените експерти, нито Фейсбук опълченците, нито самото министерство на образованието са готови за подобен разговор.

 

"24 часа" коментира, че от началото на 2013 г. акцизът на дизеловото гориво ще се повиши с 15 лева за 1000 литра - от 630 на 645 лева. Този цикъл на високи цени на горивата съвпадна с навлизането на еврозоната - нашия основен търговски и инвестиционен партньор - в нова рецесия. В резултат на това ще се стопи и растежът на брутния продукт на България до края на годината, а износът вече няма да е мощен двигател на растежа у нас. Цените на горивата от своя страна влияят върху цените на храните и другите стоки от първа необходимост. Най-добрата политика за борба с покачващите се цени е политиката на увеличаване на доходите на цялото население. Необходими са и конкретни мерки за увеличаване на гъвкавостта на пазара на труда. (БТА)

http://dariknews.bg

Стандарт

Режат схеми за източване на ДДС

По-строги правила срещу опитите за източване на ДДС предлагат от Министерството на финансите. Фирмите ще бъдат отговорни за плащането на ДДС дори от нерегистрирани по ДДС компании, граждани и земеделски производители, които са били преди тях в търговската верига. Условие за това е фирмите да са ползвали данъчен кредит, свързан с невнесеното ДДС, както и ако може да се докаже, че са знаели за невнасянето на налога.
Освен това данъчните ще имат право да отказват регистрация по ДДС на търговци, които не са им осигурили достъп до издадени от тях счетоводни документи, гласят подготвените от финансовото министерство промени в Закона за ДДС. По-лесно обаче ще може да се тегли данъчен кредит по ДДС от стартиращи фирми. Срокът, в който фирмите, които тепърва се регистрират по ДДС, трябва да представят опис на активите си, се удължава от 7 на 45 дни.
Друго облекчение за бизнеса е, че за стоките и услугите, за които не е ползван данъчен кредит при придобиването им, тъй като са били предназначени за освободени доставки и или за използване извън икономическата дейност, фирмите ще имат право да си изтеглят ДДС-то, ако променят предназначението на стоките или услугите за облагаеми доставки. Например, ако фирма си купи вила край морето, в която да почиват шефовете и служителите, тя няма право да ползва данъчен кредит по ДДС. Но ако вилата се превърне в офис и част от екипа се премести в нея, фирмата ще може да си изтегли ДДС-то.


2000 лв. глоба за фалшиви ваучери

Глоби за предоставяне на фалшиви ваучери за храна се предлагат от Министерството на финансите с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Всеки, който даде на работодател ваучери за храна, които не отговарят на реда за отпечатването им, ще отнася глоба в размер на номиналната стойност на ваучерите, но не по-малка от 2000 лв.

Чакат нова златна треска

Нова златна треска се очаква да започне до края на годината. Прогнозите са цената на жълтия метал да достигне до 2000 долара за унция около Коледа. Въпреки че в момента интересът към благородната сплав не е голям, очаква се тенденцията скоро да се обърне.

"Очакваме нова ескалация на кризата в еврозоната, която да предизвика пренасочване на големи потоци към спасителния остров на златото, както и че търсенето в Китай ще се възстанови. Като резултат от това запазваме прогнозата си благородният метал да поскъпне от сегашните 1620 до 2000 долара за тройунция до края на годината", обяснява Рос Страчан, анализатор на суровини в Capital Economics, цитиран от investor.bg.

Платината пък подгони цената на златото заради бунтовете в мините на Южна Африка. Белият метал достигна рекорд от 1469 долара за унция, като тенденцията е цената да продължава да расте, отбелязват от Bloomberg. Само за седмица платината поскъпна с 3,8% като в момента е само 150 долара по-евтина от златото.

Капитал Дейли
Стратегически инвеститор влиза в българо-датската Komfo
Базираната в САЩ датска софтуерна фирма Sitecore е придобила 30% от българо-датската компания Komfo, която разработва софтуерни продукти, помагащи социалните мрежи да се използват с бизнес цели. Няма официална информация за стойността на сделката, но тази стратегическа инвестиция увеличава шансовете на Komfo за по-бързо разрастване. Според датския бизнес вестник Dagbladet Børsen Sitecore ще инвестира около 500 хил. долара в Komfo срещу 30%-тния дял в компанията.

Софтуерната компания е регистрирана през 2008 г. в Дания от двама българи - Ивайло Христов и Динко Танев, и двама техни колеги от Дания. В България Komfo оперира чрез дъщерното си дружество "Комфо" ЕООД.

Съоснователят и директор бизнес развитие в българо-датската компания Ивайло Христов поясни за "Капитал", че сумата на сделката не е много голяма, защото целта е да се използват партньорите и позициите на Sitecore, за да се увеличи пазарният дял на Komfo, а не да се осигури капитал, с който да се стимулира пазарна експанзия. "През последните няколко години получихме множество оферти от финансови инвеститори, които ни предлагат далеч по-високи суми, но ние отказахме на всички, защото не търсехме просто пари", коментира Ивайло Христов. "За нас е по-важно да имаме партньор с богат опит и достъп до по-широк кръг клиенти и партньори, за да можем да развием Komfo", добави той.

 

Ще фалират ли ЕРП-тата?

Какво би станало, ако трите дружества, снабдяващи с електроенергия крайните потребители в страната, фалират?
Подобна хипотеза доскоро би изглеждала абсурдно, имайки предвид, че това е регулирана дейност с несекващи приходи. В последните седмици обаче подобна възможност започна да придобива все по-реални измерения.

Само за месец юли дружеството "ЕВН България Електроснабдяване" е реализирало загуба от 26.7 млн. лв. при 8.8 млн. лв. печалба за първите шест месеца на годината. При останалите две ЕРП – "ЧЕЗ Електро" и "Е.ОН Снабдяване" (което беше купено от чешката Energo-pro), пък загубата е средно по около 5 млн. лв. за миналия месец. Подобен резултат изглежда стряскащ дори за компании, инвестиращи във високорискови дейности. В случая обаче далеч не става въпрос за рискови операции, а за регулаторни решения, които отново, вместо да балансират пазара, водят до неговата дестабилизация.

От самата ЕВН признаха, че недостигът от необходими парични средства ще продължи да расте, което ще доведе до сериозни проблеми на компанията да изпълнява задълженията си.

Причината за тази ситуация е приетата от ДКЕВР в средата на юли методика за компенсиране на разходите за изкупуване на енергията от възобновяеми източници и високоефективно комбинирано производство. С нея напълно се промени начинът за разплащането на тази енергия, от което обаче потърпевши се оказаха именно крайните снабдители на енергия – ЧЕЗ, ЕВН и  Energo-pro. Идеята за промяна на тази методика дойде заради огромните загуби, които Националната електрическа компания (НЕК) претърпя от закупуването на зелена и високоефективна  енергия в периода юли 2011 - юли 2012 г. Според данни на компанията става въпрос за 150 млн. лв., които компанията е трябвало да отдели от оборотните си средства, тъй като предвидената зелена добавка, която всички потребители плащат, не е генерирала достатъчно суми. Дупката се получава, тъй като към края на юни, когато започва новият ценови период, не може точно да се предвиди какви нови мощностите ще се включат през годината (инсталирането на една фотоволтаична централа отнема между два и четири месеца). В същото време НЕК е задължена да изкупува зелената енергия, въпреки че няма достатъчно постъпления от зелената добавка.

За тази разлика бяха обвинени електороразпределителните предприятия (ЕРП) и НЕК, които не могли да предоставят точна информация на регулатора за бъдещите присъединявания. Затова сега ДКЕВР реши, че НЕК ще изплаща на трите дружества само количествата, които са били прогнозирани към края на юни.

 

Добивната индустрия расте и през 2011 г.

Добивната индустрия в България е продължила да расте и през 2011 г., въпреки че не е успяла да достигне предкризисните си нива. Добивът на полезни изкопаеми е достигнал 91.95 млн. тона, което е с 13% повече, отколкото през 2010 г., но все още е под рекордните 102.56 млн. тона за 2008 г. Стойността на произведената продукция пък се е увеличила с 21% до 2.8 млрд. лв., което е близо 4% от брутния вътрешен продукт и за което принос имат всички подотрасли - въглища, метални руди и т.н. Това показват данните на Българската-минно геоложка камара (БМГК), които бяха представени за Деня на миньора на 18 август.
Добър сигнал е възстановяването при добива на строителни материали, който пострада най-силно от кризата. Водещи за отрасъла остават въглищата и металните полезни изкопаеми, които са осигурили 74% от добитите количества.

http://www.infostock.bg