Преглед на печата за 1 юли 2012 г.

София, 1 юли /БТА/

    ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

    "Компенсации за скъпия ток", отбелязва "Труд". Най-бедните ще получат компенсации за скъпия ток. Такова обещание даде премиерът Бойко Борисов. "Близо 300 000 са бедните хора в България, за които трябва да се помисли чрез енергийните помощи, отпуснати от Министерството на труда и социалната политика, да не усетят това поскъпване на тока. Законът за зелената енергия - това е престъпен закон", заявява Борисов. Според премиера увеличаването на цената на тока е заради "зеления" закон, приет по времето на тройната коалиция.
***
    Има реална опасност БСП да се върне на власт в нова тройна коалиция, цитира "Преса" изявление на лидера на ДСБ Иван Костов пред делегатите на 9-ото национално събрание на партията вчера. "Това би било по-голямото зло за всички нас. Но ние трябва да казваме на всички, че ще видим убедителни решения на своите проблеми само ако се опрат на ДСБ", категоричен е Костов. Той е уверен, че без неговата партия няма излизане от икономическата криза.
    В интервю за "Преса" д-р Петър Москов, член на националното ръководство на ДСБ, обявява, че партията продължава напред с подготовка за самостоятелно явяване на изборите и с обновена платформа за модерната десница на ХХІ век. "Конкуренция нямаме. Ние не сме и няма да бъдем най-голямата партия. Но ще бъдем ценностната алтернатива на хората, които мислят, че срещу данъците си трябва да получаваме конкретни публични услуги, че трябва да живеем в правова държава и че не е възможно законодателството на цялата държава да се променя в интерес на конкретен бизнес план", допълва Москов.

    ИКОНОМИКА

    Рязането на лентата за последния участък от "Тракия", с който магистралата ще бъде напълно завършена, ще се забави с 3 месеца, пише на първа страница "24 часа". Вместо през февруари догодина, както е по договор, 31 километра от Петолъчката до Карнобат ще бъдат пуснати през май, съобщи вчера шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. Така се отлага завършването, но дългоочакваният аутобан ще бъде пуснат в навечерието на парламентарните избори догодина, които трябва да се проведат през лятото.
    Морето поскъпва на три вълни от утре, акцентира "Стандарт". Краят на европейското първенство по футбол отприщи по-солени цени на лятната ваканция. Част от хотелиерите се стягат да вдигнат цените още в понеделник. Туристите ще трябва да се бръкнат с 10-20 лева отгоре за вечер в 4-звезден хотел със закуска. Втората ценова вълна ще ни залее след седмица, когато други хотели ще влязат в "сезон пик". От средата на юли пък по традиция почивката по цялото ни Черноморие вече ще е с "горещи" цени. Част от хотелите дават на хората седмица-две аванс и запазват старите оферти.  През втората половина на юли цените на първа линия вече скачат с 20-30 процента. В по-луксозните хотели пакетите поскъпват дори с 50 на сто.
Заведенията също започнаха ударно вдигане на цените.

    СЪБИТИЯТА ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

    ГЕРБ ще забрани в партийните предизборни щабове да влизат министри и членове на изпълнителната власт. Това обяви вицепремиерът Цветан Цветанов по време на кръглата маса за изборното законодателство, организирана от президента Росен Плевнелиев. Забраната ще бъде разписана в изборния кодекс, каза още Цветанов, който ръководеше щаба на управляващата партия на последните избори. По време на дискусията стана ясно и че от ГЕРБ предвиждат възможност да се използват специални разузнавателни средства за организаторите за купуване на гласове.
    Заместник-председателят на СДС Найден Зеленогорски напусна партията и обяви, че се присъединява към политическия проект "България на гражданите" на Меглена Кунева. Бившият син кмет на Плевен мотивира решението си с разпада на "Синята коалиция". Той беше един от инициаторите за създаването й преди три години.
    На този етап централната банка в България е резервирана към идеята за присъединяване към банковия съюз в Европа. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров. Той изрази принципно положително мнение към идеята за съществуване на банков съюз, но посочи, че все още по неговата архитектура има много въпросителни и не бива да се бърза с вземането на решение. Към това той призова и правителството. Освен това според Искров първо би трябвало да се създаде фискален съюз и след това банков.