Съдбата на еврото ще се реши от атинската демокрация

http://www.focus-news.net/?id=n1657059

„Коммерсант”: Съдбата на еврото ще се реши от атинската демокрация
25 май 2012 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Начало / Европейски съюз
Атина. Резултатът от гръцките парламентарни избори, насрочени за 17 май, ще определи не само бъдещето на тази страна, а и на цялата еврозона, предполагат анализаторите от HSBC. Преди гласуването те описаха най-вероятните сценарии за развитие на събитията. Два от четирите сценарии предполагат, че Гърция ще напусне еврозоната, което може да доведе до разпад на целия валутен съюз и криза с мащабите на тази от 2008 г. В другите два, по-позитивни варианта се предполага консервация на гръцките проблеми за сметка на външна финансова помощ и ресурсите на Европейската централна банка, пише „Коммерсант”.
Повторените парламентарни избори в Гърция еднозначно се възприемат от политиците и инвеститорите като референдум по въпроса за това, дали страната да остане в зоната на единна валута. Според анализаторите, възможните четири варианта са: победа на проевропейската коалиция Нова демокрация и ПАСОК, а останалите три – на „антиевропейската” партия Сириза.
Ако на изборите спечелят десните най-вероятно ще се изпълни споразумението с ЕС за бюджетни съкращения и Гърция ще получи в отговор на това редовни траншове финансова помощ и евтини заеми от ЕЦБ за гръцките банки. По отношение на пазарите това е най-благоприятният вариант, но проблемът с ключовото за гръцката икономика връщане към растеж няма да бъде решен. Победата на Сириза, според анализаторите на HSBC, не означава непременно автоматичен отказ на Гърция от еврото. Споразумението с външните кредитори вероятно няма да бъде одобрено, въпреки това европейските лидери може да почувстват, че заплахата от пълно разпадане на еврозоната е твърде висока и да предприемат мащабни парични вливания в икономиките на периферните страни при паралелно намаляване на натиска върху гръцкото правителство.
Атина, от друга страна, може в крайна сметка се съгласи на по-малко амбициозна програма за икономиката на ЕС. Тази стратегия има шанс за успех, ако се успее да се постигне растеж в периферните европейски икономики, в противен случай проблемът ще се влоши.
Други разглеждани сценарии на HSBC разглеждат на изхода от еврозоната на Гърция. Ако европейските лидери заявяват, че съдбата на „червива ябълка” е достигнала Атина и ще могат да се споразумеят и приложат сериозни решения за трансформиране на паричния съюз във фискален съюз, еврото като парична единица ще се запази в сегашните си граници. Ако обаче, не успеят да се успокоят бързо инвеститорите, то изтичането на капитали, появата на „немско евро” и „испанско евро” и рязък спад на доверието в европейските финансови пазари ще разкъсат еврозоната още в края на 2012 г., прогнозира HSBC.