Решение на Светия синод на БПЦ

РЕШЕНИЕ на СВ. СИНОД от 29.04.2015 г. за богослужебно споменаване на НВ Симеон ІІ, цар на българите

29 април 2015 20:06, Българска Патриаршия

На днешното си заседание Св. Синод разгледа предложение на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и след проведеното гласуване единодушно Р Е Ш И:

При извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите, както следва:

По време на Светата Литургия:

- на Великата ектения: „О благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

- на Сугубата ектения: „Еще молимся о благочестивом и христолюбивом царе болгарстем Симеоне”;

- на Великия вход: „Благочестиваго и христолюбиваго царя болгарскаго Симеона”;

след което следва поменаването на народа и т.н., както и да се включи в последованието на Многолетието след „О Святейшем отце нашем”, преди поменаването на народа.

*   *   *

На въпрос защо Светият синод е взел това решение, патриарх Неофит казва следното: "Това е достолепие и негово достойнство, което той притежава и ние просто го поддържаме."

Коментарът на президента Плевнелиев: "Като държавен глава заставам твърдо зад конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият синод да преосмисли своето решение."

Думите на Сакскобургготски при получаването на ордена "Св. Иван Рилски" на 2 май: "Така както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред."

След противоречивата и преобладаващо остра обществена реакция във връзка с решението на Светия синод, Симеон  отправя писмо до Синода, публикувано на сайта на Българската патриаршия, в което разказва, че през 1943 г. е получил царско помазание, като това е станало в дворцовия параклис "Св. ап. Петър и Павел" от членовете на тогавашния Свети синод.

Накрая на писмото той пише: "В настоящия момент, макар синодалното решение да благославя молитвена форма, принудително отменена под натиска на атеистичната власт и която не застрашава по никакъв начин съществуващия днес конституционен ред, стана повод за необективни тълкувания, грозни внушения и жалки спекулации, които внасят смут в обществеността и дори в очите на Синклита.

Предвид това, моля, Ваше Светейшество и Високопреосвещените митрополити молете се, както всякога досега, преди всичко за целокупния ни народ, а за този, който Ви целува десницата, помолете се тихо в сърцето си".