Няколко пъти през живота си съм виждал на живо бежанци от война.

Няколко пъти през живота си съм виждал на живо бежанци от война. В Босна през 1995 г. бежанците от Сребреница бяха настанени в класни стаи - по десетки легла във всяка, на два или три етажа - или в палаткови лагери, включително през зимата. Трудно се забравят впечатленията от контактите с тези хора, видели и преживяли лично войната, изгубили семействата си... Хора с празни очи - изплакали всички сълзи и преживели цялата възможна скръб по загубените си близки, по похабения си живот. Помня децата бежанци. По-големите от тях - на по 10-15 години, носещи ужаса на преживяното, които буквално отскачаха назад когато непознат човек им подаде ръка - не знаеха какво да очакват от него... И малките, на по 5-7 години, за които войната беше нормата, единственият свят, които те познаваха - "Чичо, ела да ти покажа къде падна мината..."

Помня как изглеждаше бежанския квартал на босненските сърби в Белград...

Спомням си за всичко това когато чета за недоволството на бежанците във "Враждебна", чиито очаквания за комфортен хотел в България били излъгани още в Гърция. Знам, че не е политически коректно да се говори критично за бежанци, но явно се налага да го направим.

Истинските бежанци от ужасяващата война в Сирия са в други - относително по-сигурни части на страната, в Йордания, в Ливан и разбира се - в Турция. За съжаление, миграцията, легитимирана като бежански поток освен всичко друго е и добре печеливш бизнес - освен, че е цинична идеология и политика.

Трудно е да стигнеш от Сирия или от Ирак до Гърция, България, Германия, ако нямаш достатъчно пари за да планираш успешна емиграция. Внимателно гледам лицата и поведението на бежанците, които нахлуват в Европа от лятото на миналата година - те не приличат на бежанците от войни, които аз познавам. Те са предимно млади, нахъсани хора, триумфиращи от успеха си да се доберат до обетованата земя на Европа, където вече ще ги поемат социалните системи на Швеция и Германия, длъжни да им осигурят пожизнено охолство. Част от тях излъчваха опиянението на завоеватели - разпространяващи религията и културата си в охолните земи на неверниците.

Оттук - и разбирането, което срещаме у представителя на бежанците във "Враждебна" - "България е бедна страна... Ние сме излъгани..." Да, бедна страна е, което не означава, че не може да й бъдат подхвърлени няколко милиона за да бъде превърната в бежански лагер - "приемна" на Европа. Кандидат-президентската кампания е времето, в което представителите и кандидатите на отделните партии трябва да дискутират открито и подробно проблемите на външната политика и националната сигурност - тези проблеми са приоритет в портфолиото на българския президент. Включително бежанската и имиграционна политика на държавата. Открито, без недомлъвки, без политика на свършените факти.

Коментари

Martin Cyrillov Добре. Доста българи доста отдавна са на глад и молитви. Няма да ни впечатлят

Ivan Stambolov Подават рекламация хората. Все едно са ти обещали петзвезден хотел, ама олинклузивът се е оказал кофти.

Nikolay Milkov След всички писания срещу бежанците, протести, антиевропейски изстъпления, политически партии, кампаниите на които паразитират върху страхове, мисля че менстриймът вече е ксенофобски. Политкоректното говорене вече твърдо е заменено с омраза, а ако някой изразява съчувствие към бежанците, би бил наречен какъв ли не.

Ivan Stambolov "Политкоректното" говорене никога не е било съвсем чисто, та да може да бъде замърсено. То винаги е било инструмент на лицемерието и опит да се подменят личните права с групови в утопията на социалната държава. Това ражда лъжа, а лъжата е зло.

Ivan Stambolov Като ще коригирате "замърсено" със "заменено", променете и "менстрийм" на "мейнстрийм" :Д :Д :Д

Nikolay Milkov Благодаря за правописната корекция и за това, че доказвате правотата на това, което съм писал.

Ivan Stambolov Хората са затова - за да си помагат. Аз ще Ви оправям печатните грешки, а Вие - моята политическа коректност :)

Nikolay Milkov Не бих Ви причинил такова зло. Политическата коректност днес се възприема като лицемерие, а в определени случаи може да докара и по-сериозни неприятности. Самият термин "политическа коректност", чието съдържание е запазване на "политическото приличие" и недопускане на омраза и цинизъм в обществените отношения, вече е представян като източник на всички злини за европейската цивилизация. Това, разбира се, се случи много лесно в България, където не само политическата, но и много други коректности, запазване на дистанция, неподдаване на слухове и страхове, да не говорим за морална мотивация, увереност във възможностите да се справим и пр., са абсолютно неприсъщи. Не Ви желая злото. Нали съм Ви благодарен, че ми поправихте правописната грешка. :)

Ognyan Minchev http://www.dnevnik.bg/…/2833798_tolerastiiata_e…/

Ivan Stambolov Така е като прекалиш с нещо. Превръщаш го в собственото му отрицание.

Nelko Nachev Дано я изкарат докрай!

Violetka Doichinova Minkova Такава объркана и безпринципна държава като нашата, няма струва ми се.

Silva Doncheva Ако не се обединим в името на националната ни кауза, ще ни премажат. И изчезва България:::(

Irina Karp То Европа е на карта, вие за България мислите. Не че аз не мисля, но ние сме пришинка. Без Европа сме загубени. Затова по- скоро за Европа трябва да се обединим.

Ivan Stoychev И да не забравяме Крим.

Андрей Бенев Silva Doncheva Доскоро мигрантите, настанени у нас, бяха около 800 души. През това лято, може би с разрастването н
а войната, са станали 2000, това го коментираха по ТВ. Да ни премажат 2000 души, част от тях жени и деца??

Todor Ivanov Не става въпрос за бройки г-н Бенчев, а за принципи. Поне в анализа по-горе (на г-н Минчев). А мигрантите в България се увеличиха многократно през последните месеци не поради разрастването на войната в Сирия, а защото държавите от Централна Европа си затегнаха граничния контрол, дори помогат и на Сърбия да си охранява по-ефективно границата с България.

Андрей Бенев Помагат на Сърбия, защото граничат с нея (Унгария). Но не са дадени на Сърбия, г-н Иванов, 160 млн евро, а на нас бяха дадени. Все ние ли ще плачем? А аз тук коментирах думите на г-жа Дончева, не тези на г-н Минчев. Той никъде не твърди, че "ще ни премажат". Кой ще ни премаже, голямата маса мигранти, или многото действия, които трябва да изпълняваме?

Todor Ivanov Дават ни ги, защото виждат че с Ердоган много трудно ще се споразумеят, той да им върши "черната работа", т.е. да спира мигрантите и да приема обратно тези, които все пак са преминали границата. Дават и на Гърция, и на Италия, защото те и ние сме гранични държави на ЕС, не Сърбия. Дават ни ги хем за да са много хуманни, да помагат на всички емигранти, добрали се до Европа, хем да ги държат далеч от държавите си, за да не провокират нарастващото недоволство на местното население.

Dimitar Karanikolov Съгласен, кандидат-президентите трябва да дискутират сериозно проблема,но на кой от тях може да разчитаме, че би реализирал нещо полезно за България и ЕС ? Защото за дискусия са нужни едни качества, а за практическо изпълнение трябват и други май.

Plamen Borisov AVE Ognyan Minchev

Spas Tashev Дори не знам дали ролята на буферната зона е да бъде приемна или мигрантите да останат тук "завинаги", а богатите държави да си подбират от тях тези, от които икономиката им има нужда. На срещата в Братислава премиерът Борисов лансира идеята да се създадат центрове за настаняване извън Европа, например в Либия. Сега обаче политическият курс се сменя.

Андрей Бенев Г-н Минчев, анализът Ви според мен е верен (защо някои от бежанците гледат по-уверено на себе си, щом са успели да стигнат дотук). Но все пак трите-четири години на палатки са зад гърба им (войната е вече повече от 5 години), а ние по никакъв начин не може да знаем дали при първите месеци на палатка те не са гледали също толкова ужасено и страхливо, не е ли така? Според мен вярата в себе си и собственото достойнство е неотменно право на всеки човек и съм съгласен със статията на В.Левчев, която цитирахте. Тези хора аз лично не ги разглеждам само като "искащи", "просещи милост" и пр. и пр. Според мен не може между тях да няма и такива - оцеляващи, може би умни и борбени, може би амбициозни, може би с някаква квалификация. Тоест, аз вероятно ги виждам така, както те виждат себе си: хора също и предлагащи (нещо, себе си, труда си), хора, които искат да живеят не даром в лагери, а да работят, да живеят в собствен дом и да ходят на собствена работа. Може би искат да имат принос към нашето общество (дали го могат е отделен въпрос). Това според мен е естествено, затова гледането им без ужас в очите за мен също е естествено. Убеден съм, че и аз на тяхно място бих гледал така (за Вас не знам). Остава въпросът: защо при такава вопиюща нужда от работна ръка у нас (според становището на БТТП една от основните спирачки в момента за нашето по-бързо развитие), не ни се разрешава да приемем известен брой работници, да ги обучим и да се ползваме от техния труд? Казвам "известен брой", защото наистина това трябва строго да се контролира и регулира.

Svilen Kraichev "Знам, че не е политическо коректно ... " ... Към кого ТРЯБВА да сме коректни? И обратно ... Той/тя коректни ли са към нас, гражданите?

Todor Ivanov " Включително бежанската и имиграционна политика на държавата. Открито, без недомлъвки, без политика на свършените факти." За каква бежанска и емиграционна политика на България да говорим? Много слабо ни се чува гласа в Европа, а имиграционната политика се формира в Брюксел, не в София. В този смисъл донякъде съчувствам на нашите политици, колкото и да не са ми симпатични (поне пвечето от тях). Колкото повече обещаваш нещо, което не зависи от теб, по-смешен ставаш.

Александър Луканов Само лицемерните политици ги наричат бежанци. За останалите е ясно, че са навлеци - нелегални икономически емигранти. Аз искам моите осигуровки да отиват за пенсии на моите баби и дядовци. Не желая да плащам за такива навлеци.

Dora Vasileva Много им здраве!Да вървят ,където щат!

Irina Karp Странно но правя паралел с кръстоносните походи. За тях се казва, че се обуславят от рязко повишаване на броя на населението и, като следствие, на незаетите в икономиката млади хора, които имат твърде много енергия и време за губене. Тогава Рим решава да изнесе тази маса извън Европа, за да предотврати размирици на собствена територия. Сега в Близкия Изток сякаш наблюдаваме именно това. Една част от младите се маргинализират и фанатизират, а други, обявявайки се за жертви на първите, гледат да се реализират на по-благоприятни ширини.