Димитър Гоцев през КРОС


Проф. дин Димитър Гоцев: Македония трябва да признае, че историята ни е обща!
Сряда, 12 Декември 2012 10:30
Интервю на Драгомира Станоева с професор дин Димитър Гоцев за агенция „Кросс“, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и председател няколко поредни мандата на Македонския научен институт.
Професор Гоцев, какво е Вашето лично мнение - дали Македония трябва да получи дата за членство в ЕС в края на тази седмица?
Смятам, че два етноса с една история в ЕС не върви! Ако си получат покана, нека тя да е за тяхната история след 45-та година, защото България вече е влязла със своята история в ЕС.
Ако Македония признае българската история трябва ли да влезе в ЕС?
Да, несъмнено! Ако признае българската история и ако си признае, че всичко до 45-та година е българско и не е имало помен от нещо антибългарско и македонско, защото за мен като историк македонско – българско е едно и също, а не само македонистко.
Каква според Вас трябва да бъде българската позиция? И смятате ли, че тя ще бъде отстоявана от всички наши евродепутати?
Българската позиция трябва да бъде именно това – признаване на Македония, че до 45-та година тази история, която тя представя пред Европа е българска, а не македонска. Ако се признае това тогава няма да има причина да не я признаем! Защото с един етнос, с един език има такива страни, които са в ЕС. Ето най-простия пример са Кипър и Гърция – един народ, един език, една държава, една история и двете държави са в ЕС.
Иначе, в българската история предателства е имало колкото искате! Ако пак не им е дошъл акъла и има неграмотност у българските евродепутати, това е вече друг въпрос, който историците не можем да решим.
Съществуват хипотези, че евентуалното неприемане на Македония в ЕС ще върне страната назад. Според австрийски депутати страната ще стане отново нестабилна и това може да доведе отново до заплаха за мира и стабилността на Балканите.
Вижте, ЕС е изготвила и приела тази директива още преди години. Т.е. че съседите, които искат да влязат в ЕС не трябва да имат никакви национални разпри и т.н.
А при нас имаме една друга разпра, става дума за това, че половината ни народ е обявен за друг народ.
Историята им е обявена за друга история, езикът им е друг език, героите им са други, сега ако това не се разбира от нашите политици, дипломати и ако това не разбират и в Европа, това е нещо вече друго.
Назовете най-накратко какви условия трябва да постави България за членството на Македония в ЕС.
До 45-та година историята на нас и на тях е една, а оттам нататък вече ние нямаме претенции.
Какво ще кажете за историята в техните учебници, трябва ли да бъде променяна?
Естествено, защото в техните учебници цялата наша история е обърната с главата надолу.
Смятате ли, че българските депутати се допитаха до елита на българската наука по този въпрос?
Не смятам! Нито политиците, нито депутатите, нито българския елит, който управлява и, който трябваше да има някакво отношение по този въпрос не се допита до специалистите.