Протест срещу паметник на Печанац

Паметник на сръбски офицер, избивал по особено жесток начин цивилно българско население, включително деца, ще бъде издигнат недалеч от мястото на зверствата - в гр. Куршумлия, в западната ни съседка. Въпросният воевода - Коста Печанац, е автор на най-кървавите страници в историята на Босилеград, пише "Репортер".

Тук продължават да се издигат монументи с ясни антибългарски послания, но са забранени паметници на жертвите на сръбската агресия, се посочва в позиция на българите от Западните покрайнини.

Инициативата за издигане на монумента е на гражданско сдружение, а местната власт е одобрила проекта. С паравоенна формация от 200 души Печанац нахлул в Босилеградско през 1917 г., по онова време българската територия, избил част от мирното население и опожарил града и съседните села, нанасяйки щети за милиони левове. Куршумлия, където е родното място на насилника, е част от държавните ни граници в периода 1915-1918 година.

"Ние, като представители на български организации считаме, че опитът да се повдигне паметник, и реабилитира един доказан военен престъпник, извършил престъпления срещу цивилно българско население, нагнетява страх и несигурност сред всички които все още се чувстват българи", категорични са представителите на Демократичен съюз на българите и Културно-информационният център /КИЦ/ "Босилеград". В Босилеград е останала страшна кървава следа от Печанац, а в Куршумлия ще му правят паметник. Чувстваме се обидени, заяви Иван Николов, председател на КИЦ "Босилеград".

Издигането на паметник на Печанац не е изолиран случай, а поредна проява на антибългарските политики в Сърбия, категорични са нашенците от Западните покрайнини. Те призовават България да поиска обяснение от своята съседка за антибългарските послания, които отправя.