Път: : Кой кой е : Д

Климент Денчев

Климент Денчев
Климент Денчев
Снимка: Фейсбук, приятелската група на Климбо

Една от последните снимки на Климент Денчев - Климбо в Канада.

Климент Денчев е роден на 26 май 1939 г. в София.
Завършва ВИТИЗ и първите му професионални роли през 1964-67 г. са на сцената на Драматичен театър "Йордан Йовков" в Добрич.

Снима се в едни от най-добрите български филми - "Козият рог", "Басейнът", мюзикъла "Баща ми бояджията" и други. Налага се на сцената на Сатиричния театър.

Огромна популярност през 70-те години на миналия век му донася тв предаването "Бате Климент пее и рисува". Всяка вечер за “Лека нощ, деца” той разказва весели и увлекателни истории, като през това време рисува върху стъкло.

Емигрира в Монреал, Канада след ЕКСПО 1978. Кариерата му в Радио-Канада е светкавична и бляскава; повече от десет награди за “Le Lion et la souris”, предаване с което той запленява детските сърца, точно по същия начин, както някога Сънчо в България. Едно доказателство, че талантът вирее навсякъде.

Там се жени за съпругата си Надин, френска канадка, с която се запознал в първия снимачен ден в канадската телевизия, където отишъл за участие в сериал.

Следва през 1981-1984 публикацията на КЛИМБО, която обединява негови текстове и илюстрации.


След 28 години се появи отново в български филм като шеф на следствието в "Разследване" на Иглика Трифонова. Споделял с приятели, че в Канада е гледал със сълзи на очи филма й "Писмо от Америка".

Малко след идването си в България претърпява тежка сърдечна операция - поставят му втори байпас.

Починал на 31 март 2009 г. в Канада.