Път: : Кой кой е : Г

Николай Гяуров

Николай Гяуров е един от най-знаменитите басови гласове на 20 век.

Роден е на 13 септември 1929 година в село Каменица, завършва оперно пеене в Музикалната академия в София, а след това продължава образованието си в Москва.

През 1955-а Николай Гяуров прави своя дебют с ролята на Дон Базилио в "Севилският бръснар" от Росини. От този момент започва неговата бляскава кариера, осеяна с многобройни гастроли по целия свят.

Незабравими са и ролите му на Мефистофел във "Фауст" от Гуно, на Филип II в "Дон Карлос" от Верди, на Дон Жуан в едноименното произведение от Моцарт и Борис Годунов в операта на Модест Мусоргски.

Николай Гяуров пленява световната публика от сцените на най-престижните музикални центрове, сред които Болшой театър в Москва, Щатсопера във Виена, Гранд опера в Париж, Ла скала в Милано, Ковънт гардън в Лондон и Метрополитен опера в Ню Йорк, както и с десетките записани свои изпълнения.

Пътува много. Живее в Италия, Модена, със съпругата си - италианската оперна прима Мирела Френи. "Не мога да живея без изкуството" споделя Гяуров и до последните си дни не слиза от сцената. На 74-годишна възраст, в края на 2003-а, гастролира в Цюрих, където изпълнява ролята на папата в "Бенвенуто Челини" на Берлиоз, на Пимен в "Борис Годунов", а през 2004 година пее в "Севилския бръснар" във Венеция и в "Аида" в Монте Карло.

През 2005 година Николай Гяуров щеше да отпразнува своята половинвековна сценична дейност. Отиде си внезапно през юни 2004 година, след усложнения при бронхопневмония.

В едно от последните си интервюта казва: "Дано някой в България се сети и за мен. Много ме ценят и обичат по света, макар че където и да отида, не съм техен. Аз съм българин."

Награди:

На 26-годишна възраст печели Голямата награда на Международния конкурс за певци в Париж и първо място на световния младежки фестивал във Варшава; няколко пъти е удостояван с приза на Френската академия "Орфей" за грамофонен запис. Отличен е с наградата на ООН - сребърен медал на мира. Носител на ордените "Маскани" и "Луиджи Илика". Удостоен е с приза на Италианската асоциация за изкуство, култура и наука и на Голямата награда на Френската академия и др. По случай 200-годишнината от основаването на САЩ получава титлата "Сеньор Вашинтгон".

Източник: bgvesti.com