Пряката заплаха за демократичния ред


По силата на своята арогантност и по пряката заплаха за демократичния ред в страната, днешното парламентарно представление за "избор на ЦИК" се равнява на това, което беше казусът "Пеевски в ДАНС" през юни 2013 г.

Ако оставим настрана уродливите процедури, чрез които бяха имитирани "предложения на НПО" за ЦИК, ако оставим настрана прякото ощетяване на парламентарната опозиция с един член на ЦИК по-малко, дори ако се абстрахираме от назначаването на трима представители на ДПС в ЦИК, на дневен ред остава големият въпрос за произвеждането на една напълно нелегитимна - с един член по-малко - ЦИК, в която пълно господство има управляващата гарнитура и криминалното задкулисие, което я държи на власт.

За първи път през последния четвърт век опозицията не разполага със заместник председател на ЦИК и това не е проблем на опозицията. Това е проблем на българското гражданство, което е на път да изгуби дори жалките остатъци от демократичен контрол върху властта, с които разполага. Господата на власт се готвят да вземат следващите - и по-следващите избори "с коляно", чрез пряка фалшификация да се пре-назначат на власт.

В сравнението с това, което ни готвят избледняват дори и най-наглите прецеденти на злоупотреба с избирателното право, какъвто например представляваше Костинбродската афера от 11 май миналата година.

Дори днес съставът на ЦИК да беше попълнен - а той не е - на новата ЦИК остават цифром и словом ПЕТ ДНИ за да учреди новата изборна администрация като система. Всеки експерт по избирателен процес ще ви каже, че това е невъзможно. Власт-имащите преследват гигантски планиран хаос на изборите за Европейски парламент на 25 май, в който да скрият неизбежното си поражение, но това е само едната - по-малката цел на цирка, наречен "изборен кодекс" и "избор на ЦИК". По-голямата цел е - може би - проблемната легитимност на българското представителство в Европейския парламент, която може да се окаже първа официална стъпка към путинизацията на България.

Случващото се е безпрецедентно нарушаване на демократичните правила и процедури в България, което може да се окаже преддверие към открит анти-европейски и анти-демократичен метеж на тези, които се издъниха с "казуса Пеевски". Но нека напомним ЗАЩО се издъниха с казуса Пеевски: защото на площада излязоха десетки хиляди граждани, които поискаха да ги изметат.

Това, което се случва днес е не по-малко опасно от това, което се случи през юни 2013 г.