Път: : Кой кой е : Л

Виолина Костова Лулчева

(Справка на Държавна сигурност, изготвена по искане на ЦК на БКП. Разпространяваше се на принципа "самиздат" сред депутатите от ВНС. В текста не съм внасял никакви корекции - пропуснати са само адресите и телефоните.)

СПРАВКА

за Виолина Костова Лулчева - бивш член на БРСДП/о/

Виолина Костова Лулчева е родена на 21.Х.1919 година в гр. Оряхово, Михайловградска област, българка, българска гражданка, осъждана, с висше образование, пенсионер, живее в София, ..........., безпаргийна.
Произхожда от богато реакционно семейство.
Баща й - Коста Андреев Лулчев е роден през 1882 година в гр. Оряхово, починал. Бил е главен секретар на БРСДП/о/ и активен член на БЗО. През 1948 г. за контрареволюционна дейност е осъждан на 15 години лишаване от свобода. От затвора е освободен през 1959.
Майка й - Жечка Кулева Лулчева е родена през 1888 година в гр. Шумен, починала.
Виолина Костова е завършила висше образование в Художествената академия в гр. София. Преди 9.IХ.1944 г. не е развивала политическа дейност, след тази дата става член на БРСДП/о/ и е член на градското ръководство на С.С.М./о/ в гр. София.
През 1947 г. Костова е осъдена с присъда ╒ 51А от 10.02.1947 г. на Софийския областен съд на 1 година и 7 месеца лишаване от свобода по чл. 60 от НК и чл. 7, ал. 5 от Наредбата-закон за защита на Народната власт, за това, че е разпространявала инкриминираната реч на Джеймс Бърнс.
След излизането си от затвора през 1948 г. е изселена заедно с майка си в гр. Оряхово. През 1963 г. им е възстановено софийското жителство.
През 1951 г. на Виолина Костова е заведено следствено дело ╒ 342 по чл. 70 от НК за това, че съвместно с представители на РСДП/о/ - Коста Лулчев, Иван Георгиев Копринков, Атанас Москов и Петър Дертлиев са провеждали контрареволюционна дейност, с цел извършване на държавен преврат и установяване режим по западен образец.
Костова не е предадена на съд поради недоказаност да е извършвала контрареволюционна дейност.
ЗАБЕЛЕЖКА: Справката е изготвена по архивни материали.

София, 5.12.1989 г.