Прошков напуска ръководството на ДСБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1293362

Шеф при Костов хвърли оставка, разочарован е
Петък, 23-ти Март 2012
Синият кандидат за кмет на София Прошко Прошков е подал оставка от Националното ръководство на ДСБ и ще остане редови член на партията.
Това потвърди самият той пред “24 часа”.
Прошков бе претендент за столичен градоначалник на Синята коалиция и бе трети с близо 12% от доверието на софиянци.

“Искаше ми се да съм част от ръководство, което да направи рязка промяна и да тръгнем нагоре. Но не виждам това да се случва, трендът ни е все надолу”, обясни Прошков.

Той разкритикува анализа на националното ръководство след местните избори. Според него партията се представяла устойчиво в цялата страна, но в София имало спад заради кметската кандидатура.

“Това не е коректно. Защото най-вече в столицата вотът не е мажоритарен, а политически”, заяви Прошков. Това обаче не бил основният му аргумент да се оттегли от шефската позиция в ДСБ. Според него тъмносините са водили непоследователна политика с решението първо да подкрепят правителството и ГЕРБ, след това да минат в опозиция, междувременно да застанат зад Росен Плевнелиев за президент и да гласуват заедно с БСП вотове на недоверие срещу кабинета. Според него това е една от причините резултатите на сините да вървят надолу.

Неубедителни били и поредните преговори за Синята коалиция. “Не искам да съм част от едно решение, което да доведе до коалиция за прескачане на бариерата. Не съм против Синята коалиция, но съм против тя да е основана на страх”, отсече Прошко Прошков. “Не се търсят решения, по-скоро действат едни апаратни сили и игри, които не ни отиват”, заключи Прошков. Той изрази надежда в ДСБ да го чуят и да започне дебат за промяна в политиката.

Решението му бе обявено ден преди отчетното събрание на ДСБ - София, днес. На него по неофициална информация се очаква досегашният председател Атанас Атанасов да сдаде поста на депутата Иван Иванов. Прошков също бе сред номинираните за шеф, но се оттеглил.

Интервю с Прошков четете в понеделник.