Път: : Кой кой е : М

Веселин Марешки

Веселин Марешки е роден на 26 март 1967 г. в град Варна.

Завършва средното си образование в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. Три години следва инженерство в Москва, след което се връща в България и се дипломира в Техническия университет - Варна.

Марешки създава първите си връзки във фармацевтичния бранш в СССР. В периода между 1991 и 1992 година успява да навлезе в изключително слаборазвития тогава пазар на лекарства в България.

Към средата на 2012 г. е собственик на аптеки в повечето големи градове на България. Притежава дялове в 46 компании с разнородна дейност. Собственик е на 2 фирми за търговия с фармацевтични и козметични стоки – „Лиафарм“ и „Варна фарма холдинг“. Лично и чрез „Варна фарма холдинг“ притежава 100% от Медицинския център „Младост“. Посредством сестра си той е собственик на 98% и в трета фармацевтична компания – „Юникомс фарма“, управлявана от Дилбер Вайсалова. Фирмата „Варна фарма холдинг“ притежава над 70 аптеки на територията на град Варна. Посредством нея бизнесменът притежава и „Диджител“, занимаваща се със строителство и дизайн. Собственик е и на „Юнисофт солюшънс“ ЕООД и „Тракия-ТД“.

Чрез „Варна фарма холдинг“ през февруари 2010 г. Веселин Марешки придобива и сградата на БТК в морския град, заедно с още две сгради, на обща стойност 16 млн. лв.

През юли 2012 г. става собственик на Локомотив (Пловдив).

През 2015 г. влиза в бизнеса с бензиностанции, анонсирайки пред обществеността, че строи бензиностанция, за да снабдява собствените си фирмени автомобили. Компанията, през която Марешки развива първата си бензиностанция във Варна, е „Трейднет Варна“ ЕООД, регистрирана в края на 2010 г. Бензиностанцията принуждава големи бензиностанции да намалят цените на горивата си с близо 0.20 лв.

Политическа кариера

През 2005 г. основава партия Национално движение за свобода и демокрация (НДСД). През 2007 година Марешки става общински съветник, а след това и зам.-председател на Общинския съвет във Варна, избран с листата на РЗС. Скоро след изборите обаче напуска партията.

През 2007 г. създава политическа партия Либерален алианс. През 2012 г. прави коалиция с партията “Ред, законност и справедливост” – “РЗС с Марешки”.

През ноември 2012 г. със собствено изявление издига кандидатурата на проф. д-р Валентина Попова за конституционен съдия.

На местните избори през 2011 г. Веселин Марешки се явява като независим кандидат за кмет на Варна. Подкрепен е от ВМРО-НИЕ, ПД „Социалдемократи“, БСДП и партия Българска социалдемокрация – Евролевица. На първиятур заема второ място, като получава 18.58 % от гласовете, и отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Кирил Йорданов. На втория тур получава 40.50 % подкрепа (47 565 гласа).

За президентските избори през 2016 Марешки създадава гражданско сдружение с името "Национално освободително дижение "За чиста и свята република". За участието си в   изборите като кандидат президент той е издигнат от инициативен комитет, представляван от Пламен Трифонов Христов, заедно с кандидата за вицепрезидент Петър Живков Петров. На тези избори той е първи във Варна (с 25% от гласовете). а в национален мащаб събира 11.17 % (над 400 000 гласа), заемайки четвърто място.

След президентските избори бизнесменът-политик си поставя за цел за пет години да се превърне в "българския Доналд Тръмп". Той отново сменя името на политическия си проект – обявява партия "Воля" (по-късно "Воля - българските родолюбци") и прогнозира, че тя ще бъде трета в предсрочните парламентарни избори.

За парламентарните избори на 4 април 2021 г. влиза в коалиция с Националния фронт за спасение на България (НФСБ) на Валери Симеонов.