Път: : Кой кой е : М

Димитър Манолов

Димитър Манолов
Димитър Манолов
Снимка: Klassa.bg

Роден е на 23 август 1958 г.  в София.

Завършва средното си образование в 35-та гимназия с преподаване на руски език в гр. София.

Има висше образование по строителство (магистър инженер по строителство на сгради и съоръжения).

Специализира пенсионно осигуряване в САЩ, Великобритания и Германия. Допълнителни квалификации - Колективно трудово договаряне - в института на Хистадрут - Израел; Частни пенсионни схеми - Вашингтон, САЩ; Пенсионни системи в Южна Америка - Буенос Айрес, Аржентина и Сантяго де Чили, Чили; Преструктуриране и приватизация - Russkin College - Oxford University; Труда в контекста на устойчивото развитие - Russkin College - Oxford University.

Участник в многобройни конференции, семинари и обучения в областта на защита правата на работното място, както и по теми, свързани с нея. Член на управляващите комитети на серия международни проекти.

Бил е заместник-председател и председател на Националния осигурителен институт.

Член на КТ "Подкрепа" от ноември 1989 г. Един от основателите на Синдиката на научно-техническите работници - 07.12.1989 г., на Синдиката на работещите в строителството, проектирането, инвестирането, ремонта и експлоатацията на строителни обекти и инженерни съоръжения - 03.02.1990 г.

Член на Изпълнителния съвет, а от 18.12.1991 г. до 11.02.1994 г.  - неин председател. На Третия редовен конгрес на КТ "Подкрепа" - 08 - 12.02.1994 г. е избран за вицепрезидент, какъвто е и до момента.

Член и ръководител на делегацията на КТ "Подкрепа" в Националния съвет за тристранно сътрудничество и координатор на дейностите по социалния диалог, член на Обществения съвет по труда и социалната политика към Народното събрание на Република България.

Член на Икономическия и социален съвет на Република България и на Европейския икономически и социален комитет.

Член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, избиран два пъти за негов председател и пет пъти за заместник-председател.

Член на Изпълнителните комитети на Европейската конфедерация на профсъюзите и на Общоевровропейския регионален съвет на Международната конфедерация на профсъюзите.

Многократен участник в Международната Конференция по Труда на Международната Организация на Труда, а през 1997 г. - делегат за България на работниците и служителите.

На 10 февруари 2011 е преизбран за пореден път като вицепрезидент на "Подкрепа".

На Деветия редовен конгрес на КТ "Подкрепа", проведен на 8-10 февруари 2015 г., е избран за президент.

В биографията му на страницата на "Подкрепа" е посочено, че не членува и не е членувал в политически партии и движения.

През януари 2021 г. е избран за председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

Владее писмено и говоримо руски и английски език. Компютърни умения и работа с продуктите на Microsoft Office и други приложни програмни продукти.