Път: : Кой кой е : В

Николай Василев


 снимка:petko.bossakov.eu

 

Николай Василев Василев е роден на 28 ноември 1969 г. в град Варна.

През 1994 г. завършва Университета за икономически науки - Будапеща, специалност “Икономика”. През 1995 г. получава  бакалавърска степен - специалности “Бизнес администрация” и “Финанси и икономика” от Университета на щата Ню Йорк.

От 1993 до 1994 г. е данъчен консултант на “Coopers & Lybrand” - Будапеща.
Има степен CFA (сертифициран финансов анализатор).

През 1994 г. консултира Инвестиционен фонд “Варна” по правните аспекти на установяване на приватизационен фонд.

В периода 1996-1997 г. специализира “Данъчна политика и финанси” в университета Кейо, град Токио, Япония.

През 1997 г. е анализатор в “Развиващи се европейски капиталови пазари” на “SBC Warburg Dillon Read” - Ню Йорк.

В периода 1996-1997 г. е сътрудник по стратегия на японските финансови пазари, в отдел “Анализи” на “SBC Warburg” - Токио.

През 1997 г. получава магистърска степен  по “Международна икономика и финанси” в Университета Брендайс, Масачузетс, САЩ.

За периода 1997-2000 г. е асоцииран директор в отделите “Развиващи се пазари в Европа” и “Стратегия за световните развиващи се пазари” на “UBS Warburg” - Лондон.

През 2000 г. става старши вицепрезидент, директор “Проучвания Централна и Източна Европа” на “Lazard Capital Markets” - Лондон.

На 24.07.2001 г. е избран за заместник министър-председател и министър на икономиката в правителството на премиера Симеон Сакскобургготски. При промените в кабинета, гласувани от народното събрание на 17.07.2003 г., е избран за вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията.

През юни 2005 г. е избран за народен представител на Национално движение Симеон Втори в 40-то народно събрание от многомандатен избирателен район – Варна. 

От м. август 2005 година е министър на държавната администрация и административната реформа в коалиционното правителство на Сергей Станишев и отговаря за държавната администрация, управлението на човешките ресурси, предоставянето на административни услуги и реализирането на електронно управление.

От август 2009 г. Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал.

Владее руски, унгарски и английски език, ползва немски, френски и японски език.

Женен.

 --------------------------------------