Път: : Кой кой е : Б

Николай Бареков

Николай Тихомиров Бареков е български журналист, бизнесмен, бивш радио и ТВ водещ, а от 2013 г. се изявява като политик и основател на нова политическа партия „България без цензура“.

Роден е на 16 октомври 1972 година в гр. Баня, Карловско, България. Завършил е българска филология, специализирал телевизионна журналистика.

Започва кариерата си като радиожурналист през 1992 година, в пловдивското радио „Канал Ком“, управлявано тогава от журналиста Живко Желев. През 2000 година заминава за София и става водещ на политическо токшоу в телевизия „Европа“. Седем години е лице на сутрешния блок на bTV (2003-2010). През 2010 година става директор на „Новини и актуални предавания“ в TV7, както и водещ на рубриката „Гореща точка“ в сутрешния блок на медията. По-късно става и изпълнителен директор на трите телевизии TV7, News7 и Super7. На 18 март 2012 година от 15.30 часа TV7 стартира новия си уикенд блок „Винаги в неделя“, в който Бареков има своя рубрика, наречена „Вашият събеседник“.

Работи като изпълнителен директор на телевизията до 10 септември 2013 г., когато напуска след изявление по медията, че влиза в политиката.

Медийните му изяви из страната понякога са съпътствани от непредвидени случки.  Така на 30 май 2013 г. в Монтана двама роми замерят него и екипа на предаването му с фекалии. Бареков заявява, че мероприятието е поръчано от Искра Фидосова. На следващия ден предаването му, което се води на открито, отново е следвано от „ромска агитка“, която издига плакати като „Червен плазмодий“, „Боклук“, „Подлога“ и др. под.

Николай Бареков взима основно участие в медийното огласяване на така наречената "Костинбродска афера". Нарушава деня на размисъл преди парламентарните избори през юни 2013 година, като от телевизионното си студио в ТВ7, а след това на живо от Костинброд отразява акцията на прокуратурата в печатницата "Мултипринт" и обвинява ГЕРБ, че организира мащабно фалшифициране на изборите чрез огромно количество допълнително напечатани бюлетини, подготвени за изпращане в определени райони. Акцията му в същия ден се подема от редица партийни лидери, които излизат със специални изявления. На практика резултатите от изборите са повлияни в немалка степен от този скандал.

През октомври 2013 година Бареков отправя публично обвинения към президента Росен Плевнелиев, на които държавният глава отговаря също публично.

 

На 25 януари 2014 година учредява партия „България без цензура“, като още в деня на учредяването си поставя цели, които никой и никога след 1989 година не е постигал в България - да управлява два мандата.

През март 2014 г. е разкрито, че Бареков живее в много луксозна къща в скъпия столичен квартал Драгалевци, което той признава. Къщата е закупена за близо 1 милион лева от фирмата „Инвестиция БГ“, собственост на млади жени, за които няма сведения да са декларирали подобни високи доходи. Допълнителни подозрения поражда и фактът, че те са свързани с партията на Бареков. Продавачът на къщата е бивш съдружник на Павел Тренев, известен с източването на 6 милиона долара от КТБ през 1996 г. и намиращ се оттогава в неизвестност. Именно КТБ чрез финансираните от банката медии, в чието ръководство Николай Бареков участва доскоро, лансира политическия му проект. Бареков публично предоставя договор за месечен наем от 1000 евро, но по оценка на експерти от бранша сумата е изкуствено занижена, което поражда допълнителни съмнения за симулативна сделка и че формалните собственици на имота са подставени лица. Към март 2014 Бареков не получава официални доходи от трудова дейност.

Самият той твърди, че има натрупани достатъчно големи средства от работата си като журналист и свои бизнес проекти, с част от които финансира партията си.

През април 2014 г. журналистът Найо Тицин показва SMS с нецензурно съдържание, за който твърди, че е получил от Николай Бареков. Повод за гнева на новия политик е участие на Тицин в предаването „Тази сутрин“ по бТВ и обвиненията му към Бареков за близост с ДПС и Делян Пеевски.

Лидерът на „България без цензура“ признава, че изпитва носталгия по комунизма, но всъщност бил десен човек. „На мене почна да ми липсва комунизмът, защото при комунизма имаше една елементарна сигурност поне за младия човек. Капитализмът беше ли с човешко лице? Изгони два милиона и половина българи от страната си“, разкрива Бареков в интервю по бТВ.

В изборите за европарламент на 25 май 2014 г. Бареков оглавява листата на партията си ББЦ и успява да спечели място на евродепутат. Присъдинява се към групата на консерваторите и е избран в Изпълнителното бюро на групата.

На 7 януари 2017 г. Николай Бареков провежда Третия национален конгрес на оглавяваната от него “България без цензура” едновременно с Учредително събрание, на което закрива тази своя партия и учредява новата – “Презареди-БГ” / “Презареди България”.

През февруари 2017 Бареков се втурва отново на актуалната политическа сцена, задвижен от предстоящите парламентарни избори (насрочени от служебното правителство на Огнян Герджиков за 26 март 2017).

Източници: Уикипедия и други медии

 

*  *  *

За вижданията и намеренията на Николай Бареков в началото на политическата му кариера може да се съди и по публикация на afera.bg от 22.06.2014:

 

Поздравявам мениджмънта на БНБ за това, че успя да спази поставения от гражданите на България петдневен срок, в който приключи проверката на Корпоративна търговска банка. След като българската държава поема контрола над КТБ това означава, че Трезорът на банката е бил източван.

За това призовавам Главния прокурор да предприеме действия по установяване  на фактите кой и как е крал парите на българския народ и държава. Като представител на основна политическа сила и член на Европейския парламент, ще инициирам промени в българското законодателство и синхронизиране с европейското, за да не се допускат повече подобни престъпления.

Ако взема достатъчно проценти на изборите, започвам Операция „Държава“. Около 25 хиляди човека ще бъдат проверени, включително Василев, Прокопиев, Пеевски, Борисов и тогава много хора ще седнат на подсъдимата скамейка. Това каза в предаването „Пуснете водата“ на ТВ7 лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков, който е и евродепутат и член на Изпълнителното бюро на Европейската консервативна партия.

Той уточни, че прокурори ще влязат във всяка една банка, за да прегледат трезорите й, ще бъдат проверени и приватизационните сделки, за да се види какво се е приватизирало през годините, за какви пари и какъв е бил следприватизационният контрол. Където се докаже, че е имало нарушение, всичко ще бъде върнато обратно на държавата и на народа, подчерта лидерът на ББЦ.

„Много вероятно е истината да се окаже чудовищна. Трябва да се реже из корен, да се види издъно какво се случва, защото тези големи корпоративни чудовища, като това, което рухва пред очите ни (КТБ), не е създадено от само себе си, благодарение на личните качества на един човек. То се е създало, защото много хора и партии са работили в тази посока“, заяви евродепутатът и член на ЕКП.

Бареков изложи две хипотези за състоянието на Корпоративна търговска банка. „Едната е, че банката е срината от един вестник, а всъщност е в отлично финансово здраве. Ако е така, тогава да се махат Искров и прокурорите и бих посъветвал Василев да си намери по-добри мениджъри“, посочи лидерът на ББЦ. Ако обаче прокуратурата установи, че в банката няма пари, тогава държавата да влезе там и КТБ да стане държавна банка, предлага лидерът на ББЦ. Той отново заяви, че дава 5 дена на БНБ да извърши проверката в КТБ и настоя бързо да се излезе с решение, защото около 50 хиляди българи си взимат заплатите през КТБ. „Това трябва бързо да се случи, защото между 28-ми и 30-ти започват изплащане на заплатите. Как ще си вземат хората парите. Народът е притеснен“, изтъкна Бареков.

ДПС и ГЕРБ като най-порочните и мръсни партии в България, заради техните лидери и ръководства, които са олигарси, са най-заинтересовани аз да не взема властта и да не проведа тази реформа, смята Бареков. „В момента, в който извадя ДПС и ГЕРБ от властта и започнат проверките, те ще се разпаднат. Те са една групичка мафиоти, събрани само да крадат. Това е целта, която съм си поставил в личен план – искам най-накрая някой да помисли за този народ“, подчерта лидерът на ББЦ.

С днешна дата, без “България без цензура” няма как да има правителство. ББЦ е най-голямата извънпарламентарна партия, най-вероятно ще спечелим изборите, смята Бареков. Той подчерта, че очаква на предсрочните избори големият обединен дясно-центристки блок, който ще се създаде около партията му, да спечели около 25-30% от гласовете на избирателите.

Бареков коментира и посещението си в петък в наводнения квартал на Варна. „Аз отидох да видя лично щетите, за да мога в понеделник да знам какво да говоря пред Барозо и моите колеги в Брюксел какво да говоря, какво писмо да напиша“, обясни евродепутатът. „Бях във Варна като европейски депутат, обиколих всички бутнати къщи, видях се с децата. На прима виста направих изчисление, че щетите са за над 250 млн. евро. В този квартал няма воден цикъл, който струва 100 млн. лв., няма диги, сметище, което са нови 100 млн. лв.“, обясни Бареков. Той съобщи, че още в понеделник ще напише писмо до Кристалина Георгиева и Барозо с искане да се отпуснат 20 млн. евро помощ за Варна.

 

http://afera.bg/reporter/63528.html

 

*  *  *

Красноречиво е и писмото до лидера на "България без цензура" Николай Бареков на един от лидерите на февруарските протести от 2013 г. - Дончо Дудев, публикувано на Фейсбук страницата му.

 

До Николай Бареков от Дончо Дудев

Отворено писмо

Няма да се обръщам към теб на Вие, защото се познаваме и най-вече защото не изпитвам уважение към теб!

„Майко, отивам на заколение...“ този твой цитат за пореден път предизвика у мен съжаление и тъга. Съжаление, защото смяташ, че по този елементарен начин ще се въздигнеш като герой в очите на хората и тъга, защото някои ще ти повярват.

Аз не ти вярвам, защото помня. Помня как се подмазваше на Борисов, помня как му носеше цветя, помня как обещаваше, че ще го вкараш в затвора, а сега го поздравяваш... Помня как обиждаше земеделците, които протестираха, а сега си ги слагаш като значка... Помня как ти и телевизията в която работеше и управляваше коментирахте против протестиращите от февруари, а сега и тях си слагаш като значка... Помня как скочи срещу Българите, които се опълчиха на олигархията в лицето на Цветан Василев и Пеевски, а сега казваш, че ще ги премахнеш...

Ти си лъжец! Казвам го най-отговорно! Николай Бареков е лъжец!

Ще запомня обещанието за безплатните лекарства, ще запомня и за  таблетите, и за всички други обещания, които даде пред Българите...

Сега имаш много значки, на земеделци, на майки, на протестиращи, на националисти... Не се свениш да използваш розетата от Плиска и то по безобразен начин, не се свениш да носиш лика на Левски и Ботев на гърдите си, в които бие едно мише сърце. Бареков, ти никога няма да имаш „значката“ на достойния Българин, на неподкупния, на вярващия в идеали човек.

Ти каза в едно от многобройните ти словоблудства за „колегите“ на Ангел Славчев, че нямат характер и сравни него с нас. Това писмо е моят отговор!

Не приех твоето предложение за телевизионно предаване, не приех парите, които ти ни предлагаше и трябваше да отидат за офиси и заплати в страната и София, не приех да съм наблюдател на изборите за кмет във Варна с основен фаворит Бозов, не приех да участвам в политическия проект „България без цензура“ и да използваш името ми. Постъпих така, както постъпих и преди години в гражданско движение „Сила“. Отказах и се махнах, след като тогавашните „свободни граждани“ се срещаха с Алексей Петров и Бойко Борисов. За сведение на хората сега „Сила“ също е една от твоите значки.

Това е моя характер и се радвам, че не проявих характера на Славчев! Радвам се и съм горд, че Янко Петров, Йоанна Иванова и още много хора от протестите са до мен. Хора като тях ми дават сила и вяра, че България има бъдеще...

Помня!                                                                                              Дончо Дудев

Дата: 26.05.2014 г.