Моделът „Доган“ – страх и разделение

 

Публикувано 27 октомври 2012 г.

През изминалата седмица общинските съветници на ДПС в Кърджали отхвърлиха предложението, генералът от Балканската война Васил Делов да бъде удостоен посмъртно със званието почетен гражданин на града. Общинските съветници от партията на Доган аргументираха позицията си за отхвърлянето на номинацията, като заявиха, че е по-добре тази година да няма почетни граждани. Така празникът на града щял да бъде обединяващ за всички жители на Кърджали. Празникът е честването на 100 години от Балканската война, след която родопският град преминава в пределите на България.

След действията на ДПС последваха скандали във и извън Общинския съвет, бойкот на празника на града и поредно разиграване на етническата карта. Това беше резултатът от „обединителната“ политика на ДПС. Разбира се, ГЕРБ, БСП и вечните националисти се възползваха от ситуацията и изостриха реториката си спрямо хората на Доган. И в крайна сметка се случи това, което се случва винаги преди избори в смесените региони на страната. От ситуацията, разбира се, най-доволни са ДПС. Бъдете сигурни – те разиграха този цирк по лично поръчение на Доган и с пълното съзнание, че ще предизвикат напрежение. След реакцията на ГЕРБ и БСП кандидатите за депутати от ДПС ще могат цяла година да убеждават избирателите си, че са заплашени от нов „възродителен процес“, че ще им съборят джамиите и че ще им се случи какво ли не, ако не гласуват за Доган. Всички знаят, че Доган е овъртолен в корупция и злоупотреби. Знаят го и голяма част от избирателите му. Затова от години стратегията на ДПС е преди избори да плаши хората. „Доган е крадец, но ако го няма, не се знае какво ще стане с нас“ – това е логиката, по която от ДПС искат да разсъждават избирателите им. Доган и хората му са наясно, че без този страх ще бъдат никои. Те нямат какво да предложат на своите избиратели и затова им предлагат страх. Веднъж страх от нов „възродителен процес“, втори път страх от мутрите на ДПС, които дерибействат в смесените райони.

Ахмед Доган е изчерпан като политик. Той няма нищо друго освен наукообразните фрази и бутафорното внушение за някаква неразгадаема умност, която демонстрира през последните 23 години. Не е умен. Но е безскрупулен. Чел съм доносите му за Държавна сигурност. От тях знам, че нито е турчин, нито е мюсюлманин, за какъвто се представя от 1989 година насам. По етническа и религиозна принадлежност е ченге. При това от най-неприятните и най-готовите на всичко, за да преодолява вродения си комплекс за малоценност. Презира турците повече, отколкото ги презира Сидеров. Докато Сидеров пищеше по площадите, Доган действаше. Резултатът се вижда с просто око – огромен сарай в Бояна и тежка изостаналост на районите, които се контролират от ДПС. Това е резултатът от етническия вот. От него губят и българите, и турците, които живеят в тези райони на страната.

През последните три години Доган претърпя два основни удара. Първият беше бунтът на Касим Дал и Корман Исмаилов, който силно разколеба голяма част от избирателите на ДПС. Вторият удар дойде от семейните скандали в „Атака“, които лишиха ДПС от качествено плашило, което да размахва. Сега Доган е силно притеснен и отчаяно търси нов дразнител за избирателите си. Той търси нов повод, за да им каже това, което им е казвал индиректно винаги, когато идват избори. А то е: „Може и да съм крадец, но съм единственият, който гарантира, че няма да ви сменят имената“.

Последният скандал в Кърджали идва след серия от вътрешни скандали в общинската организация на ДПС в града. Повод за тях стана силовото налагане за председател на Общинския съвет в града на Раиф Мустафа. Мустафа е бивш оперативен работник от ДС, който е изпълнявал тези си функции през цялото време на „възродителния процес“. Хората от Кърджали го познават добре и дори повечето от верните на Доган партийни активисти от града отказаха да го припознаят за свой човек. В мандата на тройната коалиция Раиф Мустафа беше зам.-министър на вътрешните работи.  През 2009 година той беше хванат да посредничи при предлагането на подкуп от 100 000 лв. на тогавашния ръководител на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров. За това престъпление Раиф Мустафа получи условна присъда от 2 години, с 4-годишен изпитателен срок и 3 000 лв. глоба. Това е човекът, който беше наложен лично от Доган да председателства Общинския съвет в Кърджали. В този смисъл скандалът около почетното гражданство на ген. Васил Делов не е изненада. Нищо лично – въпрос на предизборна кампания. Мръсна и безскрупулна, каквато могат да спретнат само хора като Доган и Мустафа. Такава, каквато е била винаги в последните години.

Сметката обаче ще плащат хората, които живеят в смесените райони. Същите тези хора, без които Ахмед Доган би бил едно голямо, деградирало и алкохолизирано нищо. Единственият начин глупостите в Кърджалийско да спрат, е на избирателите на ДПС да бъде предложен истински избор. Не етнически, а политически. Това не е лесна, но все пак е постижима задача. Защото хората в смесените райони имат нужда от разговор и представителство в повече от една партия. Затова на ход са партиите извън ДПС. Те имат два пътя – да продължат да преговарят с Доган или да започнат разговор с хората. Първото е по-лесно и се случва вече 23 години. Затова ще бъде добре да опитаме отново.

Коментар на Тома Биков, член на Националния съвет на „Движение България на гражданите“

http://grajdani.bg/?p=4053