Път: : Кой кой е : Б

Снежана Ботушарова - Дойчева

Родена на 20 септември.

Възпитаник на Английската езикова гимназия - София.  Завършва право в СУ "Климент Охридски". Като доцент, д-р се е хабилитира  в ЮЗУ - Благоевград. Била е партиен секретар на Юридическия факултет в СУ. Адвокат и преподавател по държавно и конституционно право на социалистическите страни.

Ботушарова взема участие в гладната стачка на 39-те депутати срещу приемането на конституцията през лятото на 1991 г., макар че е сред най-активните автори на същата конституция.

Депутат от СДС във  Великото народно събрание, зам.-председател на Великото народно събрание от квотата на СДС, а през 1994 г. е назначена за посланик на България в САЩ.

През 1998 г. е избрана за български съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Съдия в Европейския съд два мандата (втория  - от  2001 г.).

 

Снимка: Мениджър

Юни 2009 - Специалният представител на ЕС за Косово Питър Фейт назначава Снежана Ботушарова-Дойчева и още двама души от САЩ и Португалия за съдии в Косово. Заедно с шестима местни съдии, сред които и косовски сърбин, те съставляват Конституционния съд на Косово.