Път: : Кой кой е : В

Алексис Вайсенберг

Алексис Вайсенберг е роден през 1929 г. в София. Първите си уроци по пиано и композиция получава при Панчо Владигеров, когото високо цени като композитор, пианист и педагог от световен мащаб. Седемнадесетгодишен, усъвършенства музикалното си образование в Julliard School of Music - Ню Йорк, под ръководството на Олга Самароф. За формирането на творческия му стил важна роля изиграват съветите на Шнабел и многобройните, незабравими за музиканта примери на Ландовска. Въпреки ранната си кариера и многобройните концерти в различни страни по света, Вайсенберг смята за свой истински дебют първия си концерт в Карнеги хол с Нюйоркската филхармония под диригентството на Джордж Сел през 1947 г. Същата година той дебютира и във Филаделфия, където диригент е Юджийн Орманди. Така започва бляскавата международна кариера на един от най-забележителните пианисти на ХХ век, чиято концертна дейност обхваща Европа, САЩ, Централна и Южна Америка и Африка. А залите на Париж, Виена, Мадрид, Милано са просто стъпалата, водещи напред и нагоре към успеха. През 1967 г. Херберт фон Караян го кани за изпълнител на известния филм за клавирния концерт на Чайковски. Това му донася изключителна популярност и Вайсенберг получава покани за гастроли от Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Ленърд Бърнстейн и др. Критиците са възхитени, наричат го „принц, който излъчва музика”, а изкуството му сравняват с постиженията на легендарните Хоровиц, Рубинщайн и Рахманинов. Стотиците му плочи и дискове се разпространяват по всички континенти, а репертоарът му обхваща творби от епохата на Бах до Дебюси, включвайки произведенията на много велики творци.

 

 

Алексис Вайсенберг с учителя си Панчо Владигеров през 1944 г. /Снимка: БНР/

Същевременно бележитият пианист се изявява успешно и като композитор и художник, занимава се с преподавателска дейност, води майсторски класове. Британския пианист Саймън Мълиган е  един от най-изявените ученици на Вайсенберг в класическата и в джазмузиката.

Виртуозният пианист в продължение на години твори своите колажи, които по идея на Националния комитет за артистично образование на Франция за първи път бяха подредени в Париж, в "Льо Грение де Гранд-Огюстен" - някогашния дом на Балзак, Жан-Луи Баро и Пикасо, смятан за едно от знаковите артистични места на френската столица.

Където и да пътува, с когото и да свири, Алексис Вайсенберг носи България в сърцето си. Всяко негово гостуване в родината се превръща в събитие, а всеки негов концерт – в празник за публиката. Гостуванията му на „Софийски музикални седмици” и до днес се помнят като „една от най-горещите точки” на фестивала. През 2000 г. музикантът написа автобиографична книга и засне документалния филм „Обичам музиката”. А през 2007 г. Алексис Вайсенберг подари изложбата си от колажи (със същото заглавие) на страната ни и стана Доктор хонорис кауза на Музикалната академия „Панчо Владигеров”./1/

Творчество
Обширният репертоар на пианиста обхваща творби от Й. С. Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Шопен, Лист, Шуман, Мусоргски, Чайковски, Рахманинов, Панчо Владигеров, Гершуин.

"Соната в състояние на джаз", композирана от Вайсенберг през 1982 г. в Париж. и др.

Починал на 8 януари 2012 г.

---------

1./ Аделина Александрова, Радио България, 20.02.2012 г.