Надписи

Какво ли пише?
Какво ли пише?


Според разпространено мнение жителите на Езерния град и техните съвременници и техните потомци, които някъде около две хиляди години преди Христа ще формират тракийския етнос, не са имали писменост.

Според мен по-правилно би било да кажем:  не са известни писмени паметници, които да бъдат идентифицирани като принадлежащи на траките, тракийските племена и техните държавни формирования.

Трудно би било да си представим, че този многоброен народ, с изключителна култура, който играе (по свидетелството на Омир) важна роля в развитието на античния свят, чиито паметници в българските земи в днешно време са десетки хиляди, не е използвал писменост. Нито един тракийски вожд или просто изтъкнат тракиец, векове наред, при постоянното съседство с писмени народи, при постоянни делови връзки с тях, които налагат най-малкото отбелязване на "взел-дал", няма да използва известните му знаци, за да напише: възцарих се, победих, построих...

Много е странно.

На снимката посочвам  фрагмент от една статуетка: какви са тези драски?

Тодор Димов: "глинена женска статуетка с медна гривна на едната ръка от гроб № 453 от некропола в Дуранкулак - каменно-медна епоха (V хил. пр. Хр.) - култура Варна І."

Тези "драски" напомнят по-късни плочки от Градешница.

Послепис: В края на май 2001 година, непосредствено преди да бъде излъчен този репортаж за Езерния град, в българския печат се появиха съобщения за писменост при траките.