Път: : Кой кой е : А

Салвадор Алиенде

На испански Salvador Allende Gossens.
По време на 3-годишното си управление Алиенде извършва радикални добронамерени реформи в посока на социалното инженерство. Не без помощта на международния капитал,  реформите му довеждат до хиперинфлация, хаос в земеделието, транспорта и съобщенията. Настъпва криза в снабдяването с хранителни продукти на големите градове. В същото време неговите съюзници "от ляво" поощряват работниците и селяните да вземат под свой контрол фабриките и фермите. Започват масови стачки  сред шофьорите (Чили е дълга 4300 километра), миньорите, лекарите, учителите, работниците, адвокатите, че дори студентите. Икономическата блокада и очевидната намеса на Щатите тресат държавата, която се движи към гражданска война. Отначало Алиенде опазва конституционния ред благодарение на армията, докато не назначава Пиночет за неин главнокомандващ...

(1908-1973). Един от организаторите (1933) и лидер на социалистическата партия на Чили. През 1939-1942 е министър на здравеопазването. От 1945 е сенатор, а през 1966-1969 е председател на сената. Избран е за президент на републиката през 1970 година. Съставено е правителство на Народното единство. Той е първият марксист, който става президент в Латинска Америка след  демократични избори.


Алиенде е свален от власт с военен преврат, извършен от генерал Аугусто Пиночет през 1973 година на знаменателната дата - 11 септември. Самолети, танкове и пехота атакуват президентския дворец.  Алиенде се сражава и загива с автомат в ръка.
Чили е залята от терор. На националния стадион в Сантяго са затворени и изтезавани хиляди негови привърженици. Избити и изчезнали са около 3 000 души, сред които междунардно известният певец Виктор Хара. "Изчезналите" най-вероятно са погребани в масови гробове. В емиграция по цял свят се пръскат други хиляди.
В България през периода на Пиночет живяха около 600 чилийски имигранти. Сред тях бе и синът на тогавашния генерален секретар на чилийската компартия Луис Корвалан - Алберто. Той беше освободен от концлагер с помощта на международни правозащитни организации и пристигна в София, за да учи агрономство. Тук почина на 26 октомври 1975 г. на 28-годишна възраст от инфаркт вследствие на мъченията. Бащата не бе пуснат на погребението на сина си. 

Луис Корвалан бе освободен чак година по-късно след размяна със съветския дисидент Владимир Буковски, извършена в Швейцария.
Междувременно генерал Пиночет управлява Чили от 1973 до 1990 година, когато предаде властта на цивилните. По време на своята диктатура той проведе серия от драматични либерални реформи, които превърнаха Чили в една от най-динамично развиващите се страни в Латинска Америка. Престъпният начин, по който той свали от власт Алиенде и изби хиляди хора, е причината срещу него системно да започват съдебни дирения, които се протакат и отлагат поради напредналата му възраст. (Аугусто Пиночет е роден на 25 ноември 1915 година.)
При посещението на президента Първанов в Чили през януари 2005 година той имаше официална среща с  някогашните чилийски имигранти в България.  Много от тях са следвали у нас и имат бракове с българи.
Салвадор Алиенде е чичо на писателката Изабел Алиенде.

 

 ==================================================

Библ. Nowa Encyklopedia Powszechna, Warszawa 1993. Сведения от периодичния печат и електронните медии.