България - тайната роза на Европа

 

7 декември 2005 | 11:40

Ла Гранд Епок

Скрита в Балканите, с икономика в криза вследствие на комунистическия режим, България е “тайната роза” на Източна Европа. Нейната красота и нейният чар не се крият нито в грандиозната архитектура, нито в грижливо поддържаните градини, а по-скоро в разбитите й улици и малките кафенета, които контрастират с младите дами, следващи последните модни тенденции.

Благодарение на проекта “Красива България”, който има за цел да обнови и разкраси обществените сгради в цялата страна, част от старите квартали също са реставрирани. Въпреки това голяма част от улиците и уличките остават в руини, като следвоенна зона.
Разглеждайки по-старите квартали, могат да се открият павирани улици, къщи от кирпич, с връзки сушени чушки, окачени на прозорците.

Сякаш животът никога не се е променял за хората, които живеят тук. Те все още използват каруци, теглени от коне или магарета, а по полето могат да се видят овчари, които пасат кози и овце.

В градовете по-голяма част от населението живее в разнебитени блокове със занемарени детски площадки отпред. Това прави гледката тук по-мрачна, но на други места има много какво да се види.

По-голяма част от туристите предпочитат археологическите паметници в България - такива като римските терми /бани/ във Варна или амфитеатъра във Велико Търново, който е добре възстановен и все още се използва. Античните реликви напомнят за богатата история и култура на България, през чиито територии са преминали траки, гърци, римляни, славяни, прабългари и турци.

Християнската религия става официална през 865 година, но по време на турското владичество в България са унищожени много църкви, някои от които били възстановявани нелегално, под земята или в пещери. Тези малки изолирани и отдалечени “църкви” били местата, където хората се събирали тайно, за да се молят. Именно така християнството е запазено до наши дни, а останалите исторически паметници са се превърнали в привлекателна за туристите атракция.

Рилският манастир е скъпоценният камък на България. Създаден през 927 година и опожаряван неколкократно по време на турското владичество, манастирът е бил непрекъснато възстановяван през годините и днес е най-големият в България, свещено и почитано място от всички. Трудно е човек да не открие мир и спокойствие, разхождайки се из Рила. С малко късмет може да се види и еделвайс - рядко срещано бяло цвете, обичано от всички европейци.

Розата е синоним на България. Розовата долина се разпростира на 780 квадратни километра площ в централната част на страната. Тя дължи името си на огромните полета с изключително търсената маслодайна роза, от която се произвеждат парфюми и която расте тук още от 18-и век.

И макар розата да цъфти в края на май - средата на юни, продуктите, произвеждани от нея като конфитюр и ракия, могат да бъдат опитани по всяко време.

България предлага много и на пътника, който обича свежия въздух. Пътеките в планините Рила и Пирин могат да отведат всеки един до най-впечатляващите и изключителни пейзажи в Европа.

Чужденците ще сгрешат, ако не се отбият и в някой български ресторант, защото храната е евтина, вкусна и полезна за здравето. Преобладаващи в менюто са зеленчуковите салати, печено на скара месо и сирена. Киселото мляко е типично българско допълнение, а айрянът по принцип се пие по време на ядене. Шишчетата и пържените картофи са популярен и достъпен обяд в заведенията за бързо хранене, а от пластове кори, масло и сирене, запечени във фурна, се приготвя баница. Точени кори се използват и за приготвяне на вкусна баклава.

На пръв поглед българите изглеждат сериозни и малко строги, но веднъж щом бъде разчупен ледът, те стават любезни и щедри. И макар по-голяма част от тях да не са пътували зад граница, познанията им за света са богати. Когато посрещат гости, те предлагат традиционната домашна ракия (а да откажеш би било много нелюбезно). Пиенето на ароматно черно кафе и пушенето на цигара изглежда като общонационален начин за убиване на време.

Източник: http://www.focus-news.net/