Първанов и Путин

Путин: Първанов е президент на “много близка нам държава”

news.bg / дата: 07.07.2004 13:16

ПОСЛЕДНО:
Съдбата на българските медици в Либия е обсъдена по време на разговора “на четири очи" между президентите Путин и Първанов в Кремъл, съобщи Дарик радио.
Темата за Либия не е нова в двустранните отношения между България и Русия, допълниха още от прессекретиариата на държавния ни глава.
Въпросът за осъдените на смърт български медицински сестри не е бил коментиран официално по време на изявленията на Георги Първанов и Владимир Путин.
 ••През последните години отношенията между двете страни се развиха много интензивно както в икономически, така и в политически план, констатира Владимир Путин след разговора си на четири очи с българския президент Георги Първанов.
Ако руските фирми бъдат поставени пред равни, а не привилегировани условия, Русия ще увеличи инвестициите си в България, заяви руският президент.
Той посочи за пример нарасналия с 25% стокобмен за миналата година, като допълни, че само за първото полугодие стокообменът между България и Русия възлиза на половин милиард долара.

Русия има интерес да инвестира в покупката и в наемането под аренда на български топлоцентрали, както и в ядрената ни енергетика.
Скоро ще приключи изготвянето на дългосрочна програма за енергийно взаимодействие между двете страни, съобщи от своя страна Георги Първанов.

Руският държавен глава е убеден, че може да се използва целият потенциал на двустранното сътрудничество се трупа не само през тези години, но и през вековете.
Путин приветства Георги Първанов като ръководител на една “много близка нам държава”.

От своя страна българският държавен глава отбеляза, че на този ден преди 125 години Русия изпраща дипломатически агент в София и така признава България за международен субект.
Съвременните ни отношения са свързани с осъзнаването на общите ни цели, необходимостта да потърсим едно делово и прагматично тяхно измерение, допълни той.

Държавният ни глава отбеляза, че двустранните отношения се развиват на всички равнища – парламентарни и регионални.
Може би ще прозвучи нескромно да кажа, че ние президентите даваме тон на тези отношения, заяви Първанов.
По думите му, доста от дневния ред на няколкото му интензивни срещи през последните две години с Владимир Путин е изпълнено, но предстоят конкретни обсъждания по наболели проблеми.

 

*Още за  хронологията на двустранните отношения:

 от  "Архива" на Омда - Българо-руските отношения - състояние и перспективи - 1998 г.