Новините от 9 август 2012


http://novinite.bg/

България не става за Шенген, потвърди германският вътрешен министър
Германия има все по-големи съмнения за бързото приемане на България и Румъния в Шенген, потвърди и германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих.

„Предложеното премахване на границите първо на летищата и пристанищата може да бъде отложено," посочи германският министър пред германското изданието „Хамбургер абендблат", цитирано от бТВ.

Според него ще мине още дълго време преди да бъдат отворени и сухопътните граници.

Ханс-Петер Фридрих отбелязва, че за съжаление развитието в България не отговаря на очакванията.

Германският вътрешен министър каза, че има опасения и заради политическата ситуация в Румъния.

„Разбира се, че това е важно както за шенгенското пространство, така и за вътрешната архитектура на една конституционна държава," казва Ханс-Петер Фридрих.

Преди седмица той отново заяви, че България и Румъния не са готови за Шенген.

Въпреки това президентът Росен Плевнелиев заяви, че българските институции нямат официална информация за промяна на мнението на Германия по въпроса и той остава оптимист, че България ще получи позитивна оценка.

Коментарът на Ханс-Петер Фридрих е в контраст и с позицията на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който изрази предпазлив оптимизъм, че България може да се присъедини към Шенген през септември.

Основната опозиция на присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство остава Холандия.

Правителството в Хага в края на миналата година заяви, че ще изчака два положителни доклада на Европейската комисия по механизма и сътрудничество и проверка, за да вземе решение за шенгенското разширяване, макар че двете неща не са обвързани.

....................................................

Борисов попита Камърън за „иранската връзка" в атентата в Бургас
Българският министър-председател Бойко Борисов е поискал от британския си колега Дейвид Камърън информация за обявената от Великобритания, както и от други страни, версия, че Иран и про-иранската групировка Хизбула са зад атентата от 18 юли в Бургас.

На среща във вторник вечерта Борисов и Дейвид Камърън са обсъдили на срещата си в Лондон съвместните действия в борбата срещу тероризма и сътрудничеството между правоохранителните и специалните служби на Великобритания и България след бургаския атентат, както и задълбочаването на политическия и икономически диалог между двете страни, предаде БНР.

След срещата Бойко Борисов заяви, че Дейвид Камерън, както и израелските официални власти са обявили, че имат информация, че Иран и групировката "Хизбулл" са намесени в атентата в Бургас.

„До този момент ние не сме получили такава конкретна информация. Аз помолих Дейвид да ми я предостави ако я има, защото това са пак повтарям тежки обвинения", заяви Борисов след срещата.

„Още веднъж помолих преди да направим, каквито и да са констатации ние все още към днешна дата нямаме, въпреки идеалните да се намери въпросният човек като кой е в света. Защото ни е да търсим по нещо мъничко неговата самоличност. В случая имаме прекрасно запазена глава, сиреч неговото лице, ДНК-профил направен по абсолютно най-добрия начин, включително и пръстови отпечатъци. И никъде по масивите в света не излиза кой е този човек", добави той.

Обсъдена е била възможността български спецполицаи от ДАНС и разузнаването да минат на обучение при опитните си колеги в британските спецслужби.

Борисов съобщи още, че с Камърън са обсъдили бъдещето на ключовите проекти, които да осигурят диверсификация на доставките на газ за Европа. Ден по-рано Дейвид Камерън е обсъдил този въпрос и с азербайджанския президент Алиев в Лондон. "Бритиш петролиум" биха работили по проекта "Набуко запад", ако той е икономически ефективен, каза още българският министър-председател.

"Работим активно по "Южен поток". Октомври месец би трябвало да имаме смесена компания и в същото време с Дейвид се разбрахме, заедно с президента Барозу, на следващия съвет да говорим по темата "Набуко". Ще го има ли и ако го има дали може да стане тази връзка на каспийски газ", каза още Борисов.

„За нас е важен тази проект, който трябва да докара газта до нашата граница. Завчера беше министърът в Турция и тяхна частна компания ще строи газопровод до нашата граница. Така, че втечненият газ от Катар може да идва до Турция и оттам по тази връзка може да имаме реална диверсификация, включително и на втечнен газ, да идва и в България от Катар", добави премиерът.

Борисов е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство по покана на британския си колега. Той е придружен от министъра на икономиката Делян Добрев. По-рано днес от пресслужбата на кабинета уточниха, че заради натоварената си програма министър-председателят няма да може да посети олимпийските игри, които се провеждат в британската столица.

............................................

Финанси

Гърция с негативна дългова перспектива, бавела икономиите
Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс" понижи дълговата перспектива на Гърция от стабилна на негативна заради забавеното прилагане на плана за икономии, за който настояват международните кредитори.

Агенцията, която поддържа за момента оценката на страната на ССС, уверява, че е възможно влошаване зарани „икономическата траектория на страната, която се влошава" и „забавеното прилагане на програмата за намаляване на дефицитите", изисквана от тройката ЕС-ЕЦБ-МВФ в замяна на финансовата си помощ, предадоха АФП и БГНЕС.

За да се справи с финансовите си трудности Гърция получи през март кредитна линия от 130 млрд. евро от МВФ, ЕЦБ и ЕС.

Докато мисия на тройката се намира в момента в Атина, „Стандард енд Пуърс" смята, че на гръцкото правителство „ще му бъде трудно да направи нови икономии", за да изпълни поставените условия за деблокирането на нов транш помощи.

„Смятаме за вероятно Гърция да бъде принудена да поиска нова допълнителна помощ от 7 млрд. евро," посочва агенцията в комюнике.

Същевременно, „Стандард енд Пуърс" посочи, че е потвърдила полските дългосрочни и краткосрочни рейтинги А-/А-2 за кредити в чуждестранни валути и А/А-1 за кредити в национална валута.

Перспективата остава стабилна, посочва агенцията, и „оценката за трансфери и конвертируемостта остава непроменена на А+".

Полският „ангажимент за трайна фискална консолидация и валутната гъвкавост с плаващия валутен курс, позволяващи на гъвкавата полска икономика да се нагоди към външните шокове", стоят за това решение на агенцията.

Потвърждението идва след като полската злота се търгуваше във вторник по най-високия си курс спрямо еврото през тази година.

...............................................

Поне 50% от плажа трябва да са свободни за чадърите на летовниците
Летовниците имат право на свободен и безплатен достъп до морския бряг, като могат да поставят собствени плажни принадлежности на не по-малко от 50 процента от активната плажна площ.

Това са част от правата на почиващите по морето, за които напомня Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Летовниците имат право на здравно и медицинско обслужване, а хората с увреждания – на улеснения за придвижването и при ползването на плажните услуги. Друго право на почиващите е ползване на тоалетни, съблекални, душове с течаща вода.

Концесионерите или наемателите на плажовете нямат право да събират входни и други такси за плажа.

Те трябва да поставят указателни табели със схеми на отделните зони, условията на концесията и цените на предлаганите туристически услуги, да обезопасят прилежащата акватория.

Стопаните на плажовете трябва да ги поддържат чисти и да не допускат незаконно строителство.

..................................................

И президентът разкритикува кабинета за замразените цени на 10 стоки
След опозицията и президентът разкритикува правителството за замразяването на цените на десет стоки от първа необходимост.

„Цените не могат да се свалят със споразумение с няколко вериги, а със създаване на конкурентна среда, в която ще има честно състезание между доставчици и производители. Само така пазарът сам доказано ще постигне една разумна пазарна поносима цена," каза в Пловдив Росен Плевнелиев, цитиран от „Фокус".

Действието на българското правителство да подпише споразумение с няколко вериги за няколко стоки, дори и такива от първа необходимост, не би имало дългосрочен положителен ефект, посочи държавният глава.

Той припомни, че в миналото са правени немалко подобни опити и нито един от тях не успявал.

Преди ден дясната и лявата опозиция в парламента също критикуваха правителството за споразумението с търговските вериги.

От ДСБ се обявиха за смяна на икономическия екип на кабинета, СДС даде 10-дневен срок на правителството да спре безумния контрол на цените, който убива малкия бизнес или ще сезира Европейската комисия за създаване на нелоялна конкуренция.

От БСП прогнозираха, че след тримесечния мониторинг ще има нов скок на цените.

„Цените на хранителните стоки в световен аспект растат, и то драстично и в този смисъл България не може да избегне тази тенденция," каза Росен Плевнелиев.

Според него важното е, че световният тренд на нарастване на цените на селскостопанската продукция и на храните ще бъде дългосрочен факт. България може да се позиционира по пътя на печалбите на тази разрастваща се световна индустрия.

Росен Плевнелиев се спря и на тенденцията в следващите 20 години на планетата да се родят още 2 млрд. души, които също ще искат да ядат.

„Това означава една огромна индустрия с още по-голяма перспектива. България вместо да изнася суровото зърно, може да работи и търси инвестиции в изграждането на фабрики за храни. Тогава именно добавената стойност ще остава в държавата и ще имаме по-разумна себестойност," посочи президентът.

Държавният глава добави, че България сега произвежда 10 пъти по-малко месо спрямо производството преди 20 години.

10 пъти повече е вносът на домати и краставици отколкото износът им. Според Плевнелиев тези трендове могат да се обърнат. Тогава в България ще има едно истинско ценообразуване, базирано не на внос и на търговски вериги, а на производство, каза още той.

............................................

Билетите за влаковете поскъпват с 10% от догодина
Цените на билетите за влаковете ще скочат с до 10% от началото на 2013 г., съобщи председателят на борда на директорите на „Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров.

С колко точно обаче ще поскъпне пътуването с железниците ще стане ясно през октомври, когато ще бъде готов експертният анализ.

За различните класове влакове скокът в цените на билетите ще бъде различен, допълни Владимиров, цитиран от Дарик радио.

От 1 декември м.г. БДЖ вдигна цените на билетите за пътуване с бързите влакове със задължителна резервация. Увеличението бе средно с 15 на сто.

Тогава от компанията обявиха, че промените в цените са заради увеличените разходи на железниците, свързани с повишението на цените на дизеловото гориво и електроенергията, като изтъкнаха факта, че билетите не са поскъпвали от 2008 г.

През последните два месеца БДЖ отново бе в кризисна ситуация, след като държавната субсидия в размер на около 14 млн. лв. месечно беше спряна през юли заради неизплащане на вноска по заем към Световната банка.

Впоследствие финансовият министър Симеон Дянков я възстанови срещу пакет от мерки за повишаване на приходите и намаляване на разходите в железопътната компания.

Транспортният министър Ивайло Московски пък бе категоричен, че съкращаване на персонал и намаляване на влакове няма да има.

................................................

България спряла камионите по пътищата си заради Румъния
Румъния е причината в България да бъде въведена забрана за движение на камиони над 7,5 тона по пътищата през деня, която беше в сила във вторник, обясни регионалният министър Лиляна Павлова.

Когато температурите надхвърлят 35 градуса, по републиканските пътища влиза в сила забраната за движение на тежкотоварни камиони над 20 тона през деня.

Вчера обаче от забраната бяха засегнати и доста по-леки. Това разгневи шофьорите, които се оплакаха от липса на елементарни условия, в които да изчакат отмяната на забраната.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви пред бТВ, че причината за въвеждането на тази забрана е затварянето на границата от страна на Румъния, където в сила е код „червено" заради високите температури.

„Полицията ги спираше и предупреждаваше два часа по-рано, за да стигнат до най-близкия паркинг, където да спрат и да изчакат да падне ограничението," заяви Лиляна Павлова.

По думите й новите 70 км на магистрала „Тракия" от Стара Загора до Ямбол са достатъчно добри като качество и те биха издържали на тежкотоварни камиони през жегите.

„Но няма как само заради 70 км нова магистрала да пуснем целия трафик," коментира Лиляна Павлова.

Същевременно регионалният министър призна, че има проблем с табелите.

„Възложила съм на всички областни пътни управления да си анализират всички табели и да се актуализират в максимална степен," посочи Павлова.

Що се отнася до проверките на концесионерите на плажовете, Лиляна Павлова заяви, че те не са изненадващи, а са започнали в началото на сезона. Инспекторите гледат първо медицинското оборудване.

„Към юни месец при 80% от концесионерите липсва медицинско оборудване. Към днешна дата по-голямата част от тях отстраняват нередностите по предписанията," заяви Лиляна Павлова.

„500 лв. струват медицинските апарати. Ако не могат да си го позволят, по-добре да не се занимават с концесията," категорична е тя.

Втората част от проверките засягат свободната част за плажуване, която трябва да е 50% от плажа и на нея хората да могат да си сложат собствени чадъри. Освен това спасителите трябва да са на 100 метра, да са оборудвани и екипирани, да има тоалетни, съблекални. Сред задълженията на концесионерите е и да предоставят душ на плажуващите.

„Плажът на Китен е изряден – там зоната за свободно плажуване се редува с платената," заяви Лиляна Павлова. Като лош пример тя отново даде плажа на Каваците.

„Нямаше нищо през юли там. Концесионерът обаче не си е платил таксите, дължи ни и лихви. По съдебен ред ще му запорираме сметките," обяви Лиляна Павлова.

От регионалното министерство ще сложат сами табели, за да знаят хората, че плажът е неохраняем.

.................................................

Плевнелиев горд с „високата оценка" на Афганистан
Президентът Росен Плевнелиев е горд с „високата оценка", която „афганистанските власти" дават на българските военни за изпълнението на тяхната мисия.

Държавният глава присъства на официалното посрещане в Пловдив на 22-и контингент от български военнослужещи, който се завърна от Афганистан, предаде „Дарик".

„Отидохме в Афганистан, за да дадем своя принос в борбата срещу световния тероризъм. Той показа у нас своята брутална, нечовешка същност и с това доказа, че решението, което сме взели, е правилно," каза още Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че България няма да забрави бруталния акт на насилие в Бургас и ще открие виновника.

Президентът сподели, че е горд от високата оценка, която афганистанските власти и по-специално президентът на страната Хамид Карзай е дал на българските военни за изпълнението на тяхната мисия.

Той изрази твърдата позиция на България да се противопостави и в бъдеще на тази човеконенавистна практика.

Президентът получи почетен плакет от командира на пловдивската 68-а бригада бригаден генерал Пламен Лилов.

................................
Плевнелиев: Атентатът в Бургас потвърждава българската мисия в Афганистан
С атентата в Бургас тероризмът показа и в България своята брутална нечовешка същност и се потвърди правилността на решението за българското участие в мисията на международните сили ИСАФ в Афганистан, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Това изказване държавният глава направи в Пловдив, където посрещна на официална церемония 22-ия контингент на българските Въоръжени сили, завърнал се от мисия в азиатската държава, съобщиха от прессекретарята на държавния глава.

Президентът отново беше категоричен, че България няма да забрави този акт и ще открие и накаже виновните.

„България е още по-уверена, че борбата с международния тероризъм трябва да се води навсякъде по света, където той има бази и убежища, и страната ни е твърдо решена и в бъдеще да бъде част от международния отговор на свободния свят на „тази човеконенавистна идеология и практика", каза Росен Плевнелиев.

„Вие бяхте в Афганистан и рискувахте ежедневно своя живот за този отговор, участвайки достойно във войната на демократичния свят с тероризма", обърна се държавният глава към бойците.

Президентът припомни, че по време на визитата си в Афганистан е имал възможност да се убеди във високия професионализъм, дисциплина и чувство на отговорност на българските военнослужещи.

По думите му България ще редуцира постепенно и съгласувано с партньорите състава и числеността на контингентите си в Афганистан, съгласно декларираното по време на срещата на върха на НАТО в Чикаго през месец май.

„Тази трансформация обаче съвсем не означава, че Република България ще прекрати участието си в международните усилия за подкрепа на Афганистан след 2014 година. Афганистанският народ не е и няма да бъде сам през следващото десетилетие, докато изгради своите способности за защита", подчерта още Плевнелиев.

На 4 август от мисия в Афганистан в рамките на операцията на НАТО ИСАФ се завърнаха 232-ма български военнослужещи с национален командир полк. Кирил Георгиев.

В състава на 22-ия ни контингент участват 162-ма военнослужещи от 6-та рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул, военнополицейско подразделение, щабни офицери и медицински екипи.

По време на мисията си военнослужещите изпълниха професионално всички поставени им задачи.

Българските бойци са извършили 1254 дневни и нощни механизирани и пеши патрули, седем съвместни патрули с белгийски формирования, 55 ескорта, както и денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО в зоната за отговорност на българския контингент.

..................................................

Атентатът в Бургас е подготвен извън България, твърди Цветанов
Терористичният акт на летището в Бургас е подготвен извън пределите на страната, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му, има и други хора, които са участвали в подготовката и реализирането на терористичния акт, но отказа да съобщи подробности, като посочи, че това е оперативна информация и не може да бъде разкривана на този етап.

Цветан Цветанов обясни по БНТ, че правителството полага максимални усилия заедно с международните партньори, за да идентифицира атентатора.

Той нито отрече, нито потвърди думите на британския премиер Дейвид Камерън, който каза, че атентатът в Бургас е извършен от „Хизбула" по време на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов в Лондон.

За момента се работи по няколко варианта за това кой е извършителят, но не може да се даде информация за това, каза вътрешният министър.

Цветан Цветанов подчерта, че България работи в пълна солидарност със службите по света, за да се стигне докрай в разкриването на всичко, свързано с атентата. По тази причина той е уверен, че ще стане ясно кой е извършил атентата.

Вътрешният министър заяви, че не трябва да се всява паника и че българските служби полагат максимални усилия „всички да спим спокойно".

Той каза, че по случая с атентата са се обадили много хора и това също натоварва с много работа вътрешното министерство, защото всеки сигнал трябва да бъде проверен.

Цветанов обаче благодари за всички получени сведения във връзка с терористичния акт. „Винаги във всяко едно престъпление всеки може да допринесе за неговото разкриване," подчерта той.

Вицепремиерът отрече информацията, че ДАНС в два поредни доклада е предупредила, че България е заплашена от терористични атаки. Той каза, че по тези въпроси трябва да се внимава с политическото говорене.

На въпрос дали ще поиска допълнително финансиране за службите, отговарящи за сигурността, Цветан Цветанов подчерта, че темата е чувствителна за обществото и затова първо ще се направи оптимизация на наличните ресурси.

Той подчерта още, че политическото говорене, че повечето средства отиват за полицейщина и за нарушаване на човешките права, не отговаря на истината.

„Ако използваме повече финансиране, то е за по-голяма сигурност," увери вицепремиерът.

.....................................
Цветанов кори Цветлин Йовчев за признаване на националната несигурност
Изказването на Цветлин Йовчев е некоректно, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов в коментар на твърдението на съветника на президента, че България има тежък проблем със сигурността.

„Не съм гледал самото интервю, запознах се с него от вестниците. Ако това наистина е изведено като основна тема в разговор, който сте водели, мисля, че е некоректно от негова страна. Нека да не забравяме, че той беше доскоро директор на Държавната агенция за национална сигурност," заяви министър Цветан Цветанов по БНТ.

Според него е „по-важно това, около което се обединихме всички, които участвахме в Консултативния съвет при президента, действително да се направи един анализ на динамиката на системата за сигурност и по-специално на средата за сигурност".

Цветлин Йовчев заяви на 30 юли по БНТ, че България има тежък проблем със сигурността.

Повод за неговите думи беше кървавият атентат срещу израелските туристи в Бургас, извършен на 18 юли. Тогава загинаха петима израелски граждани, българският шофьор на техния автобус и още един човек, за когото се предполага, че е атентаторът.

Всички световни сили и международни организации заклеймиха малодушния акт на насилие. Израелските власти обвиниха Иран и „Хизбула" за атентата.

..............................................

Вежди: Спорът България-Ватикана - като война Китай-Македония
Войните винаги започват в леглото и участват жени, а мирните договори се подписват на маса, обясни културният министър Вежди Рашидов в коментар на дипломатическия скандал между България и Ватикана.

„Всичко може да развали отношенията между две страни," посочи първоначално Вежди Рашидов в отговор на въпрос дали една книга може да е причина да се развалят дипломатическите отношения между две страни, предаде БГНЕС.

Светият престол не приема новия избор на София за посланик във Ватикана, тъй като пратеникът написал роман с хомосексуална сцена.

39-годишният Кирил Маричков – адвокат, който говори пет езика, в т.ч. италиански, и е женен за италианска гражданка, изглежда е съвършеният вариант за представител на България във Ватикана.

„Между Ватикана и България кой, кого да победи?! Това малко въпроса ми звучи – дали македонците ще обявят война на Китай и големият проблем е на македонците, че ще ги бият, ще ги бият, но къде ще ги копат, нали – това им е големият проблем – нямат територия," продължи с дипломатическия анализ Вежди Рашидов.

След тези разсъждения културният министър заключи, че „Не може да има война между, може да има дипломатически, политически някакви спорове..."

„Светът е в една динамика, отношенията се развалят след това идва нова дипломация, отношенията се оправят. Категорично не мога да ви кажа дали ще се развалят отношенията, заради книгата на Кирил Маричков," продължи Вежди Рашидов с по-мек тон.

Културният министър е категоричен, че Ватикана има право да избере кой да бъде посланик, защото „в крайна сметка той е посланик на България във Ватикана, а не в България".

„Да, Ватикана, знаете в книгата темата, която ги смущава, възможно е това да е един претекст, но това не е повод да се развалят отношенията," заключи културният ни министър.

.............................................

Божидар Димитров: Цялото северно полукълбо е македонско
Цялото северно полукълбо има основание да се нарича Македонско, плюс тази част от Азия, където живее македонският цар сред племето келеши в Пакистан, заяви историкът, бивш министър в кабинета „Борисов" и директор на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.

„Това е моят принос към замисъла на г-н Тодор Петров", коментира Димитров пред „Фокус" статията „В България има всичко, но не и българи" на председателя на Световния македонски конгрес Тодор Петров във в. „Вечер".

„Някои, включително и аз в първите си разсъждения за г-н Тодор Петров, решиха, че за всичко е виновно времето. В Македония температурите са с 3-4 градуса по-високи отколкото в България, и когато тук беше 42 градуса, там сигурно е било 46 градуса. Високите температури у нас, а вероятно и в Македония, намалиха добива на грозде с 40%, разтопиха и ледовете на Гренландия, която скоро ще оправдае името си „зелена земя", коментира историкът.

Според него Петров е излязъл в големите горещини в Скопие без шапка, без бели дрехи и дълго е обикалял по централния площад на Скопие на слънцето, за да наблюдава статуите на видни македонски герои, издигнати в последните пет-шест години.

Той обаче се замислил, че Петров е прав по някои въпроси – например защо Балканският полуостров да се нарича Балкански?

Димитров припомня, че Балканът минава изцяло през територията на България, започва от връх Ком на река Тимок и свършва при Емона над Несебър.

„Това название на полуострова само подчертава хегемонистичната роля, която България се е опитвала да играе в миналото и се опитва да играе и сега, подчертавайки ревизионистични български претенции. Разбира се, че полуостровът не може да остане с това име и наистина би трябвало да стане Македонски", каза Божидар Димитров.

Той припомня, че Петров е автор на идеята, че на света има само три раси – бяла, жълта и македоноидна, като в македоноидната раса слага всички европейци.

„Защо забравя семитската раса – не знам, вероятно нея също брои за македоноидна раса, тъй като скоро в други изявления твърдеше, че Исус Христос е македонец, съответно – и Свети Йоан Предтеча, а и всички 12 апостоли. Аз си мисля, че целият континент би трябвало да бъде наречен Македонски; защо да носи името Европа, което, както е известно, е гръцко, и става дума за девойка от остров Крит, който колкото е в Европа, толкова принадлежи и на Северна Африка", коментира още историкът.

„Мисля, че той е прав, и разширявам неговото искане – Балканският полуостров, заедно с цяла Европа, да бъде кръстен на Македония – Македонски континент", разсъждава Божидар Димитров.

„Както е известно, Европа, с експанзия на изток и на запад, е успяла да създаде три държави – Канада, САЩ и Русия, която е стигнала до Тихия океан, и точно със САЩ и Канада те фактически принадлежат на европейската цивилизация. Те фактически са населени от европейци, емигранти или заселници, какъвто е случаят с Русия, така че смятам, че цялото северно полукълбо би могло да бъде наречено Македония", заключава историкът.

„Но, в същото време, като знам, че македонският цар живее в Азия, сред племето келеши в Пакистан, и пакистанците са потомци на античните македонци, би трябвало и тази част от Азия да бъде включена към Македонското северно полукълбо", каза още шефът на НИМ.

Той е обезпокоен дали Тодор Петров не е инфилтриран агент на българската Държавна сигурност в македонското общество, тъй като името му е по българската именна система.

Димитров поясни, че истинските македонци носят имена, завършващи на „–ски" или на „–овски".

„Да речем, че родителите на г-н Тодор Петров са били неразумни българи и са му дали това име... Но пък какво му пречеше на г-н Тодор Петров вече в зрели години да си смени името и да го оформи по македонската именна система. Това, че си е останал с българско име показва, че може би той си има едно наум и остава верен на скритата си българска същност. Не е зле, докато е време, да си смени името. А може би изчаква всички македонци да вземат българско гражданство и тогава да спре своята деятелност", каза още историкът.

.................................................

Още от "Външна политика": Ватикана не ще Маричков заради съмнително адвокатство, не гей роман | Британският посланик доволен от срещата Борисов-Камерън | Уорлик: Американски компании търсят възможностси в България | И Плевнелиев заминава за Великобритания | Борисов отрече за проблем с Ватикана заради „гей сцена" в роман | Борисов и Камърън за строга финансова дисциплина в ЕС | Българските автобуси нямали право на случаен превоз на туристи в Сърбия |
..................................................

Атентаторът от Бургас бил видян и в София
Сигнали, че атентаторът от Бургас е бил видян в София са получени в Столичната полиция, съобщи директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Към момента от полицията не могат за кажат категорично дали човекът, взривил автобуса в Сарафово, е бил в града, предаде БНР.

Сигналите са подадени, след като МВР пусна третия фоторобот с възстановеното лице на атентатора.

Всички сигнали се проверяват. При част от проверките са установени и хора, които много приличат на фоторобота на атентатора.

„Получиха се много сигнали, че се е появявал и след атентата, което не би трябвало да се получават, тъй като основното предположение е, че лицето е загинало. Всички тези сигнали се проверяват, наистина има съвпадение по описание. Доста от хората, за които се говори, се установяват. Категорични данни в тази насока не бих могъл да твърдя, че са получени, поне до момента," заяви Валери Йорданов.

След като сигналът бъде проверен, ако се прецени, че в случая има оперативно интересни факти, информацията се изпраща в Главната дирекция за борба с организираната престъпност, обясни директорът на СДВР.

Специални мерки за сигурност ще бъдат взети при откриването на учебната година в еврейското училище в София на 15 септември.

Продължава да има засилено полицейско присъствие и на местата, където има граждани на Израел, както в метрото, моловете, ж.п. и автогарата в града.

.................................................
Любомир Павлов се оттегли като председател на Съюза на издателите
Любомир Павлов се отказа от председателския пост в Съюза на издателите в България.

„Знаете, че от първия ден, в който вие, членовете на Съюза на издателите в България, ме избрахте за председател на тази уникална по сила и влияние организация, обещах, че главната ми задача ще бъде противопоставянето на всеки медиен монопол, който би заплашил свободната журналистика в България. Смятам, че успях," пише Любомир Павлов в писмо до членовете на съюза, цитирано от БГНЕС, в което обявява решението си.

„Въпросът има ли гаранции за съществуването на независими медии в България вече е поставен на дневен ред. Решаването на натрупаните проблеми в сферата на пълно разкриване на собствеността върху медиите, гаранциите за свободното разпространение на медийни съдържания и т.н. не търпи отлагане," пише още Любомир Павлов.

„Тези, за които медийният монопол е по-важен от медийната свобода, ни пречат, като ни отнемат време. Аз вярвам, че каузата на свободните медии в България е по-голяма от всеки, включително и от мен. Смятам, че поради сегашните обстоятелства аз не мога да бъда максимално ефективен," подчертава Любомир Павлов.

До избирането на нов председател неговите функции ще бъдат изпълнявани от г-жа Венелина Гочева - заместник-председател на Съюза.

Любомир Павлов е съсобственик, заедно с директора на „Софарма" Огнян Донев, на Медийна група България, която издава вестниците „24 часа" и „Труд".

В края на юли прокуратурата повдигна обвинения за укриване на данъци и пране на пари срещу бизнесмена Любомир Павлов, който вече имаше три обвинения, повдигнати на 12 юни - за пране на пари, за документна измама, и за документи с невярно съдържание.

................................................


Рашидов: Свърших работата, мога да си ходя
Важно е народът да влезе, както премиерът казва: За нас народът е важен, след това БСП, заяви културният министър Вежди Рашидов.

Това той направи при инспекцията на първия етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика", предаде БГНЕС.

Културният министър започна инспекцията във видимо добро настроение и то не го напусна до самия й край. Той разказа и как точно се е противопоставил на премиера Бойко Борисов отсечка от метрото да премине през археологическите разкопки, които сега се обособяват в културен комплекс:

„И като му казах на премиера, че метро трудно ще мине, 'щото има много археология, той вика: Нееее, европейски пари ще има, как? Викам: „Не мога, освобождаваш ме, оставям ти приятел, взимаш един, който ще си тури подписа върху историята, че ще я разруши и пак оставаме приятели". След една седмица стисна зъби, намери средства, минаха под археологията... ", обявни Рашидов.

„Това ще бъде най–любопитният център. В Европа няма подземна археология такава. И това е най–радостното, че метрото не позволихме да мине, сега премиерът е горд с това, което правим, нали трябваше време да се убеди – нищо лошо няма, нали всеки гледа да не загуби пари", каза още министърът на културата.

Рашидов с гордост заяви, че става хубава пешеходна зона и макар проектът да е оскъпен, българският данъкоплатец не е платил нищо.

След това той прогнозира, че така културата ще носи и пари: „Ту минерална водичка, ту кафенце, ту сандвич, все ще оставят парички в държавата".

Като сравни археологията с риболова пък, културният министър обясни трите етапа на строителството.

„Има вода, има тапа! Един Господ знае какво има под водата, един Господ знае какво ще се случва над водата! Чакаме и гледаме една тапа. Така е и с археологията: Само Господ знае какво има още под земята", заключи той.

Рашидов посочи, че трябва да се установи всичко, което е под земята.

„Защото няма как надолу да минем. Навремето е имало едни добри чичковци – комунисти, ударили едни бетони долу и ние стигаме просто до тези граници нали и са построили тези хубави мастодонти, наистина те са здрави сгради", посочи Рашидов, докато гледаше пространството в центъра на София, където се издигат сградите на Министерски съвет, президентството и бившият Партиен дом.

След това той изрази съжалението си, че това е периметърът, в който може да се работи и посочи, че е имало и идеи сградите да се съборят заради археологията.

По думите му през етапите на строителство ще бъдат премахнати ламаринените ограждания на 16–ти август. Предвидено е да бъдат поставени и стъклени парапети, през които туристите ще могат да наблюдават работата на археолозите. Така Рашидов включи и тях в туристическите атракции.

„Българските археолози са спокойни хора, свестни хора. Българските археолози са добри, качествени хора са", каза министърът.

Откриването ще бъде до края на август, а Рашидов се надява, че премиерът ще може да се похвали и пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Той се надява, че до 30 август всички заедно ще могат вече да се порадват на един хубав площад в София.

Министърът държеше да каже, че преди три години не е имало тема „археология" и тя се е възродила в сегашното управление. По думите му сега се говори за археология в цяла България и по морето, и за долината на тракийските царе, която според него е „уникално, по хубаво, отколкото в Египет".

„Тя е много хубава държава България. Ако всяка година, всяко правителство беше разкривало по един обект, сега щяхме да имаме 30 или 40 обекта разкрити. Явно, че това не е било приоритет и никой не е искал да го прави", констатира Рашидов.

Той сподели и щастието си, че „вече имаме главен археолог като Симеон Дянков, това значи, че има отношение към това, което става. Казвам го като една шега, но в тази шега има много истина".

Министърът прогнозира, че бъдещето на България е „едно модерно земеделие и един културен туризъм".

Той „открехна и журналистите", че колегата му в Турция е споделил, че в бюджета му влизат 23 млрд. лв от културен туризъм, а от туризъм 28 млрд. лв.

Рашидов посочи, че това е първото българско правителство, което направи национална карта за развитие на културния туризъм.

След като обясни как ще изглежда комплексът, министърът застана в една от строящите мозайки и сподели: „Аз съм много щастлив от себе си и мога още утре да си отивам! Свърших си работата".

...................................................

Пожарът е Родопите е овладян, заяви директорът на Регионална служба ПБЗН Георги Пармаков.

Пожарът, избухнал преди 24 часа, овъгли на 4000 декара – борова гора, храсти, насаждения и треви. 80% от изгорелите площи са бял и черен бор. Няма засегнати къщи.

Около 13:00 часа в сряда пожарът бе локализиран и овладян, но пламваха нови огнища в ниската част при махала Чирек на село Бабяк и при най-високия фронт на пожара при село Гълъбово, предаде БГНЕС.

В погасяването на пожара участват около 600 доброволци и служители на всички горски стопанства, военни, представители на всички пожарни служби от Благоевград и два хеликоптера.

Акцията се координира лично от главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция ПБЗН. Тежки машини направиха просеки, за да не се разрасне пожарът.

Продължава гасенето на огъня в района на хижа „Соколница".