Новините на 8 юли 2012


 
http://novinite.bg/


България лидер в измамите с еврофондове
България е най-разследваната държава в Европейския съюз за измами с еврофондове, заяви говорителят на ОЛАФ Йоан Волт.

„Към края на 2011 г. имахме 78 активни разследвания в България. 60 от тях засягат селското стопанство, 10 – структурните фондове, имаме и няколко митнически и други случаи”, обяви в събота Волт, цитиран от БНР.

Той посочи, че в края на миналата година продължаващите разследвания са били 463 и добави, че България има най-големия индивидуален брой разследвания.

Йоан Волт призова обаче хората да не се съсредоточават върху броя на разследванията.

„Имаме добро сътрудничество с българските власти, имам предвид конкретно АФКОС, което е звеното за контакт с нас. Качеството на техните доклади за възможни измами и злоупотреби е като цяло добро. По отношение на количеството на информацията – тя донякъде зависи от сектора. Имаме например положително развитие при предприсъединителната помощ, която вече приключва – там докладите, особено от последните две години, показват, че се отдава нужното внимание на измамите”, заяви още Волт.

„По отношение на кохезионната политика картината не е толкова ясна, но това е нещо, което ние ще продължим да наблюдаваме – все още е рано да правим заключения. Изглежда, че докладите, които постъпват при нас, не покриват всички области на изразходване на парите. Например – получаваме малко информация за транспортния сектор. Засега няма да правим заключения, след две седмици ще имаме нов доклад и тогава ще можем да оценим по-добре нещата. ОЛАФ винаги дава своя принос при подготовката на докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, така беше и за последния доклад през февруари”, припомни Йоан Волт.

„Вероятно помните какво беше записано в него по този въпрос: че по много от случаите на ОЛАФ, които са били внесени в съда през 2011 г., наказателната отговорност е била заменена с административна. Това е едното нещо, което беше подчертано. Другото – че един важен случай на злоупотреби още се бави в Апелативния съд. Това са двата основни извода, които ние в ОЛАФ изцяло споделяме”, посочи Волт.

Говорителят на ОЛАФ каза също, че ЕК изготвя свой доклад за нередностите и подозренията за измами, докладвани на нея или на ОЛАФ от страните-членки.

Този доклад ще излезе след две седмици. Ако се съди по подадените досега данни от страните и от предишните подобни доклади – най-много от нередностите и потенциалните злоупотреби засягат структурните фондове.

Те са много голяма част от европейските разходи и това донякъде обяснява нещата, коментира той.

„Ако при всички европейски разходи като цяло, по-малко от 1 процент са засегнати от измами и злоупотреби, при структурните фондове този процент е по-висок. Ние си го обясняваме и с тяхната комплексност – те се управляват от самите страни-членки, много често – и от регионалните власти, така че нивата на управление и контрол са повече, освен това и проектите са много. В същото време, голяма част от парите за кохезионна политика са насочени предимно към региони с икономически проблеми. А в такива региони понякога има и социални проблеми, и не на последно място – проблеми с администрацията”, каза още говорителят на ОЛАФ.

През 2010 година България отново е обявена за лидер в измамите с евро средства.

....................................................

Конфликтът между Съвета на ЕС и ЕП спира разширяването на Шенген?
Сблъсъкът между Съвета на ЕС и Европейския парламент, настъпил през юни, може да блокира очакваното разширяване на Шенгенското пространство през септември.

Прогнозата е на представители на кипърското председателство на ЕС, пожелали анонимност, предаде Дарик радио.

Според тях е възможно конфликтът между двете институции да бъде използван като повод за временното замразяване на разширяването на зоната, свободна от граничен контрол.

Те коментираха, че България и Румъния биха били ощетени несправедливо от подобно развитие на обстоятелствата.

По мнението на представители на председателството, преди всичко е важно какъв ще бъде резултатът от изборите в Холандия, насрочени за 12 септември.

През март Европейският съвет реши, че Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи следва да разгледа въпроса с приемането на България и Румъния в Шенген на заседанието си на 19 и 20 септември.

През юни Европейският парламент и Съветът влязоха в конфликт заради отхвърлените от министрите предложения за реформа на Шенген.

Европейската комисия предлагаше тя да получи властта да преценява молбите на страните от пространството за временно възстановяване на граничния контрол в срок до една година при много специфични обстоятелства.

Вместо да подкрепи това предложение, Съветът гласува възможност държавите едностранно да възстановяват границите временно, без да се допитват до мнението на ЕК.

В резултат на това Европейският парламент замрази преговорите си със Съвета по пет теми от сферата на правосъдието и вътрешните работи.

Експерти от Съвета коментираха за БТА, че са в ход дипломатически преговори за преодоляването на конфликта, като един от възможните варианти е Еврокомисията да оттегли предложението си.

Коментарите на кипърските представители идват на фона на процесите в Румъния, довели до петъчното решение на парламента в Букурещ за отстраняването на президента Траян Бъсеску.

Председателят на комисията Жозе Барозу заяви по този повод, че комисията завършва работата си по доклада по механизма за сътрудничество и оценка, който ще обобщи напредъка на Румъния за последните пет години.

Настоящите развития може да изложат на опасност постигнатия през годините напредък, заяви Барозу.

Междувременно правителството в Хага зае миналата година позиция, според която Холандия – единствената страна в ЕС, която се противопоставя на разширяването на Шенген, би променила мнението си при положителен доклад на Европейската комисия в следващите дни.

.................................................

Енергетика

Шести блок на „Козлодуй” изключен заради авария
Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" беше изключен заради авария, съобщиха от атомната централа.

В 4:19 часа на 7 юли 1000-мегаватовият шести блок на АЕЦ „Козлодуй" бе изключен от електроенергийната система на страната след автоматично сработване на една от защитите на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част на блока), допълват от АЕЦ.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора.

Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем и се очаква по-късно в събота шести блок да бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Пети енергоблок – другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ „Козлодуй", работи със 100% от мощността си.

.................................................

Туризъм

Два инцидента с туристи в планините за денонощие
Два инцидента с туристи са станали през изминалото денонощие, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към Български червен кръст.

Около 22 часа на хижа „Плевен” момче на 22 години си е изкълчило крака и е с травма на коляното. Двама планински спасители са участвали в транспортирането на момчето от хижата.

На Седемте рилски езера дете на 15 години е паднало при игра. Инцидентът е станал около 22 часа в петък вечерта.

Детето е с травма на рамото и е транспортирано към „Пирогов”. В момента то е в Спешна помощ в добро състояние.

В спасяването е участвала група на Планинската спасителна служба от Троян.

.................................................


Вътрешна политика

Районният кмет, блъснал две деца, подава оставка
Кметът на район „Южен” в Пловдив подава оставка заради инцидента с двете блъснати деца (ОБЗОР)

Кметът на район „Южен” в Пловдив Павлинка Кацарова ще подаде оставка заради инцидента с двете блъснати деца.

Кацарова ще депозира оставката си в понеделник в деловодството на Общинския съвет в града на тепетата, предаде агенция „Фокус”.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че решението на Павлинка Кацарова е най-правилното с оглед създалата се ситуация и общественото напрежение.

„Госпожа Кацарова изказа своите мотиви на нарочна пресконференция, но смятам, че най-добрата постъпка в момента бе този акт, който тя направи, това е най-моралната постъпка. Актът, който извърши госпожа Кацарова с подаването на оставка, може да бъде посрещнат с адмирации”, каза Тотев.

Пловдивският градоначалник се е срещнал с родителите на пострадалите деца. С тях е разговарял и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Според Тотев това, което е огорчило най-много родителите, е липсата на комуникация, на телефонно обаждане, което до голяма степен би дало друг ход на събитията.

В съобщение до медиите Павлинка Кацарова изтъква, че подава оставка във връзка с тиражираните публикации за това, че е блъснала две деца и е избягала и с оглед на създалото се напрежение.

„С цел да не се предизвикват спекулации и това да не се отрази негативно върху авторитета на ПП ГЕРБ и на Община Пловдив, подавам оставка, която ще депозирам в понеделник в деловодството на Общински съвет. Сигурна съм, че с решението по обжалването на акта, което ще предприема, ще докажа своята правота”, заявява тя.

Инцидентът стана на тротоар на бул. „Македония” в Пловдив около 18.00 часа на 5 юли.

Лек автомобил „Рено Меган“, управляван от 51-годишната Павлинка Кацарова, при движение с несъобразена скорост и на излизане от паркинг, се качил на тротоара, където ударил в гръб две движещи се 12-годишни момичета, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града.

След случилото се шофьорката напуснала местопроизшествието, оставяйки колата на тротоара.

По думите на Кацарова след инцидента тя е слязла от колата и е разговаряла с момичетата. След като се е убедила, че са добре и не са пострадали, тя се отправила към среща с гражданите.

„Останах много изненадана, когато два часа по-късно – около 20:15 часа, ми се обадиха от I-во РПУ на МВР, тъй като родителите на двете момичета са подали оплакване. Подписах направения ми акт с особено мнение, тъй като не съм съгласна с констатациите в него. По тази причина ще обжалвам по законоустановения ред акта за административно нарушение”, заявява районният кмет.

„Направих всичко възможно, за да избегна удара и да не ударя никого от гражданите. Категорично заявявам, че на децата им нямаше нищо. Като отговорен човек не бих си позволила да си тръгна, ако имаше и най-малко съмнение за това”, посочва Павлинка Кацарова.

..............................................

Станишев събрал над 310 000 подписа за референдум за „Белене”
Над 310 000 подписа за референдум за АЕЦ „Белене” са събрани до петък, заяви лидерът на БСП и Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

Той дойде лично в столичния квартал „Младост” да агитира хората да се подпишат, за да се проведе референдум за АЕЦ „Белене”, предаде Дарик радио.

„Аз съм оптимист за референдума”, заяви червеният лидер и обясни, че според него това е начинът всеки българин да повлияе на решенията, които се вземат.

„Всички знаете как беше взето решението за АЕЦ „Белене” – „на тъмно”. Бойко Борисов трябва да отговаря за своите действия и бездействия”, каза още Станишев.

„Ние трябва да изберем дали сме народ или сме стадо и каквото ни направят ще го приемем мълчаливо. Сега за първи път от 23 години има реален шанс, защото има закон, който регламентира така, че ако се съберат 500 000 валидни подписа, правителството не може да каже „не” и да няма референдум. Всички ние имаме възможност да предизвикаме да има реална дискусия и всеки да се определи и по съвест, да бъде обективно информиран, да чуе различните гледни точки, защото ние не призоваваме подписвайте се „за” „Белене”, а подписвайте се „за” референдум”, обясни Станишев.

.....................................................
Още от "Вътрешна политика": Еднократна добавка до 50 лв върху най-ниските песнии, предлага КНСБ |
Общество

Четири температурни рекорда по Черноморието до 15 часа
Четири положителни температурни рекорда са регистрирани в страната до 15:00 часа в събота, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В Ахтопол са измерени 33.4 градуса. Предният рекорд е бил през 1988 година – 31.8 градуса.

Във Варна в събота са измерени 34.2 градуса, а предишният температурен рекорд за тази дата е бил през 1968 година – 33.3 градуса.

На нос Емине термометърът в събота до 15:00 ч. показваше 35 градуса, а подобреният рекорд е от 1988 година – 33.2 градуса.

На нос Калиакра до 15:00 ч. беше 31.6 градуса, предишният рекорд е бил през 1996 година – 30.6 градуса.

Изравнен е температурният рекорд в Шабла – 31.6 градуса, от 1956 година за 7 юли.

...............................................

Катастрофа в Русе едва не завърши с взрив
Катастрофа на една от централните улици в Русе се размина като по чудо без взрив, след като в резултат на удара между два автомобила се получи сериозен разлив на гориво.

Микробус „Мерцедес", движещ се с предимство по ул. „Константин Иречек", е връхлетян странично на кръстовището от пикап „Рено".

След сблъсъка микробусът буквално застава на две гуми и в опита си да го овладее, шофьорът прави истинска каскада и се приземява странично на платното, предаде БГНЕС.

В обърнатия на една страна бус пътуват двама души, на които се налага да напуснат автомобила през страничното стъкло. Единият от пътниците е със сериозно нарязана ръка.

Заради теча на гориво от резервоара, полицаите отцепиха района, за да не се получи взрив.

Очевидци коментираха, че ситуацията е можело да се усложни много, тъй като горивото се излива директно върху катализатора и нагорещените ауспухови тръби.

Шофьорът на „Рено”-то обясни, че не е видял идващия по главната улица бус. Води се разследване.

..................................................

Още от "Общество": Жълт код в 26 области на България |
Култура

Започва фестивалът Sofia Rocks
Започва фестивалът Sofia Rocks, който в събота и неделя ще доведе в столицата едни от най-влиятелните рок банди.

Началото на шоуто на Националния стадион „Васил Левски" на 7 юли ще поставят „Вайпърфиш" (14.00 - 14.35 ч.), „Аналгин" (14.50 - 15.30 ч.), „Суит Севидж" (16.00 - 16.45 ч.), „Скар Симетри" (17.15 - 18.15 ч.), „Хевън Шел Бърн" (18.45 - 19.45 ч.), „Клауфингър" (20.15 - 21.30 ч.), „Тривиум" (22.00 - 23.30 ч.).

Хедлайнер в събота трябваше да бъде американската алтернатив-метъл банда „Годсмак", но тъй като вокалистът им има сериозни проблеми с гласа си, участието им беше отменено.

Като компенсация за промяната, организаторите от „Болкан ентъртейнмънт" дават възможност на феновете на групата да доведат със себе си приятел на първия ден от фестивала.

На 8 юли пред българската публика ще застанат „Дер Хундс" (14.00 - 14.30 ч.), Д2 (15.00 - 16.00 ч.), „Ъгли Кид Джо" (16.30 - 17.30 ч.), „Уидин Темптейшън" (18.00 - 19.00 ч.), „Кайзер Чийфс" (19.30 - 20.30 ч.), „Иги енд дъ Студжис" (21.00 - 22.00 ч.) и „Гънс Ен' Роузис" (22.30 - 1.30 ч.).

Феновете на хедлайнерите за тази вечер – „Гънс Ен' Роузис", могат от 00.00 ч. на 8 юли да си закупят билет само за втория ден на фестивала. Цените им в зависимост от категорията са 45, 55, 70, 75 и 90 лв.

..........................................................

Образование

Борисов вече и в учебниците по история
От тази година единадесетокласниците ще изучават ролята и мястото на премиера Бойко Борисов в историята на България.

В качеството си на министър-председател Борисов е историческа личност и поради тази причина от тази есен, след два месеца, за него ще се учи в учебниците по история на гимназистите, съобщава вестник „Труд".

Борисов ще е в компанията на еврокомисаря Кристалина Георгиева и президента Росен Плевнелиев в учебника за 11 клас.

„Историята на България е до 2012 година. Уроците са структурирани по нов начин, включени са нови теми, но няма пренаписване на фактите или изцяло нови тълкувания", казва редакторът на учебниците Мария Босева от издателство „Просвета", цитирана от БГНЕС.

Според нея голяма част от уроците са направени така, че да отговарят на изискванията на учителите.

„Изпратиха ни много предложения, с които се съобразихме”, казва още Босева пред изданието.

...........................................
Екология

Кризата на Витоша е овладяна, 300 довършват гасенето
Пожарникари и горски работници, общо 70 души, цяла нощ обхождаха и охраняваха пожара в района на „Бистришко бранище", съобщиха от МВР.

Напълно преодоляна е критичната ситуация от петък следобед, когото силният вятър и високите температури разпалиха три нови огнища в рамките на изгорялата гора.

Рано сутринта в събота с хеликоптер на „Гранична полиция" се извърши разузнаване над резервата и с термовизионна техника бяха заснети всички нови огнища.

По разпореждане на Оперативния щаб незабавно към тези места са насочени наземни сили и техника.

В събота на терен ще работят около 300 пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства, на Министерство на отбраната и доброволци, допълва БГНЕС.

Основната задача на гасаческите групи ще бъде да разширят просеките и да не допуснат развитие на огъня. В гасенето на пожара ще се включи и летателна техника.

Седми ден пожарникари се борят с пожар във Витоша. На 1 юли, когато избухна пожарът, огънят беше обхванал около 150 декара изсъхнала гора в района на резервата „Бистришко бранище" в източната част на планината.

На петия ден пожарникарите успяха да оградят изцяло пожара с просеки и така останаха да тлеят три огнища.

Все още не е ясна причината за възникването на пожара.

В гасенето на пожара участват пожарникари, горски служители, военни от Българската армия, служители на Министерство на околната среда и водите, планински спасители и много доброволци.

.................................................

Свят

99 жертви взеха наводнения в Русия
Броят на загиналите при наводненията, вследствие на прелялата река Кубан в руския Краснодарски край, е достигнал 99 души, съобщи представител на оперативния щаб на руското върешно министерство.

„По данни към 17:30 ч. московско време загинали са 99 души. Най-много жертви има в Кримския район – 88 души. Девет души са станали жертва на стихията в руския черноморски курорт Геленджик и двама в Новорисийск”, заяви източникът за Интерфакс, цитиран от агенция „Фокус”.

Според говорителя на местното управление на МВР Игор Желябин най-много жертви има в района на град Кримск, където през нощта нивото на водата се е повишило със 7 метра, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Дарик.

Районът е предимно селски, с едноетажни постройки, като високата вода изцяло е заляла жилищните сгради, когато повечето хора са спели.

Водата вече е спаднала и служители на полицията помагат на оцелели хора да слязат от покривите и дърветата.

Някои хора са починали от токови удари, а други са били отнесени от мощни потоци вода в морето и са се удавили.

По данни на полицията от 14:00 ч. московско време медицинска помощ са потърсили шестима души, трима от които са настанени в болница.

Наводненията са оставили под вода около 5000 жилищни сгради.

За зоната на бедствието е отлетял първият заместник-министър на вътрешните работи на Русия Александър Горовой.

По разпореждане на премиера Дмитрий Медведев за Краснодарския край ще заминат и министърът на регионалното развитие Олег Говорун и министърът на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидиране на последствията от стихийните бедствия Владимир Пучков, допълва БТА.

От президентската пресслужба в Москва съобщиха, че президентът Владимир Путин получава в реално време информация за положението в Краснодарския край.

Метеоролозите предупреждават, че до края на деня в Краснодарския край ще има отново силни дъждове, градушка и бури с ветрове със скорост до 20 метра в секунда.

.............................................

Тежка катастрофа с руски автобус в Украйна, 15 загинали
Петнадесет руски граждани са загинали и толкова са ранени при тежка автобусна катастрофа в Украйна, съобщи украинското министерство на извънредните ситуации на официалния си интернет сайт.

Автобусът, превозващ 41 руски туристи, е катастрофирал на шосето между Чернигов и Киев, предават ИТАР-ТАСС и БТА.

Произшествието станало сутринта в събота между селищата Топчиивка и Красное. Водачът на пътническия автобус „Скания” загубил контрол над машината и тя излязла от пътя и се преобърнала.

Петнадесетте ранени са настанени в болница. Разследват се причините за инцидента.

разпечатай  |  изпрати  |  коментирай

Още от "Свят": Румънският парламент изгони Бъсеску, референдум решава съдбата му | Шестима ранени при надбягването с бикове в Памплона | Доц. Литов: Не познаваме 96% от Вселената | Исторически избори в Либия | Япония обмисля да купи спорни острови | Над 60 загинали при наводнения в Русия | Джей Кокрън вървя по въже на 160 метра над земята |
Спорт

Волейболистите на полуфинал срещу Полша в събота
България се изправя срещу Полша на полуфиналите от Световната лига по волейбол, които ще се проведат в събота вечер.

България загуби последния си мач от груповата фаза на Световната лига като отстъпи с 0:3 на САЩ. Американците си осигуриха първото място в група Е, в която е и България, с 4 точки.

България остана на втора позиция с 3 точки, а Германия напусна надпреварата, след като отборът й остана последен с 2 точки.

В събота вечерта са полуфиналите, в които България среща Полша, а САЩ играе срещу Куба.

...............................................

Криминални

Пожар изпепели „хасиендата” на Цар Киро
Палеж, който най-вероятно е умишлено причинен, унищожи напълно покрива на така наречената „хасиенда на Кирил Рашков” край Катуница.

Пожарът изпревари с няколко дни крайния срок за бутането на незаконната постройка, която фамилия Рашкови трябваше да премахне доброволно след решение на Върховния административен съд, предаде бТВ.

Повече от час огнената стихия бушува в бившето имение на ромския бос, без някой да подаде сигнал на 112. По чудо пламъците не се прехвърлиха в близкия горски масив и земеделски ниви.

По обед пушеците от пожара се виждаха в радиус от няколко километра, но въпреки това, до 13:15 часа в пловдивската пожарна не знаеха, че хасиендата на Рашкови гори.

Огнеборците научиха за инцидента от пристигналите на място журналисти.

Хората в близките ниви видели първите пламъци малко след 12 часа, но решили, че горят треви. Основната версия е, че става въпрос за умишлен палеж.

Пожарът заплашваше да подпали близкия горски масив, който беше незаконно присвоен от фамилията в продължение на близо 10 години.

Едва след събитията в Катуница, Рашкови премахнаха незаконната ограда около частния си парк.

В началото на месеца фамилията пое ангажимент сама да премахне незаконната хасиенда, след като излезе решението на ВАС, което не подлежи на обжалване.

Ескалацията на напрежението в Катуница дойде след смъртта на 19-годишния Ангел Петров. След последвалите масови безредици фамилията на Кирил Рашков бе евакуирана от селото. Шофьорът на буса, прегазил Ангел получи 17 години затвор.

Внукът на Рашков и снаха му получиха обвинения и присъди за заплаха за убийство и за незаконно отглеждане на защитени видове костенурки.

Самият Цар Киро също е подсъдим за заплахи за убийство.

.............................................

Плажен бар с 12 акта от данъчните
Фрапиращи нарушения са установени в няколко заведения на крайбрежната алея във Варна, съобщават от НАП в морската столица.

Във връзка със селекцията на рискови търговски обекти, направена в петък в централата на приходната агенция в София, варненските данъчни инспектори извършиха проверки на голяма част от заведенията на плажа.

До късно вечерта в петък екипите на отдел „Оперативни проверки” осъществявали физически контрол върху обектите, в следствие на което било установено, че голяма част от продажбите не се отразяват на касовите апарати, предаде Дарик радио.

В един от плажните барове са били констатирани редица нарушения и предстои да бъдат издадени 12 акта.

От селектираните обекти – снек-бар и ресторант в хода на проверките било установено, че в снек-бара голяма част от продажбите не се отразяват на фискалното устройство.

Същото се потвърдило и от изведените справки от компютърната система в обекта, с реалния оборот към момента.

По предварителни данни търговецът е отразявал средно дневен оборот от 278 лв. за периода от 1 април до 28 юни, а след физическото наблюдение, в края на работното време, инспекторите отчели дневен оборот от 1694 лева.

Данните от компютъра са копирани на технически носител, с цел обезпечаване на доказателства за последващи контролни действия.

Предстои на фирмата да бъде извършена пълна ревизия, а фискалното устройство в търговския обект да бъде под постоянен дистанционен контрол и наблюдение от данъчните през целия летен сезон.

Проверката във втория селектиран обект установила, че търговецът е достигнал прага на регистрация по Закона за ДДС през юни и трябва да предприеме действия по регистрация, като срокът за това е 14 юли.

Ако такива не бъдат предприети, ще му бъде извършена служебна регистрация и ще му бъде наложена санкция.

Информацията от компютъра и на този обект е била свалена на технически носител, като предстои тя да се анализира с данните от дистанционната връзка и да се установи дали има неотразени продажби.

Дистанционното наблюдение на фискални устройства през летния сезон ще бъде засилено по цялото Северно Черноморие и при установяване на съмнително ниски обороти обектите ще бъдат поставени под физически контрол, уверяват от НАП – Варна.

От приходната агенция напомнят, че всяка покупка на стоки и услуги, която се извършва срещу заплащане в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка.

На касовите бележки в долния ляв ъгъл задължително трябва да има изобразена картата на България около индекс BG.

Ако получите касова бележка без този реквизит, сигнализирайте на тел. 0700 18 700.

........................................

Още от "Криминални": Румънец блъсна и уби мъж при Кресна | 19-годишно момиче загина в катастрофа на Витоша | Митничари хванаха афганистанци в камион с бира, объркали возилото |
Лайфстайл

Приключиха снимките на „Хобитът"
Актьорите от дългоочакваните филми от поредицата в две части „Хобитът" празнуват, след като режисьорът Питър Джаксън най-сетне приключи епичните снимки, продължили 266 дни.

Мартин Фрийман, Илайджа Ууд, Орландо Блум, Кейт Бланшет и сър Йън МакКелън са сред звездите, които заминаха за Нова Зеландия, за да участват в снимките, започнали през март миналата година.

На 7 юли режисьорът съобщи на страницата си във „Фейсбук”, че е щастлив заради края на снимките на двата блокбастъра – „Хобитът: Неочаквано пътуване" и „Хобитът: Там и пак обратно".

„Успяхме! Снимачен ден 266 и краят на снимките на „Хобитът". Благодаря на фантастичните ни актьори и снимачен екип за това, че ни отведоха толкова далеч и на всички вас за подкрепата ви!", написа режисьорът, цитиран от БГНЕС.

Първият филм от поредицата, базирана на класическия роман на Дж. Р. Толкин, ще излезе на екран през декември, а втората част ще се появи през декември 2013 г.

...........................................

Технологии

Запалването на Galaxy S III в Ирландия не е по вина на Samsung
Наскоро се появи информация, че Samsung разследва случай на запалване на смартфона Samsung Galaxy S III в Ирландия. Тогава потребител писа, че докато шофирал автомобила си, а устройството се намирало в специална поставка, то се запалило и последвала експлозия, съпроводена от силен шум. В разследването се е включила организацията Fire Investigations UK (FIUK), която е готова с някои доста интересни резултати. Според тях източникът на енергия, който е генерирал такова голямо количество топлина, се е намирал извън устройството. Galaxy S III не е виновен за запалването, а се оказва, че то най-вероятно е предизвикано от поставяне на телефона в микровълнова печка.

В последствие ирландския потребител е оттеглил и твърденията си, че телефона се е самозапалил. Според него повредата е предизвикана от друг човек, който се е опитвал да спаси Galaxy S III от намокряне и изглежда е използвал за целта микровълнова печка. Тук е мястото да напомним, че един от най-добрите начини за изсушаване на намокрен телефон е поставянето му без батерия за известно време в купа с ориз.