Новините на 8 април 2012

 

 

Русия не изоставила, само замразила Бургас - Александруполис
Руската компания „Транснефт" планира в бъдеще да се върне към реализирането на проекта Бургас - Александруполис, съобщи вицепрезидентът на компанията Михаил Барков на форума „ТЕК Русия в 21 век".

„Ние няма да го изоставим. Ние го замразяваме, оставяйки минимално количество ресурси," каза Михаил Барков, цитиран от руската агенция „Адвис" и „Фокус".

През декември 2011 г. България оповести намерението си за прекратяване на междуправителственото споразумение по проекта за строителството на трансбалканския нефтопровод.

В края на март Барков заяви, че Русия ще продължи да настоява за изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис", ако разходите по него се минимизират.

Наскоро руско издание цитира Барков да казва, че „в края на краищата Бойковците идват и си отиват, а българите с тяхното отношение към Русия остават".

Руската страна смята, че в средносрочен план проектната компания юридически трябва да продължи да съществува, за да може да оперира собствеността – основно земи. Русия също смята, че проектът трябва да остане междуправителствен. Това се подкрепя и от Гърция.

Договорът за строеж на „Бургас-Александруполис" бе подписан между Русия, България и Гърция в Атина през 2007 г. Петролопроводът е международен енергиен проект, който щеше бъде използван за транспортиране на руски и каспийски петрол от пристанището на Бургас в Черно море до пристанището на Александруполис в Егейско море.

Петролопроводът щеше да представлява алтернативен транспорт за руския петрол, който заобикаля танкерния трафик в проливите Босфора и Дарданелите и създава нов път за пренос на петрол от Кавказ и Средна Азия до европейските пазари.

За целта трябваше да се изгради петролопровод с дължина 279 км, като по-голямата част от трасето щеше да минава през България. Предвиждаше се капацитетът на петролопровода да е 35–50 милиона тона годишно.

Русия притежава 51% от проекта, докато България и Гърция делят поравно останалите 49%.

..................................................

Литва, Латвия и Полша потенциални кандидати за Еврозоната
Еврокомисарят по икономическата политика и финансите Оли Рен определи Литва, Латвия и Полша като потенциални кандидатки за присъединяване към зоната на еврото.

В интервю за финландската телевизия Оли Рен посочи, че по-нататъшното разширяване на еврозоната ще става много внимателно и че нейната ефективност трябва да е много по-висока, когато бъде взето решение за евентуалното й разширяване, предаде БГНЕС.

Според еврокомисаря разрешението Гърция да се присъедини през 2001 г. към зоната на еврото е било голяма грешка.

Втората голяма и още по-драматична грешка, смята той, е направена при планирането на еврозоната.

„Тогава се е мислело, че Пактът за стабилност е достатъчен, за да се контролира състоянието на публичната икономика в страните членки на еврозоната, но това не стана: Гърция е най-лошият пример," заяви той.

Оли Рен преценява като недостатък и липсата на средства за решаване на кризи като тази, пред която еврозоната се е изправила в края на 2009 и началото на 2010 г.

..........................................

Финанси

Германия спечелила 400 млн. евро от гръцката криза
Германия е спечелила от гръцката криза поне 400 млн. евро през последните две години, изчисли бившият гръцки финансов министър Евангелос Венизелос.

„Германският министър на финансите на практика може да взима безлихвен кредит, който по-късно ни отпуска при определена лихва," обясни Евангелос Венизелос в интервю за германското списание „Шпигел", цитирано от БГНЕС.

През март той подаде оставка от поста на финансов министър и стана председател на влизащата в правителствената коалиция социалистическа партия ПАСОК.

По време на дълговата криза в еврозоната лихвите по германските облигации продължаваха да спадат на фона на увеличаващата се доходност на книжата на периферийните страни.

Теоретично Германия и останалите държави трябва да печелят от кредитите, отпускани на Гърция, но мнозина анализатори се страхуват, че програмата за опрощаването на гръцкия дълг към частните кредитори няма да помогне той да се намали достатъчно. Опасенията са, че ще се наложи преструктуриране на дълга към МВФ и страните от еврозоната.

Между Гърция и Германия съществуват множество търкания относно програмата за кредитиране на Атина.

Германия е главен донор на двата пакета с помощ на Европейския съюз и Международния валутен фонд на обща стойност около 240 млрд. евро.

Берлин също така играе ключова роля в отписването на гръцкия дълг към частните кредитори с около 100 млрд. евро.

Мнозина в Гърция обаче не са доволни от суровите съкращения, за които настояват, особено германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле в замяна на кредитите.

По-рано гръцките политици многократно са спорили с Волфганг Шойбле. След като той сравни Гърция с „бездънна бъчва", гръцкият президент Каролос Папуляс публично зададе въпроса „Кой е господин Шойбле, за да оскърбява Гърция?".

Антигерманските настроения са широко разпространени в Гърция и често се използват за целите на вътрешнополитическата борба в навечерието на предсрочните парламентарни избори, които са насрочени за май тази година.

...............................................
Енергетика

500 защитиха АЕЦ „Белене“, „за да живеят и работят в България“
Около 500 души се включиха в протеста срещу отказа от проекта АЕЦ „Белене" на пътя София-Русе край плевенското село Българене.

Протестиращите издигат лозунги „Аз искам да живея и работя в България", „Ние сме за АЕЦ "Белене", „Искаме референдум за атомната електроцентрала".

Протестът е мирен, блокада на пътя няма, предава БНР. За около 2-3 минути протестиращите спират преминаващите автомобили и обясняват защо искат да продължи строителството на електроцентралата като раздават и листовки.

На пътя са предимно млади хора от общините Белене, Плевен, Свищов, Никопол, Гулянци, Павликени и Левски.

„Настояваме правителството да ревизира взетото решение, което е в пълен разрез с историята до момента и казвам, че това е парадокс в междудържавните отношения на две държави. Ние смятаме, че едно правителство няма право да отменя междудържавен договор," заяви Красимир Тодоров от Инициативния комитет „Аз не се отказвам от АЕЦ „Белене", а ти", който е и член на общинския съвет в Белене.

По думите му протестът е начин за изразяване на гражданска позиция.

Протестът се проведе между 14:00 и 16:00 часа при активно участие на полицията.

...............................................

Tранспорт

Катастрофа блокира главния път край Благоевград
Жестока катастрофа блокира главния път Е-79 край Благоевград.

При инцидента няма жертви и сериозно пострадали хора. Само един пострадал е закаран в благоевградската болница, той е с охлузни рани, предаде БГНЕС.

Около 12:00 часа лек автомобил „Пежо" с благоевградска регистрация предприема изпреварване на ТИР при непрекъсната линия в посока към Кулата.

Точно на моста над жп линията се удря в ТИР-а странично, завърта се и застава напряко на пътното платно.

В него се нанизват движещите се в посока Благоевград лек автомобил „Роувър", а след него и „Форд Мондео". И трите леки автомобила с благоевградска регистрация са със сериозни материални щети.

От 12:15 ч. движението по пътя между Благоевград и Симитли е блокирано, докато не приключи огледът на местопроизшествието. На място пристигнаха полицейски екипи, които отклоняват движението по стария път Благоевград - Симитли.

.............................................

Вътрешна политика

Първанов: Аз съм осигурил проектите, на които Борисов се радва
Предишният президент на България Георги Първанов подкрепя внасянето на вот на недоверие към правителството заради отказа от строежа на АЕЦ „Белене", но това му се струва недостатъчно.

„Струва ми се недостатъчно, рутинно, само допълнителна изява на аргументите на левицата и на всички онези, които отстояват бъдещето на ядрената енергетика в България," заяви във Враца Георги Първанов, цитиран от „Дарик".

По-важно според него е осъществяването на национална подписка по темата „Белене", която би могла да доведе до необратимо решение в полза не само на проекта, а и на ядрената енергетика изобщо.

Георги Първанов отхвърли твърдението на премиера Бойко Борисов, че за целия си мандат като президент не е свършил нищо по темата.

„Аз съм осигурил „Белене" и целия голям шлем – тези енергийни проекти, на които той се радва или които оспорва," коментира Георги Първанов.

Според него министър-председателят разполага с паметните записки, които доказват какво е свършил предишният президент. „Господин премиерът не може да прочете за цял ден това, което аз съм свършил," категоричен е Първанов.

„Южен поток" съм го постигнал аз заедно с президента Владимир Путин. Аз съм осигурил трасетата и източниците на този газ, който той щедро обещава от Азербайджан, който трябва да мине или през Грузия, или по друг маршрут. Така че, намирам за много дребно и непочтено казаното от министър-председателя и това не може да оправдае по никакъв начин неговия провал в енергийната политика," заяви още Георги Първанов.

..............................................

Сакскобургготски призова НДСВ към единство
Бившият лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски призова партията да остане единна, защото това е главното условие „най-добрите програми и най-добрите стратегии" да дадат резултат.

„Повтарял съм го десетки пъти и пак ще цитирам националния девиз "Съединението прави силата". Все още вярвам, че това е формулата, гарантираща успех и стабилност - както за България, така и за НДСВ," заявява Сакскобургготски в поздравителен адрес към участниците в Националната конференция на НДСВ в Пловдив.

Форумът се провежда ден след знаковата за партията дата - 6 април, на която преди 11 години Симеон Сакскобургготски обяви създаването на националното движение, предаде БГНЕС, цитирайки пресаташето на Сакскобургготски.

„През годините НДСВ се утвърди като партия, защитаваща либералните ценности както в социалната си политика, така и в икономическата," подчертава още Симеон Сакскобургготски в обръщението си към делегатите.

По думите му, и в двата си управленски мандата НДСВ се е ръководило от европейската ориентация на страната, а не от „популистки цели".

„Управленските ни решения не бяха подчинени на настроенията на деня, а се обуславяха от ясни стратегически цели. Именно заради това мисля, че и днес НДСВ трябва да продължи своя либерален път и да отстоява модерния европейски център като свое естествено място на политическата сцена," смята Симеон Сакскобургготски.

Той поздравява в писмото си настоящото ръководство на НДСВ за усилията, положени в един нелек период за партията и акцентира върху важните стъпки напред - „стратегии и тактики на политическа работа, възможни партньорства, конкретни цели и изпълнима програма".

..............................................

Станишев ухажва жените-социалистки за изборите
Жените са гръбнака на активността в партийните структури на БСП, заяви Катя Николова на четвъртата конференция на Обединението на жените-социалистки в БСП.

Според представения отчет за дейността на Обединението в периода ноември 2008 г. до март 2012 г. дамите имат все по-активен принос към организационното и идейното издигане на партията, предаде БГНЕС.

Според информацията на Катя Николова в България има над 250 обществени клуба и над 7 000 членки на Обединението на жените-социалистки, което беше отчетено като голям успех, въпреки че не е постигната една от целите на Обединението – да има поне 40% женско присъствие във всички ръководни структури на партията.

Лидерът на БСП Сергей Станишев се обърна към жените-социалистки с призив всички партийни въпроси да се изяснят до националния конгрес на партията, за да може да започне работа по кампаниите на БСП за следващите избори.

Според него БСП ще има нужда от най-малко 30 000 добре подготвени активисти.

„Когато държавата и институциите са слаби, хората търсят юнака на коня да ги спаси," каза Сергей Станишев.

Критики към управляващите изказа и Катя Николова, според която правителството на ГЕРБ защитава интересите на богатите прослойки на обществото и прикрива некомпетентността си с икономическата криза.

Тя определи БСП като единствена алтернатива на правителството на ГЕРБ.

И според партийния лидер Сергей Станишев БСП се е изправила на крака след тежкия период след загубата на последните парламентарни избори.

............................................

Още от "Вътрешна политика": Премиерът пожела реформи на медиците за празника им | Кабинетът отпуска 147 млн. лв евросредства за здравеопазване |
Външна политика

Уорлик обеща облекчен визов режим за българи с „Easy визи"
В сряда стартира процедурата „Easy визи", която ще облекчи получаването на визи от страна на българите, обяви американският посланик Джеймс Уорлик.

Той обясни, че това е в интерес на българите, защото ще насърчи още повече пътуванията в САЩ и инвестициите

„По време на великденските празници е важно да си мислим за това какви са нашите лидери и какви са нашите таланти. Лидерите, както в САЩ, така и в България искаме да видим как използват техните таланти за доброто на нашите страни," каза Джеймс Уорлик по „Дарик".

Той заяви, че макар Русия да е надежден доставчик на енергоносители, но България трябва да продължи да търси диверсификацията и енергийната независимост.

„Това не е лесна задача и ще отнеме години," призна Джеймс Уорлик.

Според него, за газопровода „Южен поток" България трябва да вземе решение заедно с Русия.

„България има напредък по „Южен поток" и такова решение България сама за себе си трябва да вземе. Нито една страна не трябва да бъде зависима само от един-единствен вид енергия или източник. Това е валидно и за САЩ, и за България. България може да продължи с напредъка по „Южен поток", но може и да продължава с диверсификацията на алтернативни източници," отбеляза американският посланик.

„Искам да видя широка дискусия за плюсовете и минусите за шистовия газ," заяви Джеймс Уорлик.

По думите му, никой не иска да има негативно отражение върху българската околна среда, но при разработването на каквато и да е енергия не може да се постигне „нулев риск".

Той изрази надеждата американски инвеститори да проявят интерес към изграждането на газовата централа на площадката в Белене, когато бъде взето окончателно решение за създаването на такива мощности.

По думите му американските компании изключително много се интересуват от енергийния сектор като поле за инвестиции.

На въпрос дали все още американските компании са най-големите инвеститори в България, Уорлик отговори, че не е сигурен дали тази статистика вече е станала официално достояние и се надява все още да са номер 1.

„Ако не сме, то поне да сме в топ тройката. Американските компании изключително много се интересуват от енергийния сектор. Но вече има и такива с по-широк интерес, които включват сектори като производство, авточасти," поясни Джеймс Уорлик.

Посланикът на САЩ е категоричен, че монопол в цените на горивата не може да има, тъй като „всяка една страна плаща горе-долу една и съща цена за суров петрол" на световните пазари.

......................................

Общество

Близките на убития Динов: Данчо „залагаше" на законността!
200 души се включиха в шествието в памет на убития Йордан Динов в Благоевград.

Шествието тръгна веднага след погребението от старите гробища, като се предвожда от плакат с надпис „Данчо „залагаше" на законността!!!", предаде „Фокус".

Приятелите, роднините и близките на Йордан Динов ще стигнат до сградата на полицията.

„Шествието се организира, за да подкрепим полицията и разследващите органи да оразкрият истината за убийството," казаха организаторите.

В 19:00 часа пред паметника на Гоце Делчев ще бъде бдението в памет на Йордан Динов.

„Йордан Динов беше страхотен, възпитан, интелигентен и напредничав човек. Неговата смърт е шок. Шокиращо е за всички хора, които го познават," допълниха организаторите.

............................................

Още от "Общество": Граждани искат съд за неизпълнени политически обещания | Момче на 14 г. със счупени шийни прешлени след катастрофа |
Екология

Добивът на петрол и газ предизвиквал земетресения
Федерален доклад твърди, че производството на петрол и газ може да обясни рязкото увеличаване на земетресенията в Средния Запад в САЩ.

Изследователите установили, че трусовете са скочили шест пъти от края на 20-и век досега, като особено много са се увеличили земетресенията между 2009 г. и 2011 г., включително тези със средна сила, предаде „Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Авторите на изследването отбелязват, че съвпаденията по време и географията подсказват връзка с добива на петрол и газ, но че не е ясно защо двете неща са свързани.

Предишни проучвания свързваха земетресенията с вкарването на огромни количества отпадъчни води дълбоко в земята.

Проучването от Геоложкия институт на САЩ не е публикувано, но предстои представянето му на научна конференция по-късно този месец, отбелязва „Асошиейтед прес".

............................................

Свят

80 загинаха в Сирия, поддръжници и противници на Асад окупират Дамаск
Най-малко 80 души са били убити в сблъсъци в Сирия от началото на деня, повечето от които цивилни.

Силите на режима са започнали атака срещу град в централата провинция Хама, предава „Фокус", позовавайки се на информация от Сирийската обсерватория по човешките права, разпространена от АФП.

Сред загиналите са 52 цивилни граждани, 40 от които са загинали по време на бомбандировки и стрелби в град Латамна.

16 бунтовници и 12 военнослужещи, лоялни на режима, са били убити в различни части на страната.

В столицата на Сирия Дамаск пък се проведоха успоредни про- и антиправителствени демонстрации.

Хиляди са изразили подкрепа си за управляващата партия на президента Башар Асад „Баат" по повод 65 години от създаването й.

Поддръжниците на правителството са се събрали на централния площад „Сабаа Бахрат" в Дамаск, развявайки националния флаг и портрети на Башар Асад на фона на патриотична музика.

Полиция разпръсна многочислена опозиционна демонстрация, която се проведе в центъра на Дамаск, след петъчната молитва, предава ливанският телевизионен канал „Ал Мустакбал".

Полицейските служители са преградили пътя на манифестиращите, като са открили огън срещу шествието заради възникнали безредици.

Най-малко 77 души са били убити в Сирия в четвъртък и 35 в петък, повечето цивилни, според данни на базираната във Великобритания организация.

Сраженията в Сирия продължават, въпреки осъждането им от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, разкритикувал режима на президента Башар Асад за засилването на нападенията срещу размирните градове, въпреки изразеното съгласие за примирие.

„Генералният секретар осъжда нападенията на невинни граждани, включително жени и деца, които извършват сирийските власти, въпреки техния ангажимент за прекратяване на използването на тежки оръжия в населените пунктове. Крайният срок – 10 април, подкрепен от Съвета за сигурност на ООН, до настъпването на който правителството на Сирия ще трябва да изпълни поетите ангажименти, не е причина за това в момента да продължават убийствата," гласи изявлението на Бан Ки-мун.

Той призовава сирийското правителство незабавно и без предварителни условия да прекрати всички военни акции срещу народа на страната.

.....................................................

За първи път: пенсионерите са повече от 5-годишните
За първи път в историята на човечеството възрастните хора са повече от 5-годишните деца, обяви заместник-председателят на представителството на Световната здравна организация (СЗО) в Украйна Игор Поканевич.

„Това е феномен, наблюдаван за първи път, и с времето ще се увеличава. Пред последните 60 години броят на хората на 60 и повече години се е увеличил с 14 млн. до 400 млн.," каза Игор Поканевич по случай Световния ден на здравето.

Тази година Световната здравна организация (СЗО) посвещава Деня на здравето на застаряването на населението.

Според Игор Поканевич застаряването на световното население подчертава проблемите, с които държавите ще се сблъскат по отношение не само на здравеопазването, но и на социално-икономическото развитие.

Позовавайки се на прогнозите на специалисти, експертът отбелязва, че до 2050 г. в света броят на хората над 60-годишна възраст ще се увеличи до 38%, докато днес този показател е 15-20%.

Според официални данни на НСИ - прогнозното население на България през 2060 г. ще бъде около 5,3 милиона души.

Тогава младите хора до 20 години у нас ще бъдат около 1 милион. Хората в продуктивна възраст между 20 и 40 години ще бъдат около 1,3 милиона души, между 40 и 60 години - около 1 милион души и от 60 годишна възраст - нагоре - приблизително 2 милиона души.

Тези данни ясно показват, че пирамидалната структура на населението се обръща и през 2060 г. на един работещ ще се падат приблизително по двама пенсионери.

Данни на Евростат сочат, че през 1960 г. пирамидата е имала нормална структура - средно трима млади европейци (на възраст 0-14 г.) са били срещу всеки възрастен човек (на възраст над 65 и повече години).

Подобна е и структурата на населението в ЕС, сочат данни на Евростат. Според данни на Евростат населението на ЕС-27 в трудоспособна възраст (между 15-64 г.) е малко повече от две трети от общия брой на населението в ЕС.

Междувременно застаряващото население на Стария континент (над 64-годишна възраст) значително се увеличава във всички страни.

Последните прогнози на Евростат показват, че през следващите 50 години застаряването на населението, вероятно ще достигне на безпрецедентни нива в над 30 европейски страни, макар че мащабите и скоростта във времето вероятно ще варират.

В действителност, застаряването на населението вече е реалност в продължение на десетилетия.

СЗО очертава четири ключови действия, които правителствата и обществата могат да вземат, за да се укрепи активното стареене: Първо - насърчаване на доброто здраве и здравословното поведение във всички възрасти, за да се предотврати или забави развитието на хронични заболявания. Второ - минимизиране на последствията от хроничните заболявания посредством ранно откриване и качествени здравни грижи. Трето - създаване на физическа и социална среда, насърчаваща здравето на възрастните хора. Четвърто - промяна на обществените нагласи за изграждане на общество, в което се уважава и цени здравето на възрастните хора.

...............................................

Техническа повреда свалила изтребителя във Вирджиния
Техническа повреда е причинила падането на изтребителя Ф-18Д „Суперхорнет", който се разби в жилищна сграда в град Вирджиния Бийч, щата Вирджиния в петък.

Говорителят на военноморските сили Марк Вайсгирбър съобщи пред Си Ен Ен, че по време на полета пилотът е взел решение за аварийно изхвърляне на гориво, което е „един от показателите за наличие на повреда".

Инцидентът стана в петък недалеч от разположената в града авиобаза „Оушън", откъдето е излетял самолетът. По време на полета на борда му са били инструктор и обучаващ е пилот, които са успели да катапултират навреме.

Единият от тях беше хоспитализиран заради наранявания след сблъсъка. Пострадали са още четирима, които също са хоспитализирани. За жертви не се съобщава.

..................................................

Още от "Свят": Хиляди гърци изпратиха пенсионер, отнел живота си заради кризата | Уго Чавес: Исусе, нека нося сто кръста, но да се излекувам! | Жесток побой над инспектор парализира транспорта в Брюксел | Обама разчита на нежния пол за излизане от кризата | Лавина затрупа около 150 войници в Пакистан | Мъж оцеля с 10 см пирон в сърцето | Папа Бенедикт ХVІ се помоли за християнското семейство преди католическия Великден | Сериен убиец върлува в Париж? | Автобус с чужденци се обърна в Аржентина, 11 загинаха | Мост се срути в Турция, 11 изчезнали в бурната река отдолу |
Спорт

И метрото в Лондон е олимпийска еуфория
По време на Олимпийските игри станциите на метрото в Лондон ще бъдат прекръстени на известни олимпийци, представители на летните видове спортове.

С подбора на спортистите и определянето на метростанциите са се заели известните британски спортни журналисти Алекс Трикет и Дейвид Брукс, предаде радио „Ехото на Москва", цитирано от „Фокус".

След „отличените" има съветски и руски спортисти, отбелязва руската медия.

Между 27 юли и 12 август жителите и гостите на британската столица ще могат да се си направят истинско пътуване през олимписката история на Русия - от Лев Яшин (футболист), през Василий Алексеев (тежкоатлет) и Евгений Кафелников (тенисист) до Алексей Немов (гимнастик) и Елена Исинбаева (лекоатлетка).

.................................................

Криминални

Ицо Папата изнудвал подсъдими, за да влияе на процеса срещу тях
Ромският лидер Христо Василев, по-известен като Ицо Папата, изнудвал семействата на подсъдими за поръчка и опит за убийство, беше задържан заедно с дъщеря си и още едно лице в Костинброд.

60-годишният Христо Василев, който е председател на Върховното ромско мешере, и дъщеря му С.Х. на 35 г. поискали суми от по над 100 000 лв., като са се ангажирали да осигурят свидетели, които да въздействат в хода на делото, съобщиха от МВР.

В началото на януари 2012 г. трима ромски лидери бяха арестувани по подозрение, че са поръчали три убийства – на прокурора Олег Янев от Върховната касационна прокуратура, на Шмит Точев – ромски лидер от Своге, както и на самия Ицо Папата.

Задържаните тогава са Георги Иванов, Васил Георгиев и Любо Кардараша, който има дългогодишен конфликт с Христо Василев – Ицо Папата.

В средата на декемри 2011 г. пък беше задържан чужденец, който признал, че е вербуван за мокрите поръчки на тримата.

Според информацията, която дал на полицията, цената за Ицо Папата и за Шмит Точев, която е договорена за убийствата им, е 75 000 евро.

За Олег Янев преговорите са започнали от 125 000 евро, свалени са на 115 000 евро. В последните дни преди задържането на този чужд гражданин се е стигнало до договорка от 100 000 евро.

Мотивите за убийството на Олег Янев са, че той е работил по разследването на други убийства, с които тримата са замесени, особено Любо Къдравия, който се смята за лидер на групата.

Водената от Ицо Папата престъпна група изнудвала семействата на двама от подсъдими по делото.

Групата се занимавала с изнудвания на територията на София и страната.

При акцията на ГДБОП на 6 април тримата са заловени, непосредствено след като получили сумата от 15 000 лв. Сумата е открита в дъщерята на Ицо Папата.

Проведени са действия по разследване и претърсване на три адреса в Костинброд. Иззети са също мобилни телефони, сим карти и документи.

Разпитани двама свидетели, като разследването и събирането на доказателства продължават.

...................................................

Още от "Криминални": 300 гр. хероин пътуват към Англия в инхалатор | Шофьор с 5,13 промила зад волана в Хисаря | Българин опита да изнесе много старинни монети с автобус |
Лайфстайл

Русенки дефилират в сватбените си рокли в Парад на булките
Русенки облякоха отново сватбените си рокли за Парада на булките в крайдунавския град.

17 омъжени дами облякоха отново сватбените си рокли, за да се включат във второто издание на Парада на булките. Някои от дамите бяха придружавани от съпрузите си, а други поради ангажименти на мъжете си бяха сами, предаде БГНЕС.

Едната от двойките бе дошла чак от Димитровград, а друга - Ваня от Русе и Адриан от Румъния, бе представител на трансграничната любов.

За сцена на Парада на булките бе избрана аристократичната сграда на Историческия музей, като преди партито вътре дамите и техните кавалери направиха фотосесия в градинката пред музея.

Те се снимаха край красивия шадраван и Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, а накрая хвърлиха булчинските си букети, както повелява традицията.

Последваха много забавни игри и весело настроение, както и много награди. Организаторите смятат да превърнат Парада на булките в Русе в традиция, която да стане една от атракциите в града.

.....................................................

Здраве

Майстор калайджия отпил киселина вместо ракия
65-годишен майстор калайджия от Симитли е настанен в „Пирогов" след като отпил киселина вместо ракия.

Инцидентът с Филип Д. станал малко след 19:30 часа в петък в дома му в Симитли, предаде БГНЕС.

Ракията на майстора, който калайдисва бакърени съдове, свършила. Бай Филип се разровил из шкафовете в търсене на някое забравено шише с любимата напитка.

За щастие - или нещастие, открил едно с жълта течност. Нетърпелив, майсторът надигнал и отпил жадно една глътка, която обаче имал странен и режещ вкус.

Оказало се, че 65-годишният занаятчия на свободна практика е погълнал киселина, с която почистват за блясък калайдисаните вече съдове.

По спешност пострадалият е транспортиран с линейка от Симитли до болницата в Благоевград.

Майстор Филип е с изгаряния на хранопровода, за негов късмет няма пробив на стомаха.

След направените му промивки, майсторът, който храчел кръв, е транспортиран по спешност към 21:00 часа в петък в токсикологията на „Пирогов". Няма опасност за живота му.

.....................................................

Технологии

Apple патентова опаковки с вградена електроника
В края на миналата година от Apple са подали документи в Щатския патентен офис за интересна идея, която би трябвало да разнообрази опаковките на продуктите на компанията, като включва интегрирането на електронни компоненти в тях и осигуряването на мултимедийно преживяване още преди да са отворени. Технологията разчита на сензор за ориентация и движение и други елементи, като ще позволи на електронните компоненти да се задействат, когато наблизо има клиент, и да останат изключени, ако върху продукта има поставен друг такъв.