Новините от 8 август 2012


Новините.бг

"ВТБ Кепитъл" и КТБ взимат БТК, Виваком след споразумение с кредиторите
Кандидатите за покупката на БТК и кредиторите на компанията са подписали споразумение за престуктуриране на дълговете в групата.

Обединението между Корпоративна търговска банка (КТБ) и руската VTB Capital от една страна и кредиторите на Българската телекомуникационна компания (БТК) от друга са постигнали споразумение, става ясно от официално съобщение на БТК до фондовата борса, цитирано от „Капитал".

В споразумението са посочени „основните условия на продажбата и преструктурирането на групата на БТК, които ще бъдат осъществени чрез компромисна схема, прилагането на която се очаква да започне през август 2012 г.

Според съобщението, ако всички предварителни условия по сделката бъдат изпълнени, а регулаторните органи я одобрят, сделката ще бъде приключена още през септември.

В края на миналата седмица мнозинството кредитори одобриха предложението на КТБ и VTB Capital като засега публично е известно, че купувачът ще плати 130 млн. евро и ще поеме дълг от около 588 млн. евро.

Част от условията предвиждат остатъчният дълг да бъде допълнително изкупен от инвеститори, посочени от новия мажоритарен собственик, информира още „Капитал".

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка и председател на надзорния съвет на банката Цветан Василев коментира пред интернет изданието LiveBiz, че заедно с VTB Capital ще са равнопоставени партньори „що се касае до цялостното управление на дружеството".

Все още не е ясно как точно бъде разпределено дяловото участие на двете страни, като част от капитала трябва да бъде записан и от кредиторите на групата.

„Има одобрение на кредиторите, сключен е lock up agreement с лондонските кредитори до окончателен трансфер на акциите," посочи още Цветан Василев и отново заяви, че след стабилизирането на БТК ще и бъде потърсен стратегически инвеститор.

„Всичко е възможно. Очевидно е, че нито ние с VTB Capital, нито предишните и настоящите собственици сме стратегически инвеститори," коментира още Цветан Василев.

Офертата на КТБ и VTB Capital бе дълго обсъждана от основните кредитори на БТК. Паралелно с нея те имаха и собствена оферта, целяща самостоятелното преструктуриране на групата и последващата и продажба.

Преди две седмици обаче КТБ и VTB Capital бяха избрани за предпочитан кандидат. В края на миналата седмица той вече получи нужното мнозинство за ексклузивното споразумение и в момента то следва да бъде регистрирано в Лондонския съд, за да получи необходимата юридическа тежест.

..............................................

България третира боклука си почти най-зле в ЕС
България е на предпоследно място в ЕС по третиране на отпадъците, като по-лошо в това отношение се справя само Гърция, сочи нов доклад за начина, по който държавите членки третират отпадъците си.

Двете страни са оценени съответно с 8 и 3 точки. На първо място са Холандия и Белгия с 39 точки, предаде БГНЕС.

Докладът демонстрира големи различия между отделните страни. 27-те държави от ЕС са оценени според 18 критерия чрез зелени, оранжеви и червени знамена в области като общ процент на рециклирания боклук, разходи за сметища и нарушения на европейските директиви.

Резултатите са част от проучване, което ще помогне на държавите членки да подобрят третирането на отпадъците.

На челните места в класацията са Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция, като нито една от тези страни няма повече от 2 червени флага.

„Картината, която се очертава от това изследване, потвърждава моите силни опасения. Много държави членки все още складират в сметища огромна част от общинския боклук, най-лошият вариант за управление на боклука, въпреки по-добрите алтернативи и предоставените структурни фондове за финансиране на по-добрите опции. Ценни ресурси се заравят, потенциални ползи за икономиката се губят, не се създават работни места в сектора на управлението на боклука и човешкото здраве и околната среда страдат. Трудно е да защитаваш подобно поведение при настоящите икономически условия," заяви еврокомисарят по околната среда Янез Поточник.

Държавите членки с най-големи пропуски в прилагането на директивите са България, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния и Словакия.

Тяхното изоставане от другите страни се дължи на лоша или несъществуваща политика за превенция на отпадъците, липса на инициативи за отклоняване на отпадъците от сметищата и неадекватна инфраструктура за третиране на боклука.

Силната зависимост от сметищата означава, че по-добрите варианти за третиране на боклука като преработка и рециклиране не се използват достатъчно.

За разлика от тях Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция имат обхватни системи за събиране на боклука, а под 5% от отпадъците се складират в сметища.

Те имат добре развити системи за рециклиране, достатъчен капацитет за третиране и показват добри резултати по отношение на биоразградимите отпадъци.

Обикновено те съчетават правни, административни и икономически инструменти за постигане на добър ефект при третирането на отпадъците, се посочва още в доклада.

..........................................
Бизнес

Още 5000 строители остават без работа до края на годината
5000 души, заети в строителството, ще отидат на пазара на труда заради по-малко работа в сектора, съобщи Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

„По наши сметки, 76 000 души сме освободили от 2008 г. насам. Обемите постоянно падат, ние нямаме работа," допълни още Иван Бойков пред „Фокус", цитирайки и данни на Националния статистически институт.

По думите му, сезонно заетите в строителството тази година са по-малко от миналата.

„Свършиха магистралите, метрото, не се задават други големи обекти тази година, освен по водните цикли, но там са само търгове. Прогнозата е да освобождаваме хора, не да назначаваме," категоричен е изпълнителният директор на Камарата на строителите.

По данни на строителния бранш, 17% е безработицата в сектора.

Според Иван Бойков строителството е отрасълът, в който кризата е най-голяма и няма признаци за изход от нея.

„Общините нямат пари за капиталови разходи, държавата е свила капиталовите разходи само до съфинансиране на европейски проекти. Като брой строителните фирми се
запазват, но обемите рязко намаляват, както и заетите в тях," обясни още Иван Бойков.

..........................................

Финанси

„Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на Сърбия до „BB-"
Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс" понижи дългосрочната суверенна оценка на Сърбия от „BB" на „BB-".

Причина за понижения рейтинг е неспособността на правителството в Белград да възстанови бюджетната стабилност, се посочва в комюнике на „Стандард енд Пуърс", цитирано от АФП и БГНЕС.

В съобщението на рейтинговата агенция се казва, че новото сръбско правителство „не е успяло да предприеме бързо мерки, които да възстановят бюджетната стабилност и да укрепят доверието спрямо монетарната му политика".

Агенцията също така предупреждава, че приетият в неделя закон за засилване на контрола на парламента върху Сръбската централна банка „може да доведе до политизация на монетарната политика".

„Ние очакваме от този парламент да упражни натиск върху обменния курс и националните валутни резерви с негативен вторичен ефект върху инфлацията и следователно върху задачата на банката да поддържа стабилността на цените, посочва рейтинговата агенция.

...............................................


Енергетика

„Шел” изтегля парите си от Европа заради кризата
Петролният гигант „Роял Дъч Шел" обяви, че възнамерява да изтегли финансовите си активи от европейските банки.

Основна причина за решението е изострящата се несигурност в сектора и тежката икономическа криза, обхванала Стария континент.

Главният финансов директор на петролната компания Саймън Хенри обяви, че са настъпили промени в позицията на „Шел”, спрямо възможността за излизане от кризата.

Така 15 млрд. долара от Европа ще бъдат вложени в американски банки или обменени за американски държавни облигации, пише вестник „Таймс”, цитиран от бТВ.

Компанията все пак няма да изтегли всичките си активи на континента, за да може да извършва своите финансови операции.

..........................................

 

Все повече визи за туристи от Русия и Украйна
С 14% повече визи за руски граждани е издала консулската служба на България в Москва от началото на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Министерството на външните работи.

На 7 август пък беше издадена 300 000–та виза за руски гражданин.

До 1 август 2012 г. са издадени 281 217 в сравнение с 247 595 за същия период на 2011 г.

Продължава тенденцията на ръст в броя на издаваните визи за туристи от Русия и Украйна, отчитат от външното ведомство.

Ръст отбелязва и българската консулска служба в Киев, която към 1 август 2012 г. е издала 151 355 визи – с 45% повече в сравнение със същия период на миналата година (104 443 визи към 1 август 2011 г.).

Ежедневно консулската служба при посолството издава между 2500 и 3000 визи.

В началото на годината по инициатива на министъра на външните работи Николай Младенов българското правителство прие решение, което дава възможност на притежателите на шенгенски визи да посещават и пребивават в България, без да е необходимо издаването на български визи.

Още една стъпка за облекчаване на процедурата по издаване на български визи е решението от 1 юли гражданите на Русия, Украйна и Молдова да могат да получават едногодишна многократна виза, ако през 2011 г. вече са идвали в България, отбелязаха от външно министерство.

..........................................
Земеделие

Масови проверки на производители и търговци на зърно в цяла България
Масови проверки на производителите и търговците на зърно започват в цялата страна, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на пристанище Варна Запад.

В проверката ще се включат Министерството на земеделието и храните, Национална агенция за приходите, Икономическа полиция, транспортното министерство.

Надзорът ще бъде на Министерство на финансите, а разпореждането е дошло от премиера Бойко Борисов, предаде „Фокус".

„Целта е да се провери кой плаща данъци и да се предотврати източване на ДДС по тази линия," добави Мирослав Найденов, според когото проверките започват от Варна и ще обхванат цялата страна.

„Ще се проверяват кораби, ТИР-ове и всички по веригата. Измамите от този тип нанасят щети на републиканския бюджет за милиони левове," обясни министърът.

Въпреки че не отговори категорично дали по веригата има организирана престъпна група за укриване на средства, Мирослав Найденов посочи, че данните и анализите, които има от НАП, са, че в тази сфера „има ощетяване на държавния бюджет".

524 000 тона зърно са изнесени от началото на жътвата. 90% от този износ е бил за Европейския съюз, а останалите 10% за Близкия изток. В момента реколтата възлиза на 4,1 млн. тона зърно, информира министърът и увери, че засега не се забелязва увеличение на цената на хляба.

За реколтата от грозде и цената на виното той посочи, че още е рано да се правят прогнози, макар че сушата оказва негативно влияние върху добивите, предаде БТА.

В понеделник председателят на УС на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев прогнозира, че ще се вдигне цената на алкохола заради проблемната реколта и по-високите цени на горивата.

.................................

Търговия

Найденов: Замразените цени на продуктите падат след 3 месеца
Запазването на сегашните нива на цените на десетте продукта е промоция от страна на веригите супермаркети, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов във Варна в коментар на действията на три големи търговски вериги, които замразиха цените за 3 месеца по настояване на управляващите.

„Дори и при тази промоция те предлагат различни цени на стоките. Между веригите си има конкуренция. Те гарантират, че запазването на цените на сегашните нива в рамките на 3 месеца няма да е за сметка на производителите," обясни Мирослав Найденов, цитиран от пресслужбата на ведомството.

Според него след 3 месеца цените със сигурност ще паднат.

„Става въпрос за 10 продукта, които са български. Със сигурност ще се стимулира българското производство на тези стоки. Те са от първа необходимост и ги слагат на трапезата си най-бедните хора от населението. В така наречената социална кошница не влизат деликатеси, луканки и алкохол," допълни министърът.

Според Мирослав Найденов, ако се увеличи потреблението именно на тези хранителни продукти, чиито цени бяха замразени, търговските вериги ще ги поръчат логично от същите производители.

„Свитото потребление, страхът в хората – особено тези, към които е насочена тази промоция, броейки стотинките си, е по-големият бич. Надяваме се, че тази мярка ще доведе до малко по-високо потребление, което ще подпомогне и българските производители," категоричен бе земеделският министър.

По-рано той обяви пред бТВ, че правителството предприема в момента мерки за повишаване на покупателната възможност на българина.

Данъчни и дори ДАНС пък ще проверяват производители и търговци на месо и мляко заради съмнения за спекула.

........................................

Tранспорт

Спряха от движение камионите в цяла България заради жегите
В цялата страна е спряно движението на автомобили с маса 7,5 тона, като ограничението е в сила до 21:00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Със заповед на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура" във всички области на страната е въведено ограничение за движение на автомобили над 7,5 тона заради високите температури.

Автомобилите се спират от органите на „Пътна полиция" на обособените паркинги и на местата за изчакване край пътищата.

.......................................

БСП: Референдумът за АЕЦ „Белене" трябва да се проведе до края на април
Референдумът за АЕЦ „Белене" трябва да се проведе в края на януари, а ако Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) проверява достоверността на подписката 3 месеца - допитването се отлага за април, обявиха на пресконференция депутатите от БСП Мая Манолова и Антон Кутев.

Социалистите изчислиха, че строежът на ядрената централа ще струва на българина 1000 лв., а не „нов мерцедес", както сметна преди седмица премиерът Бойко Борисов.

Антон Кутев продължава да твърди, че проектът струва 8 млрд. лв. и се позова на „единствения документ, подписан до момента", който казва, че АЕЦ „Белене" ще струва малко под 4 млрд. евро, предаде „Дневник".

Според премиера сумата е 22 млрд. лв. по изчисления на консултанта HSBC.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че референдумът ще струва 40 млн. лева, Антон Кутев коментира, че „демокрацията на някои хора явно им изглежда скъпо".

Той изчисли, че с парите от контрабанда от над 1 млрд. лева могат да се провеждат по 250 референдума годишно.

„Въпросът за парите считам за вулгарен," отсече Антон Кутев.

Според депутата на ГРАО е достатъчен и един месец за проверка на подписката, а не три месеца, както обяви по-рано днес министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Всички тези хора ние сме ги срещнали лично и те лично са си сложили подписа. Няма как проверката да отнеме същото време," коментира той и напомни, че подписите са събирани в продължение на 3 месеца.

„ГЕРБ отново разиграва сценария на доброто и лошото ченге - премиерът ще играе доброто ченге, което уважава желанието на участвалите в подписката за референдум за АЕЦ „Белене" 800 000 души, а неговите подопечни депутати ще играят ролята на лошото ченге," коментира Мая Манолова.

Подписката има 34 класьора с около 6000 подписа във всеки от тях. По данни на вносителите от левицата общият брой на вписаните лица е 770 277.

ГРАО прави проверка на всяко едно лице, защото изискването е да има имена, адрес по регистрация и ЕГН, обясни обаче министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„В момента, в който има проверени 500 000 подписа, които да отговарят на изискванията, проверката спира. Може да не се наложи да проверяваме всички 700 000," уточни тя .

Ако подписите са валидни, Народното събрание няма право да отказва допитването, но има право да измени въпроса, без да променя смисъла. Управляващите вече дадоха да се разбере, че обмислят подобен вариант.

..................................................

Още от "Вътрешна политика": ДСБ поиска Борисов да отстрани Цветанов и още четирима министри |
Външна политика

Последните излъгани берачи пътуват от Стокхолм към България
Последната група от 41 български сезонни работници, получили фалшиви обещания за работа в Швеция, е отпътувала от Стокхолм за България.

Дванайсетият автобус с бедстващи българи е отпътувал късно вечерта в понеделник и се очаква да пристигне на Централна гара в София в сряда привечер, съобщиха от Министерството на външните работи.

Около 200 българи, пристигнали в Швеция като берачи на плодове, останаха излъгани, че ще получат работа и се събраха пред сградата на българското посолство в Стокхолм на 20 юли.

Те мизерствали дни наред, принудени да лагеруват в автобус, паркиран пред българското посолство в Стокхолм.

Други сънародници бяха окупирали гора в околностите на шведската столица и според шведските власти са извършили множество кражби в региона.

Правителството отпусна извънредни средства за прибирането на българските сънародници.

Властите в Швеция и България се координираха, за да върнат в родината в рамките на десет дена 560 бедстващи български граждани, изявили желание да се приберат, съобщиха още от МВнР.

Те бяха превозени от Стокхолм до родните им места с транспортни средства на министерствата на външните работи, на отбраната, на транспорта, както и на шведските власти и на българска туристическа фирма.

„Това бе еднократен акт и останалите на шведска територия български сезонни работници следва да имат предвид, че оттук нататък ще могат да се завръщат в България единствено на собствени разноски", посочват от Външно министерство.

Във връзка с възникналата кризисна ситуация МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в чужбина, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят предварително в неговата сериозност.

..................................................

НПО иска разследване на „подаръка" на ТИМ за журналист
Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) призова в декларация компетентните органи в България да разследват „подаръка", който един от съсобствениците на ТИМ Марин Митев изпрати на кореспондента на „Дневник" и „Капитал" във Варна Спас Спасов.

Във вторник Спасов е получил древнокитайската класика на Сун Дзъ „Изкуството на войната" с куриерска пратка, с подател Марин Митев.

Според официалната информация, публикувана в търговския регистър, той е съсобственик на дружеството ТИМ чрез друго дружество - "ТИМ Клуб".

„По-кратка пътека към яснотата за това кой точно е изпратил книгата, няма," отбелязват от "Дневник" и добавят, че „подаръкът" е пристигнал с бележка на първата си страница, която гласи:

"Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!" Сун Дзъ.

Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;)

Поздрави
М. Митев"

Споменаването на Сингапур от страна на Митев се отнася до местонахождението на Иво Прокопиев, издател на „Дневник" и „Капитал" чрез Икономедия, отбелязват читатели на Дневник.

В последните години Спас Спасов написа поредица от статии в „Дневник" и „Капитал", които търсят обясненията за противоречията около проекта „Алея Първа" във Варна, за съпротивата на немалка част от гражданите срещу него и срещу начина, по който той и в момента се реализира от „Холдинг Варна", посочва „Дневник".

В статията си за „подаръка" на „ТИМ" за Спас Спасов „Дневник" изтъква, че активно се занимава с темите, свързани с варненската групировка и свързаните с нея дружества „Химимпорт" и „Холдинг Варна".

„Въпреки че посланието, получено от Спасов, не съдържа експлицитна заплаха, подтекстът е очевиден и е вън от съмнение, че става дума именно за опит да се сплаши журналист и да бъде накаран да замълчи. Затова смятаме, че компетентните органи са длъжни да изяснят дали действителният подател е Марин Митев, съсобственик на холдинговото дружество ТИМ, и да предприемат действията, изискващи се в такива случаи по смисъла на НПК и НК," се казва в декларацията на Асоциацията на европейските журналисти в България.

„Това не е първият път, когато името ТИМ се свързва с порочни практики, ограничаващи свободата на словото", се посочва в позицията на АЕЖ.

Припомня се, че през 2009 г. група варненски журналисти, в това число и кореспонденти на национални медии, разпространиха декларация, с която заявиха отказа си да отразяват граждански протести срещу застрояването на „Алея Първа" в Морската градина.

„Този случай, както и „подаръкът", получен от Спас Спасов, предизвикват сериозна загриженост за независимостта на журналистите във Варна. Силно е вероятно и върху други колеги от града да е бил оказван подобен натиск, но те да не са го обявили публично. Тъй като смятаме, че развитието на Варна и региона е не само от национално, но и от европейско значение, приканваме националните и международните медии да подпомогнат осветляването на проблемите на града чрез разследвания, обединяващи силите на местни и външни кореспонденти, върху които е по-трудно да бъде повлияно," заявяват от Асоциацията на европейските журналисти в България.

............................................

Температурите чупиха рекорди в цяла България
За втори ден картата на България е оцветена в оранжево – код, който предупреждава за опасно горещо време.

До 15:00 часа метеорологичните станции в почти цялата страна са регистрирали рекорд за деня, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Само в 3 метеорологични станции няма температурни рекорди - в Кърджали, Свиленград и на връх Мусала.

Към 15:00 часа най-високите температури са в Русе и Сандански, където са отчетени и рекорди, съответно – 41,9 градуса и 40 градуса. Към 15:00 часа в София също е подобрен рекорда от 2000 г., на 7 август 2012 г. градусите са 35,7 градуса.

Температурни рекорди са регистрирани в:

Ахтопол – 34,0 градуса при предишен рекорд 30,6 градуса през 2010 г.

Благоевград – 38,4 градуса при 37 градуса през 2000 г.

Бургас – 36,5 градуса при 34,6 през 1912 г.

Велико Търново – 39,9 градуса при предишен рекорд 37,8 градуса през 1967 г.

Варна – 34,6 градуса при 32,4 през 1963 г.

Видин – 39,0 градуса при 36,9 през 1930 г.

вр. Ботев – 17,5 градуса при 16,2 през 1947 г.

вр. Мургаш – 26,1 градуса при 23,3 през 2001 г.

Враца – 38,5 градуса при 35,0 през 1939 г.

Добрич – 38,7 градуса при 36,1 през 1909 г.

Драгоман – 35,2 градуса при 32,3 през 1990 г.

Елхово – 39,0 градуса при 36,2 през 1951 г.

нос Емине – 34,8 градуса при 32,4 през 2010 г.

Казанлък – 37,7 градуса при 35,6 през 1930 г.

нос Калиакра – 33,6 градуса при 31,6 през 2010 г.

Карнобат – 38,0 градуса при 35,2 през 1930 г.

Кнежа – 38,8 градуса при 35,7 през 1930 г.

Кюстендил – 39,6 градуса при 37,0 през 1920 г.

Ловеч – 39,7 градуса при 35,9 през 1985 г.

Лом – 38,7 градуса при 36,3 през 1896 г.

Монтана – 38,5 градуса при 35,5 през 2000 г.

Ново село – 37,2 градуса при 34,5 през 2000 г.

Оряхово – 37,0 градуса при 36,3 през 1971 г.

Пазарджик – 39,6 градуса при 35,7 през 1980 г.

Плевен – 39,8 градуса при 38,1 през 1930 г.

Пловдив – 39,6 градуса при 33,8 през 2001 г.

Разград – 37,2 градуса при 33,7 през 1967 г.

Рожен – 27,0 градуса при 24,7 през 2000 г.

Русе – 41,9 градуса при 38,1 през 1943 г.

Сандански – 40,0 градуса при 38,4 през 1939 г.

Свищов – 39,1 градуса при 36,2 през 1985 г.

Силистра – 39,4 градуса при 35,0 през 1946 г.

Сливен – 38,6 градуса при 36,2 през 1951 г.

София – 35,7 градуса при 33,9 през 2000 г.

Черни връх – 19,5 градуса при 19,0 през 1947 г.

Чирпан – 39,8 градуса при 36,9 през 1939 г.

Шабла – 32,6 градуса при 31,8 през 1963 г.

.............................................................

Голям горски пожар пламна и в Старозагорско
Голям горски пожар бушува край село Ветрен в старозагорската община Мъглиж, където горят над 200 декара борова гора.

Пламнали са сухи треви и храсти, а заради силния вятър в района е затруднено пожарогасенето.

Според хората, които на терен гасят пламъците, огънят се насочва към село Зимница, предаде БГНЕС.

Към момента няма опасност за населените места, но тъй като районът е много ветровит, откъдето и село Ветрен носи името си, не е ясно кога пожарът ще бъде локализиран.

От Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че заради силното задимяване от пожара и намалена видимост, временно е затворен път I-6 в участъка Зимница-Ветрен-Дъбово.

Движението се пренасочва по обходния маршрут: Ягода-Шамово-Елхово-Едрево-Николаево и обратно.

...................................................
Турски войски навлезли в кюрдски район на Сирия
Турски войски, подкрепени от няколко хеликоптера, са влезли в сирийския град Джараблус, който е разположен в район, населен с кюрди.

В информацията на иранския телевизионен канал „Прес ТВ", цитирана от „Интерфакс" и непотвърдена от други източници, не се пояснява с каква цел турските военни са навлезли в сирийска територия.

От цялата международна общност Анкара е най-категоричният противник на режима на президента Башар Асад в Сирия.

В края на юли министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган укори Сирия, че позволява на кюрдските бунтовници да оперират в северната част на страната и предупреди, че Анкара няма да се колебае, ако се наложи да ги атакува.

„В северната част (президентът Башар Асад и неговият режим – бел. ред.) раздадоха пет провинции на кюрдите, на терористичната организация ПКК", обяви тогава премиерът.

Кюрдският въпрос е основен и в дипломатическите отношения на Турция с Ирак, като по-рано във вторник Багдад обяви, че ще „преразгледа" отношенията си с Анкара заради посещението на външния министър Мехмет Давутоглу в спорния град Киркук.

19 души загинаха в неделя при сблъсъци между турската армия и кюрдските бунтовници в Югоизточна Турция, близо до границата с Ирак.

След подобни атаки в последно време Анкара започна голяма сухопътна и въздушна офанзива срещу ПКК, разполагайки около 2000 войници в областта в опит да прогони бунтовниците от град Шемдинли.

В конфликта с ПКК, започнал през 1984 г., са загинали около 45 000 души.

......................................................
Лондон 2012

Ивет с личен рекорд на 200 м, но отпадна от полуфиналите
Ивет Лалова отпадна в полуфиналите на 200 м, след като завърши шеста в първата серия.

Българската спринтьорка направи силно бягане и постигна личен рекорд за годината – 22,98 секунди, но те не бяха достатъчни да я класират на финал в дисциплината.

Двукратната олимпийска шампионка на 200 м Вероника Кембъл-Браун спечели първия полуфинал с 22,32 секунди. Това е най-доброто постижение на спринтьорката от Ямайка за 2012 г. и много силна заявка за нова титла, предаде „Дневник”.

Американката Кармелита Джетър също направи много силно бягане и завърши втора с 22,39 секунди, което й отреди място във финала. За него се класираха първите две от трите полуфинала, както и следващите две състезателки с най-добри времена.

Третата голяма фаворитка за титлата олимпийската вицешампионка Алисън Филикс от САЩ спечели втория полуфинал с 22,31 секунди, а втората от световното в зала тази година Муриеле Ахуре от Кот Д'Ивоар завърши втора с 22,49 секунди.

Шампионката на 400 метра Саня Ричардс-Рос от САЩ спечели третия полуфинал с най-доброто време за вечерта – 22,30 секунди.

Златната медалистка на 100 метра Шели-Ан Фрейзър от Ямайка финишира втора с 22,34 секунди. Французойката Мириам Суаре ще бъде единствената европейка в изключително силния финал в сряда.

Тя преодоля полуфинала с 22,56 секунди, а другата спринтьорка, която влиза по време, е Симой Хакет от Тринидад и Тобаго с 22,55 секунди.

........................................

Заловените в Испания терористи готвели атентат в мол в Гибралтар
Трима заподозрени членове на „Ал Кайда”, които бяха арестувани миналата седмица в Испания, подготвяли атентат срещу търговски център в Гибралтар по време на Олимпийските игри в Лондон, съобщиха испански медии.

Според информацията им полицията открила в дома на единия от заподозрените, турчина Ченгиз Ялчън, видео, показващо го да борави с телеуправляем самолет, предаде bTV.

„В един момент самолетът се спусна надолу и пусна пакет. На земята Ялчън се радва на подвига си", посочва вестник „Паис”, като се позовава на източници от антитерористичните служби.

Полицията смята, че тримата са подготвяли атентат с помощта на телеуправляем самолет, който хвърля експлозиви върху търговски център в Гибралтар по време на Олимпиадата.

Ченгиз Ялчън беше задържан в четвъртък в дома си в испанския град Линеа де Консепсион, разположен до британската територия Гибралтар.

Останалите двама заподозрени, чеченци, бяха арестувани близо до град Сиудад Реал, южно от Мадрид, когато се готвели да стигнат до град Ирун в северната част на страната, близо до границата с Франция.

В дома на турския заподозрян полицаите откриха още голямо количество експлозиви.

В петък испански съдия обвини Ялчън в „притежаване на взривни вещества и устройства с терористично предназначение" и го прати в затвора.

В неделя към него се присъединиха и другите двама заподозрени – Елдар Магомедов и Мохамед Анкари Адамов, по обвинение в принадлежност към терористична група и притежание на вещества за направата на бомба.

Според съдебните документи магистратът основал решенията си на информации, предоставени от американското и френското правосъдие, както и от руските власти и полицията в Гибралтар.

...................................................

Обвиниха бивш шеф на БДЖ и за безстопанственост
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на БДЖ Христо Монов.

Обвинителният акт е изготвен от прокурор от специализираното звено "Противодействие на корупцията и финансово данъчни измами" при СГП, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата във вторник.

Обвинителният акт е за престъпление по чл. 219 ал. 3 във вр. с ал. 1 НК - умишлена безстопанственост.

Монов е обвинен за това, че в периода от 14. 03. 2008 г. до 06. 10. 2009 г., в качеството му на изпълнителен директор на „Български държавни железници" ЕАД, умишлено не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество, произтичащи от договорите за възлагане управлението на „БДЖ" ЕАД, от правилата за работа на Съвета на директорите на „БДЖ" ЕАД и договор, сключен на 18. 12. 2007 г. между „БДЖ" ЕАД и „Мавимекс" ЕООД.

Фирмата е трябвало да извърши ремонтни дейности на пристанището във Варна. Това обаче не се случило повече от година, а договорът не бил прекратен. Платени били 112 хиляди лева аванс. А заради забавата БДЖ платило за обслужване на плавателни съдове още около 57 хиляди лева.

От това са последвали значителни щети за предприятието „БДЖ"ЕАД в размер на 169 698,76 лв.

Името на Монов, който има дългогодишна кариера по висшите етажи в БДЖ, е замесвано в различни афери в БДЖ от различни журналистически публикации, дори във връзка с влаковете-цистерни с петрол, продавани на режима на Милошевич в бивша Югославия от прохождащата организирана престъпност в България в началото на 90те години на миналия век. Засега обаче тези твърдения не са били официално разследвани.

Обвинението към Монов идва в момент, когато БДЖ едва избегна колапса след временното спиране на държавната субсидия за железницата, чиито дългове наближават 1 млрд лв.

Христо Монов е подсъдим и по друго дело за злоупотреби в БДЖ. По него той е обвинен, че е ощетил дружеството с 24 млн. лв. с покупката на 30 повредени спални вагона.

...............................................

Черил Коул задява 18-годишен олимпиец
Черил Коул определено се забавлява на Олимпиадата, а може би ще се забавлява даже повече след края й, пишат таблоидите.

Чаровната певица, която се разведе с неверния си съпруг Ашли Коул, е хвърлила око отново на спортист.

Палавата Черил изпрати закачливо съобщение в „Туитър” на британския плувец Тoм Дейли, който се състезава в скокове във вода, предаде бТВ.

Интересното за сексапилния младеж е, че е с 11-години по-млад от бившата футболна съпруга. Тим е едва на 18, а кака му Черил скоро стана на 29 години.

„Мисля, че си очарователен! Ще ме научиш ли да се гмуркам така :)", попита певицата в „Туитър”.