Новините на 7 юли 2012

http://novinite.bg/


Опозицията: ГЕРБ няма да управлява през следващия мандат
Всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, остро разкритикуваха тригодишното управление на страната.

От БСП коментираха, че колкото по-скоро властта падне, толкова по-добре за хората, предаде Дарик.

„Би могло да се говори много за провалите на ГЕРБ, но все пак би било нередно, ако не бъдат отчетени и някои успехи. Успя да си припише всички постижения на предишните управляващи и да им припише всичките си грехове. Успя да издигне PR до непознати висоти и да го превърне в управленски механизъм. Колкото по-бързо приключи това управление, дами и господа от ГЕРБ, вашето управление, толкова по-добре за България и за българския народ“, заяви Ангел Найденов от БСП.

Лидерът на националистите Волен Сидеров определи първоначалната си подкрепа за ГЕРБ като грешка:

„За три години, казват специалистите, ако вземеш едно шимпанзе от джунглата, можеш да го обучиш да върши толкова много неща, че дори може да върши и дейността на депутат. Животно да вземеш да го обучиш, ще почне почти да пише и да говори. Три години са много време наистина“, коментира той.

От ДПС пък предвидиха, че ГЕРБ няма да е в управлението на страната след изборите догодина.

„В другия мандат ГЕРБ няма да участва в управлението на тази държава. Позволявам си да направя прогноза въз основа на тази прогноза, че когато това се случи, в по-следващия мандат ГЕРБ няма да е в българския парламент“, заяви от парламентарната трибуна Христо Бисеров от ДПС.

Според съпредседателя на „Синята коалиция“ Мартин Димитров проблемът след три години управление на партия ГЕРБ е, че те не са изпълнили своята собствена антикризисна програма.

„Отказаха се от всички ключови реформи. Цената на това в момента е спадащи доходи, рекордна безработица“, заяви Димитров.

Въпреки критиките, които отправиха всички парламентарни групи, от ГЕРБ запазиха мълчание и не отговориха.

................................................
„Файненшъл Таймс" похвали България за емитираните еврооблигации
Авторитетното британско издание „Файненшъл Таймс" определи като „забележителен успех" емитирането на еврооблигации от страна на България, похвалиха се от Министерството на финансите.

„В район с нестабилни икономики със сериозни фискални затруднения, България постигна забележителен успех с еврооблигациите си, емитирани тази седмица," започва материалът на „Файненшъл Таймс", цитиран от МФ.

Според изданието, петкратното презаписване и ниската лихва свидетелстват за доверие в дългосрочната фискална перспектива на България.

В момента лихвите по дълга са 7,5% и останалите страни в региона са под доста голямо напрежение, анализират авторите на статията и правят сравнение с резултатите от емисиите на съседни балкански държави.

След икономическата криза през 1997 г. България пое високо оценена фискална политика, в резултат на което отчиташе редовни бюджетни излишъци през последното десетилетие.

„Файненшъл Таймс" отчита и оценява „усмиряването" на бюджетния дефицит до 1,3% за 2012 година, подчертават от финансовото ведомство.

В допълнение се посочва, че българският публичен дълг е в размер на 16 % от БВП. Успехът на емисията еврооблигации може да е важна стъпка в процеса на възстановяване на страна, завършва „Файненшъл Таймс".

......................................................

Бизнес

Георги Гергов остава мажоритарен собственик на Пловдивския панаир
Бизнесменът Георги Гергов остава мажоритарен собственик на Пловдивския панаир, след като Върховният касационен съд не допусна делото за Панаира до касационно разглеждане.

Така магистратите оставиха в сила сегашното разпределение на капитала на Международен панаир Пловдив, в което мажоритарен собственик е Георги Гергов, предаде БГНЕС.

През юли 2011 г. Пловдивският апелативен съд върна контрола върху Международния панаир на бизнесменът Георги Гергов от БСП, като отмени част от решението на по-долната инстанция.

Окръжният съд беше обявил за нищожно решение от преди повече от 5 години за увеличение на капитала на панаира, което доведе до падане на държавното участие в панаира под 50%.

Докато държавата оспорваше мажоритарната му собственост в съдебното дело, през юни стана ясно, че Георги Гергов е заложил всички активи на Пловдивския панаир в своя полза.

„При преценката относно твърдяната от ищеца нищожност на решенията за процесните две увеличения на капитала на фирма (впоследствие АД) решаващият състав е провел необходимото разграничение между нищожността и незаконосъобразността, като пороци на решенията на дружествените органи, в пълно съответствие с указанията, дадени в Тълкувателното решение, като е съобразил разясненията относно правните последици от наличието на всеки от двата порока и относно исковете, чрез които същите могат да бъдат преодоляни," мотивира се съдът.

....................................................

Финанси

Още от "Финанси": Пускат автомати за обмяна на чужда валута в левове | 4,3 млрд. лв. повече оборот отчетоха търговци след свързването с НАП |

................................................

Енергетика

ДСБ: Кабинетът „Костов“ не е подписвал договори за тока от ТЕЦ „Марица Изток“
Правителството на Иван Костов не е подписвало никакви ангажименти и договори за цените на тока произвеждан от ТЕЦ „Марица изток" 1 и 3, съобщиха от пресцентъра на ДСБ.

Такива документи са подписвани от управлението на Симеон Сакскобургготски, заявяват от ДСБ във връзка с разпространеното изказване на министър-председателя Бойко Борисов, по време на заседание на Министерски съвет.

„Непростима е некомпетентността или откровената лъжа на министър-председателя, който винаги е прикривал отговорността на правителството на Симеон Сакскобургготски и своята принадлежност към него," се казва още в съобщението на ДСБ.

„Цената на тока, когато има закон 2007 г. приет за възобновяемите източници. В момента, в който приемеш закон, това е сигнал да идват инвеститори или ти желаеш в тази сфера да бъдат правени инвестиции – българи, чужденци, каквито искат. Законът го позволява. 2008 г., да видите колко са нагли, колеги, трябва това да им го обяснявате, 2008 г. още веднъж напомпват този закон, като вдигат близо двойно от 12 на 25 години периода, в който държавата е задължена да им плаща. Иван Костов само ги ръчка да говорят глупости срещу нас, а не излезе да каже, че той продаде Мариците и задължи държавата 15 години да плаща високата цена на тока. Защо се крият, аз не мога да кажа. Не искам да ги коментирам поименно, говоря като организации," заявява на правителственото заседание на 4 юли премиерът Бойко Борисов, сочи стенограмата.

...................................................

Още от "Енергетика": Бизнесът прогнозира скок на тока с 25% догодина, със 113% до 2020 г. | ЕК даде още безплатни квоти за вредни емисии на електроцентралите в България |
Земеделие

Реколтата от пшеница най-добра от 20 години
Тази година реколтата от пшеница е най-добра от двадесет години насам като качество, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Найденов присъства на откриването на жътвата в село Сталийска махала, община Лом, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

„Количеството ще бъде почти колкото и миналата година. Очаква се призводството на пшеница да бъде около 4 млн. тона и около 700 000 тона ечемик“, уточни министърът.

„Тази година несъмнено ще ядем най-добрия хляб от години насам“, допълни той.

Осигурен е зърненият баланс за вътрешния пазар и дори ще има за износ, посочи още министърът.

.............................................

Tранспорт

Влиза в сила забраната за движение на камиони по пътищата
Забрана за движение на тежкотоварни автомобили влиза в сила от 16:00 часа до 22:00 часа в петък.

Забраната се отнася за последния работен ден и за последния почивен ден от седмицата и засяга тежкотоварни автомобили, включително с ремаркета и полуремаркета, с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника по републиканската пътна мрежа, припомнят от МВР.

Ограничението важи за: Автомагистрали; Пътища I-ви клас; Пътища II-ри клас в участъците ІІ-55 Дебелец - Гурково, ІІ-66 Стара Загора - Сливен, ІІ-99 Бургас - Царево, ІІ-11 и ІІ-15 Оряхово - Мизия, ІІ-86 Пловдив - Смолян, ІІ-19 Симитли - Гоце Делчев, ІІ-18 Околовръстен път София, ІІ-29 Добрич - границата с Румъния.

Забраната не важи за автомобили, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.

Ограничението ще бъде в сила до 30 септември 2012 година за последния работен ден и за последния почивен ден от седмицата.

Освен това, заради високите температури е въведена забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 20 тона на територията на област Велико Търново и област Благоевград, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура".

........................................................

Още от "Tранспорт": Ремонтират срутения мост на Струма за 9 м. и 8 млн. лв. | Ремонтират с европари гарите в София, Бургас и Пазарджик |
Вътрешна политика

КНСБ иска увеличение на заплати според скока в цената на тока
КНСБ поиска индексиране на заплатите до 350 лв. според увеличението на цената на тока, както и финансова компенсация за пенсионерите и хората, получаващи обезщетение.

Поскъпването на тока трябва да бъде компенсирано с целево увеличение на заплатите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на работна среща в Кавала, Гърция, предаде „Дарик".

Цената на тока се увеличи с 13% от 1 юли, вместо с предвидените 10%, а аргументът на ДКЕВР бе повишеното изкупуване на количества електроенергия от ВЕИ, които се плащат от НЕК на преференциални цени.

При последвалите протести от опозиция, синдикати и работодателски организации се чуха мнения, че тази цена не само ще удари пряко семейните и фирмени бюджети, но и ще доведе до повишение на цените на стоките.

В петък Божидар Данев от Българската стопанска камара обяви, че токът за населението може да поскъпне с още 25% още догодина и със 113% до 2020 г.

Изчисления на КНСБ показват, че с новата цена на тока от 1 юли потреблението на лампа, печка и хладилник в едно домакинство поскъпва с 10 лева месечно.

„Това трябва да бъде минималната компенсация за домакинствата с ниски доходи," обясни Пламен Димитров.

От КНСБ ще преговарят с работодателите за вдигане на ниските заплати с около 10-15 % през второто полугодие, с цел да се компенсира шоковото поскъпване на енергоносителите.

КНСБ ще поиска от правителството пълна компенсация за домакинствата с ниски доходи, а в същото време ще договаря вдигане на заплатите, които са до 350 лева, по предприятия.

„Искаме поне с 10% и 15% да бъдат компенсирани тези доходи там, където можем да го направим и вече сме започнали да договаряме бюджетни системи; социално подпомагане, спешната помощ, които са наистина с много ниски доходи, в някои сфери на културата. Това става още по-актуално заради цената на енергоносителите," каза още шефът на КНСБ.

От синдиката настояват за създаване на парламентарна комисия, която да контролира дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ръководството на КНСБ обмисля да сезира Европейската комисия във връзка с държавните договори с двете топлоцентрали на Марица-Изток, сключени по времето на правителството на Иван Костов.

Според Пламен Димитров в договорите е заложена фиксирана цена за изкупуване на електроенергия, което при анализ може да покаже нерегламентирана държавна помощ.

................................................

Още от "Вътрешна политика": Средно по 8 млн. лв. на месец отивали от НЗОК към здравното министерство | Плевнелиев: Културата е гръбнакът на новаторската икономика | „Синята коалиция“ внася изборни промени |
Външна политика

Н. Младенов: Решението за Сирия да отчита правата на всички общности
Цялата отговорност за насилието в Сирия е на режима, а народът е поставен в позиция на самоотбрана, заяви Николай Младенов пред участниците в третата среща на групата „Приятели на Сирия" в Париж.

Николай Младенов апелира за засилване на натиска срещу президента Башар Асад до неговото пълно оттегляне от власт, съобщиха от Министерството на външните работи.

„Всяко едно решение за бъдещето на Сирия трябва задължително да отчита правата и интересите на всички сирийски граждани, на всички етнически и религиозни общности - християни, друзи, кюрди и други," подчерта Николай Младенов.

Българският външен министър се спря върху необходимостта от обединение на всички сирийски опозиционни сили и призова за повече усилия и подкрепа от страна на международната общност.

Николай Младенов изтъкна значението на страните от региона за разрешаване на сирийската криза, въз основа на изводите от неотдавнашното му посещение в Ливан и Ирак.

В рамките на форума българският външен министър проведе среща с генералния секретар на Лигата на арабските държави Набил Ал-Араби и с министъра на външните работи на Алжирската демократична и народна република Мурад Меделси.

.......................................................

Още от "Външна политика": Младенов рекламира трудовата мобилност в Лондон |
България в ЕС

Кипър пое ЕС и поиска 5 млрд. евро заем от Русия
Република Кипър, която е засегната от тежка икономическа криза, поиска от Русия заем от 5 млрд. евро, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов.

„Получихме искане от кипърската страна. В момента го разглеждаме“, заяви Антон Силуанов, цитиран от руските агенции и БГНЕС, като уточни, че исканата сума е 5 млрд. евро.

Президентът на Кипър Димитрис Христофияс съобщи преди време, че е поискал помощ от Русия и ЕС, без да уточнява сумата. Той заяви, че заемът от Русия вероятно ще бъде съпътстван с по-благоприятни условия от тези на МВФ и ЕС.

Никозия вече получи в края на 2011 г. заем на преференциална лихва от 2,5 млрд. евро за 2012 г. от Русия, с която островната държава поддържа тесни икономически връзки.

Република Кипър, която се присъедини към ЕС през 2004 г., прие еврото през 2008 г., а на 1 юли 2012 г. пое ротационното председателство на ЕС, усеща с пълна сила икономическата и финансовата криза, разтърсваща Гърция, неин основен икономически и културен партньор.

Според някои аналитици общата сума на помощта, от която Кипър се нуждае, е от порядъка на 10 млрд. евро, за да окаже помощ на изпадналите си в затруднение банки и да уравновеси публичните си финанси.

..................................................

Общество

Опасни жеги в почти цяла България в събота
Жълт код е обявен за съботния ден в почти цяла България заради високите температури, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Предупрежданието е в сила за 26 от 28-те области в България, като код „жълто" няма да важи само в Смолян и Габрово, където горещините няма да достигнат опасни стойности.

Жълтият код обаче е в сила за: област Благоевград, област Бургас, област Варна, област Велико Търново, област Видин, област Враца, област Добрич, област Кърджали, област Кюстендил, област Ловеч, област Монтана, област Пазарджик, област Перник, област Плевен, област Пловдив, област Разград, област Русе, област Силистра, област Сливен, област Софийска, област София, област Стара Загора, област Търговище, област Хасково, област Шумен, област Ямбол.

Максималните температури в страната ще са между 33° и 38°, в София 33°.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ.

Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, съветват метеоролозите.

..................................................

257 души загинали в тежки катастрофи от началото на 2012 г.
257 души са загинали, а други 3248 са ранени в катастрофите, регистрирани от началото на 2012 г., съобщи секретарят на Държавно-обществената комисия за безопасност на движението Алекси Кесяков.

Тежките пътнотранспортни произшествия през първите 6 месеца на годината са 2723, като от началото на юни се наблюдава увеличение на броя на тежките катастрофи, а тенденцията се запазва и през юли, предаде „Фокус".

През първите шест месеца на тази година са загинали 50 пешеходци, 10 велосипедисти и 8 пътуващи в каруци.

103 души са изгубили живота си поради загуба на контрол над управлението на автомобила и при единични пътнотранспортни произшествия като преобръщане на моторно превозно средство или при удар, например в дърво или ограда.

67 души са загинали при сблъсък между моторни превозни средства, като при челен удар са убити 42 души.

От жертвите на катастрофи през периода 122 души са били шофьори, като от тях 75 са били водачи на леки автомобили. 73 от загиналите са били пътници, като 62 от тях са пътували в леки автомобили.

По думите на Алекси Кесяков, през шестмесечието 95 души са загинали при катастрофи, които са се случили през тъмната част от денонощието. Кесяков подчерта, че нощното шофиране е съпроводено с намалена видимост и склонност на водачите към заспиване.

Той беше категоричен, че шофьорите трябва да бъдат по-внимателни към себе си, за да могат да предвиждат опасностите на пътя.

Алекси Кесяков каза още, че на фона на общото намаление на убитите през този период, по общинските и третокласните пътища броят на убитите се увеличава с 25 души.

Той добави, че в районите, в които не се осъществява ежедневен контрол, хората управляват автомобилите си по един и същ начин и затова смъртността там не спада, а нараства.

В тази връзка, Алекси Кесяков призова всички хора, които знаят, че техни близки нарушават правилата на движение, шофират след употреба на алкохол или без свидетелство за правоуправление, или управляват нерегистрирани автомобили, да ги възпрат от извършването на такива нарушения, защото те застрашават човешки животи.

...........................................

Още от "Общество": Нов протест срещу цената на тока организират във „Фейсбук“ | Протестиращи: Държавна комисия за енергийно и водно разграбване! | Съжителството да е равно на брак, искат от ГЕРБ |
Култура

Концертът на Red Hot Chili Peppers се мести в „Арена Армеец“
Концертът на Red Hot Chili Peppers ще се състои в зала „Арена Армеец“ вместо на стадион „Георги Аспарухов“, уведомиха от „София Мюзик Ентерпрайсис“.

Датата и часът на събитието си остават същите – 1 септември 2012 г., 20:00 ч.

Ценовите категории на билетите и позиционирането им спрямо сцената в „Арена Армеец“ ще бъде абсолютно идентично с това на стадион „Георги Аспарухов“, допълва bTV.

На терена ще има също три зони за правостоящи, а на трибуните – четири зони за седящи билети.

Всички правостоящи билети ще са валидни и за „Арена Армеец“, без да бъдат преиздавани.

Седящите места обаче се налага да бъдат издадени отново, за да съответстват на номерацията и секторите в залата.

Процедурата ще бъде максимално облекчена и може да бъде осъществена от понеделник (9 юли) до 1 септември, 20:00 ч. в деня на концерта, на следните места:

1. Касата на „Тикетпро“ в Билетен център НДК – София.
2. Централният офис на „Тикетпро“ – София, ул. „Шандор Петьофи“ 28.
3. На касата на „Арена Армеец“ в София, включително и в деня на концерта.

Причината за преместването на концерта е заради недостатъчните билетни продажби до този момент, два месеца преди събитието, посочват организаторите.

При нормални обстоятелства и в другите европейски страни билетите обикновено се продават много по-бързо, но случаят в България не е такъв. Публиката тук е свикнала да купува билети в последния момент, коментират още от „София Мюзик Ентерпрайсис“.

За да се избегне рискът концертът на артист от такъв ранг да не се състои пред пълен стадион, мениджмънтът и промоутърът решиха да преместят концерта в зала, дори и това да означава много хора да не успеят да гледат шоуто.

„Тъй като в момента има много ограничен брой непродадени билети, ние бихме посъветвали феновете да побързат със закупуването им“, призоваха организаторите.

..................................................

Още от "Култура": „Чудесата на България” стартира в Белоградчик |
Екология

Хеликоптерите излели на Витоша 858 тона вода при 343 курса
Двата хеликоптера, които участваха в потушаването на пожара в местността „Бистришко бранище" на Витоша, са извършили 343 курса и са излели 858 тона вода от Панчаревското езеро върху пламъците, съобщи бригаден генерал Златко Златев.

„Едни от хората, които имат най-голяма заслуга за гасенето на пожара на Витоша, са екипажите на двата хеликоптера на ВВС," увери командирът.

„Ми-17 е мощен вертолет и три тона не е непостижим товар за него. Опасността е да не се получи ефект на махалото, тъй като „бамби бакета" (кофата с водата) виси на 15-метрово въже," разказа Златко Златев пред авиационното списание „Аеро".

Той поясни, че на първо място не трябва да се превишава максималното полетно тегло на съответната височина и температура. Преценката за това е особено трудна, предвид сутрешните температури от около 18 градуса и дневните до 35 градуса.

„Това води до промяна в полезния товар от порядъка на няколкостотин килограма. Това влияе на зарядката с керосин, но ние сме близо до летището и това не ни притеснява. Гледаме да не променяме водата, която носим на всеки заход, а тя е три тона," обясни още как действат екипажите на хеликоптерите Златко Златев.

Другата опасност за екипажите на хеликоптерите е да се снижат прекалено ниско и да не влезе дим в кабините.

„Дърветата в района са високи по 40-50 метра, а товара виси на въжето от 15 метра. Така хем трябва да сме ниско, за да има ефект от водата, хем трябва да сме високо, за да имаме запас от височина при маневрирането," допълни генералът, който уточни, че обикновено пилотите летят на около 80 метра от терена.

Последната от мерките за безопасност е да не се допуска слизане под минималната разрешена скорост от 60 – 80 km/h, при която е гарантирана възможност за маневриране.

В гасенето се включи и трети хеликоптер - на частна фирма. И трите хеликоптера са продължили да обливат по периферията на огъня, разгорял се отново днес около 15:00 часа заради силния вятър и високите температури, съобщиха от МВР.

В борбата с огъня в петък са участвали 360 пожарникари, горски работници, военнослужещи и доброволци. Благодарение на бързата им реакция и екипна работа критичният момент е бил преодолян.

..................................................

Още от "Екология": 400 души още гасят тлеещите огнища на Витоша | МВР призова туристите да не ходят към „Бистришко бранище“ |
Свят

„Приятелите на Сирия“ настояха Башар Асад да се оттегли от властта
Участниците в срещата „Приятелите на Сирия“ настояха Башар Асад да се оттегли от властта.

„Участниците се споразумяха и ясно потвърдиха, че трябва да бъде дистанциран всеки, чието присъствие може да изложи на риск прехода. От тази гледна точка бе подчертано, че Башар Асад трябва да се оттегли от властта“, гласи заключителното изявление от срещата, цитирано от АФП и БГНЕС.

По време на форума, в който взеха участие представители на над 100 страни, включително и България в лицето на външния министър Николай Младенов, бе постигнато съгласие значително да се увеличи помощта за сирийската опозиция, включително да се осигури доставката на комуникационно оборудване.

Участниците призоваха за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, подкрепена от санкциите, която да принуди Сирия да приеме плана за политически преход.

Съветът за сигурност на ООН още не е приел резолюция за Сирия, защото постоянните членове Русия и Китай налагат вето с аргумента, че военна намеса в разкъсваната от конфликти Сирия само ще задълбочи кризата.

Следващата среща на групата „Приятелите на Сирия“ ще се състои през август в Мароко. Министърът на външните работи на България Николай Младенов многократно заяви желанието на България да бъде домакин на срещата.

Италия също е изразила готовност да поеме домакинството на форума.

Междувременно най-малко 29 души са станали жертва на насилието в Сирия от сутринта в петък, предаде АФП, позовавайки се на сирийската Организация за мониторинг на човешките права.

Общо загинали за последните два дни в страната са близо 130 души, съобщи Организацията, като добави, че са възникнали масови протести в няколко провинции.

Силите на режима са открили огън срещу протестиращи в източния град Деир Езор. Сблъсъци са избухнали в провинцията Дамаск и в самата столица, където също се провеждат демонстрации.

....................................................

Още от "Свят": Финландия би се отказала от еврото, вместо да плаща чужди дългове | Вицепремиер на Косово с обвинение в корупция | Откриха най-голямата джамия в Централна Азия | Откриха най-високия небостъргач в Европа | Меркел с най-висока популярност от 2009 г. | Масови стрелби с жертви помрачиха американския Ден на независимостта |
Спорт

„Галатасарай” обяви: Не преговаряме за Бербо
Турският „Галатасарай“ направи официално изявление, че не преговаря за българския нападател Димитър Бербатов, и така даде нова индикация, че Бербо може и да остане в „Манчестър Юнайтед“.

Грандът от Истанбул беше един от най-свързваните с интерес към нападателя отбори, но сега публично отрече да опитва да го привлече чрез изявление на официалния си сайт, предава bTV.

„В медиите се появяват информации за различни трансфери на играчи в „Галатасарай“. Слуховете за привличането на Димитър Бербатов, Алешандре Пато и Андрей Аршавин обаче не отговарят на истината“, гласи изявлението на турския тим.

Преди няколко дни мениджърът на Бербатов в „Юнайтед“ сър Алекс Фъргюсън заяви, че той продължава да бъде играч на англичаните и ще се присъедини към предсезонната им подготовка.

Шотландският мениджър обяви, че продължава да разчита на голмайстора и той попада в неговите планове, въпреки че често го оставяше на пейката през миналия сезон.

............................................
Още от "Спорт": Стилиян Петров обеща: Ще наваксам! | Веселин Топалов без поражение в първия ден на Световното по бърз шах |
Криминални

Прокуратурата знаела къде са част от парите, откраднати от Георги Енев
Прокуратурата в Пловдив от седмица знае къде се намира малка част от открадната от Георги Енев сума от 1,5 млн. лв.

„Знаем къде е една много малка част от откраднатата сума. Пазим в тайна тази информация от седмица. В неделя, когато ще се разглежда искането за постоянна мярка „задържане под стража" на Георги Енев, ще бъдат оповестени подробности," съобщават от Окръжна прокуратура пред „Дарик".

Охранителят, който се предаде в четвъртък, продължава да мълчи. 33-годишният мъж има процесуално право да не говори, като това не носи негативни последици за него, обясни зам.- окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов.

Адвокатът на Георги Енев Георги Кутрински отказа коментар по случая.

Разследващите продължават да работят по версията, че Георги Енев е имал съучастник, но на този етап няма никакви доказателства за това. Когато се е предал, охранителят е бил видимо спокоен, разказа прокурор Галин Гаврилов.

Близки на Георги Енев твърдят, че баща му го е склонил да се предаде. Тодор Енев от 20 години работи в Германия и се прибрал, когато чул новината, че издирват сина му. Близикте твърдят и че бащата редовно пращал пари на сина си.

За престъплението, в което Георги Енев е обвинен, е предвидено наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода. Ако той върне парите, то може да бъде намалено до 8 години затвор.

................................................

Енев преместен в следствения арест, не казва къде са парите
Охранителят Георги Енев е преместен в следствения арест в Пловдив, съобщи пред журналисти заместник окръжният прокурор на Пловдив Галин Гаврилов.

Георги Енев беше обявен за общонационално издирване, а след това му беше издадена и европейска заповед за арест, след като беше обявен за основен обвиняем в кражбата на 1.5 млн. лв. от инкасов автомобил на 22 юни.

Около 16.00 часа в четвъртък адвокатът на Енев се е свързал с прокуратурата и е съобщил, че той иска да се предаде. Час и половина по-късно около 17.30 часа той е пристигнал в прокуратурата заедно с адвоката си.

Със себе си охранителят е носил раница с лични вещи – тоалетни принадлежности, говорещи, че се е приготвил да остане в ареста, каза Гаврилов, цитиран от агенция „Фокус“.

Веднага след това Енев е бил преместен в ареста на Първо Районно управление за разпити с разследващия полицай. Разпитите са продължили до късно вечерта там.

През цялото време Георги Енев е отказвал да съобщи подробности, което е законово регламентирано.

По думите на Гаврилов Енев е бил видимо спокоен, а от времето, през което е успял да се придвижи до прокуратурата след обаждането на неговия адвокат, се съди, че той е бил или в Пловдив, или в околностите на града.

Предполага се, че е бил на територията на страната през времето, през което се е укривал, тъй като в момента прокуратурата не разполага с други данни.

Версията за съучастник на Енев е основна от първия момент, каза прокурорът и уточни, че до настоящия момент не са събрани доказателства за това.

В момента с него се извършват процесуални действия. Много пъти са разпитвани близките му.

Обвиненията срещу Енев бяха повдигнати задочно и те са за длъжностно присвояване в особено големи размери, като законът предвижда за това деяние лишаване от свобода от 10 до 20 години. Това обвинение остава актуално.

Дали Енев се е предал, защото очаква сделка с прокуратурата или не, засега остава неясно.

Предстои прокуратурата да внесе искане пред съда за вземане на постоянна мярка за задържане като законовият срок за това изтича в неделя.

..................................................

Още от "Криминални": Цветанов прогнозира трусове в подземния свят заради заловения хашиш | Почина пребитото в Студентски град момче | Лъжлив зам.-министър поиска 6000 лв. от кмета на Луковит | Булдозер прегази дете в Кърджали | 700 литра гориво откраднати от Локомотивно депо – София | Районен кмет на Пловдив блъсна две деца и избяга | Клиент се озова в болница след свада с проститутка |
Здраве

Лекарства за из път
Приготвяйки багажа за лятната почивка, ще се запитате какви лекарства да вземете със себе си, за да сте подготвени за най-честите здравословни проблеми по време на път. Да помислите у дома и да се приготвите предварително, ще ви спести неприятности и усложнения по време на почивката. Не можете да сте подготвени за всичко и ще е добре наблизо да има все пак аптека, но най-честите здравословни проблеми са предвидими и от дома.

Медикаментите, които са ви предписани. Пресметнете какви количества от лекарствата, които приемате, ще са ви необходими за целия период на пътуването и си ги осигурете. Вземете с вас и рецептата на вашия лекар, в случай че изгубите опаковката или пътуването ви неочаквано се удължи. Надпишете всички опаковки или носете оригиналните опаковки, особено ако минавате митници, където необозначени опаковки с медикаменти могат да ви бъдат конфискувани.
Главоболие. Главоболието е чест проблем по време на пътуване, особено през горещите летни дни. Носете слънчеви очила, за да се предпазите от главоболие. Вземете с вас медикамента, който познавате, или поне аспирин, ибупрофен или напроксен.
Спокоен корем. По време на пътуване често се случва да имате диария или констипация. Констипация. За да я избегнете, не яжте плодове с високо съдържание на фибри като ябълки, грозде, круши... и приемайте достатъчно течности. Носете в багажа си лаксатив и в случай на нужда го използвайте еднократно преди лягане, за да подейства на сутринта. Стимулирайте действието му, като изпиете чаша топла вода или хапнете лека закуска. Диария. Да избегнете диарията, е трудно, тъй като може да ви се случи дори и само поради промяна на водата, която пиете на новото място. Избягвайте храненето на улицата или на бюфет, когато храната изглежда застояла. Вземете в багажа си loperamide и го използвайте според упътването. Имайте предвид, че ще е необходим поне един час, докато лекарството подейства.
Алергии. Пътувайки, можете да се срещнете с нови алергени. За облекчение на кожните симптоми при алергия (сърбеж и зачервяване на кожата най-често) вземете хидрокортизонов крем и следвайте упътването при нужда. Ако сърбежът не преминава, използвайте лед локално. Kaто таблетки за прием през устата може да вземете diphenhydramine или loratadine. Diphenhydramine  може да ви направи сънливи (използва се и като лекарство за сън), поради което той е най-добър за времето преди лягане. Claritin не води до сънливост, поради което е подходящ за употреба през деня.
Лепенки и антибиотичен крем. Ако имете туристическа обиколка на голям град или тематичен парк, има голям риск да получите мазоли или ожулвания по краката. Най-добре е да не рискувате с чисто нови обувки при подобно ходене. Носете удобни, изпробвани като удобни и издръжливи обувки. Антибиотичният крем ще предпази наранена или порязана кожна повърхност от инфектиране.
Газове. Да имате газове по време на пътуването, може да е доста некомфортно и досадно. Когато сте на път, избягвайте храни, които в миналото са ви причинявали газове. Вземете simethicone 80 мг или 125 мг таблетки или капсули.
Противозачатъчни средства. Превръзки и тампони. Дамите трябва да предвидят необходимите им противозачатъчни таблетки или други средства, както и  необходимите хигиенни продукти. Дори и да не използвате по принцип тампони, добре е да ги имате под ръка, в случай че ви се налага да сте по бански например.
Слънчеви очила и слънцезащитна козметика. Няма по-добър и лесен начин да изгорите от прекомерното излагане на слънце. Избягвайте го, особено в обедните часове.
 

Осигуряването на посочените медикаменти и вземането на предпазни мерки ще ви осигури максимално спокойна ваканция. Имайте предвид, че аптеките в курортните селища е възможно да са със завишени цени. През ваканцията избягвайте да приемате медикаменти, които не сте приемали преди. Всички лекарства имат странични ефекти и когато сте на път, появата им може да е причина за преждевременното ви връщане у дома.

...........................................
Още от "Здраве": Противопоказания за море |
Технологии

До края на годината ще видим и евтини телефони с процесори Tegra 3
Според информация на MyDrivers.com чипсетът, който използва Nexus 7 и който се очаква да обезпечава изчислителните нужди на някои задаващи се 7" таблети, до края на годината ще се появи и в конфигурациите на смартфони. Първоначално явно ще го видим при устройства, произведени от китайски компании. Платформата Kai на NVIDIA е базирана на процесорите Tegra 3 и ще позволи създаването на четириядрени устройства, които ще са по-евтини и в същото време ще продължат да разполагат с достатъчно изчислителни възможности.

.......................................