Новините на 7 април 2012


Спорът с България за границата в Черно море ще бъде решен много бързо, заяви румънският външен министър Кристиан Дяконеску.

"Тези, които водеха тези преговори, информираха обществеността. За съжаление, поради съображения, които не разбирам съвсем, тези теми не стигат до знанието на обществото. Да, става дума за преговори, които се водят с България във връзка с делимитацията. Необходимо е споразумение и мисля, че то ще бъде постигнато възможно най-скоро," каза Дяконеску в интервю за информационния сайт „Зиаре", предаде БТА.

Той отново подчерта, че "не става дума за спор, а за преговори". По думите му Румъния няма подобни спорове с други съседни държави.

На въпрос дали в спорната зона има залежи на въглеводороди, както твърди пресата, Дяконеску заяви, че "министерството на външните работи води преговори само в сферата на международното право" и не може да даде отговор по икономически теми.

Спорната зона в Черно море е от 17 кв. км и повдигането на темата от страна на Румъния бе обяснено с наличието на газови и петролни находища в района.

Румъния вече обяви, че въпросът може да влезе в международния съд в Хага , където да се реши бързо по метода на равноотдалечеността. Според експерти обаче този метод не е в интерес на България, която иска спорът да бъде решен по принципа за делимитация по паралела.

Румъния вече спечели подобен спор в Хага с Украйна. Официално българското външно министерство настоява въпросът да бъде решен с преговори.

„Зиаре" отбелязва, че в последно време Румъния е имала "твърди изявления" по адрес на Сърбия, България, Холандия и задава въпроса дали има промяна към по-настъпателна външна политика.

В отговор министър Дяконеску посочва, че "става дума за изключително активна външна политика, каквато всички държави развиват".

Той подчерта, че положението на румънците извън границите на страната, функционирането на техните общности, имиджа им, както и проблемите от регионален интерес, са области от външната политика, които трябва да се ползват с обществена подкрепа.

"Има точки, по които може да се явят разлики в мненията, но те се решават в духа на добросъседството и на добрия анализ.

Между държавите, за разлика от отношенията между индивидите или партиите, целта е да се стигне до взаимно благоприятна формула", посочи Дяконеску.

По отношение на проблемите, свързани с етническите румънци от долината на река Тимок в Сърбия, и дали се поставя въпросът за блокиране на присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, ако не реши тези проблеми, министърът отбеляза, че Румъния винаги е подкрепяла Сърбия по европейския й път.

"Смятаме, че ролята на Сърбия на Западните Балкани, както и в цялата европейска система, е много важна", посочи Дяконеску, като добави, че "съществува и определена отговорност на институциите в Белград по отношение на правата и свободите на гражданите".

По-рано Букурещ повдигна въпрос и за "румънското малцинство" в България.

...............................................
Сделката за „Горубсо Мадан" беше финализирана в петък, 6 април, съобщи лидерът на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ Пенчо Токмакчиев.

Новият концесионер Николай Вълканов също потвърди пред пред БНР, че юридическите формалности по сделката са изпълнени.

Остава да се прехвърли собствеността, но това ще стане във вторник, тъй като австрийската банка, където са авоарите на Валентин Захариев, не работи в петък поради Великденските празници.

До средата на идната седмица се очаква да се джиросат акциите, като държавата става собственик на 20%, а 80 на сто са на Върба-Батанци, фирмата на Вълканов, каза Токмакчиев:

„Всички подписи са сложени, всички неща са уточнени, приети от едната и от другата страна. Трябва само да се прехвърли собствеността през австрийската банка. Това ще стане във вторник. Работниците ще влязат в мините по всяка вероятност в сряда."

Повечето от предписанията на Инспекцията по труда са изпълнени и се очаква през другата седмица да бъдат отворени рудниците, добави Токмакчиев.

„Закупени са каски нови, лампи миньорски лични, самоспасители, работни дрехи, облекла и обувки миньорски. Ще се направи само един оглед в мината, за да се проверят как са работните места, забоите как са. Във вторник ще влезнат, като се прехвърли собствеността и областната Инспекция по труда, за да разпечата рудниците и да ги пусне в работа."

Престоят на работниците от „Горубсо Мадан" трябва да се заплати, тъй като миньорите не са работели по независещи от тях причини, допълни Токмакчиев:

„По причина на работодателя, съгласно Кодекса на труда, работниците трябва да си получат основните надници."

.......................................
БСП обеща, когато отново дойдат на власт, да рестартират проекта за втора атомна централа в България, като очевидно става дума за АЕЦ „Белене“.

В своя декларация Националният съвет на БСП взе политическото решение да започне организирането на всенародна подписка за провеждане на референдум за бъдещето на атомната енергетика в България, предаде БГНЕС.

БСП дори си дава срок до 12 май да приключи първият етап от организирането на подписката за референдум.

„С това решение (да не се строи АЕЦ „Белене“ - бел. ред.) правителството обслужва чужди интереси. Ние категорично и ясно се противопоставяме на този тип политика, която обслужва сериозни корпоративни интереси, свързани с друг вид производство на електроенергия, който е многократно по-скъп“, заяви пред своите съпартийци председателят на БСП Сергей Станишев.

С декларацията си от левицата заявяват, че 29 март трябва да бъде запомнен като черен ден в най-новата българска история - като ден, в който е извършено грубо предателство на националните интереси.

„Последният високотехнологичен сектор на българската икономика беше обречен на унищожение, а заедно с него – и прилежащият му дял в науката и висшето образование. С това антибългарско решение се обслужват чужди геостратегически интереси, а като залъгалка се подмятат екзотични и откровено глупави проекти като газова централа в Белене, 7-и блок в „Козлодуй“ или доставки на газ от Грузия, която нито има газ, нито може да го компресира“, смятат от левицата.

..............................................
Депутатът от „Синята коалиция“ Михаил Михайлов призова да не се използва страхът на хората, а да започнат проучванията на шистов газ, който може да направи България по-богата.

„Само на 20 км от нашата граница, в Румъния, американската компания „Шеврон“ ще прави проучвания за добив на шистов газ“, коментира Михайлов в сутрешния блок на bTV.

По думите му България също трябва да се съгласи на такива проучвания, за да разбере дали земята под нея има енергиен ресурс, който да я направи по-богата.

„Да не се използва страхът на хората“, призова още Михаил Михайлов и добави, че според него протестите в страната срещу проучванията за шистов газ обслужват интересите на „Газпром“.

Михайлов изтъкна, че целта на новосъздадената комисия за шистовия газ е да проучи практиките по света и да прецени дали технологията е безопасна.

„Ако технологията е безвредна, съм „за“. Но не е доказано, че е такава“, заяви от своя страна депутатът от БСП и бивш енергиен министър Петър Димитров.

„Там, където в България се търси шистов газ, има воден басейн, който рискува да бъде замърсен“, допълни той.

Според него замърсяването на подпочвените води ще доведе и до нарушаването на чистотата на Черно море.

По думите на бившия енергиен министър има натиск върху България.

„Дърпате се, не дърпате се, ние ще добиваме от другата страна на границата“, коментира Петър Димитров.

Той запита защо, ако ще се правят проучвания, те да не са на държавата, така че ако се намери газ, тя да е собственик.

........................................................

Дянков: Трима инвеститори преговарят за ОЦК - Кърджали
Кредиторите на ОЦК-Кърджали водят преговори с трима потенциални инвеститори - един български и двама чуждестранни, проявили интерес към комбината, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

„До десетина дни може да се очаква решение за съдбата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Вече има трима потенциални инвеститори, които са проявили интерес да поемат управлението на завода," каза Дянков по време на посещението си на новия ГКПП Маказа на границата с Гърция в петък, цитиран от БГНЕС.

„Преговорите с тях и с банките обаче вървят бавно, защото наскоро те разбрали, че най-големият кредитор на металургичния комбинат всъщност е самият Валентин Захариев чрез свързани с него фирми," обясни Дянков.

Според финансовия министър има съмнения, че така Захариев е източвал собственото си предприятие.

Дянков е разпоредил пълна данъчна ревизия на всички дружества на Захариев и на още 20 предпрятия около него. Проверяват се и най-близките членове на семейството му.

Министърът отхвърли възможността за обявяване на ОЦК в несъстоятелност, защото това би довело единствено до изплащане на заплатите и до затваряне на комбината.

.............................................
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че магистрала „Тракия“ ще бъде завършена предсрочно.

„Изпълнителят пое ангажимент да довършат предсрочно магистрала „Тракия“, но това няма да се отрази на качеството, защото „ще ги следим изключително строго“, каза Павлова пред ТВ7.

Тя допълни, че следващата седмица ще направи инспекция, за да е сигурно, че като се строи предсрочно, няма да е некачествено. Оптимистичният вариант за Лот 2 и Лот 3 на „Тракия“ е за 1 юли.

„Освен ленти ще режем и кабели“, каза още Павлова, която обясни приоритетите на правителството от гледна точка на строителството, и припомни, че в град с население над 10 хил. жители не трябва да има кабели по въздуха.

„Най-важното е, че дадохме старт на Лот 4 на изключително важния проект на магистрала „Струма“. Отсечката е Сандански–Кулата. Общо три от етапите са в процес на изграждане. След още едно лято ще се пътува до Солун по магистрала“, подчерта министър Павлова.

„Много гърци ни разпознаха вчера в Сандански, снимаха се с премиера. Искаме премиер като вас, казваха гърците. Това не беше изолиран случай“, отбеляза още министърът.

„Друг важен проект е четирилентовият път между Бургас и Слънчев бряг, за който сега започват тръжни процедури. Това лято ще е готов и пътният възел Бургас–Меден рудник“, добави тя.

........................................................
От 9 април започва реконструкция на кръстовището на булевардите "Драган Цанков" и "Пейо Яворов".

Стойността на проекта е 20 млн. лв., а осъществяването му ще продължи 6 месеца. Движението по бул. „Драган Цанков" няма да бъде затваряно, предаде БНР.

Заради изграждането на кръстовището на две нива ще се наложи временна организация за пропускането на пътни превозни средства.

За да се запазят 37 дървета, проектът е бил променян, но 41 ще бъдат премахнати. Сред тях няма такива, които са уникални видове или защитени от закона, увери заместник кметът по транспорт Любомир Христов.

„Проектът предвижда и рехабилитация на пътната настилка по „Драган Цанков" от алея „Яворов" до „Евлоги Георгиев", подмяна на паважната настилка с асфалтова и обособяване на две по две ленти за движение в посока при запазване на сегашните габарити на регулация," обясни Христов.

До 19 май, строителството ще се извършва в крайните ленти, като се запази движението в останалите платна.

За по два-три дни ще има спиране на движението заради прехвърляне на подземната инфраструктура, като това ще се прави по време на почивните дни или празниците. До два месеца ще приключи рехабилитацията на бул. „Черни връх".

.........................................................

Българските войници се обучават в Израел
Парламентът ратифицира споразумението между министерствата на отбраната на България и Израел за сътрудничество във връзка с провеждане на военни тренировки и учения.

Това споразумение е необходимо, за да могат да се правят съвместни обучения на територията на съответната държава при строги правила и определен статут на въоръжените сили, каза министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА.

Споразумението ще позволи да се тренира личният състав на въоръжените сили както на България, така и на Израел при съвършено различни условия на местността, добави министърът.

По думите му споразумението няма да има финансови тежести по отношение на разходването на публични средства.

Според министъра се налага ратификация, защото с Израел не е сключен друг договор, определящ статута на въоръжените сили.

Народният представител от „Атака“ Венцислав Лаков каза, че партията му ще подкрепи законопроекта, защото армията на Израел е малка, но стегната и мобилна, каквато би трябвало да е и армията на България, но това не се получава, защото не се отделят достатъчно средства.

Според него България може да почерпи ноу-хау от Израел.

През януари 2010 г. премиерът Бойко Борисов беше на посещение в Израел, където разговаря със своя колега Бенямин Нетаняху.

Тогава Борисов отбеляза, че български министър-председател е за първи път от 18 години в страната. Той договори България да получи от Израел две от най-новите бронирани машини „Пустинни котки“.

.........................................
ГЕРБ обмисля да издигне ромската певица Софи Маринова за кандидат за депутат, стана ясно от думите на съпредседателя на парламентарната група на партията Искра Фидосова.

Това Фидосова каза, след като певицата гостува в парламента, за да представи пред народните представители песента „Любов без граници“, с която ще се яви на „Евровизия“, предаде Дарик радио.

Ромската перла е поканена в Народното събрание от депутатите от парламентарната група на ГЕРБ и от вицепремиера Цветан Цветанов. Посещението на гласовитата певица е по повод Международния ден на ромите – 8 април.

„За първи път слушам Софи Маринова в парламента, но я слушам над 20-и път на живо, в моя избирателен район, тя е чест гост на наши мероприятия. Смятам, че тя ще грабне сърцата на всички зрители, които ще наблюдават „Евровизия“ от различните страни. Разбира се, знаете, че България не може да гласува за своя славей. Аз стискам палци и вярвам, че ще успее“, коментира Фидосова.

Тя добави, че харесва песента „Любов без граници“, дори на някой концерт на Софи Маринова може да я изпее.

„Крайно време е да има и ромски представител в парламента, може би е време човек като Софи Маринова да бъде и депутат в следващото 42-ро Народно събрание“, добави още Искра Фидосова.

......................................................
Депутатът от „Коалиция за България“ Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да спре да дава съвети на хората как да се изхранват, а да им повиши доходите.

„Започнахте да давате рецепти – първо висшистите да станат овчари, за да си гледат месо, българите да си садят картофи, за да си ги ядат, напоследък да си месят козунаци, което се оказа по-скъпо занимание, отколкото да си купим готови“, обърна се Нинова към министър-председателя в парламента, предаде БГНЕС.

„Това са вашите рецепти. Истинската рецепта е, предлагам ви, изплатете ускорено акциза на земеделските производители, намалете осигуровките, които им вдигнахте три пъти. И най-вече повишете доходите на хората“, подчерта тя.

„Всяка година даваме над милиард за зърнопроизводителите, аз не съм видял хлябът да поевтинее“, каза от своя страна Борисов в отговор на Нинова.

Нейните въпроси бяха свързани с допълнителното споразумение към Меморандум от 8 юни 2010 г., подписан между правителството и Националната асоциация на зърнопроизводителите, при което има закъснение на изпълнението.

Премиерът допълни, че правителството е дало един милиард на земеделците, а цената на хляба продължава да се вдига.

Корнелия Нинова репликира, че Борисов е признал, че има закъснение, но е обвинил за това Европейската комисия, която е закъсняла с нотификацията.

„ЕК я е дала през ноември, сега сме април. Четири месеца не сте намерили време да внесете този законопроект в парламента. Дали сте 1 млрд. на зърнопроизводителите и те не свалили цената на хляба“, иронизира премиера Нинова.

„Господин министър-председател, тези пари не сте ги дали вие. Това са европейски пари“, поясни червеният депутат.

Според нея Борисов търси вина във всички други, но не и в правителството.

„Има една хубава сентенция от римско време – „Думите отлитат, написаното остава“, се обърна Нинова към Борисов.

Той отвърна с друга римска сентенция: „Истината поражда омраза, защото истината е такава – вие приехте закон, който да не позволява, след като дойде друго правителство, да не ви разследва“.

„И сега, като разследваме „Белене“, знаете ли какви неща излизат наяве? Знаете ли, че има фактури, където има по 90 млн. разлики? Знаете ли колко струва Цанков камък“, продължи той, като гневно се обърна към някого от несъгласните депутати с думите: „Не ми подвиквай“.

....................................................
Този Великден няма да е по-скъп от обикновено, обеща земеделският министър Мирослав Найденов в коментар за цените на яйцата и козунаците.

„На пазара има яйца, които са по 23 стотинки. Това значи, че държавата си е свършила работата, щом цената падна от 50 стотинки“, каза още Найденов в петък сутринта по bTV.

Той подчерта, че призивът му към българските домакинства отпреди няколко дни – „Замесете собствени козунаци!“, е свързан с това да се запазят традициите на празника.

„Съпругата ми всяка година меси козунаци, аз имам две дъщери, които се надявам да продължат тази традиция“, обясни министърът.

„Освен това една проста сметка показва, че 1 кг истински козунак би трябвало да се продава за около 8-9 лева, но направен вкъщи, той излиза 4,50 лева или почти наполовина по-евтино“, поясни още Найденов.

Министърът се ангажира да съдейства за реализирането на кампанията на bTV „Да изчистим България за един ден“, която тази година е насрочена за 12 май.

...............................................
„Господари на ефира“ и „Пълна лудница“ вече няма да се излъчват в програмата на телевизионните и интернет канали на bTV Media Group.

До решението се стига по желание на „Глобал вижън“, след като медията официално е изискала от продуцентската компания дължимата по договорите прецизност в отношенията между двете страни, предаде КРОСС.

Независимо че рейтингът на предаването за гафове за изминалото шестмесечие е с близо 28% по-нисък спрямо периода октомври 2009 - март 2010, когато предаването стартира, и независимо от увеличаващите се финансови ангажименти на медията по отношение на предаванията, bTV продължи да изпълнява коректно своите задължения, уверяват оттам.

Въпреки огромните инвестиции, които са направили в предаванията „Господари на ефира“ и „Пълна лудница" през последните няколко години, „Глобал вижън“ са предпочели да прекратят взаимоотношенията си с медията.

По непотвърдена информация предаването „Господари на ефира“ се завръща в Нова телевизия.

............................................................

Американски самолет се разби в сграда във Вирджиния
Изтребител Ф/А-18 Хорнет на американските Военноморски сили се разби във Вирджиния Бийч, щата Вирджиния.

Двамата му пилоти са успели да катапултират преди сблъсъка, предаде "Чикаго трибюн".

Изтребителят излетял от базата на ВМС в Оушана, Вирджиния. Огънят е овладян от пожарникарите, а пилотите са отведени в болница без опасност за живота.

Според редица местни телевизионни канали, сблъсъкът е нанесъл тежки щети на сградата, намираща се в близост до центъра на града.

Първоначално няма съобщения за други пострадали, както и за причините за катастрофата.

.......................................................

„Титаник” – под защитата на ЮНЕСКО
Останките на „Титаник“ ще преминат под защитата на организацията на ООН за образование, наука и култура ЮНЕСКО.

От ЮНЕСКО съобщиха, че над 700 водолази са посетили мястото, намиращо се на 4 хиляди метра под водата, предаде Би Би Си, цитирана от bTV.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова каза, че потъването на „Титаник“ е останало в паметта на човечеството. Тя добави, че е важно да бъде защитено мястото, където 1500 души губят живота си.

Корабът ще бъде защитен по силата на Конвенцията за защита на подводното културно наследство от 2001 г., след като се навърши 100-годишнината от потъването му на 15 април.

Причината е, че конвенцията защитава само плавателни съдове, които са потънали най-малко преди повече от 100 години.

Конвенцията има за цел да попречи на ненаучно или неетично използване на това, което е останало от някогашния най-голям кораб в света.

„Титаник“, който е построен в Белфаст, Северна Ирландия, потъва по време на първото си пътуване. Той се удря в айсберг в Северния Атлантик на път за Ню Йорк и потъва изцяло два часа и половина по-късно.

.......................................
Денис Родман изненадващо не се яви на срещата с президента на Българския олимпийски комитет - Стефка Костадинова, насрочена за 14:00 в петък.

„Причината е, че Глиста все още спи и не може да бъде събуден“, разкриха организаторите, предаде БГНЕС.

Както е известно, Родман се забавлява до ранните часове на днешния ден в столично заведение, където подаряваше рози на различни дами и показа завидни танцувални умения.

За срещата в сградата на БОК бе дошъл и шефът на БФ по баскетбол Георги Глушков, който също бе изненадан от новината, че Родман няма да дойде.

Американският скандалджия е в България като гост-звезда на баскетболния „Мач на звездите“, който ще се проведе утре в столичната зала „Арена Армеец“.

................................................
Бившата изпълнителна директорка на ДФ „Земеделие“ Калина Илиева сама е фалшифицирала дипломата си, след което я е представила на министъра на образованието, за да се легализира.

Прокуратурата е повдигнала две обвинения на Илиева. Разследването е установило, че тя е фалшифицирала печата на университета, подправила е подписа на декана на факултета и е изфабрикувала подписа на председателя на изпитната комисия, предаде bTV.

Преди да й бъдат повдигнати обвинения, на Илиева са й взети отпечатъци.

Илиева застана начело на Държавен фонд „Земеделие“, през който минават милиони евросредства, през 2009 година.

Тогава тя твърдеше, че притежава магистърска диплома от Берлинския институт, легализирана от българското Министерство на образованието. Съмненията около висшето й образование се появиха още тогава.

Името й стана отново актуално няколко месеца по-късно. Илиева скри от земеделския министър, че е бременна.

Малко по-късно той бе принуден да обяснява липсата на своята служителка, за чиито „лични проблеми“ не знаел до последно, и да се чуди как да оперира с блокирания фонд.

Напрежението доведе до логичното си развитие – Илиева бе освободена от поста, а срещу нея бе образувано досъдебно производство. Започна и издирването на съмнителната й диплома.

Българските власти поискаха справка в Германия, която след няколко месеца потвърди, че документът е фалшив.

......................................................
Избраната да представлява България на „Евровизия“ певица от ромски произход Софи Маринова посети парламента по покана на вътрешния министър Цветан Цветанов.

„Тук съм по покана на ГЕРБ и на г-н Цветан Цветанов. Така че днес, мисля, ще се забавляваме и ще ви изпея химна на ромите, защото предстои нашият празник“, заяви в Народното събрание Софи Маринова, предаде БГНЕС.

„Тук, в България, се чувствам най-силна и най-добре посрещната“, призна певицата в отговор на въпрос къде се чувства най-добре – в Европарламента или тук.

„Любов без граници“ (така се казва песента, с която Маринова ще представи България в Баку – бел. ред.) – това е моето послание: всички да се обичат и да се усмихват повече“, каза още певицата.

На „Евровизия“ ще пея сама, без балет, но вече подготвяме със стилисти и гримьори как ще изглеждам, добави тя и подчерта, че ще се постарае да не засрами страната си и да се представи в най-добрата си форма.

Не съм суеверна, но ако става дума за ритуал за успех синът ми Лоренцо ще е с мен в Баку, с него се чувствам най-силна и естествена. Ще се помолим на Господ да бъде с мен на сцената и да се представим добре, заяви тя с широка усмивка.

..............................................
Президентът на Франция се е подложил на строга диета, като е забранил да му се поднася сирене на масата.

Според майстор-готвача на президентската кухня Бернар Восьон за разлика от предшествениците си, Саркози обича здравословната храна - „леки, балансирани блюда" и предпочита птичето месо, пише „Дейли телеграф, цитиран от КРОСС.

Президентът дори напълно се е отказал от сирената, които във Франция традиционно се изяждат за десерт, както и от други мазни продукти.

Според изданието, насоката към здравословна храна са в следствие на влиянието на президентската съпруга-бившият модел Карла Бруни.

След сватбата си с нея, Саркози, който обичал да си похапва сладко, започнал да се подлага на изморителни физически упражнения и наблегнал на храните от риба, плодове, салати и сокове.

.....................................................
Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва ежегодно на 7 април, в деня, когато през 1948 г. е създадена Световната здравна организация (СЗО; World Health Organization, WHO).

Тази година темата на Световния ден на здравето ще бъде „Стареене и здраве“. Световната здравна организация ни приканва да обърнем поглед към възрастните и старите хора, към нашите майки и бащи.

Животът е дълъг, докато трябва да учим, да работим, а изглежда като един миг, когато вече сме остарели и болни. Затова девизът на СЗО тази година за 7 април е:

„Доброто здраве добавя живот към годините“.

Добрите условия на живот, добрите условия на работа, грижата за здравето през целия живот ще осигурят в напреднала възраст добро качество на живот. Така възрастните хора не само няма да бъдат тежест, а ще водят самостоятелен и продуктивен живот по-дълго, ще бъдат активни участници в обществото и семейството си.

Не обръщайте гръб на стария човек! Той има на какво да ви научи, какво да ви покаже. А защо не и да води активен живот наравно с младите – да ходи на танци или да скача с бънджи?! Подкрепяйте го в нови начинания и идеи, той има право да изживее максимално добре всеки един ден от живота си.

В световен мащаб тенденцията е към застаряване на населението и увеличаване на продължителността на живота. Вниманието и помощта, насочена към нашите родители днес, ще ни помогне да разберем по-добре проблемите на старите хора и техните нужди. Така можем да подобрим възможностите и условията, при които ние самите ще остареем.

........................................................

Акциите на Apple станаха по-скъпи от тези на Google
Пазарната капитализация на Apple е два пъти по-голяма от тази на Google и не от вчера, макар съвсем доскоро акциите на компанията да се търгуваха на по-ниска цена от тези на софтуерния гигант, който стои зад Android и най-популярната интернет търсачка в момента. На 4 април обаче цената на акциите на Apple достигна 632 долара и задмина стойността на ценните книжа на Google, но първите места се разменят заради флуктуации на пазара. Според някои анализатори Apple умишлено са отказали да направят сплит на акциите въпреки високата цена за една акция в момента, тъй като са искали цената им да надхвърли тази на акциите на Google.