Новините на 6 август 2012

Дянков пусна субсидията, БДЖ кърпи положението засега
Правителството възобновява полагащата се по закон държавна субсидията за затъналия в дългове Холдинг БДЖ, съобщи в понеделник вечерта транспортният министър Ивайло Московски.

„Субсидията на БДЖ "Пътнически превози" ще се възстанови в реален размер. Няма да има допълнителни съкращения, няма да има и съкращаване на влакове", обяви Московски след среща във финансовото министерство с ръководството на БДЖ.

В края на миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков даде срок до 6 август на ръководството на БДЖ да представи пакет от нови мерки за подобрение на положението на закъсалата железница, за да отпусне на дружеството полагащата му се по закон месечна държавна субсидия от 14 млн. лв.

"От тук нататък се разбрахме следното: По най-бързия начин, веднага след като започне наново работа, всъщност мерките, които трябва да приемем – краткосрочни са по всякакъв начин да се намалят допълнително разходите и да се увеличат приходите", добави министърът.

„Как може да стане това? По следния начин: Веднага, след като започне сесията на Народното събрание, ще внесем проект за промени в закона за т.нар. безбилетни пътувания или за гратис пътуването. Реални мерки, които да могат действително да позволят както на служителите на БДЖ, така и на служителите на Транспортна полиция реално да съставят актове, които да доведат до реална събираемост. Имайте предвид, че там резервите са в милиони", обясни Ивайло Московски.

На второ място министърът посочи, че трябва да се въведат допълнителни мерки, пак чрез промени в закона, за утежняване на криминалното деяние - кражба, както на резервни части, така и на горива.

"На трето место, споразумяхме се с Министерството на финансите, БДЖ да прехвърли от активите си – сграден фонд, или може би почивни бази, които са освободени от тежест, които обаче да обезпечат плащането към кредитора Световна банка по този стар заем. Да не забравяме, че той е от времето на Жан Виденов, от тези мъдри господа, които навремето незнайно как са си позволявали да теглят каквито и да е било заеми. Безотговорно от 1995 година. Сега ни се пада честа да го плащаме", заяви Ивайло Московски.

Експертите ще работят в следващите 1 - 2 дни, тъй като наистина трябва да се уточни действително да е без тежести, за да може държавната да се обезпечи към това допълнително плащане, което идва от 1995 година, добави той.

Според Московски дружеството много бързо трябва да се раздели, чрез продажба на свои дялове в други несвойствени за дейността на дружеството дейности.

„Юлската субсидия ще бъде платена, всичко ще се възстанови нормално. Субсидията ще бъде възстановена до края на годината така, както е разписано по закон в пълния размер. В следващите един-два дни, като се уточнят подробностите, няма причина да не се пуснат парите", посочи Московски.

На въпрос – дали след проявения интерес от страна на белгийски и румънски пътнически превозвачи ще влизат и частни превозвачи, министър Московски посочи: „За „Товарни превози" имаме гаранция с голяма доза сигурност от Агенцията за приватизация, че до края на годината сделка ще има. За „Пътнически превози" ще анализираме желанието на частници да участват в превоза на пътници, но това не стои на дневен ред в момента".

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви в допълнение: „Мерките не са новост за нас. По голяма част от тях ние отдавна работим така или иначе. Въпросът е, че се надяваме в скоро време вече да има и резултат", посочи той.

.......................................................


Добрев пред руснаците: Няма инвеститор за АЕЦ „Белене"
Проектът с руско участие АЕЦ Белене не може да бъде осъществен, тъй като няма стратегически инвеститор, заявява българският министър на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев в интервю за ИТАР-ТАСС.

Добрев посочва още, че условията за финансирането на АЕЦ „Белене" не удовлетворяват българската страна.

Министърът на енергетиката подкрепя инициативата на социалистите за организиране на референдум и по такъв начин да бъде предоставено правото на гражданите на България да решат съдбата на спрения от българското правителство проект през март тази година.

Той специално изтъкна, че е необходимо хората да бъдат информирани допълнително при гласуването по въпроса, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Относно АЕЦ Белене е необходимо да се знаят фактите, гражданите трябва да бъдат информирани, когато гласуват бъдещето. Референдумът е много добра инициатива само когато е чистосърдечна. Но какви са фактите за Белене? Съгласно анализа на консултанта по проекта (банка Ей Ейч Би Си - HSBC), тази атомна централа ще ни струва към 10,35 милиарда евро. Това е финансов проект, а ние нямаме нито стратегически инвеститор, нито финансиране, поради което той не може да бъде реализиран. Хората трябва да знаят колко струва тази централа, те трябва да знаят какви са условията за нейното финансиране, които на този етап не ни удовлетворяват", посочи българският министър на енергетиката.

През март 2012 г. кабинетът Борисов прекрати проекта за изграждането на втората българска атомна електроцентрала с аргумента, че не е изгоден икономически. По договора от 2006 г., който завърши с 15 анекса, АЕЦ „Белене" трябваше да се строи от руската „Атомстройекспорт".

В интервюто си за ИТАР-ТАСС Добрев изрази оптимизъм за проучването на запасите от газ на френската компания „Тотал" (Total) в дълбоководното находище Хан Аспарух в Черно море.

Той отбеляза, че предстои сключване на договор с Тотал, която през юли беше избрана за изпълнител на изследванията, след което ще започне търсенето и проучването. Изследването ще продължи 5 години, уточни министърът. При доказване на наличие на газ, Тотал ще получи право да бъде кандидат за добиването му. След приключването на всички дейности, могат да се коментират резултатите и да се съобщи за откритите залежи и техните обеми, допълни той, пише БТА.

"Газът е нашата най-голяма надежда за енергийна независимост, поради което за нас е много важно да се извърши това проучване", подчерта Добрев.

Той отказа да отговори на въпроса за другия проект с руско участие, газопровода Южен поток, а именно - кога българската страна планира да подпише финално споразумение и как напредва работата по решаване на спорните въпроси по този проект, отбелязва ИТАР-ТАСС.

..................................................

Бизнес

БТПП подготвя честването на 200 г. от първото българско търговско сдружение
Българската търговско-промишлена палата (БТПП) подготвя честването на 200 г. от основаването на първото търговско сдружение в България, съобщиха от организацията.

БТПП посочва, че първото търговско сдружение в България е това на бакалите, създадено през 1812 г.

„Това ще бъде добър повод да се напомни, че търговията има ролята на двигател на прогреса и мост за свързване на производство и потребители, както и съществено значение за конкуренцията като двигател на развитието", казват от Палатата.

По този повод в БТПП се е провела среща с председателя на Сдружението за модерна търговия и директор за България на Метро Емилиян Абаджиев.

Според председателя на БТПП Цветан Симеонов крайните потребители и техните сдружения навсякъде по света разглеждат търговските вериги като своите най-близки съюзници за поддържане на достъпни цени, при контролирано качество и проследим произход на стоките.

Абаджиев отбеляза , че прозрачната и водена по правилата търговия позволява да се съхрани социално-икономическата структура за кварталите и регионите.

Според тях добрите практики за въвеждане на водещите стандарти (GS1* ) трябва да се ползват и от дребните търговци и да се доближат до крайния потребител, за да получи той повече защита, сигурност и право на информиран избор – беше тезата, по която говориха събеседниците.

Двамата събеседници се обединиха около идеята, че в една пазарна икономика не бива да се дава път за непазарни методи, защото така се стимулира една констатирана и от БТПП практика, данъчни и други контролни органи, да прекарват своето време в най-прозрачните фирми, вместо да се борят със „сивия" сектор или да откриват фирми, които крият обороти и данъци, изтъкват от БТПП.

...............................................
Финанси

Чейндж бюрата атакуват в съда намаляването на надценките им
Собствениците на чейндж бюра ще атакуват в съда новите правила за обмяната на валута, които намаляват позволяемите им надценки от 20% на 5%.

Причината е, че точно след седмица бюрата ще могат да реализират много по-малка печалба от смяната на валута.

Според сега действащия регламент маржът, тоест разликата в курсовете „купува" и „продава", не трябва да е повече от 20% от курса за деня на Българската народна банка.

Промяната намалява този марж четири пъти, припомня Би Ти Ви в репортаж.

Сега разликата между „купува" и „продава" може да бъде близо 80 стотинки, тоест от 1,56 до 2,34 лева.

В бъдеще курс „купува", например, не може да бъде по-нисък от 1,85 стотинки, тоест максимум 10 стотинки от курса за деня на БНБ.

От НАП твърдят, че тези промени ще елиминират почти изцяло възможностите за заблуждаващи реклами и подвеждане на клиентите, докато от чейндж бюрата са категорични, че промяната ще доведе до фалит много от тях, особено в зимните и летните курорти.

Според информацията на данъчните най-много злоупотреби и подвеждащи похвати използват бюрата по Черноморието. Именно оттам имало и най-много сигнали. От бизнеса обаче отричат.

Георги Георгиев притежава 10 чейндж бюра в комплекс „Златни пясъци" и още толкова в курорта Банско. Според неговите изчисления промените ще свият приходите му с минимум 10%. Георгиев обяснява, че намаляването на маржовете няма да засегне търговията с долари и евро, но ще принуди чейнджовете да спрат да обменят по-рядко търсената валута.

„15% слагам само на валути, които супер рядко се търгуват, като полска злота, чешка крона, израелски шекели, за които трудно се намират след това клиенти , защото банките не работят с тях и трябва да ги освобождаваш на хора, които пътуват към тези държави", коментира бизмесменът.

От НАП смятат, че намаляването на маража ще удари единствено бюрата, които умишлено подвеждат клиентите си. „Тези коректните, за които говорим, там маржът е под 10-те стотинки, които сега се въвеждат. Маржът е 2-3 стотинки и едва ли те биха го почувствали като заплаха", смята данъчен експерт.

От бранша се опасяват, че промяната ще затвори много малки обменни бюра и ще отвори възможност за възраждане на уличното „ченчаджийство".

По данни на приходната агенция в момента в България има около 700 лицензирани фирми, които притежават общо около 1700 обменни бюра, но според Асоциацията на обменните бюра в България броят на чейнджовете и реално действащите фирми е поне два пъти по-нисък. И ще намалява още.

С влизане в сила на новата наредба от следващия вторник вече официално пари ще могат да се сменят и на автомати за обмяна на валута. Досега такава възможност нямаше. Очаква се първите т.нар. ексчейндж автомати, които работят на принципа на банкоматите, да се появят още в края на тази или началото на следващата година.

..................................................


Туризъм

Спасиха от удавяне пиян германец в „Златни пясъци"
23-годишен пиян германски турист е спасен от удавяне в курортен комплекс „Златни пясъци", съобщи д-р Иван Иванов управител на ДКЦ 1 „Св. Климентина" и на медицинските екипи, които обслужват плажовете във Варна и курортните комплекси.

Мъжът, чието първо име е Патрик, е влязъл в морето рано сутринта към 8.00 часа в района на Втори спасителен пост в курорта, предаде „Фокус".

Нямало е никакво вълнение. В един момент спасителите забелязали младия мъж в близост до шамандурата и веднага го извадили от водата. Оказана му е спешна медицинска помощ. Медицински екип го реанимира и обдишва с кислород.

По-късно е отведен за лечение в МБАЛ „Св. Марина" във Варна без опасност за живота.

Д-р Иван Иванов добави, че през почивните дни е нямало сериозни инциденти по плажовете в града и курортите.

................................................

КРС: Мобилните оператори да не събират сметки със силови методи
Мобилните оператори в България ще бъдат предупредени официално с писмо от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да спазват законовите процедури, когато възлагат на фирми да събират задължения от техните абонати.

Това съобщи председателят на КРС Веселин Божков в Добрич, където в понеделник регулаторът откри временна приемна за граждани.

Божков изтъкна, че абонатите масово се оплакват от прилагане на силови методи, за да бъдат принудени да платят своите сметки, цитиран от „Медиапул".

Той обяви, че в последните няколко месеца комисията е получила доста сигнали от граждани, които са били тормозени от фирми, на които мобилните оператори са прехвърлили събирането на сметките от задлъжнели абонати.

„Недопустимо е абонатът да не бъде уведомен за неплатената сметка, да не получи покана да я погаси и, ако не го направи, операторът да не го извести, че ще прехвърли задължението към фирма", коментира регулаторният шеф.

От друга страна фирмата, на която е възложено събирането на сметките, трябва да информира длъжника какви действия ще предприеме, а не веднага да започне изпълнително производство и да начисли "космически" суми, допълни той.

Има оплаквания от потребители, че за задължения от 5 или 15 лева им е наложено да платят по 500 лева, даде пример шефът на КРС и допълни, че само в деня на откриването на приемната в Добрич са били подадени подобни два сигнала.

По думите на Божков потребителите на телекомуникационни услуги най-често се оплакват от това, че операторите отказват да прехвърлят номерата им в конкурентна мрежа.

Абонати твърдят, че им се таксуват съобщенията, каквито не са били изпращани и дори входящи SMS-и, както и че им е била отказвана разпечатка на трафика в мобилната мрежа.

Шефът на КРС установил по време на пътуването си до Добрич, че по магистралата от Варна до града нямало обхват на мобилна мрежа. Затова мобилните оператори ще получат предупреждение за недобро покритие, закани се той.

Жители на населени места в близост до румънската граница пък се оплакват от автоматичното прехвърляне на разговорите им в роуминг през румънски оператор, което товари сметките им.

Радиоефирът в Добрич е сравнително чист, информира председателят на КРС след проверката на експерти на комисията в областния град. В Добрич са регистрирани 18 български радиостанции над 45 децибела, като само две румънски станции се чуват с такова качество.

Приемат се 22 телевизионни канала над 45 децибела и три румънски ТВ-станции с такова качество, посочи Божков и добави, че в района няма трансгранично замърсяване на ефира, характерно за част от Черноморското крайбрежие.

......................................

И цената на алкохола нагоре
Алкохолът ще поскъпне заради скъпите горива и препарати, високия дял на сивия сектор и проблемната реколта тази година, заяви председателят на УС на Асоциацията на производителите, търговците и вносителите на спиртни напитки Бранимир Ботев.

Заради продължителната суша през лятото се очакват намалени добиви на грозде, като качеството в много от случаите също няма да е на необходимото равнище, обясни Ботев пред „България он Ер”, цитиран от „Фокус".

Обратно на тенденциите при потреблението, където предпочитанията към бялото вино в България и на световния пазар се увеличават, съотношението при добива на бяло и червено грозде остава 30 към 60% в полза на червеното.

Основен проблем на бранша е ръстът в сивия сектор, където попадат над 50 до 60 на сто от добитата реколта.

Причината, по думите на Ботев, е заниженият контрол от страна на Агенция „Митници".

По официални данни през 2011 г. наблюдението над т. нар. „селски казани” е спаднало с 85%. На фона на тази практика, легалният бизнес е подложен на свръхрегулация, заявиха от бранша.

Тенденцията в европейски мащаб е за трайно повишение на цените, допълни още Бранимир Ботев.

Очаква се в новия програмен период след 2014 г. цената на виното да поскъпва с 3.5% на година, а тази на спиртните напитки – с около 7 на сто.

Освен ръста при горивата и свитото потребление, причина за поскъпването е забраната за засаждане на нови лозя до 2020 г.

В новите текстове на Закона за виното и спиртните напитки бе внесена забраната за ново засаждане на лозя, освен в случаите на изкореняване и при засаждане с права от националния резерв. При нарушение на забраната лозята следва да бъдат изкоренени.

...........................................

Tранспорт

Синдикалист прогнозира 1000 съкратени от БДЖ
Цели 60 влака може да бъдат спрени и 1000 железничари – съкратени, прогнозира председателят на Железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев.

Той смята, че това ще е резултатът от мерките, които ръководството на затъналия в дългове Холдинг БДЖ трябва да представи пред финансовия министър Симеон Дянков.

„Моите очаквания са до края на деня да излязат с едни такива мерки, които да кажат да съкратим, аз очаквам около 60 влака да кажат, че ще намалят и 2 - 3 000 човека, но очаквам да кажат около 1000, което пак не решава проблема," коментира Бунев по БНР в понеделник.

„Още не сме го и преглътнали това, което стана в края на миналата година, и резултатите показаха, че не е решение на въпроса това", заяви синдикалистът по повод съкращенията в БДЖ от 2011 г.

Бунев отново  обвини ръководството на компанията за кризисната ситуация в дружеството.

В края на миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков даде срок до 6 август на ръководството на БДЖ да представи пакет от нови мерки за подобрение на положението на закъсалата железница, за да отпусне на дружеството полагащата му се по закон месечна държавна субсидия от 14 млн. лв.

.........................................

Вътрешна политика

НДСВ се разсърди на Кунева за „откраднати" общински съветници
НДСВ излезе с призив за почтеност към Меглена Кунева по повод присъствието на общински съветници от НДСВ в партията „България на гражданите".

НДСВ искат Кунева да помоли всички членове на партията „България на гражданите", които са общински съветници от листата на жълтите, да напуснат.

„Меглена Кунева все още има някаква възможност да се откаже от съмнителните предимства, които предоставя този порочен стил на най-амбициозните лидери. Все още има шанс да отхвърли подозрението, че формира уж нова партия на основата обаче на ренегатството и политическото номадство", посочват от НДСВ.

„В противен случай ще приемаме нейните заявки като обикновено лицемерие, експлоатиращо неинформираността на българските граждани, се казва в съобщение до медиите", добавят от жълтата партия.

„Ще бъдем конкретни и ще назовем имена на хора, които благодарение на НДСВ заемат пропорционалните партийни постове на общински съветници (не става дума за мажоритарно избраните кметове на населено място): Даниела Русева – избрана в общинския съвет на Шумен от листата на НДСВ, Димитър Палагачев – избран в общинския съвет на Смолян от листата на НДСВ, както и неколцина други", посочват от НДСВ.

От царската партия се определят и като изконен „противник на политическото номадство, чиито грозни прояви виждаме и днес, в 41-ото народно събрание."

„Не оцелява ли, впрочем, и правителството на Б. Борисов с помощта на номади-приспособленци?" питат в заключение от НДСВ.

...........................................

Борисов отива в Лондон
Министър-председателят на България Бойко Борисов заминава на двудневно работно посещение в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов ще се срещне с британския премиер Дейвид Камърън на 7 август в Лондон.

Според съобщението „основни акценти в разговорите ще бъдат укрепването на политическия диалог между държавите, развитието на двустранните икономически отношения, общите интереси по въпроси от дневния ред на ЕС, съвместните действия в борбата срещу тероризма и сътрудничеството между правоохранителните и специалните служби на Великобритания и България след атентата в Бургас."

Борисов ще бъде придружаван в Лондон от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

................................................

ЕС дава 2 млн евро помощ за наводненията в Индия
Европейската комисия реагира на индийските мусонни наводнения в Асам, като отпусна 2 млн. EUR, за да се помогне на хората, пострадали най-много от неотдавнашното бедствие, съобщиха от представителството на ЕК в София.

Очаква се помощта да достигне до около 80 000 жертви и ще бъде насочена преди всичко към най-уязвимите, като групите от низшите касти и племенните и религиозните малцинства.

„Наводненията връхлетяха в региона в особено лош момент — непосредствено преди прибирането на реколтата. А сезонът на мусонните дъждове все още не е достигнал връхната си точка. Реколтата е унищожена, като в много случаи хората са загубили също домовете и животните си, което допълнително застрашава тяхното оцеляване. С този жест на европейска солидарност ще помогнем на най-уязвимите семейства в най-тежко засегнатите региони да преодолеят този страшен удар", заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Финансираните от ЕС действия по предоставяне на помощ ще бъдат насочени към най-засегнатите региони на Асам - Барпета, Голагхат, Джорхат и Сонитпур.

Средствата ще бъдат отпуснати чрез отдела на Комисията за хуманитарна помощ и гражданска защита (ECHO), който ще работи със своите партньори (международни неправителствени организации, агенции на ООН и Движението на Червения кръст) за провеждане на програми от вида „пари срещу работа".

Те ще осигурят на най-уязвимите семейства допълнителен доход за закупуване на храна и подобряване на хранителния им режим, както и за да могат да се изправят отново на крака. Парите ще осигурят също устойчив на наводнения подслон за извънредни ситуации, чиста питейна вода, хигиенно-санитарни условия и мрежи против комари, за да се предотврати разпространението на преносими по водата болести.

ЕК изтъква, че наводненията в Асам, които се най-тежките наводнения в този регион от много години, са засегнали над два милиона души. Поради поройните мусонни дъждове, които паднаха от юни насам, река Брахмапутра и нейните притоци преляха, като наводниха хиляди хектари земеделска земя и разрушиха много къщи. Съобщено е за смъртта на над сто души, а няколко стотици хиляди са разселени.

...............................................

Петима ранени при пожар в газстанция Разград
Петима души са ранени в пожар, бушуващ в Източен промишлен парк на около 50 м от бензиностанция Шел в Разград.

Това съобщи в понеделник вечерта Ивайло Йовчев, директор на Областната дирекция на МВР в Разград, цитиран от агенция „Фокус".

По думите му възпламеняването се е получило при прехвърляне на гориво. В цистерната е имало около 6 кубика гориво. Йовчев каза, че горивото продължава да изтича, но пожарът е локализиран и не се разпространява.

Той съобщи, че има данни за три ранени лица, които са в болница. По първоначални данни едното лице е с 50% изгаряния, а друго със 75% изгаряния от първа и втора степен. Впоследствие бе съобщено и за още двама по-леко ранени.

Служителите на ОД МВР са отцепили района и се изчаква да спадне налягането в цистерната, за да се погаси окончателно пожарът.

..............................................

Още от "Общество": Разтурят паметника „13 века България" за 70 000 лв | Седем катастрофи за 4 часа на Петолъчката | По-високо доверие на потребителите през лятото | Четири деца на 14 и 15 години катастрофираха на околовръстното в София | Днес честваме Преображение Господне |
Образование

3 медала взеха българските ученици от Олимпиадата по лингвистика
Три медала спечелиха българските участници на Х Международна олимпиада по лингвистика, провела се в словенската столица Любляна от 29 юли до 4 август, съобщиха от Министерство на образованието.

Златни медали спечелиха Кристиян Костадинов от 91 Немска езикова гимназия и Марин Иванов от 164 Испанска езикова гимназия.

Бронзов медал завоюва Магдалена Дакева от Математическата гимназия в Плевен. Четири похвални грамоти получиха Мелания Бербатова и Мария Лазарова от Благоевград, Милена Великова от Варна и Мирослав Манолов от Русе.

В олимпиадата взеха участие над 130 души от 26 страни. Членовете на международното жури проверяваха решения на задачи написани на 15 езика. Председател на журито тази година бе българинът Иван Держански.

...........................................

807 горски пожара в България за седмица
През последната седмица в България са възникнали 807 пожара в гори, сухи треви, храсти и лесонепригодни площи, съобщиха в понеделник от пресцентъра на МВР.

Пожарите са засегнали над 10 000 декара, уточняват още от МВР.

„Неблагоприятните климатични условия - продължителното засушаване и високите дневни температури, са предпоставка за усложняване на пожарната обстановка", обясняват властите.

ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" отправя апел към всички граждани: "Спазвайте мерките за пожарна безопасност! Бъдете внимателни, не палете огън на открито!".

„Жътвената кампанията почти приключи, но остава опасността от пожари в стърнищата. Много често те са в непосредствена близост до гори и ако недобросъвестни стопани запалят сламата, огънят за минути може да се прехвърли. Поставят се в риск цели горски масиви и се създава възможност за огромни материални загуби. Затова пожарникарите напомнят, че паленето на стърнищата е абсолютно недопустимо и към нарушителите се прилагат строги законови санкции", предупреждават от МВР.

Според властите очакваните високи температури през тази седмица допълнително усложняват обстановката.

„Това налага пълна мобилизация на сили и средства от страна на държавните институции, ведомствата, органите на местната власт за повишаване на вниманието и на бдителността и за недопускане на пожари. Структурите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" предприемат своевременни организационни действия за недопускане на пожари и за бърза реакция при възникването им. Създаден е механизъм за координация с местната власт, с военните поделения, с държавните горски стопанства и лесничейства. В гасенето на пожари все по-често се включват и доброволци. От изключително значение е участието на летателна техника от ВВС за наблюдение и гасене на горските пожари," добавят от МВР.

„Благодарение на доброто взаимодействие между структурите на МВР и МО, през последния месец бяха спасени от огъня стотици декари горски масиви. Държавните органи носят своята тежка отговорност, но нека всички ние като граждани не забравяме, че една наша грешка или невнимание може да погуби огромни площи от горите на България," изтъкват още от вътрешното министерство.

...........................................

In Memoriam

Почина председателят на БАН акад. Стефан Додунеков
Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Додунеков е починал след кратко боледуване, съобщиха от БАН.

Акад. Стефан Додунеков е роден през 1945 г. в Килифарево, завършва математика в Софийския университет през 1968 година. От 1986 г. е доктор на математическите науки, а от 2008 г. – академик, пише Дарик.

Има над 35 години преподавателска дейност в български и в чужди университети. Написал е три книги и 12 учебници и учебни пособия по математика за средните училища.

Акад. Стефан Додунеков беше директор на Института по математика и информатика – БАН от 1999 г. и бе избран за председател на БАН на 11 юни 2012 г.

На 7 август 2012 г., вторник, от 09:00 часа, във фоайето на БАН ще бъде отворена книга за съболезнования.

Поклонението ще се състои на 8 август 2012 г., сряда, от 10:00 до 12:00 часа, в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември" 1).

Погребението ще се състои на 9 август 2012 г. в гр. Килифарево.

..................................................
Руският опозиционер Навални намери „бръмбар" в офиса си
Руският адвокат Алексей Навални, един от основните опоненти на президента Владимир Путин, съобщи, че е открил микрофони, скрити в стените на асоциацията му за борба с корупцията в Москва, и обвини властите, че го шпионират.

Адвокатът и блогър съобщи на страницата си в Туитър, че колегите му открили подслушвателно устройство, след като проверили със специални детектори стените на офиса на асоциацията Роспил.

Навални публикува на сайта си множество снимки, на които се вижда устройство, наподобяващо черен микрофон, свързан с червени и бели жици, скрити по дължината на стената.

"Ето ги скритите микрофони от чешкия агент (Александър) Бастрикин", написа Навални на страницата си в Туитър, имайки предвид директора на Следствения комитет на Русия, еквивалент на американското ФБР.

През юли Навални обвини Бастрикин, че има интереси във финансовата област и в областта на недвижимите имоти в Чехия и заяви, че разполага с документи, които доказват това.

Бастрикин отхвърли обвиненията. Говорител на руското вътрешно министерство съобщи пред ИТАР-ТАСС, че полицията е направила проверки на място след съобщението на Навални.

....................................................

Българските волейболисти първи в групата, смачкаха Италия
Българският национален отбор по волейбол победи с 3:0 гейма Италия в последния мач от предварителна група „А" на олимпийския турнир в зала "Ърлс Корт" в Лондон.

Възпитаниците на Найден Найденов спечелиха отделните части на 32:30, 25:20, 25:19.

Българите са лидери в групата с 12 точки, поляците са втори с 9. Трети е отборът на Италия с 8. Първите 4 отбора се класират на четвъртфиналите.

По този начин "лъвовете" завършиха на първо място в група "А" с четири победи и само една загуба, което означава, че на четвъртфиналите ще се изправят срещу четвъртия в група "В".

Почти сигурно това ще бъде тима на Германия, след като по-рано днес Сърбия загуби от Русия и отпадна от Олимпиадата.

.....................................................

Пак оставиха Алексей Петров в ареста по делото „Октопод"
Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Алексей Петров, като отказа да измени мярката му за неотклонение, която от месец май отново е "задържане под стража".

Повече от три часа магистратите заседаваха по това искане в понеделник, предаде БГНЕС.

Съдът прие една тройна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Петров.

Според заключението на медиците той има невралгични проблеми от години, които на този етап могат да се лекуват в болницата на затвора, не е необходимо да бъде опериран и може да бъде лекуван с медикаменти, когато болките се изострят и рехабилитация.

Медиците посочиха, че в резултат на престоя на Алексей Петров в специализираната болница в "Овча купел" състоянието му се е подобрило.

И в понеделник, както и в последните няколко заседания по делото, освен Алексей Петров, най-споменаваното име бе това на Пламен Устинов.

Записите пък на разговори между него и други хора бяха и причина прокуратурата да поиска в началото на заседанието то да се проведе при закрити врати. Това обаче не бе уважено от съда.

Самите записи бяха детайлно анализирани и от прокуратурата, и от адвокатите на Алексей Петров. Дори и бившата барета подложи на детайлен анализ записа, в който участва и той.

Така Петров подчерта пред съда, че на няколко пъти казвал на Устинов да каже истината и изтъкна, че никога не се е притеснявал от показанията му.

Бившата барета изброил в този разговор 14 пъти, в които го питал защо лъже за един конкретен случай. Той заяви дори, че част от разговорите, които са водени, липсват от записите, приложени по делото.

Мотивира искането си от съда да измени мярката му и по възможност това да е в най-леката такава – "подписка", за да се върне към нормалния си живот. Петров подчерта, че по никакъв начин досега не е нарушавал правилата и не е пречел на делото.

"По никакъв начин не съм въздействал върху когото и да е било", каза Петров. А неговите адвокати подчертаха, че най-тежката мярка за неотклонение цели единствено Алексей Петров да е в ареста, а не да е в услуга на процеса, по който е подсъдим.

Според обвинението Трактора, заедно с другите подсъдими Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет. Подсъдими са още и Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов, който отговаря за осуетяване на наказателно преследване.