Новините на 5 юли 2012

http://novinite.bg/

Доброволци: Пожарът на път към Бистрица, а властта отказва помощ
Пожарът на Витоша е на път да обхване живата гора над Бистрица, а властите отказват самолети от Израел, алармираха доброволци от Коалиция „За да остане природа в България“.

Доброволците вече четвърти ден помагат на огнеборците при гасенето на пожара в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша.

Според тях на Витоша цари хаос в организацията на работа, обикновените хора и пожарникарите се опитват с всички сили да противодействат на огъня, но работата им е възпрепятствана от липсата на елементарна техника, предаде Дарик радио.

„Пожарникарите са демотивирани. Има недостиг на техника и липса на организация. Опитваме се с трици да ловим маймуни“, посочи доброволецът Димитър Кацов на специална пресконференция на „Партията на Зелените“.

По думите му от неделя се лъжат хората, че пожарът е ограничен и доброволци биват връщани, за да се поддържа спокойствие у гражданите.

„Никой не може да си обясни как може да се повтаря дни наред, че положението се овладява,  при положение че пожарът се разраства. Да, там където вече е изгоряло, не гори. Ако очакват да изгори цялата гора, за да спре пожарът, натам вървим“, добави той.

„В понеделник бях цял ден горе. Думите на пожарникарите в края на деня бяха: „Опитваме се с трици да ловим маймуни“. Питахме пожарникарите какво да правим, отговорът им беше, че без вода нищо не можем да направим. Не мога да разбера началниците им и тези над тях – в крайна сметка и министър-председателят ни е огнеборец. Много пари ли ще струва на държавата?! Защо не идва помощ от въздуха с много вода“, каза още Димитър Кацов.

Според него овладяването на пожара е илюзия, която се създава, за да не се посрами честта на Бойко Борисов като огнеборец. Той допълни, че за гасене на пожара няма нужни условия, нито оборудване, налице е силен дефицит на помпи и резачки.

По думите на Александър Дунчев това, което е направено, е да се ограничи южният фронт на пожара. Остава най-проблемен огънят, който върви към зелената гора, над село Бистрица.

Трите хеликоптера, които не спират да работят, успяват единствено да ограничат пожара, за да не се разраства, но не могат да загасят огъня, обясни Дунчев.

По време на пресконференцията още стана ясно, че на Витоша има достатъчно доброволци, но никой не ги организира в активни отряди.

Доброволците трябва да бъдат обучени и да им бъде раздадена екипировка, която да ги предпазва от евентуални изгаряния. Това е още едно от нещата, с които не разполага българската пожарна организация, твърдят представителите на екоорганизациите.

В гасенето на пожара днес участват над 400 души, сред които има пожарникари, горски служители и доброволци, съобщи пък столичният кмет Йорданка Фандъкова, която в сряда сутринта е облетяла с хеликоптер зоната на пожара.

Според нея на мястото в момента има само едно огнище. Според учителя по английски език Димитър Кацов, който е участвал в доброволните дружини, на Витоша липсва всякаква организация на работата, достатъчна наличност на специализирана техника и инструменти.

Направени са просеки за придвижване на противопожарна техника за гасенето на пожара, а дължината й е около километър и половина, каза още Фандъкова и допълни, че предстои да се изградят още 300 или 400 метра.

За сравнение, според доброволците една просека с такава дължина се прави за един ден, което ангажира около 60 души.

Остава само една отсечка, по която да се работи днес, е забелязала Фандъкова.

Според Александър Дунчев почти всички от доброволците, които наблюдават работата на Витоша, са сигурни, че пожарът в „Бистришко бранище“ е умишлено запален.

...........................................................


Варненци си отдъхнаха: В Морската градина няма да се строи
Общинският съвет във Варна гласува окончателния вариант на проекта за Общ устройствен план (ОУП) на града, който няма да позволява строителство в Морската градина.

Цялата територия на Морската градина от Вълнолома до Евксиноград е отреден за градски парк за обществено ползване и за нищо друго, предаде БГНЕС.

Единствено изключение, което може да се направи, е позволяването на някакво строителство в парка за детска градина и бъдещ нов зоопарк в района на Пикадили парк.

За да се утвърди стратегическият документ, остава да бъде подписан от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Заседанието на Общинския съвет във Варна беше белязано от голям протест в морската столица.

Гражданите на Варна искаха да се спре застрояването на Морската градина. Над 250 души се струпаха в сряда сутринта пред сградата на общината в морския град.

Те чакаха да влязат на заседанието на Общински съвет – Варна, където сесията гледаше ОУП на града.

В крайна сметка голяма част от гражданите бяха допуснати да влязат с плакати на заседанието на Общинския съвет.

Общият устройствен план на Варна беше и причината за големия митинг в града, който се проведе във вторник вечерта.

Над 1000 души обсадиха тогава площада и блокираха кръстовището за почти един час пред Община Варна. В края на протеста се стигна и до сблъсъци. Бяха арестувани четирима младежи, което възмути голяма част от протестиращите, които скандираха „Мафия“.

...................................................

Финанси

Дянков: Ако вдигнем доходите популистки с 30%, държавата фалира до 1 г.
Ако доходите на гражданите бъдат увеличени популистки с 30% преди изборите, държавата ще фалира до една година, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

„Подобни решения за били взeмани във фалирали страни, като Гърция, Словакия, Словения, Португалия и Кипър, като в тези периоди всяка от тях е била управлявана от социалистическо правителство“, подчерта вицепремиерът пред БНТ.

Симеон Дянков посочи, че преди да се увеличат доходите на българите, трябва да се постигне финансова стабилност.

„Напредък има, но за да се достигне средното европейско ниво, трябва да се върви с 3% годишен растеж на доходите над средното за ЕС, а не с 1%, както е сега“, заяви още финансовият министър.

Симeон Дянков е на мнение, че и без сериозно повишаване на доходите ГЕРБ ще спечели втори мандат заради общата политика на правителството.

Вицепремиерът посочи, че има видими неща, като музеите, магистралите и извадените археологически находки, и хората виждат, че министрите работят.

Финансовият министър добави, че в този смисъл неговата работа е невидима за обикновените хора и много от тях смятат, че не се справя, защото доходите им не се променят.

Симеон Дянков обаче поясни, че признанието на външните пазари не говори много на обикновените хора, но е доказателство, че той върши добре работата си да гарантира финансовата стабилност на страната.

„Освен Швеция ние сме единствената държава в Европейския съюз, която има за тази година досега балансиран бюджет“, изтъкна финансистът. Според него успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който е проработил успешно.

„Имаше значение това, че миналата година рейтинговата агенция „Мудис“ ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят кредитните агенции. От друга страна пък, сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че най-късно в началото на следващата година и „Стандърт енд Пуърс“ – другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга“, посочи Симеон Дянков.

Той допълни, че това ще помогне на бизнеса, на банките, лихвите на които автоматично ще падат, а оттам ползи ще има и за домакинствата. „Така че като цяло сме доволни“, обобщи Симеон Дянков.

Българските инвеститори са били изолирани от сделката с еврооблигациите по настояване на банките и с подкрепата на всички политически сили. Целта е била да се постигне диверсификация и България да получи достъп до по-големи пазари, каза още финансовият министър.

Той добави, че сред страните, които са закупили големи дялове от външния ни дълг, са големите икономически гиганти Сингапур, Корея, САЩ, както и страни от Близкия изток.

..............................................

Италия с по-лош дефицит от очакваното през 2012 г.
Публичният дефицит на Италия ще бъде 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година, заяви италианският министър-председател Марио Монти.

Италианският премиер допълни, че цифрата е значително по-лоша от очаквания дефицит в размер на 1.3% от БВП.

„Италия ще има дефицит от около 2% тази година", заяви Монти след разговор с германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от АФП и БГНЕС.

Дефицитът на страната през 2011 г. е бил 3.9% , а страната има за цел да го намали до 0.5% през следващата година.

.......................................................

Още от "Финанси": Дянков прогнозира понижение на лихвите след пускането на държавни облигации |
Енергетика

Добрев: Без зелената енергия токът щеше да поскъпне само с 5%
Ако не беше зелената енергия, поскъпването на тока щеше да е едва с 5%, обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

„8% от 13-процентното увеличение на цената на електроенергията се дължи на зелената енергия и е много важно да стане ясно на хората защо се появи тази зелена енергия в България“, подчерта Делян Добрев пред Нова телевизия.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви изненадващо поскъпване на цената на електроенергията с 12% от 1 юли, вместо с очакваните 10%, като оправда грешката в прогнозата с неверни изчисления за дела на зелената енергия в енергийния микс на България.

По думите му едва 5% се дължат на всичко останало - квоти за въглеродни емисии, дългосрочни договори към американските централи, всички останали разходи.

Според Делян Добрев проблемът е сложен, защото трябва да се разтрогнат дългосрочните договори с електроразпределителните дружества, с американските централи и „Софийска вода“, но тогава ще трябва да се платят неустойки.

Министърът разясни, че когато са подписвани тези договори, не е имало изискване на Европейския съюз да не се подписват такива, а сега има.

„Европейският съюз вече има законодателство, което не позволява дългосрочните договори. За съжаление, когато ние сме поели този ангажимент 2001 г., тогава е нямало такова изискване и ние наследяваме едни договори, които сега започваме да плащаме. Това е важно. Те не са плащани от 2001 г. досега, а започнахме да плащаме за тези централи миналата година“, допълни Делян Добрев.

.....................................................


Телеком и ИТ

Европейският парламент каза „НЕ” на ACTA
Европейският парламент отхвърли спорното търговско споразумение ACTA, което бе критикувано като ограничаващо свободата в интернет.

Поддръжниците на договора искаха решаващото гласуване да бъде отложено, но членовете на Европейския парламент решиха да не отлагат повече решението, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.

Споразумението ACTA бе отхвърлено с 478 гласа „против“, едва 39 „за“ и 165 „въздържали се“.

По-рано пет парламентарни комисии, разглеждащи документа, препоръчаха той да не бъде приет.

........................................

Търговия

356 нарушения на пазара с лекарства констатирани от началото на 2012 г.
356 нарушения са констатирали служителите на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) при общо 530 инспекции от началото на 2012 г., съобщи директорът на агенцията Александър Янков.

До момента резултатът от проверките са 186 наказателни производства и санкции в размер на 373 000 лв., предаде БГНЕС.

Около 50% от нарушенията са свързани с продажбата на лекарства без рецепта, като Александър Янков подчерта опасността от продажбата на лекарствени продукти по този начин.

Около 30% варират и нарушенията, свързани с нормите за съхраняване на лекарства.

От началото на годината има само 3 случая на разкрити незаконни аптеки. Александър Янков очаква броят на тези нарушения да се увеличи заради предстоящия туристически сезон по Черноморието и възникването на временни незаконни обекти там.

За последните 6 месеца има и 18 случая на хора, които са продавали лекарства, без да имат образование или квалификация.

16 души се занимават с проверката на всички аптеки, производители и търговци на едро, информира още Александър Янков.

По информация на изпълнителния директор на ИАЛ до момента в страната има 4010 работещи аптеки, като техният брой се мени почти ежедневно.

Производителите на лекарствени продукти в България са 36, които са в условия на много тежка конкуренция в сравнение с европейските си колеги.

„Силно географски сме разширили проверките, честотата на нарушенията в малките градове е малко по-висока“, констатира Александър Янков.

разпечатай  |  изпрати  |  коментирай

.............................................................

Обещават ускорен строеж на магистрала „Марица"
Закъснението при изграждането на Лот 1 на автомагистрала „Марица" ще бъде наваксано според премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Борисов и Павлова бяха на инспекция на строителните дейности на отсечката Оризово – Димитровград, Лот 1 от АМ „Марица" в сряда следобед.

До началото на зимата трасето трябва да бъде подготвено за полагане на асфалт, което е планирано за началото на март 2013, обявиха те, цитирани от Дарик.

Археолозите са уверили премиера Борисов, че ще освободят трасето до края на август. Закъснението при строителството се компенсира с концентриране на повече работна ръка и техника. В момента на лот 1 работят 250 работници и 135 машини.

До края на юли трябва да започне изграждането на най-голямото съоръжение на отсечката - мостът на „Марица", който ще бъде дълъг 480 метра.

Дължината на Лот 1 на АМ „Марица" е 31,4 км, а изпълнител е Кооперативно Дружество "Кооператива Муратори & Чементисти - Чи. Ем. Чи. ди Равенна".

Стойността на договора е близо 160 милиона лева. Проектът се финансира по ОП „Транспорт", като 80% от средствата са осигурени от Кохезионния фонд на ЕС и 20% от националния бюджет. Отсечката трябва да бъде готова в края на 2013 г.

...........................................................
Отбрана

Военните тестват пожарен танк в реални условия на Витоша
Танк Т-62, преоборудван за гасене на пожари, ще се включи в потушаването на огъня в местността Бистришко бранище на Витоша, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов след заседанието на Министерския съвет.

Противопожарният танк ТП-62, дело на военния завод Терем - Хан Крум ЕООД в Търговище, е с вместимост 10 тона вода и в момента се движи на трайлер, съопровождан от военна полиция, от завода към мястото на пожара и вероятно ще бъде в София около 17:00 часа, според пресцентъра на МО.

Аню Ангелов посочи, че танкът ще се включи в овладяването на пожара, тъй като има възможност да прави просеки с широчина 4–6 метра, а може и да гаси.

По думите на военния министър, основният проблем ще бъде как ще бъде качена машината на високото, но се надява да няма проблем, защото тя е верижна, много високопроходима.

„Това е прототип, за който са правени презентации не само към българските институции и към чужди институции и държави. Засега нямаше никакъв интерес“, заяви Аню Ангелов.

Той посочи, че има и танкови шасита, които могат да се преоборудват по същия начин и ако има интерес, заводът е готов да ги изработи.

„Засега имаме само един прототип и ще видим как той ще действа в реални условия“, заяви военният министър.

Аню Ангелов е категоричен, че поисканата помощ от армията не е закъсняла. Той посочи, че военните и автомобилите там са на разположение на пожарната. Вертолетите пък се ръководят едновременно от командния център.

Разходите на армията ще бъдат покрити от Междуведомствената комисия по бедствията. Колко точно са парите, от военното министерство ще правят разчети след края на пожара.

Два военни хеликоптера Ми-17 участват от първия ден в гасенето на пожара. Екипажите на хеликоптерите на 2 и 3 юли са извършили 148 захода и са хвърлили над 360 тона вода над района на пожара.

Удвоен е и броят на военнослужещите от Сухопътните войски, включени в гасенето на пожара на Витоша, и в момента те са 82-ма.

Пожарната машина ТП – 62 е разработена на базата на танк Т-62 от ТЕРЕМ-Търговище, съобщиха от Министерство на отбраната.

Тя е предназначена за потушаване на пожари на трудно достъпни места. Гасенето се извършва посредством две помпи - пожарна помпа FOX III-ROSENBAUER и помпа тип UHPS VAN-ROSENBAUER, която гаси със силата на струята и е със свръх високо налягане.

Машината е оборудвана с гребло, което запълва оврази със земна маса, за да може да премине както друга техника, така и самата машина.

Към ТП-62 е монтиран и плуг, който ограничава разрастването на пожара, като прави просека, обръщайки почвата.

............................................................

Двойно повече военни срещу огнената стихия на Витоша
Удвоен е броят на военните, които участват в гасенето на пожара в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша, избухнал в неделя следобед.

Още 40 военнослужещи се присъединиха към 42-та военнослужещи от Сухопътни войски, участвали в гасенето на огнената стихия във вторник, съобщиха от Министерството на отбраната.

От 05:30 ч. модулни групи от състава на военно формирование 42600 - Мусачево, и военно формирование 28610 – Горна баня, извършват дейности за недопускане на разпространението на пожара.

Продължава участието на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

Огънят е обхванал около 150 декара изсъхнала гора в източната част на планината. Все още не е ясна причината за възникването на пожара.

......................................................

Вътрешна политика

ГЕРБ иска комисия да регулира ДКЕВР
Да се създаде постоянна комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е предложил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда.

Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който бе побързал да отиде в Народното събрание и да съобщи на депутатите идеята на министър-председателя, предаде „Медиапул”.

Намерението да се създаде надзорник на ДКЕВР идва ден след като КТ „Подкрепа" поиска Държавната агенция „Национална сигурност" да провери работата на членовете на енергийния регулатор, а те от своя страна да подадат оставки.

Комисията е под постоянни атаки от миналия петък насам, след като неочаквано промени решението си да вдигне цената на електроенергията с 13 процента за бита вместо с коментираните дотогава 10 на сто. Тарифите за бизнеса пък се повишиха с 16 процента.

Обяснението на шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев за поскъпването в повече на тока е прекалено голямото увеличение на присъединените в предишните два месеца проекти за производство на ток от възобновяема енергия.

От думите му стана ясно, че инвеститорите ударно бързали в проектите, за да хванат старата цена на тока от слънце, вятър и биомаса, която от 1 юли намаля значително.

Добрев още в петък побърза да се разграничи от ДКЕВР като обясни, че още през март било видно, че комисията греши в сметките си за възобновяемата енергия, но не искал да се меси, защото регулаторът е независим.

Сега обаче явно вече се мисли за регулатор на регулатора, коментира „Медиапул”.

Намеренията са въпросната комисия за контрол над ДКЕВР да се създаде на паритетен принцип, за да няма ГЕРБ мнозинство, а да има повече представители на опозицията.

Не стана ясно обаче на чие подчинение ще е надзорникът на регулатора, който от своя страна е на пряко подчинение на Министерския съвет и неговите членове се назначават от премиера с петгодишен мандат.

За да се сформира тази контролна комисия, ще трябва също така да се промени Законът за енергетиката, който тъкмо във вторник бе приет окончателно от парламента.

Парадоксалното е, че одобрените на второ четене в пленарна зала текстове би трябвало да увеличат правомощията на ДКЕВР, която се води, че е независима комисия.

Според влизащите в сила поправки комисията би трябвало да засили своя контрол над енергийните дружества, а сега излиза, че над нея ще има неясно каква шапка, коментира още електронното издание.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма също така обвини предишните управляващи, че заради тях сега толкова поскъпва зелената добавка към цената на тока.

През 2008 г. Тройната коалиция променила тогавашния Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата и срокът за гарантирано изкупуване на електроенергията от фотоволтаици бил удължен заради „печатна грешка" от 12 г. на 25 г., вместо на 20 г. Това струва на държавата милиарди, заяви Добрев.

От ГЕРБ раздадоха на журналистите стенограма от въпросното заседание на Народното събрание през 2008 г., според която председателстващият заседанието Любен Корнезов от БСП се усъмнява, че в доклада на комисията за второ гласуване са записани 20 г. вместо 25 г., а Рамадан Аталай от ДПС потвърждава от място, че има печатна грешка.

Внимание на объркването обърнал и независимият депутат Минчо Христов, но текстът бил гласуван с повечето години.

................................................................

Осем синдикалисти от КНСБ – агенти на ДС
Осем души от ръководството на КНСБ са работили за службите на бившия комунистически режим, съобщиха от Комисията по досиетата.

Проверката е обхванала общо 419 души, като от Комисията по досиетата посочват, че проверката в синдиката продължава.

След обявените имена на сътрудници на Държавна сигурност (ДС) са ръководители на синдиката „Водоснабдител", на Независимия синдикат на тютюноработниците, на Националния банков синдикат и други.

Ето и имената на разкритите досега доносници:

Величко Ангелов Стойчев – Член на Централната контролна комисия на КНСБ; Член на Управителния съвет на Национален браншов синдикат „Водоснабдител" до 15.10.2010 г.; Председател на Финансово контролната комисия на Национален браншов синдикат „Водоснабдител" от 15.10.2010 г.

Владимир Кирилов Христов – Член на Координационния съвет и на Контролно ревизионната комисия на Независимия синдикат на тютюноработниците.

Димитър Илиев Цеков – Член на Изпълнителния комитет на Национален банков синдикат.

Иван Тодоров Дапчев – Член на Федералната ревизионна комисия на Национална синдикална федерация „Метал-електро".

Константин Апостолов Пашев – Изпълнителен секретар на КНСБ; Член на Координационния съвет и на Изпълнителния комитет.

Марин Цветков Маринов – Федерален секретар и член на Управителния съвет на Федерация на независимите строителни синдикати.

Минка Иванова Цанева – Член на Координационния съвет на КНСБ и председател на бранш „Български пощи".

Христо Стойков Христов – Член на синдикалния съвет на Национален браншов синдикат „Висше образование и наука" от 2011 г.

.................................................

Още от "Вътрешна политика": Министерствата дават милиони на медиите за реклама на европрограми | Депутатите решиха следването да не се признава за осигурителен стаж | Уволнения за чиновници, ако не се преместят в провинцията | Борисов обясни „като на курсанти": Бърз край на пожара на Витоша | Законова промяна въвежда компенсации за донорите на органи | Министерствата се допитват до БАН по програмните проекти | Правителството изкупува бутилки за ракия и вино |
........................................................
Външна политика

Гърция и България ускоряват строежа на газовата връзка
Ускоряване на изграждането на газовата връзка между България и Гърция е било обсъдено по време на пленарните разговори между президентите на двете държави в Атина.

„Гърция смята за изключително важно насърчаването на българо-гръцкото сътрудничество във всички големи енергийни проекти“, заяви гръцкият президент Каролос Папуляс по време на съвместно изявление с българския си колега Росен Плевнелиев, предаде агенция „Фокус“.

„Газовата връзка между България и Гърция е от съществено значение за енергийната диверсификация на България, тъй като към момента страната е зависима от доставките на природен газ през Украйна“, каза от своя страна президентът Плевнелиев.

„Съгласихме се, че бъдещето на нашите съседни страни, особено в Западните Балкани, е в самия Европейски съюз“, посочи още Папуляс.

„Важно е по-нататъшното укрепване и насърчаване на сътрудничеството с приятелска България. Духът на солидарност и разбирателство, който преобладава в отношенията между нашите две страни, особено в условията на криза, е пример за сътрудничество между приятелски и съседни страни“, добави той.

Папуляс уточни, че в четвъртък сутринта ще се проведе гръцко-българска бизнес среща, която цели да насърчи по-нататъшното сътрудничество на фирми от двете страни.

„България е важен търговски партньор на Гърция“, каза още президентът Каролос Папуляс.

Гръцкият държавен глава пожела успех на Кипър във времето, в което страната оглавява ротационното председателство на Европейския съюз.

По думите му Кипър поема едно трудно дело през следващото шестмесечие.

....................................................

Плевнелиев: България ще подкрепя Гърция за европейското благо
България ще продължи да подкрепя Гърция по пътя на нов икономически растеж в духа на общоевропейските усилия както винаги досега, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в страната.

„Приветстваме вота на гръцкия народ, който подкрепи политиката на възстановяване на гръцката икономика за растеж, за стабилност и в подкрепа на еврото“, каза още Плевнелиев по време на съвместното изявление с президента на Гърция Каролос Папуляс, предаде агенция „Фокус“.

Държавният глава подчерта, че България ще подкрепя Гърция по пътя на нов икономически растеж в духа на общоевропейските усилия, както винаги досега е правила.

„Ще задълбочим двустранните си връзки на всички нива; ще активизираме политическия диалог“, добави той.

„Вече се договорихме, че правителствата отново ще се съберат до края на годината, на следващо заседание, на което ще отчетем многото свършена работа след първото заседание от 2010 г. в София и ще набележим много нови, интересни, потенциално много важни проекти“, уточни Плевнелиев.

По думите на президента Гърция продължава да заема едно от водещите места в стокообмена и чуждестранните инвестиции на България.

„Аз съм много благодарен, че ще имаме възможност днес и утре да имаме срещи с Българо-гръцката индустриална камара и организации, за да набележим конкретни икономически проекти“, подчерта още държавният глава.

...........................................................

Още от "Външна политика": Плевнелиев получава най-висшия държавен орден на Гърция |
.............................................
България в ЕС

Управляващите видяха положителен мониторингов доклад от ЕК
Петият мониторингов доклад на Европейската комисия за България, който се очаква през юли, ще бъде положителен, според зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов от ГЕРБ.

„Разговорите трябва да се проведат в посока за определяне на някакъв срок, в който трябва да отпадне механизмът за сътрудничество и проверка," заяви в сряда председателят на вътрешната комисия в НС и зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, предаде БГНЕС.

В следващите дни се очаква да бъде представен докладът на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Той ще даде оценка за целия 5-годишен период откакто действа този механизъм за нашата страна в сферата на съдебната реформа, борбата с корупцията и борбата с организираната престъпност.

Анастасов смята, че с този доклад механизмът за сътрудничество и проверка няма как да отпадне.

"Когато е налаган върху България и Румъния 2007 г., няма упоменат срок. За мен е важното да знаем докога ще продължим. Не могат постоянно да се поставят нови условия, нови условия, нови условия – това може да продължи до безкрайност", обясни тезата си депутатът.

Анастас Анастасов, който е един от изявените юристи в ГЕРБ предполага, че докладът ще бъде положителен. "Действията на България, не говоря само за нашето правителство, а и за предишното, ще бъдат оценени положително", очаква Анастасов.

Той не очаква негативно влияние върху доклада да окаже и това, че БСП сезира Конституционния съд за Закона за конфискация на незаконно придобито имущество, като отбеляза, че доста време им е трябвало да съберат съответните подписи.

"Аз определено мисля, че няма текстове в закона, които да са противоконституционни, може би затова и те атакуват общия принцип на закона. Няма конкретика в това, което атакуват", каза Анастасов.

Депутатът смята, че едва ли КС ще върне Закона за конфискацията, въпреки успехите на опозицията пред този съд.

Вътрешната комисия на НС в сряда прие доклада за състоянието на националната сигурност за 2011 година.

Анастасов коментира, че той е първи такъв по рода си, но има неща, които трябва да се доуточнят. Според него от една страна докладът е твърде общ, а от друга липсата на конкретика в него не позволява да се вземат определени становища.

"Има какво да се желае в доклада – дали трябва в определения сектор от него – различните вътрешна сигурност, политическа оценка, да се търси някаква конкретика, а на други места – не. За мен този доклад трябва да дава по-общи, по-важни насоки за в бъдеще, например в рамките на една година, на някаква перспектива в един по-кратък период или по-дълъг, ако щете за 3 или 5 години, все пак има тактика и стратегия, обясни председателят на вътрешната комисия", заяви депутатът.

Той смята, че по доклада този доклад трябва да има повече аналитична част и да предлага някакви решения, с които да се заеме законодателят. Докладът е интересен, но зависи кой какво търси в него и какво точно го интересува, посочи Анастас Анастасов.

Депутатите отхвърлиха законопроекта на "Атака" за утилизацията. В него те предлагаха обезвреждането на ненужни и негодни оръжия боеприпаси и взривни вещества, които са притежание на държавни ведомства и предприятия да се прави в поделенията и специалните за целта предприятия на министерство на обраната.

.........................................................

Общество

Втори водолаз на АЕЦ „Козлодуй“ се удави
Втори водолаз на АЕЦ „Козлодуй“ почина в късния следобед на 3 юли, съобщиха от централата.

Росен Антонов се е удавил по време на поддържащо обучение за работа в подводни условия на командировани служители от АЕЦ „Козлодуй“ в Черно море, което е осъществено от Института по океанология при БАН във Варна.

В началото на месец май 2012 г. при инспекция на шахта в АЕЦ „Козлодуй“ на метри под водата загина 29-годишният Радослав Стоянов от Козлодуй.

Той е бил нает като водолаз от варненска фирма, която работи по договор с централата.

Според издадения смъртен акт мъжът е починал от инфаркт, причинен от заболяване. Според негови близки и роднини обаче той е бил атлетичен и в добро здравословно състояние и е изключено да е страдал от сърдечно заболяване.

За инцидента във вторник са уведомени Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Враца, както и другите компетентни органи.

АЕЦ „Козлодуй“ сформира собствена комисия, която в сряда замина за Варна за изясняване и анализиране на всички обстоятелства около трагичния инцидент.

Ръководството на атомната електроцентрала изказва искрени съболезнования на семейството на водолаза.

.........................................................
Станчов: Шепа хора контролират Варна
Докато има една шепа хора, които добре се разбират и контролират всичко, не виждам как може да се промени положението във Варна, заяви бившият посланик и министър на външните работи Иван Станчов.

„Полицията трябва да разбере, че не сме противници – и те са граждани, и ние сме граждани, и работим заедно“, каза Станчов пред БГНЕС по повод „безобразията, които се вършат във Варна при приемането на новия Общ устройствен план (ОУП)“.

„Дълги години аз съм бил навън точно заради тази система, която не одобрявам“, заяви още бившият посланик и министър на външните работи, живял в САЩ и Великобритания.

Той подчерта, че за него всичко е наследство от комунизма и нацизма. По думите му българите рядко реагират и са доста пасивни. Станчов даде пример с французите, „които веднага викат и излизат със знамената“.

„Вчера беше добър митинг, имаше хора, които наистина реагираха добре, но случилото се днес беше позор“, допълни бившият дипломат.

Полицаите бяха много нервни, нямаха опит с митинги и не знаеха как да реагират, коментира още той.

„Бяха доста нервозни и започнаха да блъскат хората. Ако пипнеш хората, вече прекаляваш тотално, нямаш право, и те го разбраха. Дори предложих да се опитаме да им помогнем автобусите да минат, защото в автобусите отново са граждани и те имат права. Това вероятно помогна полицията да разбере, че не сме противници – и те са граждани, и ние сме граждани, и работим заедно“, каза още Станчов.

„Винаги казвам, че съм оптимист, ако съм тук, в тази райска градина, това е, защото съм оптимист“, каза още бившият външен министър.

Над 250 граждани се струпаха от ранните часове пред Община Варна, за да влязат на заседанието на Общински съвет – Варна, където се гледа Общият устройствен план на града.

Заради устройствения план във вторник вечерта се състоя голям митинг в морския град. Митингът продължи и в сряда.

Доста от гражданите бяха пуснати в общинската зала с плакати. Пред общината са още голяма част от хората, които не са допуснати вътре. 3 полицейски поста пропускат гражданите до залата.

Във вторник вечерта над 1000 души обсадиха площада и блокираха кръстовището за почти един час пред Община Варна.

В края на протеста се стигна до сблъсъци. Бяха арестувани четирима младежи, което възмути голяма част от протестиращите. Участниците в протеста скандираха „Мафия“.

..................................................................

Още от "Общество": Четирима работници тежко обгазени в Поморие | Строителството в Морската градина във Варна окончателно забранено | Протестиращи: ГЕРБ, ще ви удари ток на изборите | Магаре обърна мотоциклет, животът на водача в опасност | 4 температурни рекорда по Черноморието в сряда | Доброволци се оплакаха от хаос в организацията на Витоша | Спасиха ръката на младеж със сложна операция в „Пирогов“ | Стотици варненци окупират Общината заради Морската градина | Столична община раздава безплатно минерална вода заради жегите |
...............................................
Култура

Британското явление The Jim Jones Revue на Spirit of Burgas
Една от най-енергичните и автентични рокендрол групи на процъфтяващата британска сцена The Jim Jones Revue ще зарадва феновете в последния ден на фестивала Spirit of Burgas – неделя, 5 август, съобщиха организаторите.

Групата се среща в един бар в Лондон през 2007 г. и само година по-късно издава първия си албум.

Взискателната критика на Острова ги прегръща, а сред горещите им фенове са Oasis, Motorhead и Ник Кейв.

В разгара на работата по третия си албум, The Jim Jones Revue взривяват най-силните европейски летни фестивали и за щастие на феновете идват и на Spirit of Burgas.

Тази година JACK DANIEL's ще представи на феновете 17 групи, от които 13 ще се качат на Арената за първи път в 5-годишната история на фестивала.

Сред специалните гости от чужбина са две групи от Англия, една от Италия и една от Румъния.

Култови български рок групи - „Контрол“ в оригинален състав с Кольо Гилъна, Светльо & The Legends, Милена, както и всеобщи любимци като „Остава“ и горещите имена в ъндърграунда – Last Hope, Vendetta, Odd Crew, Downslot.

Към тях се присъединяват и интересни явления като „Номадия“, бургаската гордост „Силует“ и парти животните Piranha, Cutt Off и Redound.

.........................................................
„Остава“ свирят на румънския фестивал B'estfest, после и на Spirit of Burgas
„Остава“ е втората българска група, заедно с хардкор ветераните Last Hope, която ще представи България на най-големия музикален фестивал в Румъния - B'estfest, съобщиха организаторите.

„Остава“ ще открие програмата на втората по големина (Coca-Cola Stage) от седемте сцени на фестивала на 6 юли, петък.

Тази година фестивалът, който се провежда на брега на езерото Пасареа до Букурещ ще представи звезден лайн-ъп от Pulp, Garbage, Royksoop, Kreator, Dope D.O.D, Selah Sue, Andy C, Stanton Warriors и др.

Освен с богатата си и разнообразна музикална програма B'estfest е известен и с разнообразието си от атракции, алтернативни забавления, спортове, изложби и др.

По традиция „Остава“ ще свири и на най-големия музикален фестивал в България – Spirit of Burgas.

Бандата е част от хедлайнерите на Jack Daniel's Rock Arena, а концертът им ще се състои в първия ден на фестивала – 3 август, когато на сцената заедно с тях ще бъдат Силует, Номадия, Светльо & The Legends, Милена и румънците Les Elephants Bizarres.

В следващите дни на рок арената публиката ще може да чуе горещите британски формации The Jim Jones Revue и Stop Stop, италианците Ignition Code и родните метъл, хардкор, пънк и рок класици Last Hope, Vendetta, Контрол, Odd Crew и др.

Горещото фестивално лято на групата стартира дни след излизането на новия