Новините на 4 юли 2012 г.

http://novinite.bg

България първо прие, после все пак отказа външна помощ за пожара
България благодари на държавата Израел и на другите си международни партньори за бързата реакция, но за момента се отказва от външна помощ в овладяване на пожара в района на Витоша, съобщиха от МВР.

„България благодари на държавата Израел за бързата реакция, както и на всички партньори, отзовали се на запитването ни за помощ”, се казва в съобщението.

В следобедните часове във вторник огнищата в района на „Бистришко бранище" са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки.

Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията.

Това е причината, поради която България за момента се отказва от помощта на своите партньори, посочват от МВР.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов прие предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето на пожара на Витоша.

Подробностите около изпращането на самолета са били уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел.

Сътрудничеството между двете страни е израз на традиционните отношения на приятелство и взаимопомощ, особено в случаи на овладяване на последиците от природни бедствия, посочват още от министерството.

В края на 2010 г. 90 български огнеборци се включиха в потушаването на унищожителен горски пожар край Хайфа, припомнят от там.

Трети ден бушува голям пожар във Витоша. Огънят е обхванал около 40-50 декара изсъхнала гора в района на резервата „Бистришко бранище" в източната част на планината. Все още не е ясна причината за възникването на пожара.

Заради източния вятър пушекът върви по билото на планината. Вече са задимени районите около Владая, Мърчаево. Пушекът стига до Кладница, Драгичево и Перник.

Рано сутринта във вторник главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” заяви, че е незначително разрастването на пожара във Витоша. Критичният участък в посока Железница беше овладян, добави комисар Николов.

Той съобщи, че сутринта в гасенето на пожара са се включили 3 хеликоптера, 110 доброволци, 35 служители от Министерството на отбраната, 70 души от горските стопанства, 90 пожарникари, 12 души от Министерството на околната среда и водите.

„Благодаря на доброволците за отзивчивостта. Но към този момент не е необходимо да идват допълнително доброволци. Ако се наложи такава необходимост от доброволци, ще се обърнем с апел към тях да помогнат, но това ще стане може би утре, вдругиден", каза още комисар Николов.

Модулна група от военно формирование 42 600 – Мусачево, в състав от 42 военнослужещи с 4 автомобила, се включиха в съвместен отряд за ликвидирането на пожара в района на Витоша.

Те участват в изграждането защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара. Командир на модулната група е подполковник Васко Михайлов.

Продължава участието и на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

По-рано във вторник министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който е в щаба в Бистрица, заяви, че няма разрастване на пожара.

„Пожарът е локализиран. 3 хеликоптера гасят. Около 300 доброволци има днес, които помагат. Отделно са екипите на пожарната и горските стопанства. Министерството на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, така ще се ограничи огнището", каза още Найденов.

.................................................................


Едва 6 осъдителни присъди в България по дела на ОЛАФ
Едва шест са осъдителните присъди в България, които Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е предала на българските власти от 2006 година, става ясно от годишния доклад на службата за 2011 г.

Все още няма съдебни решения по 62% от делата, допълва „Медиапул“. В България има едва 6 осъдителни присъди и 2 оправдателни за последните 6 години по разследвания на ОЛАФ.

Разследващите органи в страната показват значително по-ниска ефективност от колегите си в другите държави в ЕС при постигането на присъди.

Средният процент за ЕС на делата, започнати от ОЛАФ и стигнали до присъда поне на първа инстанция, е 45.7%, докато за българските съд и прокуратура е 37.8%.

Отличниците в това отношение са Финландия (100% от разследванията на ОЛАФ са с присъда), Литва (100%) и Швеция (80%).

За шестте години, засегнати в доклада, Финландия е приключила окончателно с осъдителна присъда 11 от 12-те си случая, Литва също е финиширала по този начин 8 от 9-те си дела за измами с европейски средства.

На този фон статистиката за България отчита, че все още 23 дела (62.2% от всички) са висящи и нямат присъда на първа инстанция, 14 дела очакват крайни присъди, а едва 6 са приключени с окончателен съдебен акт.

Българските разследващи и съдии са много по-бавни и в сравнение с Румъния, която също подлежи на съдебен мониторинг от страна на Брюксел.

Румъния като цяло има много повече случаи на злоупотреби с европейски пари – 225 срещу едва 37 за България.

Румънският съд обаче е приключил окончателно с осъдителни присъди 30 дела, по 4 дела има оправдателни, 128 имат присъди на първа или втора инстанция и едва 97 (43.1%) се водят висящи без присъди.

България има солидно присъствие в нагледните примери от доклада на ОЛАФ за злоупотреби с европейски пари.

От общо два споменати случая единият засяга България. Споменат е скандалът със спряното европейско финансиране за изграждането на сероочистващи инсталации за 5-и и 6-и блок на ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Договорът за построяването на инсталации е подписан през 2008 година, а конкурсът е спечелен от китайско-италианския консорциум „Инсигма-Индреко“. Впоследствие обаче се оказва, че китайската компания е кандидатствала с незаконно използвана френска технология на фирмата „Алстом“, която и сезира Европейската комисия за случая.

Последва спиране на финансирането в размер на 34 милиона евро от ЕК, което доведе и до блокиране на вече договорения заем от 25 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие.

България трябваше да връща в бюджета на ЕС 7 милиона евро, които вече бяха изхарчени по проекта.

Страната е спомената и в раздела на доклада, който засяга контрабандата на цигари по източната граница на ЕС.

В общата си оценка за явлението ОЛАФ пише, че фабриките за производство за цигари в региона са един от основните фактори за контрабандата.

Европейската служба оценява като недостатъчно добра комуникацията между оперативните служби в държавите в региона, както и корупцията по границите, която помага на контрабандистите да покрият следите си.

България е спомената като участник в организираната от ОЛАФ среща през юни 2011 година в Букурещ, посветена на проблемите с разпространението на безакцизни цигари.

През февруари миналата година генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер бе на посещение в България и представи значително по-детайлна картина за мястото на България в статистиката на службата.

От данните стана ясно, че ОЛАФ се занимава основно със сигнали от българската държава.

В периода от 2009 до 2011 година страната неизменно е начело по подадени до ОЛАФ сигнали за злоупотреби с европейски пари.

През 2010 година година сигналите срещу България са 13.1% от всички 705 сигнала, изпратени до ОЛАФ от всички страни от ЕС.

...................................................

Финанси

Борисов: Лихвите по облигациите са по-добри от на утвърдени икономики
Лихвите по емитираните в понеделник глобални български облигации са по-добри от тези на утвърдени икономики, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Лихвите по новите облигации са по-добри от тези на утвърдени икономики в Европа“, каза Борисов на откриването на обновената зала в НХГ, предаде БГНЕС.

„По времето на най-големия растеж в света Милен Велчев постигна 7,5% лихва, а ние сега постигнахме 4,25% за срок от 5 години. Това ще даде голямо спокойствие и за следващото правителство“, смята Борисов.

Премиерът благодари на Симеон Дянков за работата му, за постигането на новите нива на лихви по облигациите.

Освен това Борисов съобщи, че към България съществува голям инвестиционен интерес, който той оцени на над 6,5 млрд. евро от пазари от целия свят.

„Заради новите стойности на лихвите размерът на дълга ще спадне с около 300 млн. лева през следващите пет години, това ще намали и лихвите по кредитите“, прогнозира министър-председателят.

„Това е един много добър отговор на цифрите и на Станишев, и на Орешарски, и на Костов, на всички, които ни натискаха да проведем тази сделка в предишните години. Когато има числени измерения, и боговете мълчат“, заяви премиерът.

По въпроса за вдигането на цените на тока Борисов отново посочи като основна причина за поскъпването приетия през 2007 г. закон.

„Всички инвеститори идват и започват да инвестират. В един момент сега, когато знаят, че ние за втори път ще намалим цената, всички се хвърлят да присъединяват. На вече дошли инвеститори намалихме цените, което предизвиква изключително тежък отговор в света за инвестиционния климат в България“, поясни министър-председателят.

„Няма как на най-големи компании, дошли и вложили 200 млн. евро, да им кажем „Махай се!“, допълни той.

Премиерът зададе и въпроса защо е гласуван този закон през 2007 г. – в закона пише, че 15 години държавата е нужно да им купува тока.

Премиерът благодари на доброволците, помагащи за овладяването на пожара на Витоша. Борисов определи горските пожари като едни от най-рисковите и призова да се продължи да се помага на огнеборците.

...............................................

Румънски медии: България е данъчен рай за румънските компании
България е новият данъчен рай за румънските компании, коментира румънски сайт.

Румънските инвеститори все по-често избират да си открият фирми в България, а миналата година броят на румънските компании, регистрирани в България, е нараснал с почти 50%, пише румънският информационен сайт „Зиаре“, цитиран от БНР.

Сред причините, които подтикват румънците да започнат бизнес в България, са плоският данък, нивото на ДДС и таванът на осигурителните вноски, смята румънски адвокат, специализиран в данъчните въпроси. За сравнение, в Румъния плоският данък е 16%, а ставката на ДДС достигна 24%, отбелязват от „Зиаре“.

Не само румънците пренасочват бизнеси си в България. Според сайта броят на фирмите, идващи от Гърция, е нараснал със 72%, достигайки 3781 фирми.

.......................................................

Енергетика

Промени в Закона за енергетиката спестяват нов ценови шок
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще променя преференциалните цени за изкупуване на електроенергия от възобновяеми източници, когато констатира съществено изменение на ценообразуващите елементи.

Това реши парламентът, който прие окончателно промените в Закона за енергетиката.

„Съществено изменение на ценообразуващ елемент“ според записаното определение е изменение, при което има разлика в повече от 10 на сто между стойността на ценообразуващия елемент към датата на анализа и стойността му към датата на решението, с което се определя цената.

В останалите случаи остава сегашното положение ДКЕВР да определя преференциалните цени веднъж годишно до 30 юни.

По-рано във вторник председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни защо е добре цената на тока да се коригира веднъж годишно.

„Считам, че е голямо предимство да се променят само веднъж годишно цените. Това предимство се осъществява на базата на възможностите на обществения доставчик и крайните снабдители да поемат като буфери промените през годината. Дори да са се вдигнали разходите, те не се пренасят върху крайния потребител веднага, а към 1 юли – един път годишно. Така се случи и със зелената енергия – ако НЕК не беше поел тази разлика от 120 милиона през тази година в повече плащане за зелена енергия, трябваше да го прехвърлим на потребителите още през февруари и да плащат повече“, коментира той, цитиран от Дарик.

Семерджиев още веднъж подчерта, че основната причина за по-високото повишение на цената на тока е огромното количество присъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца.

„Това се е случило, защото цените на фотоволтаичните панели драстично са намалели, а преференциалните цени, по които се изкупува този вид енергия у нас, са останали високи, тъй като досега те се коригираха само веднъж годишно“, обясни шефът на ДКЕВР.

След  промените в Закона за енергетиката това няма да е така, каза той.

Възможността да се променят преференциалните цени за изкупуване на енергията от ВЕИ ще помогне да се избегне инвеститорският бум в подобни проекти, когато има рязко понижение на капиталовите разходи за изграждане на подобни централи, коментира Семерджиев.

Заместник-председателят на икономическата комисия Диан Червенкондев обясни пред БТА, че с новата разпоредба в закона ДКЕВР има възможността да не чака една година до следващия ценови период, а в случай че някой от елементите се измени с над 10 процента, да направи нови актуални цени.

Това няма да води до промяна на цената на тока за крайния потребител на по-малък период, а регулирането ще остане веднъж годишно, както е в момента, уточни Червенкондев.

Технологията на фотоволтаиците се развива много бързо и тяхната себестойност се променя с много над 10%, коментира той.

Депутатът също като Семерджиев смята, че по този начин потребителите няма да бъдат поставени под риск за вдигане на цената на тока заради бум на ВЕИ мощностите.

.....................................................


Промишленост

Работници от ВМЗ „Сопот“ започват подготовка за протест
Работниците и служителите във ВМЗ „Сопот“, които са членове на КТ „Подкрепа“, започват подготовка за провеждането на протестни действия.

Реакцията на машиностроителите идва в резултат на неизплатени заплати и липса на перспектива за развитие на фирмата, съобщиха от КТ „Подкрепа“.

Те настояват за ускоряване на процеса на приватизация на фирмата, спешно обезпечаване на работа, пълна прозрачност за икономическото състояние на фирмата и възможности за приходи в нея.

Работниците и служителите искат сключване на споразумение с график за изплащане на дължимите заплати, гарантирано от министъра на икономиката Делян Добрев.

.........................................

Туризъм

Облекчават визите за руснаци, украинци и молдовци
Облекчава се визовият режим за руснаци, украинци и молдовци, пътуващи за България, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От 1 юли 2012 г. на гражданите на тези три страни, които са получили през 2011 г. виза за влизане в България на основание „туризъм, частно посещение или бизнес“, се издава многократна краткосрочна виза със срок на действие до една година.

Към документите за съответния тип пътуване задължително трябва да се прилага копие от визата за 2011 г.

................................................
Земеделие

Найденов: Хлябът няма да поскъпне с тока
Няма основание за поскъпване на хляба заради по-високата цена на тока, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от пресслужбата на земеделското ведомство.

Според него повишената цена на тока формира малък процент от себестойността на хляба и евентуално поскъпване на това основание би било спекулативно.

Министърът каза още, че засега няма промяна и в цената на пшеницата от новата реколта, което да бъде причина за поскъпване на хляба.

......................................................

Български вина се рекламират в САЩ, Китай и Швейцария
Европейската комисия одобри поредната промоционална програма с българско участие – „Междудържавна програма за промоция на вина в трети страни (Швейцария, САЩ и Китай)“, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Програмата е българо-гръцка и е подадена съвместно от Националната лозаро-винарска камара и гръцката асоциация ENOABE, като целта й е популяризиране на български и гръцки качествени вина на пазарите на Швейцария, САЩ и Китай за срок от 3 години.

Одобрената на 28 юни 2012 г. промоционална програма е на стойност 4 633 737 евро.

Това е втората одобрена промоционална програма за вино и общо седма поред с българско участие, като обект на промоция досега са бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко, лютеница, печена белена капия, конфитюр от рози, мармалад от шипки и компот от праскови, качествени вина, добавя „Труд“.

Продуктите се рекламират на пазарите на Русия, Китай, Австралия, Бразилия, ОАЕ, САЩ, Швейцария, Украйна, Германия, Испания, Полша и Румъния, като общият бюджет на програмите надхвърля 25 млн. евро.

.....................................................
Вътрешна политика

КТ „Подкрепа“ поиска оставката на ДКЕВР, да я разследва ДАНС
КТ „Подкрепа“ поиска оставките на цялата ДКЕВР и разследване на ДАНС за корупционни практики в комисията.

„КТ „Подкрепа“ изразява своето дълбоко безпокойство относно ситуацията с драстичното увеличение на електроенергията, водата и природния газ“, се казва в писмо на президента на конфедерацията д-р Константин Тренчев, изпратено до премиера Бойко Борисов и до председателя на НС Цецка Цачева.

„На фона на замразените вече три години доходи от работни заплати и пенсии и фактът, че България е на последно място в ЕС по ниво на работни заплати и пенсии, на фона на икономическата криза и състоянието на 90% от бизнес структурите в страната, които са на границата на фалита.

Считам, че икономическата и социалната обстановка ще се усложни катастрофално. Това обстоятелство ще доведе до галопираща инфлация; свиване на колективното и инвестиционното потребление, на фона на отрицателен тренд на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ); лавина от фалити; рязко повишаване на безработицата; застрашително увеличаване на междуфирмената задлъжнялост;

До увеличаване на лошите кредити, застрашаващо устойчивостта на банките; До срив в и без това ниски приходи в бюджета; застрашително увеличаване на социалното напрежение, което може да излезе извън контрол и да се превърне в масово гражданско неподчинение; До влошаване на икономическите показатели до ниво фалит на държавата“, заявява Тренчев.

Той подчертава още, че страната е в опасност заради безконтролното и цинично поведение на ДКЕВР, която така и не допусна фактически социалните партньори до технологията на своята работа.

И заради това КТ „Подкрепа“ настоява за незабавната оставка на цялата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

„Считам, че тези дами и господа взривяват социалния мир и поставят под угроза финансово икономическата стабилност на страната“, се казва още в писмото на Константин Тренчев.

......................................................
Семерджиев отказа да си подаде оставката
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев заяви, че не е чул достатъчно аргументи, за да си подаде оставката.

„Нямам нищо против всеки да ми иска оставката, но ДКЕВР сме определени с решение на Министерски съвет, с мандат по закон, и има процедура“, каза Семерджиев пред журналисти, предаде агенция „Фокус“.

В понеделник, 2 юли, от КТ „Подкрепа“ и „Атака“ поискаха оставката на Семерджиев и цялата комисия заради новия скок в цената на електроенергията.

„Аз не съм чул достатъчно аргументи аз да си подам оставката“, подчерта той.

„Ние сме регулатор с експертни функции и работим по данни. Контролът върху нас се осъществява от Административния съд. Всеки, който не е доволен, че не сме спазили процедурата, че не сме отчели по някакъв начин бележките от фирмите – може да обжалва нашето решение със съответните аргументи пред Административния съд“, обясни Семерджиев.

Помолен да даде оценка на ДКЕВР и на себе си, Семерджиев посочи:

„Аз никога не съм си давал лоша оценка, макар че съм критичен към себе си. В случая няма да си дам лоша оценка. Моите колеги, членове на комисията, и цялата администрация непрекъснато работим да намерим аргументи за намаляване на всички цени. От предложението на фирмите, което беше повече от 30%, ако ги съберем на всички фирми желанията – какви ли не неща се появяваха в публичното пространство - от там до нашето решение, всички са работили да намаляват признатите разходи в цените, но с аргументи. Защото ние не можем да кажем цените от утре са толкова – без аргументи. Отиват в съда фирмите, пада ни това решение и настъпва хаос. Ролята на регулатора е да не създаде хаос в държавата“.

.....................................................
Още от "Вътрешна политика": Трайков иска да го проверят за конфликт на интереси | Найденов: Няма консенсус по най-спорния текст от Закона за горите |
.........................................................
Външна политика

Два специални самолета праща Израел срещу пожара на Витоша
Два специални самолета „Еър Трактор“ ще изпрати Израел в помощ на огнеборците в България, които трети ден поред се борят с нестихващия пожар в местността Бистришко бранище на Витоша, събщиха от Министерството на външните работи.

В телефонен разговор във вторник израелският министър на външните работи Авигдор Либерман информира българския си колега Николай Младенов за решение на израелското правителство да изпрати в България двата специални самолета за борба с незатихващия трети ден пожар на Витоша.

Всеки самолет е в състояние да превозва 3 тона вода. Самолетите се обслужват от четирима пилоти и четирима души наземен персонал, както и още 5 други специалисти.

Със самолетите ще пристигне и 2000 кг специализирано оборудване, вкл. пожарникарски маркучи.

Самолетите вече са излетели от Израел и след две технически кацания се очаква да пристигнат в София в ранните часове на 4 юли 2012 г.

....................................................................

Плевнелиев в Германия: Време е да пратим ДС в музея
Време е да пратим Държавна сигурност (ДС) окончателно в музея, заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин.

Освен въпросите от дневния ред на двустранното сътрудничество между България и Германия, двамата са засегнали и темата за бившите тайни служби на страните от Източния блок, предаде Дарик радио.

Както е известно, в миналото Йоахим Гаук е бил председател на комисия по досиетата и въпросите, свързани с дейността на ЩАЗИ.

Изпращането на ДС в музея ще бъде осъществено не само в преносен, но и в пряк смисъл, стана ясно от думите на българския държавен глава.

„В президентството има институция, която е свободна от Държавна сигурност, имаме и темата с външнополитическото представителство на България, където аз, като президент, работя за това да нямаме никакви съмнения за връзки с тоталитарното минало на България“, посочи Плевнелиев.

„Има една интересна идея, която лично аз представих на президента Гаук, а именно в България все още, бъдейки в процеса на трансформация и осмисляйки все още връзките и тоталитарното си минало, както сложихме социализма в музея, така да сложим и ДС в музея. За целта имаме идея заедно с министъра на външните работи и имаме конкретен проект, имаме възможност и ще работим в следващата година и половина, две, за да можем да сложим ДС в един хубав музей и за да може милиони българи да видят какво и как, да осмислим миналото, както и да вземаме съзнателни решения за бъдещето“, каза още той.

Президентът допълни, че е поканил своя германски колега Йоахим Гаук да посети България.

„Това е голяма тема за него, той много пъти е идвал в България в миналото и да сложим заедно ДС в един хубав музей“, завърши Росен Плевнелиев.

....................................................
Още от "Външна политика": Добрев: Нараства ролята на Германия в българската икономика |
...........................................................
България в ЕС

Още 51 200 евро плаща България заради бавно правосъдие
България ще плати общо 51 200 евро по дела, заведени пред Европейския съд по правата на човека за бавно правораздаване.

Те са част от около 700 дела в Страсбург, образувани по жалби на български граждани за прекомерна продължителност на съдебното производство и липса на ефективни вътрешни средства за защита на гражданите, предаде „Медиапул”.

В случая 17-те дела са продължили между пет години и осем месеца и 18 години. Те не са били от фактическа или правна сложност и забавянията по тях са изцяло по вина на съдебната власт и досъдебното производство.

„Българското правителство признава допуснатите слабости и приема да заплати на жалбоподателите предложените от Европейския съд суми за претърпените неимуществени вреди и направени разходи и разноски", се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

Приятелски споразумения ще бъдат сключени по осемте жалби на Емилия Калковска-Митева, Валерий Спасов, Невена Ташева, Катерина Ибушева, Петрия Табакова, Мина Цонева, Николай Методиев и на Петър и Господинка Кирови. Те ще получат общо 22 800 евро.

Съдът в Страсбург е постановил сключването на едностранни декларации по жалбите на Антоанета Перпелиева, Мара Терзиева и Цветана Аврамова, Светлана Пенева-Гологачева, Величка Димова-Ганева, Слави Крашевски, Кръстьо Дунчев, Величка Жечева и Йорданка Колева, Бранимир Митев и Валентина Димитрова.

Едностранна декларация се сключва, когато държавата е предложила приятелско споразумение, но жалбоподателят не се съгласил с такъв край на делото.

Досега България е платила над 11 милиона лева по дела, заведени пред Европейския съд.

...........................................................

Младенов: България разчита на подкрепата на кипърското председателство
Ключови въпроси за България и бъдещето на ЕС ще се решават по време на кипърското председателство, заяви министърът на външните работи Николай Младенов, съобщиха от ресорното ведомство.

„Кипър има трудната задача да председателства ЕС в момент, когато предстои да се обсъждат изключително важни за бъдещето на Съюза въпроси. В следващите шест месеца България очаква да бъде постигнато решение за присъединяването й към Шенген, както и цялостна оценка на постигнатото през последните пет години в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка”, коментира външният министър.

„Надяваме се на подкрепата на кипърското председателство, което ще получи от нас пълна подкрепа за реализиране на своите приоритети”, каза още той в дискусия, организирана по повод новото ротационно председателство от Европейския институт и посолството на Република Кипър.

България е изпълнила всички критерии и е напълно готова за отговорностите, които произтичат от членството в зоната, категоричен беше външният министър.

„Страната ни се надява и на положителна оценка в следващия доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Очакваме обективен прочит за постигнатия от България напредък през последните пет години. Това ще ни помогне да намерим най-добрите механизми, по които сътрудничеството ни в областта на правосъдието и вътрешните работи да продължи”, обобщи Николай Младенов.

В рамките на кипърското председателство трябва да приключат преговорите за многогодишната финансова рамка – бюджета на ЕС за 2014 - 2020 г.

В нея ключови приоритети за България са запазването на нивото на финансиране на кохезионната политика, бъдещето на общата селскостопанска политика, както и сроковете, в които директните плащания за новите страни-членки ще се изравнят с тези на старите.

„В предстоящия дебат за създаването на общ икономически и валутен съюз основното е да си дадем отговор на въпроса до каква степен всички идеи, които се обсъждат, отговарят на фундаменталния принцип на ЕС за единен европейски пазар. Най-голямата сила, с която можем да излезем от кризата, е разширяването, а не раздробяването на европейския пазар”, заяви още министър Младенов.

.................................................

Общество

Борисов гасил много пожари като този на Витоша
Премиерът Бойко Борисов заяви, че като пожарникар е гасил много пожари като бушуващия в момента в местността Бистришко бранище на Витоша.

„Понеже аз съм гасил много горски пожари – това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, и могат да се издушат много хора. 30 секунди ти е максимумът да издържиш в такава ситуация. Това е тежък пожар. Малък, в малка площ, но много непристъпен. Затова ние всеки доброволец, в екипи с останалите, го вкарваме нагоре, за да могат да помагат и в същото време да им се оцени трудът“, коментира Борисов, цитиран от Дарик радио.

„Изключително благодаря на всички доброволци. Не заради това, че е толкова ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари с огромен опит, а заради това, че те са съпричастни, и толкова много хора искат да помогнат за погасяването на пожара. Жалко е, че заради пожар, но това показва една много силна гражданска позиция. Това са много ангажирани хора и изключително много им благодаря“, каза още той.

Министър-председателят коментира, че пожарът в местността Бистришко бранище е сред най-рисковите видове пожари.

Борисов благодари, освен на всички доброволци, включили се в потушаването на огъня, и на пилотите на трите хеликоптера, участващи в акцията по овладяването на пламъците.

Във вторник стана ясно, че израелски самолет ще се включи в опитите да бъде изгасен бушуващият трети ден пожар на Витоша, съобщиха от правителствената пресслужба.

Оттам уточниха, че премиерът Бойко Борисов вече е приел предложението за помощ от колегата си Бенямин Нетаняху.

....................................................
Газостанция се взриви край Ахелой, двама пострадали
Взрив на газостанция затвори пътя Варна–Бургас в участъка между Равда, Поморие и Ахелой.

По данни на бургаската полиция при инцидента са пострадали двама души – работници на станцията край къмпинг „Ахелой“, които са получили обгаряния по ръцете.

Те са настанени за лечение в болница в Бургас без опасност за живота, допълва bTV.

Взривът, последван от силен пожар, е станал по обяд. За безопасността на пътуващите в пътната отсечка от и към Слънчев бряг трафикът се пренасочва през Каблешково.

За момента не са ясни причините за инцидента. Пожарът е загасен.

......................................................

Още от "Общество": България 43-та по иновации в света | Гадателката на Берлускони предрече сватбата на Бойко Борисов |
.........................................
Екология

Цеко Минев: Забранете ми да инвестирам със закон!
Банкерът и президент на Българската федерация по ски Цеко Минев заяви, че Законът за горите е безсмислен и е като „Параграф 22“, и отправи провокация да се създаде закон, с който да му се забрани да инвестира.

„Законът за горите е „Параграф 22“. Ако искат в закона да вкарат и точка: „Забранено за инвестиции от олигарси и от Цеко Минев“, каза той в парламента след дискусията за поправките в Закона за горите, върху които има вето.

Преди това на обсъждането еколози, правителство и бизнес отново не се разбраха по най-спорния текст в чл. 54 в закона, който е за облекченията за ски строителство.

Минев, смятан за главен инициатор на част от големите проекти за ски зони, заяви пред журналисти, че заради отпадането на поправката инвестициите в ски курорти стават невъзможни.

В това число според него оставала и невъзможността лифтовете на Витоша да работят, ако бъдат приети исканията на еколозите, съобщи „Дневник“.

По думите на Минев искането на бизнеса е съвсем елементарно – без да се променя предназначението на земята, да се изсади горският фонд, а на негово място да се строят единствено ски лифтове и ски писти с право на строеж за 30 години.

Цеко Минев определи процедурата като напълно прозрачна и допълни, че тя щяла да позволи да се развива зимният туризъм, предаде Дарик.

По повод поредицата протести през миналия месец срещу промените в Закона за горите банкерът определи острите нападки срещу себе си като реванш на хора на много ниско ниво.

Той нарече предложението на еколозите да останат старите съоръжения йезуитско.

Според него хората от чужбина „ни се смеят на споровете, а българите, които имат съмнения за инвестициите в този зимен спорт – са объркани“.

„Така както се постави въпросът пред общественото мнение, че едва ли не ски спортът и зимният туризъм ще помогнат за изсичането на горите в България – искам най-отговорно да кажа, че в целия свят, а и у нас това не може да е така“, посочи още той, цитиран от БГНЕС.

По думите на Минев зимните спортове са нещо, което е най-устойчивото развитие и ползване на планините от хората. Най-екологичният вид транспорт били лифтовете.

Той добави, че почти една трета от територията на България са планини и естественият поминък са зимният туризъм и зимните спортове, „с нормални разрешения и облекчения за инвеститорите“.

Спортната инфраструктура в планините била сред най-трудно възвръщаемите инвестиции.

„Смятайте, че всеки кубик бетон се налива с хеликоптер и това е адски скъпо, струва над 5000 евро на час. Предишният закон е направен като „Параграф 22“ – сменяш предназначението на земята, като я купиш, а как да я купиш, като е държавна публична собственост и е природен парк, това не се продава“, каза още Цеко Минев и добави, че тук се говори единствено за писти и ски съоръжения и искат да има ясни, прости правила и регулации.

Земеделският министър Мирослав Найденов за пореден път обясни, че и в момента законът дава право земята под съоръженията да се дава под наем за срок от една до десет години за действащите ски писти и лифтове – както на Витоша, така и в други природни паркове.

Запитан след дискусията дали все пак „Витоша ски“ могат законно да пуснат лифтовете, Найденов отвърна: „Аз лифтове нямам, така че не знам“.

.......................................................

Пожарът на Витоша е локализиран
Витоша продължава да гори, въпреки че по последна информация пожарът не се разраства.

По-рано във вторник, 3 юли, пожарникарите се опасяваха, че огнената стихия може да обхване младата гора в резервата Бистришко бранище, предаде bTV.

Впоследствие обаче от щаба в Бистрица съобщиха, че пожарът е локализиран. Жилищни сгради засега не са застрашени.

В понеделник в борбата с пламъците участваха общо 350 пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства и доброволци.

Планинският терен и силният вятър, който непрекъснато сменя посоката си, затрудниха работата им.

Два хеликоптера се бориха с огъня, който се разгърна на площ от около 100 декара. До момента гори предимно суха и мъртва горска растителност.

Във вторник в битката с пожара се включиха още огнеборци и специализирана техника. Три са вече вертолетите, които гасят пламъците от въздуха.

...................................................

Още от "Екология": България прие помощта на Израел за потушаването на пожара на Витоша | Израелски самолет готов да помага с гасенето на пожара на Витоша | Пламна борова гора в Кюстендилско | Найденов: Спекулациите за умишлен палеж на Витоша са нелепи | Уорлик: Не трябва да се избира между икономиката и околната среда | Снегът в планината намалява през следващите 20 – 50 години | Витоша продължава да гори |
Свят

Гърция получи 1 млрд. евро от Европейския съюз
Гърция е получила 1 млрд. евро под формата на нови кредити от Европейския фонд за финансова стабилност.

Половината от парите са предназначени за текущи финансови задължения. Останалите трябва да влязат в гръцката хазна, която е останала без средства, предаде БНР.

Кредиторите задържаха средствата от м. май, за да изчакат резултатите от повторните парламентарни избори в Гърция.

След втория вот беше съставена коалиция от партии, които подкрепят кредитното споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд.

...........................................................

Иран готви закон в отговор на петролното ембарго на ЕС
Комисията по национална сигурност и външна политика към парламента на Иран е подготвила законопроект, отговор на петролното ембарго на Европейския съюз, влязло в сила на 1 юли.

Иранският законопроект предвижда Ормузкият пролив да бъде блокиран за танкери с петрол за страни, подкрепящи санкциите срещу Техеран, предае БНР.

През пролива се транспортира по-голямата част от петрола, изнасян от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Кувейт, Ирак и почти всичкият природен газ от Катар.

Санкциите срещу Иран бяха наложени, за да бъде принудено правителството в Техеран да спре ядрените си програми, за които Западът подозира, че целят изработването на атомно оръжие.

В Истанбул ще се проведат разговори на експертно равнище на страните от „шесторката“ - САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия, с ирански представители по ядрената програма на Техеран.