Новините от 4 август 2012

http://novinite.bg/


Дянков на път да закрие БДЖ заради „социалистическо мислене“
Ръководството на БДЖ има краен срок до понеделник да ни представи допълнителни реформи и инициативи в дружеството, обяви в петък финансовият министър Симеон Дянков, който преди месец спря държавната субсидия за държавната компания, обричайки я на колапс.

„Ако това се случи и те бъдат одобрени, железниците ще получат августовската субсидия от около 14 милиона лева“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод тежката ситуация в „БДЖ – Пътнически превози“, цитиран от агенция „Фокус“.

Няма да се стигне до освобождаване на няколко хиляди души от железниците, заяви министърът на финансите.

Според Дянков тази прогноза била емоционална и нямало да се стигне до осъществяването й. Финансовият министър даде срок на ръководството на БДЖ до 6 август да представи допълнителни реформи в дружеството.

„Ще им я пуснем, поне частично, но няма начин да продължи това социалистическо мислене - в крайна сметка държавата всичко изплаща, дори ние да сме взели заема. Продължило е от времето на Виденов досега, сега аз ще го спра. Днес разговаряхме пак с министър Московски, той е наредил на директорите на БДЖ да представят списък от допълнителни мерки, така че да е явно, че те правят всичко възможно, за да плащат поне част от този заем“, заяви Симеон Дянков.

Според вицепремиера - и транспортният министър Ивайло Московски, и директорите на БДЖ си вършат добре работата, но има явен принцип - щом дружеството е взело заем, трябва да си го плаща.

„През 1995 година тогавашното БДЖ, което е било заедно с НКЖИ, е взело два заема от Световната банка по времето на друг виден социалист – Жан Виденов. Просто са опукали парите веднага и оттогава не се плащат лихвите. Преди няколко години Министерството на финансите плаща по първия заем, който е по-малък, и напоследък БДЖ започна да не плаща и по втория заем. Един вид очакват от държавния бюджет Министерството на финансите да плаща лихвите по втория заем, които за тази година са около 30 милиона лева. Съответно казахме - няма такова перо в държавния бюджет, вие трябва да си плащате, знаем, че ви е трудно положението“, заяви Симеон Дянков.

Той каза, че спряната субсидия за юли на железниците от около 14 млн. лева е много по-малка от парите, които дружеството дължи на бюджета - 24 милиона лева досега и още 6 милиона лева до края на годината.

.........................................


Германският вътрешен министър: България и Румъния не са готови за Шенген тази година
България и Румъния не са готови да се присъединят към Шенгенската зона през тази година дори и поетапно, посочи германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих в интервю за местен вестник.

„Смятам, че в момента е невъзможно да има отворени граници за Румъния и България", заявява твърдо Фридрих и посочва, че продължава да подкрепя присъединяването на двете страни към Шенген на два етапа – първоначално летищата и пристанищата, а след това и сухопътните граници.

В интервюто обаче той подчертава, че е скептично настроен, че може да се премине към първия етап през тази година, цитира го бТВ.

В началото на миналия месец властите в Кипър, който е ротационен председател на ЕС, изразиха надежда, че през септември ще бъде възможно да се вземе решение за очакваното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

„Това е един от на приоритетите на новото председателство на ЕС. Самият Кипър, член на общността от 2004 г., все още не изпълнява критериите за приемане в зоната без граничен контрол”, подчерта официален представител на Никозия.

..............................................

Бизнес

Водещи регионални вестници са с нови собственици
Един от най-влиятелните регионални вестници – пловдивският „Марица“, вече има нов собственик – акционерното дружество „ГМ прес“ АД, представлявано от прокуриста Кирил Захариев. Проверка в Търговския регистър потвърждава това.

Въпреки че в регистъра не е отразено още, източник на „Капитал“ потвърди, че и другият голям регионален вестник - благоевградският вестник „Струма“ също е придобит от „ГМ прес“, предаде „Дневник“.

В сделките влизат и свързаните с двата вестника по-малки печатни и онлайн издания (като „Пазарджишка Марица“, „Хасковска Марица“ (за кратко продадена на депутата от ГЕРБ Георги Стаматов), сайтът Марица.бг и други).

Повече от година на пазара се коментира, че „Марица“ и „Струма“ са в процес на преговори за продажба. Въпреки че съсобственикът Степан Ерамян дълго отричаше да има намерение да се раздели с изданията, очевидно притиснат от кризата е взел решение да прехвърли 100% от собствеността на „ГМ прес“.

Сделката за „Марица“ е станала в началото на юли, като досегашните съсобственици Степан Ерамян и Спас Василев продават дяловете си съответно от 3800 и 1200 лева в капитала от 5000 лева на издателската къща на „ГМ Прес“ АД. След продажбата ИК „Марица“ е преобразувана в ЕООД, показва търговският регистър.

Еремян не отговаряше на телефона си в петък следобед, за да даде коментар относно сделката, но пред „Медиапул“ е обяснил, че няма намерение да излиза от вестникарския бизнес. В търговския регистър обаче е отбелязано, че той е освободен от длъжността управител на „Марица“ и няма информация да е назначен на друга във фирмата. Като нов управител на дружеството е обявен Благовест Бояджиев. Решението е подписано от изпълнителния директор на „ГМ прес“ Кирил Захариев.

„Марица“ и „Струма“ са влиятелни всекидневници в два големи региона на България и интересът към тях е обясним. Цената на сделката не се обявява с аргумента, че е търговска тайна.

В медийните среди се коментира, че „ГМ прес“ търси още възможности да разшири влиянието си в регионите. През лятото на миналата година компанията направи първата си голяма медийна сделка, като купи 34% от „Стандарт нюз“ (издател на вестник „Стандарт“), след това влезе в Агенция „Блиц“ и стана съсобственик в „Интермедия“ с дял от 50%. Компанията на Георги Илиев издава и тиражните седмичници „Шоу“, „Доктор“, „Над 55“, „Женски тайни“ и други.

Фирмата се свързва и с издаването на вестник „Новинар“, но не пряко, както и през определени мениджъри с покупката на „Веселина“, „Витоша“, Magic FM и музикалните радио- и телевизия The Voice.

Съдружници в „ГМ прес“ са президентът на волейболния отбор на ЦСКА Георги Георгиев, Галина Пеева и Кирил Захариев. Захариев и Георгиев имат еднакъв дял (по 40% от акциите, Пеева притежава останалите 20%).

От информацията в Търговския регистър става ясно също, че Кирил Захариев е управител на фирмата „Вектор фикс“, собственост на захарната компания „Сигма консултинг“. Тя притежава пловдивския производител на цигари „Кингс табако“, свързан със собствениците на най-големия алкохолен производител в страната „Винпром Пещера“.

Пред „Капитал“ рекламният директор в компанията Нешо Нешев неотдавна коментира, че Захариев няма нищо общо с „Винпром Пещера“. Тогава и Георги Георгиев отрече партньорът му да има участие в „Кингс табако“.

Пред „Медиапул“ новият управител на ИК „Марица“ ЕООД Благовест Бояджиев коментира, че не е чувал за връзка на „ГМ прес“ с „Винпром Пещера“.

...........................................................

Безработицата в България е 12.3%
През второто тримесечие на 2012 г. икономически активното население в страната на възраст 15–64 навършени години е 3 283.1 хил., или 66.6% от населението в същата възрастова група.

Това показват предварителните резултати от проведеното от Националния статистически институт (НСИ) наблюдение на работната сила за второто тримесечие на годината.

В сравнение с второто тримесечие на 2011 година коефициентът на икономическа активност е с 1.1 процентни пункта по-висок.

Общият брой на заетите лица е 2 913.5 хил., а относителният им дял от населението на 15 и повече навършени години – 46.2%.

Броят на заетите лица на възраст 15–64 навършени години е 2 875.1 хиляди. Коефициентът на заетост на населението на същата възраст e 58.3%, като e с 0.2 процентни пункта по-висок в сравнение със същото тримесечие на 2011 година.

Безработните лица в страната са 409.7 хил., а коефициентът на безработица – 12.3%.

В сравнение с второто тримесечие на 2011 г. коефициентът на безработица се увеличава с 1.1 процентни пункта.

............................................................

Финанси

„Мудис“ срина кредитния рейтинг на Словения
Международната рейтингова агенция „Мудис“ (Moody's) понижи кредитния рейтинг на Словения с три степени заради проблемите в банковия сектор на страната и твърде високите лихви по облигациите й.

Рейтингът на Любляна е понижен от А2 до Baa2 (лат. букви), което е само две степени над т.нар. junk (кредити с висок риск), заради финансовите предизвикателства пред правителството и „значителните“ рискове пред финансовата система на малката страна, предаде АП.

През 2012 г. банковият сектор на Словения отчете трета поредна година на загуби. Сега трите най-големи словенски банки искат капиталови инжекции от държавата.

„Влошаването на макроикономическата среда“ в Словения, първата бивша комунистическа държава, която прие еврото, „увеличава риска и създава вероятност да бъде поискана външна помощ“, посочва „Мудис“.

.......................................................

Енергетика

Добрев: Цялата българска енергетика струва 12 млрд. лв., „Белене” струва 20
Цялата енергетика на България струва 12 млрд. лева, а според консултанта построяването на централата в Белене ще струва над 20 млрд. лева – два пъти колкото всички активи на Българския енергиен холдинг (БЕХ), заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Твърдението на министъра се различава от официално обявената цена за централата от 6.3 милиарда евро, която българското правителство поиска от „Росатом“ и тя беше дадена на София в края на 2010 г. след посещението на тогавашния премиер Владимир Путин в София.

„За АЕЦ „Белене“ трябва да се знаят фактите, хората трябва да гласуват информирано“, каза Добрев.

„Какви са фактите за „Белене“ – според консултанта „Белене“ струва 10.35 млрд. евро (над 20 млрд. лева) при три най-благоприятни хипотези – европейска, българска и руска ескалация, 4% лихва върху привлечените средства и проектът да свърши навреме“, посочи енергийният министър.

Той добави, че при тези три хипотези АЕЦ „Белене“ ще струва 10.35 млрд. евро или над 20 млрд. лева.

„Хубаво е тези 20 млрд. лева да ги сравним с възможностите на държавата, защото проблемът на АЕЦ „Белене“ е финансов“, отново потвърди Добрев, въпреки че официално „Росатом“ изрази готовност да финансира целия проект, без да се натоварва българският бюджет, коментира БГНЕС.

„Проблемът е, че ние не можем да си позволим такъв проект. Защото всички активи на Българския енергиен холдинг, цялата енергетика на държавата, са 12 млрд. лева. Това означава, че АЕЦ „Белене“ е почти два пъти колкото цялата енергетика на България, взета заедно“, посочи още министърът на икономиката.

„Вместо да правят референдум, защо БСП не бяха открили една набирателна сметка, в която всеки от тях да даде своята дан. В БСП има хора с доста сериозни финансови възможности. Проблемът на проекта е финансов. Лесно е да се говори, че трябва да построим АЕЦ „Белене“ и токът ще е евтин. „Белене“ като цена е между вятърната енергия и слънчевата енергия. Белене е четири пъти себестойността на АЕЦ „Козлодуй“. Ако проектът е толкова успешен, защо 6 години инвеститор не се появява“, запита Добрев.

В същото време БГНЕС припомня, че в края на ноември 2010 г. финландският енергиен гигант „Фортум“ и френската технологична компания „Алтран“ бяха привлечени като чуждестранни инвеститори.

Финландският концерн, чиято капитализация през определени години надхвърляше БВП на България, беше готов да купи първоначално 1%, като увеличи своя дял до 25%.

Според министъра референдумът за втората атомна електроцентрала в България може да се проведе заедно с изборите, за да се спестят пари.

„Ако референдумът каже, че трябва да се строи „Белене“, той трябва да отговори по какъв начин“, посочи Добрев, уточнявайки, че въпросът е наистина труден.

„Дали ние ще открием набирателна сметка и ще събираме пари, дали ще търсим стратегически инвеститор, но НЕК не може вече да финансира този проект“, добави Делян Добрев.

...........................................................

Tранспорт

Правят кризисен щаб за спасяването на БДЖ
През следващата седмица най-вероятно ще бъде създаден Кризисен щаб, който да се заеме с решаване на проблемите в БДЖ ЕАД, обяви в петък изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев.

Недев каза, че щабът ще бъде във формат министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, заместник-министри и ръководството на БДЖ, цитиран от БТА.

Проблемите започнаха след спиране на държавната субсидията за „БДЖ - Пътнически превози“ в размер на 14 млн. лева от 1 юли т.г., припомни той.

Парите са предназначени за оперативни нужди. До момента от финансовото министерство отказват коментар за това и обясняват спирането на субсидията с неизплащането на заема към Световната банка от страна на БДЖ, по който заем гарант е държавата.

Тази ситуация изправи превозвача буквално пред фалит и затова оттам обмислят драстично съкращаване на персонала и спирането на около 200 влака, потвърди Недев.

На въпрос кога се очаква да стане това, той посочи, че „това може да стане и утре“. „Някой път няма отговори, не съществуват такива“, коментира ситуацията изпълнителният директор.

Според Йордан Недев от Министерството на финансите нямат законово право да спрат субсидията за БДЖ, защото така нарушават Закона за бюджета.

В него изрично е записано, че подобни субсидии не могат да бъдат прихващани и спирани. Недев обаче направи уговорка, че с този казус се занимават юристите в холдинга и той не е компетентен да го коментира.

На въпроса дали е успял вече да разговаря с министър Симеон Дянков, Недев каза, че до момента няма осъществен контакт и не се надява на такъв.

Недев нито отрече, нито потвърди обявените по-рано намерения да си подаде оставка от поста изпълнителен директор на БДЖ, като посочи, че подобен ход би бил логичен в настоящата ситуация.

....................................................

ТИМ изпрати „Изкуството на войната" на варненски журналист
Варненският кореспондент на „Дневник" и „Капитал" Спас Спасов е получил като „подарък" книгата „Изкуството на войната", изпратена му лично от един от тримата основатели на дружеството „ТИМ" Марин Митев.

Спасов е получил древнокитайската класика на Сун Дзъ във вторник с куриерска пратка, с подател Марин Митев, предаде Дневник.

Според официалната информация, публикувана в търговския регистър, той е съсобственик на дружеството "ТИМ", чрез друго дружество - "ТИМ Клуб".

„По-кратка пътека към яснотата за това, кой точно е изпратил книгата, няма", отбелязват от Дневник и добавят, че „подаръкът" е пристигнал с бележка на първата си страница, която гласи:

"Този, който не можеш да направиш приятел или не можеш да го победиш, по-добре не се занимавай с него!" Сун Дзъ.

Светът е малък и не се управлява от Сингапур! ;)

Поздрави
М. Митев"

Споменаването на Сингапур от страна на Митев се отнася до местонахождението на Иво Прокопиев, издател на „Дневник" и „Капитал" чрез Икономедия, отбелязват читатели на Дневник.

"Нима вие не знаете, какво означава думата "война"? Написана, тя се състои от два знака - "копие" и "спри". Така казал през 597г. пр. Хр. чуският цар на съветниците си, които го увещавали, че на мястото, на което разгромил армията на царството Дзин, трябва да се издигне кула в чест на победата.

Цитатът е част от предговора на книгата "Изкуството на войната" (Древни китайски трактати) на Сун Дзъ. Този вторник кореспондентът на "Капитал" и "Дневник" във Варна Спас Спасов я получи с куриерска пратка (виж снимките). Подател беше Марин Митев. Според официалната информация, публикувана в търговския регистър, той е съсобственик на дружеството "ТИМ", чрез друго дружество - "ТИМ Клуб". По-кратка пътека към яснотата за това, кой точно е изпратил книгата, няма.

В статията си за „подаръка" на „ТИМ" за Спас Спасов, Дневник изтъква, че активно се занимава с темите, свързани с варненската групировка и свързаните с нея дружества „Химимпорт" и „Холдинг Варна".

„Във Варна темите за Общия устройствен план на града, съдбата на Морската градина и проекта за застрояването на крайбрежната й част от години са сплетени в гордиев възел. Те вълнуват, раждат дебат и стават повод за обществени протести. Към такива теми "Капитал" и "Дневник" никога не са оставали безразлични. За това и през последните няколко години кореспондентът ни Спас Спасов публикува статии (виж карето), които търсят обясненията за противоречията около проекта "Алея Първа", за съпротивата на немалка част от гражданите на Варна срещу него и срещу начина, по който той и в момента се реализира от "Холдинг Варна"."

„Няма да издадем никаква тайна, ако кажем, че Марин Митев е свързан с дружествата "Химимпорт" и "Холдинг Варна". Затова и ни е трудно да разчетем изпратеното послание другояче освен като опит за косвен (и не до там) натиск върху журналист и медии," изтъкват още от Дневник.

„Отношенията между обществото и медиите нямат нищо общо нито с теорията, нито с практиката, нито с изкуството на войната. Нито пък с риториката й. Честните медии, към които настояваме, че и "Капитал" и "Дневник" принадлежат, водят битките си само от позициите на отговорната журналистика, на професионалната етика и обществените интереси", заключава изданието.

..................................................

„Анонимните“ хакнаха и сайта на ДПС
„Анонимните“ атакуваха в четвъртък вечерта сайта на ДПС, сочи съобщение, пуснато в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Ooops.. ;) www.dps.bg tango down“ – с това съобщение „Анонимните“ отбелязаха в социалната мрежа атаката си, предаде БГНЕС.

За известно време в четвъртък вечерта сайтът на ДПС беше недостъпен и не можеше да се отвори.

„Анонимните“ съобщиха по-рано, че от 20:00 ч. до 22:00 ч. в четвъртък вечерта ще атакуват сайта на ДПС с различни хакерски инструменти за анонимност.

Като причини за атаката от хакерската група посочват: „протест срещу кофти пенсиите на старите хора; протест срещу далаверите на Доган“.

„Освен това протест заради високи пионки от ДПС, които си живеят като царе (охолен живот за наша сметка), срещу нарушаването на гражданските права, както и срещу мизерните условия на живот“, заявиха по-рано активистите.

„Анонимните“ протестират срещу всички корумпирани хора във властта, срещу приемането на Закона на детето, протест срещу безобразията в България и не на последното място срещу качването на цените на електроенергията и храната, посочиха още от организацията.

„Искаме да вдигнете минималните заплати не с 8%, а с най-малко 50% (както и другите заплати)“, заявявиха „Анонимните“.

В сряда около 20:00 часа вечерта сайтът на Народното събрание бе атакуван от световната хакерска общност „Анонимните“.

Хакерите призоваха за съдействие своите съмишленици в социалната мрежа „Фейсбук“.

Малко след 22.00 часа сайтът на парламента започна да работи отново.

„Протест срещу нарушаването на гражданските ни права, срещу мизерните условия на живот, срещу всички корумпирани хора във властта, срещу приемането на Закона за детето, срещу мръсотията в България, срещу качването на цените на електроенергията и храната", е посланието им, публикувано в социалната мрежа.

......................................................

Още от "Вътрешна политика": Станишев: Борисов пренесе кризата във футбола, да не се меси във волейбола | Станишев: Пълен хаос – ДАНС се занимава с мандри |
България в ЕС

Дончев: България има шанс за 15% повече европари през 2014–2020
Ако запази досегашните си показатели, България има шанса да ползва с 10-15% повече европари през следващия програмен период 2014-2020 г., отколкото за периода 2007-2013, обяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

„Не може да се твърди обаче, че това ще се случи на 100%. Със сигурност страната ни ще се бори и няма да допусне финансирането да е по-малко от стойностите, които имаме до момента“, заяви Дончев във Варна в петък, цитиран от Дарик радио.

През следващия програмен период до 2020-та година европари ще бъдат отпускани за всички ключови нужди на България, увери Дончев.

30% от всички средства ще отиват за трите сектора – воден, пътен и железопътен. 52 на сто от цялата финансова рамка ще се разходва за мерки, свързани с енергийната ефективност, градско развитие, малки и средни предприятия и иновационна и научна инфраструктура. За социалната сфера и повишаване на квалификацията ще бъдат заделени 18 процента от парите, обясни министърът.

България подкрепя строгата финансова дисциплина и реформи, които налага Европейският съюз, посочи Томислав Дончев.

„На първо място цялата политика по сближаване ще се превърне в инструмент за мощен натиск за гарантиране на бюджетна дисциплина. Въвежда се простото правило - ако една държава наруши параметрите за дефицит, веднага да й се спира европейското финансиране по всички програми“, коментира министърът.

„Всяка страна в съюза ще има ангажимента да се съобрази със списък с конкретни реформи, които трябва да бъдат проведени в ключови сфери. До края на декември 2016 година ще се следи напредъкът на всяка от държавите. Ако няма окуражаващи резултати, финансирането й за съответната сфера може да бъде спряно“, предупреди Дончев.

Той призна, че добрата финансова дисциплина в някаква степен е платена от българските граждани, но подчерта, че тя няма алтернатива.

...................................................

Общество

Излъгани български работници бедстват на кораб в Мексико
16 българи - моряци и корабен персонал - бедства на борда на кораба „Оушън стар пасифик" (Ocean Star Pasific), закотвен в порт Мазатлан в Мексико.

Българите са оставени в това положение вече близо два месеца, а сред тях има и три жени, предаде Дарик.

Историята започва в средата на месец май, когато 24 българи, наети от агенция САПКО, заминават за Мексико, за да работят на пасажерския кораб. Някои от тях са професионални моряци, други - персонал.

Българите са сключили преки договори с компанията, която е наела пътническия кораб. Дружеството е P.V. Enterprises и според справка на Maritime.bg е собственост на гръцкия гражданин Peter Villiotis. Според моряците собственик на плавателния съд е Националната круизна компания на Мексико.

„Ядем храна с изтекъл срок на годност, водата не става за пиене, заради недостига на гориво спира и тока, а навън температурата е 50 градуса и без климатици е ад", разказа чрез Sкype пред Дарик Християн Г., който е трябвало да бъде барман на пасажерския кораб.

По думите на бармана Християн, пари не са им изплащани от края на май. Получили са аванс от по 100 долара, които не стигат за нищо. Едното от момичетата вече било в нервна криза заради безизходицата на кораба, сподели той.

Екипажът на „Оушън стар пасифик" е от различни националности - българи, гърци, индонезийци, мексиканци и един румънец - общо 90 души.

На 21 юли един от наетите българи успял да се върне, а на 26 юли със съдействието на Министерството на външните работи се прибрали още седем души. На борда на кораба обаче остават още 16 българи.

Първият прибрал се - Милен Савов, нает като дърводелец, разказа пред Дарик, че договорът му е бил за седем месеца, но един ден капитанът го извикал и му казал да се прибира.

Платили му дължимото в песос, което изяло голяма част от договорените долари. Дължимите неустойки Милен така и не видял. Останалите седем българи, дошли си преди седмица, също не са получили обещаните пари.

Българите, които все още живеят на кораба, закотвен в Мазатлан, са вече отчаяни. Потърсили са съдействие от Международна организация за защита правата на моряците (ITF). Тъй като много въоръжени лица охранявали пристанището, само един от агентите на организацията успял да се качи на палубата. Подписали споразумение, според което собственикът на кораба се задължава да изплати дължимите суми, ако в едномесечен срок не го направи наемателят, който е прекият работодател в случая. По думите на Християн Г. и това не се случило.

16-те българи търсят съдействие от медиите, за да получат помощ от българската държава поне за завръщането си у дома. Двама от тях са от Бургас, едно от  момичетата е от Добрич, а останалите 13 са варненци.

Пътническият кораб Ocean Star Pasific e построен през 1971 г. във Финландия. Съдът има дължина от 194 м и широчина 24 м. През годините корабът е имал различни имена:  Nordic PrincE, Carousel, Aquamarine и Arielle. Това е вторият построен кораб за международния круизен гигант Royal Caribbean, но през годините собствеността му се сменя многократно. В началото съдът е държал линии в Карибския басейн с начален порт - Маями.

През месец април миналата година корабът беше изтеглен до Салина Круз за ремонт. На около 6 морски мили от бреговете на Хуатулко на борда на кораба избухна пожар. Всички 522 пасажери на борда бяха евакуирани. Тогава на борда на кораба имаше 226-членен екипаж. Maritime.bg припомня, че инцидентът стана по време на второто пътуване под мениджмънта на базирания в Мексико оператор Ocean Star Cruises. Това стана след мащабен ремонт в Курасао.

Три години по-рано, когато корабът носеше името Aquamarine имаше инцидент. Тогава съдът, след удар в пирс на остров Крит, получи пробойна с дължина 1,5 м, за щастие на 1,5 м над водолинията. Никой на борда не пострада. Тогава на кораба имаше 872 пасажери и 407-членен екипаж. Аquamarine бе пренасочен към остров Милос в Егейско море. Ocean Star Pasific плава под флага на Панама.

...........................................................

Плевен успя да изсели ромите от „Блока на ужасите”
Сагата с печално известния блок „Тотлебен 33“ в Плевен е на път да приключи.

Общината успя да изведе всички наематели и в момента сградата се почиства основно, предаде bTV.

Тя буквално е обезкостена от ромите, настанени там преди години. Засега бъдещето на 16-етажния блок е неясно, тъй като за ремонта му са нужни около два милиона лева, с които общината не разполага.

През 2006 г. в известния като „Блока на ужасите“ са настанени ромски семейства и оттогава те методично рушат сградата.

Няма прозорци и дограми, изтръгнато е всичкото желязно, включително и парапетите на стълбището. Няма електрическа и ВиК инсталация.

Съседите от години пишат жалби срещу наемателите с надежда общината да вземе мерки.

„Тук беше ужас. В нашия блок бяхме вдигнали ръце, направихме си вратите да се заключват сериозно, сложихме решетки на стъклата, че ги потрошиха...“, посочва Петър Найденов, съсед.

Заради всичко това Община Плевен още през март започна поетапно изселване на ромите от блока. Освен че рушат сградата, наемателите трупат и големи сметки за ток и вода.

„Там имаше наематели, които от години не бяха плащали задължения, и задълженията само за вода на блока бяха достигнали 77 000 лева“, казва проф. д-р Димитър Стойков, кмет на Община Плевен.

От всичките 41 наематели, изрядни са само 16. На тях кметството е осигурило общински жилища. Част от ромите обаче не са доволни от новите си домове.

Никой не знае къде са намерили подслон останалите неизрядни семейства. Сега блокът усилено се чисти от купищата боклуци.

Почистването на блока няма да струва на общината почти нищо, уверяват от ръководството. За да се ремонтира сградата обаче, са нужни много пари.

„По груби изчисления на експерти от общината са необходими около два милиона лева за възстановяването на този блок. Вътре има 127 апартамента, които до голяма степен биха решили жилищните нужди на общината“, допълва градоначалникът.

Въпреки окаяния вид на блока конструкцията е здрава и няма опасност от срутване, категорични са експертите.

Кметът ще търси средства за възстановяването на „Тотлебен 33“ от държавата или от европейски проекти.

Ако пари все пак не се намерят, сградата ще бъде продадена. Дотогава в блока ще има постоянна охрана, за да не се доразграби и малкото, останало от него.

.................................................
Агенцията по заетостта намерила работа в чужбина на 1400 души
Над 1400 българи са започнали работа в други европейски страни тази година по линията на мрежата EURES за европейски услуги по заетостта.

В нея членуват всички обществени служби за заетост в общността, в това число и българската Агенция по заетостта.

По данни на агенцията, цитирани от bTV, 150 души са заминали за сезонна работа до шест месеца в ресторанти на американска верига за бързо хранене в Германия. За Испания са отпътували 1200 ягодоберачи.

Има и други единични оферти за работа, които са изпълнени – в Дания, Финландия, Германия и Швеция.

Агенцията изпълнява и международни договори с партньорски служби за заетост. По тази линия около 80 студенти са заминали тази година за лятна заетост в Германия.

Най-търсени са хора за длъжности като корабостроители, електротехници, болногледачи, готвачи, сервитьори, камериери.

По българско-израелска спогодба през април за Израел са заминали 49 строителни работници, а в края на юли още 39.

....................................................

 

Бъста Раймс, „Продиджи“ и „Корн“ са най-големите на „Спирит ъф Бургас“
Бъста Раймс, групите „Продиджи“ и „Корн“ са големите звезди на фестивала „Духът на Бургас“, по-известен като „Спирит ъф Бургас“ (Spirit of Burgas), който се открива в морския град.

Над 100 изпълнители и състави ще участват в 5-oто поредно издание на най-значимото лятно музикално събитие.

В 18 часа ще бъдат отворени входовете на фестивалния град, който отново е в района на Централния плаж.

3 частни фирми с 260 служители, както и 60 цивилни и униформени полицаи ще охраняват фестивалната зона. Мерките за сигурност ще бъдат засилени, предаде БНР.

От Община Бургас призовават посетителите да не носят обемисти раници и чанти, за да не се усложнява допълнително пропускателният режим.

Над 22 000 души от Англия, Франция и Испания, както и от балканските страни се очаква да посетят концертите в трите дни на феста.

Няма групи и изпълнители, които да са отказали участие след терористичния акт на бургаското летище. От мениджърския екип са готови да посрещнат големите звезди и да удовлетворят техните изисквания за лимузини, качествени питиета и тайландска храна.

Голямата изненада за тази вечер е още един изпълнител и това е Графа, който ще излезе заедно с Бобо, Лора Караджова, Спенс и други, съобщи Мариан Иванов от Радио Бургас в предаването „От петък до петък“.

Армин ван Бюрен вече е в България. Той ще пее пред българската публика към 1 часа през нощта.

60 униформени и цивилни полицаи и още 300 частни охранители ще следят за безопасността на фестивала.

...................................................

 

Общото събрание на ООН осъди Съвета за сигурност за „провала" в Сирия
Общото събрание на ООН с огромно мнозинство одобри резолюцията, в която се критикува Съвета за сигурност на ООН за провала му по отношение на конфликта в Сирия.

В същата резолюция членовете на ООН осъждат сирийското правителство за използването на тежко въоръжение, предаде АФП, цитирана от „Фокус".

Резолюцията, чийто проект бе предложен от Саудитска Арабия, получи широката подкрепа на арабските и западните страни. Тя бе одобрена със 133 гласа „за", 12 страни се обявиха „против", а 33 се въздържаха.

Резолюцията идва ден след оттеглянето на Кофи Анан като специален пратеник на ООН за конфликта в Сирия. Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

По-рано в петък генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че в Сирия се извършват насилствени действия, които могат да бъдат определени като „престъпленията срещу човечеството", т.е. масови убийства на цивилно население, цитиран от РИА Новости.

„Актовете на жестокост там могат да се отнесат към престъпленията срещу човечеството и виновните трябва да бъдат привлечени под отговорност", подчерта Бан Ки-мун преди гласуването на проекторезолюцията в Общото събрание на ООН, която предизвика спорове при обсъждането и която Русия оцени като „небалансирана".

Бан Ки-мун обвини за случващото се сирийското правителство и призова Общото събрание да прояви отговорност.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви още, че сирийският конфликт се е превърнал във „прокси война", и призова световните сили да преодолеят противоречията помежду си и да предприемат мерки за прекратяване на насилието.

Бан посочи, че международните играчи „въоръжават едната или другата страна" в конфликта, и предупреди световните сили: „Интересът на сирийския народ трябва да бъде поставен над взаимните противоречия и борбата за влияние".

...............................................


Ивет Лалова се класира за полуфиналите на 100 м спринт в Лондон
Европейската шампионка Ивет Лалова се класира за полуфиналите в спринта на 100 метра на олимпийските игри в Лондон.

Българката записа второ време в своята трета серия и с 11,06 сек. Така тя изравни най-добрия резултат в Европа за сезона, който е нейно притежание.

Лалова, която се състезава в шеста пътека, се отдели с леко закъснение от старта.

Победителка в серията стана световната шампионка от Осака 2007 Вероника Кембъл-Браун. Спринтьорката от Ямайка финишира за 10,94 сек.

Директно за полуфиналите се класира и завършилата на трето място нигерийка Глория Асумну, постигнала 11,13 сек.

...................................................................

Хванаха турски и чеченски терористи на „Дунав мост"
Един турски и един чеченски терорист задържаха граничните полицаи на Дунав мост.

Мъжете, които нямат връзка помежду си, са издирвани от Интерпол с червена бюлетина, предаде БНТ в петък вечерта.

Те са се опитали да влязат в страната ни със семействата си, като представили на граничните власти документи, че са със статут на бежанци. В багажа им не са открити съмнителни вещи,

47-годишният Мохмад Гадамоури е от Ингушетия. Преминал границата ни с петте си деца, като обяснил на служителите на реда, че идва в България на почивка.

При направената справка обаче се оказва, че чеченецът е издирван за участие във въоръжена престъпна група, която подготвяла терористичен акт в Ингушетия през 2003 година. Оттогава Гадамоури се е укривал, най-вероятно в Европа.

"Издирван е за продажба на оръжие, муниции, боеприпаси, притежание на токсични вещества. Открити са два склада с натриев и калиев цианид", заяви говорителят на Окръжна прокуратура – Русе