Новините на 31 юли 2012

http://novinite.bg/


КЗК: „Лукойл България“ не е злоупотребил с господстващото си положение
„Лукойл България“ не е злоупотребил с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво, постанови Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от ведомството.

КЗК проучи търговските отношения на дружеството с клиенти на едро, като обърна особено внимание на политиката на дружеството по предоставяне на отстъпки с цел да се установи дали представляват отстъпки за лоялност, които обвързват клиентите да закупуват изключително от господстващото предприятиеq като по този начин се постига затваряне на пазара.

Извършеният анализ показа, че по време на разглеждания петгодишен период предоставяните от „Лукойл България“ ЕООД отстъпки не са довели до подобен ефект, за което е показателен и сравнително високият и увеличаващ се дял на вноса на горива.

КЗК установи още, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл Ейвиейшън България“ ЕООД не са извършили нарушение по чл. 21 от ЗЗК, както и че срещу тях няма основание за предприемане на действия по чл. 102 от ДФЕС.

Образуваното производство сочи, че дружествата притежават характеристиките на предприятия с господстващо положение на съответните пазари, но не са извършили злоупотреба с това положение, изразяваща се в необоснован отказ за доставка на авиационно гориво за летищата и авиопревозвачите на територията на България.

Данните по преписката показват, че временните затруднения в доставката (от м. юли 2011 г.) са резултат от обстоятелства, които са възникнали независимо от волята на господстващите дружества и цялостното им поведение не е насочено към съзнателно поддържане на настъпилите ограничения, а към тяхното преодоляване.

Комисията постанови решение, с което одобрява предложените от „Лукойл България“ ЕООД, „Ромпетрол България“ АД, „Нафтекс Петрол“ ЕООД и „ОМВ България“ ООД задължения по реда на чл. 75 от ЗЗК, във връзка с предявените им твърдения за извършено нарушение.

„Поетите ангажименти целят възможно най-бързо и ефективно разрешаване на конкурентните проблеми и са адекватен и незабавен способ за предотвратяване на възможността за увреждане на конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин А95 и дизелово гориво, произтичащи от установените практики за публично обявяване на цените на едро на горивата и използването на публично обявените цени на едро на „Лукойл България“ ЕООД при последващо ценообразуване от основните участници на пазара“, посочват от комисията.

КЗК определи срок от 30 дни, след уведомяване на страните, за изпълнение на поетите задължения.

Комисията прекрати производството, доколкото вече не съществуват основания за неговото продължаване.

Приетото решение ще способства за премахване на изкуствената прозрачност на пазара, наложена от посочените практики и улесняваща координиране между участниците на пазарите, като ще гарантира възстановяване на ефективните пазарни процеси и засилване на ценовата конкуренция.

В края на юли миналата година, в резултат на отнемане на лицензите на „Лукойл Нефтохим“ и нефтен терминал „Росенец“, бе нарушена работата на рафинерията и се наложи да бъдат разблокирани количества самолетно гориво от държавния резерв, за да се осигури движението на самолети и да не се стигне до криза в разгара на туристическия сезон.

.....................................................

След 10 години мълчание Кела проговори
След 10 години в неизвестност, издирване, екстрадиция и скандали за корупция в Бургаския затвор Пламен Дишков – Кела, проговори.

В момента Дишков е най-известният обитател на Бургаския затвор. Може да се каже, че и зад стените, и извън тях е легенда за бургазлии.

В града го помнят като емблема на времето, в което гангстерската война по Черноморието залива вестниците с кървави заглавия.

Макар че всички са чували за Пламен Дишков – Кела, малцина го познават наистина. Знаят го като местния лидер на групировката СИК, съществувала през 90-те, и още разказват за охраната му, черните джипове и атентатите край морето за разпределяне на територии между групировките.

Упоритото му мълчание и маската, зад която той криеше лицето си, дълго подхранваха всички градски легенди за това, че близо 10 години е живял в нелегалност зад граница под чуждо име и със сменена самоличност. Пластичната операция на Пламен Дишков – Кела, обаче, е мит.

„Никога не съм имал подобни нужди да правя пластични операции, тъй като не е имало причина за подобно нещо. Аз не се срамувам от лицето си, без значение дали изглеждам симпатично или не. Нямам претенции за симпатяга и никога не съм имал“, каза Пламен Дишков – Кела, пред bTV.

Попитан къде е бил през тези години той отговори: „По-правилен би бил въпросът къде не бях. Ако трябва да се ограничаваме... може би в цяла Европа, като изключим Скандинавието – живял съм почти навсякъде“.

Сега Пламен е на 36 години. Мрази прякора си Кела, защото казва, че не е негов, а наследен от баща му.

За пръв път застава пред камера, за да разкаже за живота си и да опровергае фактите от собствената си визитка, в която МВР и медиите го бетонират като подземен бос и враг на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите.

Сега Кела твърди, че и до ден днешен се обръщат един към друг с „враже“ на шега. И че никога и по никакъв начин не са били в какъвто и да било сблъсък. Нямали и общи приятелки, казва Кела.

В края на 90-те години Дишков е недосегаем, има легален бизнес и официални доходи като представител на компанията „Интерпетролиум“.

Фирмата за търговия с петролни продукти е на една от водещите фигури в СИК – Стоил Славов, и върти обороти за милиони.

Пламен Дишков обаче твърди, че никога не се е занимавал с наркотици. Казва, че парите му са от бизнеса с горива, а охраната и черните джипове са пазили не него, а милионите в багажника.

„В историята няма израснал наркотрафикант, включително и Ескобар, който продаваше на целия свят и всички видяхме как свърши. Защо тогава, ако най-великият не е могъл да се облажи от това, което прави... А то е все едно дали си номер едно в целия свят, или си най-долната отрепка, дето държи оня ъгъл. Разбираш ли? Те са едни и същи“, казва Кела.

В детайли разказва и за отношенията си с Димитър Желязков. Не отбягва и темата за експлозията от 2001, когато в Несебър е взривена колата на Митьо Очите. Тогава в атентата загиват съпругата на Желязков – Тянка, брат му и един от охранителите му.

Веднага след атентата двамата водят тежък разговор по телефона, спомня си Пламен.

„Обади ми се в шок, каза как така, как не ви е срам, вие ще видите, аз няма да оставя така нещата... нормална реакция на афектиран човек. След което той не поиска да ме чуе. Казах му: „Чакай малко, чуй ме: Не съм аз, няма причини да съм аз! Осъзнай се и намерете проблема, защото този проблем колкото е срещу теб, толкова е и срещу мен“, разказа Кела.

Споделя, че е преживял тежко времето след атентата заради настроенията на обществеността срещу него.

„Те ме докараха дотам, че аз отидох на гости на майка си и на баща си, за да им кажа да знаят, че това не съм го направил аз!“, споделя Кела.

За този взрив в Несебър трима души са осъдени на доживотен затвори и по ирония на съдбата излежават присъдите в Бургас, където е настанен Пламен Дишков.

Сега, години след експлозията, Кела се надява, че Митьо Очите лично ще дойде в съдебната зала, за да опровергае легендите за старата им вражда от времето на групировките.

„Даже в частен характер нямаме допирни точки. И точно това е причината той да дойде, защото има много неща, без значение какво прави и какво е направил, поне едно и поне веднъж му се е случвало нещо, което се е случвало и на мене. Да е набеден тежко за нещо, което не е направил. Поне веднъж!“, каза Пламен Дишков.

Друг от общите спомени между него и Митьо Очите е кърваво сбиване в бар в Бургас, при което Кела получава 8 удара с нож от един от хората на Желязков.

Прободен е от Мариян Георгиев – Марата, а масовият бой бил спрян именно от Желязков.

С дело, обвинение и присъда от 20 години затвор обаче приключва друга история от живота на Дишков, който през 2002 става подсъдим за убийството на месарския бос Димитър Стаматов – Мастара.

Именно за това покушение Кела получава присъда от 20 години като поръчител на атентата.

След разстрела Дишков заминава със самолетен билет до Полша. Твърди, че не се е укривал от правосъдието и не е бягал. Съдията Денчо Стоянов от Бургас обаче твърди друго.

„Има Европейска заповед за арест. А кой как го е издирвал, аз не мога да кажа... Не мога да кажа как са я прилагали, защото всяка държава е за себе си. Аз съм гледал едно дело срещу него, при което той беше арестуван на летището във Франкфурт с фалшиви документи, и даже си го прекратих, защото за едно и също престъпление 2 пъти няма как да бъде осъден. Но така или иначе, ако някой го е търсил, това са вече другите органи. Не нашите“, разказа Денчо Стоянов.

Пламен Дишков е осъден и глобен от германските власти за това, че е използвал фалшиви документи. Останал е 39 дни в килия, след което е освободен.

„Ако човек не се крие от правосъдието, не използва фалшиви документи! А ако се укрива от друго, а не от правосъдието? Питам и отговарям: Ако се укрива от друго, а не от правосъдието?“, каза още Кела и добави, че не се е крил, а е „вземал предпазни мерки“.

Твърди, че в Португалия е бил с истинското си име и документи.

„От деня , в който съм излязъл от затвора в Германия, до деня, в който съм арестуван в Португалия, аз съм си живял като моя милост Пламен Дишков. Но без тирето! Само Пламен Дишков“, посочи той.

Кела е екстрадиран в България в края на 2011 и настанен в Бургаския затвор. ВКС реши, че делото срещу него ще започне отначало, защото присъдата си е получил задочно.

Малко след настаняването му в Бургаския затвор в килията му бяха открити три мобилни телефона и таблет, а директорът на затвора беше сменен със скандал.

„Какво да ви кажа – Деян Костов ли ще ми донесе таблет? Таблети могат да носят постоянно и непрекъснато съвсем други хора. А пък Деян Костов... грешно е разбирането, че е изгонен заради мене. Той е много дългогодишен управител на това заведение. Едно толкова дългогодишно управление не може да не се обуслови в аномалии и ако има такива, които регистрират и оправдават това, което му се е случило, далеч не съм аз причината! Смятам, че бях ясен...“, разкрива Дишков.

Очаква се Бургаският окръжен съд да насрочи за ново разглеждане делото на Дишков до седмица. Самият той поиска да излезе от ареста, но му беше отказано.

„Има решение на ВКС, с което е взета мярка за неотклонение задържане под стража. В залата не ми се представи нито едно ново доказателство, което да ме мотивира по някакъв начин да приема, че трябва да се промени мярката. На всичкото отгоре съществува и опасност да се укрие. Той повече от 10 години е търсен в чужбина“, каза съдията в Бургаския окръжен съд Денчо Стоянов.

Един от основните свидетели срещу Дишков – Бойко Стоянов, е оттеглил показанията си, в които го сочи като поръчител на убийството на Димитър Стаматов – Мастара.

Докато чака процеса, Дишков чете книги в затвора и се готви да съди държавата в Страсбург. Казва, че не е гузен за нищо, не си брои дните в затвора и няма за какво да съжалява.

„Ако сега сгъна тетрадката... На всичките тия гнусляри с долните приказки пожелавам им да живеят още 200 години с костенурките и орлите. За 200 години няма да им стигне да измечтаят това, което аз съм изживял от деня, в който съм се родил до днес! Няма да им стигне да го измечтаят, не да го изживеят!“, каза Дишков.

.....................................................

Финанси

Бюджетът на президентството най-нисък за последните 10 години
Бюджетът на президентството за 2012 г. е най-ниският за последните 10 години.

Бюджетът на Администрацията на президента за 2012 г. е определен в размер на 4 136 000 лв. - най-ниският за последните 10 години, в това число и с 50 000 лв. по-малко от този през 2011 г., съобщиха от президентството във връзка с постъпили запитвания относно одобрените с постановление на правителството допълнителни бюджетни средства в размер на 980 хиляди лева по бюджета на Администрацията на президента за 2012 г., предаде БНР.

За осъществяване на международната програма на държавния глава, вицепрезидента и цялата администрация в бюджета за 2012 г. са заложени едва 94 000 лева по параграф "Краткосрочни командировки в чужбина".

В този параграф не са предвидени никакви средства за покриване парите за покриване на правителствения авиоотряд, които от 2011 година се заплащат от бюджетите на съответните администрации.

.............................................


Руската „ВТБ Кепитъл" и Корпоративна търговска банка ще купуват „Виваком"
"ВТБ Кепитъл" и българската Корпоративна търговска банка (КТБ) се договориха да купят контролния пакет акции на телекомуникационната компания "Виваком".

Това съобщи в понеделник руският вестник „Комерсант", цитиран от БГНЕС, като цитира собственика на КТБ Цветан Василев.

Вестникът добавя, че сумата на сделката може да достигне 737 милиона евро, както и че по-рано от мобилния оператор се интересуваше президентът на Международната шахматна федерация /ФИДЕ/ Кирсан Илюмжинов. През юни той се договори за купи местната "Петрол Холдинг".

Собственикът на КТБ Цветан Василев заяви пред "Комерсант", че вече се е договорил с "ВТБ Капитал" за придобиването на "Виваком". Сделката трябва да бъде приключена през септември тази година. По неофициална информация, стойността на сделката, отчитайки погасяването на дълговете към кредиторите, ще бъда малко над 700 милиона евро. Банкерът, който се смята за най-богатия човек в България, отказа да посочи точната сума, но по думите му, цената е значително по-ниска от предложените 1,4 милиарда евро от "Тюрксел".

"Виваком" е лидер на пазара на фиксирани телефони в страната и вторият по големина мобилен оператор. Компанията беше предложена за продажба през 2011, защото не може да си обслужва дълговете. Най-големите й кредитори са "Дойче Банк", "Райфайзен Централбанк", Европейската инвестиционна банка, Castle Hill и "Роял бенк ъф Скотланд". Последната е организатор на консорциума кредитори. Консултант по продажбата е "Морган Стенли".

По време на посещението си в България Кирсан Илюмжинов прояви интерес към "Виваком". Това потвърди пред "Комерсант" и Цветан Василев. Илюмжинов се срещна с премиера Бойко Борисов, а миналата седмица се договори със собственика на "Петрол Холдинг" Митко Събев за покупката на 47% от компанията. По-рано руснакът придоби 52,5% от компанията, притежаваща 361 бензиностанции, 80 петролни хранилища и три пристанищни терминала, хотели, казино и авиокомпания.

Освен КТБ и "ВТБ Капитал" могат да се появят нови инвеститори във "Виваком". Василев заяви пред "Комерсант", че след три-пет години той се надява да включи в капитала на "Виваком" стратегически инвеститор, който може да бъде всеки от претендиращите за компанията европейски играчи - "Тюрксел", "Франс Телеком" и др.

Представител на Илюмжинов не коментира неговия интерес към "Виваком". От пресцентъра на "ВТБ Капитал" също отказаха да коментират думите на Василев. Покупката на "Виваком" може да се превърне във втората сделка на "ВТБ Капитал" на българския пазар. През миналата година банката купи за 100 милиона евро най-големия в страната производител на цигари "Булгартабак холдинг".

Както по-рано "Комерсант" писа, Илюмжинов създава фонд с капитал до 10 милиарда долара с един от най-големите британски фондове Ashmore Group, който управлява активи за 65,9 милиарда долара. Съдружниците се интересуват от проекти в енергетиката, металургията, телекомуникациите и хранителната промишленост.

.............................................

Синдикати скочиха срещу проектозакона, забраняващ на децата да стъпват в църква
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ остро разкритикува проекта на Закон за детето, забраняващ воденето на деца на църква.

Според синдиката така записан, проектозаконът ще задълбочи бездуховността, арогантността и липсата на гражданско образование при възпитанието на българските деца, предаде Дарик.

„Третирането на синдикатите и църквата като нещо опасно и дистанцирането от тях е терор срещу нуждите на детето да се превърне в равностоен гражданин на Европа. Вероятно законотворците не са анализирали, че синдикатите учат хората на граждански права и позиции, а църквата въвежда християнските добродетели, жизненоважни за утвърждаване на истински духовни ценности в детския мироглед“, се посочва в позиция на синдикалистите, изпратена до медиите.

„Вероятно законотворците се надяват българските родители - без да въвличат своите деца в религиозни и синдикални дейности, да успеят да изградят силни личности с позитивна вяра и граждански отговорности, но никъде в света родителите не са се справяли сами“, се казва още в изявлението.

От синдиката подчертават, че в този законопроект не е отбелязано, че за възпитанието на детето и ученика е необходима „държавна цензура“ в културния и обществения живот.

Защото „лошите примери“, видени в порнографски канали, в изпълнения на фолк „звезди“, в поведение на „невъзпитани“ политици и неосъдени престъпници възпитават негативно и са в дисонанс с говореното в училище.

Никъде в законопроекта нямало текст, който въвежда цензура към лошите примери на обществото, за да запази крехкия детски мироглед.

„Досега българското общество далече не помагаше за възпитанието на децата с визуализиране на чутото в училище и децата виждаха как не се спазват правила и закони и как изключението е правило. Сега с текстовете в проектозакона за детето със забрани към синдикати и църква се гарантира изграждането на деца без християнска вяра и без гражданска позиция“, пишат още в позицията си синдикалистите.

Според тях в проектозакона задълженията на родителите се свеждат предимно да отглеждат физически децата си, „да изпълняват“ техните желания и нито дума за това да ориентират децата си религиозно, да ги възпитават в дух на толерантност, да бъдат партньори на учителите при тяхното духовно изграждане.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще предложи на социалното министерство да оттегли този законопроект и да преосмисли концепцията на закона в интерес на българските деца.

.....................................................

Още от "Вътрешна политика": Цветлин Йовчев: Имаме тежък проблем със сигурността |
Външна политика

САЩ разкритикува безнаказаността, полицията в България
Безнаказаността, някои злоупотреби от страна на полицията и маргинализацията на ромите са сред сериозните проблеми с човешките права в България, се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ

В доклада за на човешките права през 2011 г. се обръща особено внимание и насилието, извършвано от десни екстремисти, срещу роми, мюсюлмани и други религиозни малцинства.

Корупцията продължава да вреди на възможностите за действие на правителството и на общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции, отбелязват авторите на доклада, цитирани от БГНЕС.

Сред останалите проблеми с човешките права се посочват лошите условия в затворите и центровете за задържане, включително заради тяхната пренаселеност. Отбелязва се и малтретирането на затворници и арестанти, особено представители на малцинствата.

Констатират се също така дългите забавяния в съдебната система, очевидната злоупотреба със записи от телефонни разговори, насилието и дискриминацията срещу жени, насилието над деца, дискриминацията срещу членове на ромското и турското малцинство, антисемитският вандализъм, трафикът на хора и дискриминацията срещу хора с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и хора, носещи вируса на ХИВ/СПИН.

Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни служби. Но неговите действия често са неефективни и безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада.

Наблюдатели определиха президентските избори през 2011 г. като отразяващи "спазването на основните права и свободи", но също така обърнаха внимание на съобщенията за купуване на гласове и организационните слабости.

Няма информация правителството или негови служители да са извършвали произволни или незаконни убийства, пише Държавният департамент. Защитниците на човешките права продължават да настояват, че законът предоставя на полицията прекомерна власт да прибягва до сила и до смъртоносна употреба на огнестрелни оръжия. В 10-те месеца до октомври имаше 39 съдебни преследвания и 13 осъдителни присъди срещу служители на министерството на вътрешните работи, отбелязват авторите. Те допълват, че няма информация за политически мотивирани изчезвания на хора.

Държавният департамент отбелязва, че конституцията и законите забраняват мъченията и друго нечовешко, жестоко или унизително отношение или наказание, но наблюдателите отбелязват увеличаване на употребата на сила във връзка с нарасналите усилия на правителството за справяне с организираната престъпност. Цитират се данни от изследване на института "Отворено общество", според които полицията е по-вероятно да използва прекомерна сила срещу хора от ромски произход. В първите шест месеца на годината правителството е разследвало 36 случая на полицейско насилие. В първите седем месеца до юли съдилищата са оправдали 12 полицейски служители. Неправителствени организации твърдят, че властите често не разследват надлежно твърденията за полицейска жестокост.

В доклада се посочва, че полицията може да задържа хора за 24 часа, без да им повдига обвинения. Има информации, че понякога полицията арестува заподозрени за дребни престъпления и злоупотребява физически с тях, за да ги принуди да направят признания, особено когато заподозрените лица са роми. Авторите отбелязват случая от ноември 2010 г., когато четирима полицаи пребиха 23-годишния студент Стефан Бофиров от Пловдив, за да го накарат да признае за грабеж. Министерството на вътрешните работи уволни един полицай и наложи дисциплинарни наказания на другите трима за превишаване на правомощията им. Организации за защита на човешките права продължават да твърдят, че не се правят медицински прегледи след случаи на полицейско насилие и властите рядко наказват провинили се полицаи.

Условията в повечето затвори са сурови с неадекватни тоалетни, отопление и вентилация. През годината са регистрирани 53 смъртни случая в затворите и четири в предсъдебните центрове за задържане. Отбелязва се, че пренаселеността остава сериозен проблем особено в центровете за задържане. Към октомври в 13-те затвора в страната е имало 9174 затворници, включително 89 непълнолетни и 301 жени при капацитет от 8763 затворници. Отбелязва се, че в бургаския затвор някои лишени от свобода били принудени да спят на пода поради липса на достатъчно пространство за легла. Всекидневната хранителна дажба се равнява на около 3,20 лева. Неправителствени организации са получили оплаквания както от качеството, така и от количеството на храната, се отбелязва в доклада.

Затворническата администрация е получила оплаквания от затворници за налагани им санкции, лошо качество на медицинското обслужване, условията за живот и малтретиране от затворническите надзиратели. Затворническата администрация счита, че 1300 затворници или над 13% от общият брой на затворниците, са наркозависими. Затворническите власти изпитват затруднения в ограничаването на достъпа на затворниците до наркотици и диагностицирането и леченията на нарастващия брой наркозависими затворници.

В доклада се отбелязва, че само един от 42-те центрове за задържане отговарят на международно установените стандарти за човешките права. Правителството частично ремонтира няколко центрове за задържане. Към октомври в тях се намират 1326 души, сред които 33 непълнолетни и 48 жени. Общият им капацитет е за 1786 души.

В доклада се отбелязва, че макар законът да забранява произволните арести и задържания, има информации, че понякога полицията злоупотребява с правомощията си да извършва арести.

Посочва се също така, че някои мюсюлмански лидери се оплакали от тормоз, при който службите за сигурност редовно им задавали въпроси за религиозен радикализъм и фундаментализъм. Отбелязва се също така, че дългите забавяния на съдебните процеси са обичайни и има голям брой спорни разследвания. Установеното в закона време за разследвания често води до прибързано повдигане на обвинения, които съдиите връщат за допълнително разследване, по време на което хора, обвинени за сериозни престъпления са освобождавани под гаранция.

Държавният департамент посочва, че конституцията и законите установяват независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространен проблем. Общественото разбиране, че съдебната система раздава нееднакво правосъдие стана причина за редица демонстрации, някои насилствени и расистки, в края на септември. Отбелязват се мнения на наблюдатели, според които Висшият съдебен съвет бавно въвежда вътрешна дисциплина. От 105 дисциплинарни дела, изпратени на съвета през годината, само четири са довели до уволнение, две до понижаване в длъжност, четири в намалено възнаграждение и 46 - в други дисциплинарни санкции.

Посочва се, че спънките пред съдебната система и разследващите органи остават проблем в по-големите юрисдикции, а дългите отлагания на наказателни дела са чести. Законът предвижда независимо и безпристрастно правосъдие по граждански дела. Но дългите отлагания, както по наказателните дела, засягат работата на съда по граждански дела.

.......................................................

Общество

Горещината продължава и през август, температурите над нормата
Високите температури ще продължат и през месец август, според месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Максималните температури най-често ще бъдат между 30° и 35°, а минималните - между 10° и 15°, предаде БГНЕС, позовавайки се на НИМХ.

Тази година през август се очаква средната месечна сума на валежите да е под нормата. Дните с валеж ще са малко и ще са свързани с преминаване на студени атмосферни фронтове.

Средната месечна температура ще е над нормата. Малка е вероятността за по-продължителен много горещ период, но повечето дни ще са със сравнително високи температури.

През повечето дни от първото десетдневие времето ще е слънчево. По-масови валежи и гръмотевични бури ще има през първия ден и през последните дни от периода, когато и температурите ще са относително по-ниски, а в средата на периода ще е слънчево и горещо, особено около 6-ти - 7-ми, когато се очакват най-високите температури - между 33° и 38°, не е изключено на отделни места отново да станат и 40 градуса.

През последните дни от десетдневието има повишена вероятност за преминаване на студен атмосферен фронт и да има краткотрайни валежи и гръмотевици.

В началото на второто десетдневие отново е възможно на места да превали и прегърми. Впоследствие откъм 13-ти до края на десетдневието ще преобладава слънчево време, а температурите ще се повишат.

Доста ще са слънчевите дни и през третото десетдневие. През първата половина и в края има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения.

В началото на месеца Слънцето в София ще изгрява в 06.18 часа и ще залязва в 20.46 часа. Продължителността на деня ще е 14.28 часа.

В края на месеца Слънцето ще изгрява в 06.50 часа и ще залязва в 20.02 часа. Продължителността на деня ще е 13.12 часа.

Фазите на Луната през месеца: 2 август - пълнолуние, 9 август - последна четвърт, 17 август - новолуние, 24 август - първа четвърт.

................................................

Още от "Общество": Синята зона в София двойно по-скъпа от 1 септември | Над 4500 издадени книги в България за 15 месеца | Общинска съветничка се снима на фона на пламналия на Златни пясъци ресторант | Почина раненият при взрива в Сандански Малин Илиев |
Образование

Игнатов: Нарушението с дипломите е на турските граждани
Българските дипломи на турски граждани, за които е установено, че са с невярно съдържание, са едва няколко на брой, каза просветният министър Сергей Игнатов.

Проверките показват, че те са легализирани в Министерството на образованието и са получили апостил в Министерството на външните работи, предаде БНР.

Фалшификациите в тях са направени от турски граждани, които са поръчали да се изготви нов документ с невярно съдържание и са го представили пред официалните органи в страната си.

Българска делегация ще замине за Турция в края на август, когато дипломите на всички, завършили през 2012 година, трябва да се сканират в специалния регистър на просветното министерство, който съществува от началото на годината.

За съжаление дипломите на повечето висши училища все още не са сканирани, какъвто е например случаят с Техническия университет в София, където се обучават най-много турски студенти - 1600.

На въпрос как ще се приемат студенти от Турция тази година министър Игнатов отговори:

„Трудно ще се приемат, както виждате, там има изречение, което отказва да заверява и да обработва документи за прием в България. По някакъв начин този въпрос ще се реши“.

„Обсъждането на този въпрос стартира след 5 юли. Ние работим с нормалните срокове. Всяко нещо иска технологично време. Ние правим сондажи, имаме контакти с лица, но аз си мисля, че те така лесно няма да се откажат от това решение, защото става дума за пари“, обясни Игнатов.

Министърът отбеляза, че е изпратил високопоставено лице от България при турския министър на образованието, за да се обсъди проблемът.

.......................................................

Екология

Нов пожар пламна в Хасковско
150 декара гора гори в близост до хасковското село Брягово.

Сигналът за пожара е подаден в 16 часа. Пламъците са близо до първите къщи на селото, съобщи БНР.

През последното денонощие екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 273 сигнала в различни райони на страната, като са били потушени общо 231 пожара и са извършени 36 спасителни дейности, съобщиха от МВР.

Ограничен е пожарът в местността Червената локва, община Вършец. Екипи на пожарната гасиха огъня през цялата нощ. Засегнати са около 60 декара сухи треви и друга ниска растителност в землищата на областите Монтана и Софийска.

Около 200 декара сухи треви, храсти, нискостеблена гора изгоряха при пожар в понеделник сутринта край ГКПП – Станке Лисичково, на българо-македонската граница над Благоевград, предаде БГНЕС.

Към 10 часа огънят бил ограничен, за да не навлезе в гората, но излезлият вятър разпалил отново долния край на пожара.

Пожарът в Сакар планина е окончателно загасен в неделя към 13:20 часа. Той засегна сухи треви, храсти и смесена гора в землищата между селата Главан, Българска поляна и Черепово, община Тополовград и община Гълъбово.

При пожара са унищожени 300 дка смесена гора и 3200 дка лесонепригодни площи. Спасена е 3000 дка иглолистна гора.

...............................................

 

Индия официално обвини Иран за атентата срещу израелски дипломат в Делхи
Полицията в Индия заключи, че нападението с магнитна бомба срещу автомобила на израелски дипломат през февруари тази година в Делхи е било планирано и извършено от „Стражите на революцията“, елитното подразделение на въоръжените сили на Иран.

Англоезичното издание „Таймс ъф Индия“ цитира полицейски източници, според които петима предполагаеми терористи са разработили съвместно с индийски журналист плана за нападението, при което моторист закачи в движение магнитна бомба на страничната врата на израелски дипломатически автомобил, предаде bTV.

Световната полицейска организация Интерпол вече е издала международна заповед за задържане на четирима от заподозрените, чиито имена бяха обявени още през март.

Това е първият път, в който официалните индийски власти отправят официално обвинения към Иран и директно назовават „Стражите на революцията“ като организатор.

Според източниците на изданието иранецът Хусанг Афшар е организатор както на атентата в Делхи, така и две отделни нападения срещу израелски дипломати в Тайланд и Грузия в същия период (февруари–април 2012 г.).

Полицията предполага, че терористите са влезли в Индия с туристически визи и са напуснали веднага след опита за покушение.

При атентата в Делхи през февруари пострада тежко 42-годишен израелски дипломат, съпруга на военния аташе в Посолството на Израел в Индия. Самото нападение беше извършено в непосредствена близост до резиденцията на индийския министър-председател. Израел веднага обвини Иран за нападението.

................................................

Юнкер: ЕС трябва да използва всички средства, за да се справи с кризата
Европейският съюз трябва да вземе бързи решения и с всички средства, с които вече разполага, да намери решение на кризата, заяви председателят на еврогрупата Жан Клод Юнкер.

„Няма никакво време за губене“, категоричен бе Юнкер в интервю за германския вестник „Зюддойче цайтунг“, предаде БНР.

Той за първи път предупреди, че само спешни мерки ще предотвратят разпада на еврозоната.

С изказването си Юнкер подхрани спекулациите, циркулиращи от няколко дни, че ЕЦБ възнамерява да се намеси по-сериозно в спасяването на държавите от еврозоната. Вероятно тя ще изкупи държавните облигации на Испания и Италия, за да намали рисковата им оценка.

Самият президент на ЕЦБ Марио Драги също посочи тази възможност още миналата седмица, когато заяви, че банката е готова да направи всичко възможно, за да спаси еврото.

Какви точно мерки ще вземе еврозоната, ще се види през следващите няколко дни, като резултатите този път вече ще са напълно конкретни, заявява още Юнкер в интервюто.

Той посочва още и че е неразумно да се говори за излизане на Гърция от еврозоната, тъй като подобен ход на този етап все още ще донесе повече вреди, отколкото ползи.

За бързи ходове в решаването на проблемите на еврото за пореден път призова и Вашингтон. Финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър ще се срещне днес с германския си колега Волфганг Шойбле, за да обсъдят по-нататъшните стъпки на ЕС.

...................................................

Изчезна знамето, поставено на Луната от „Аполо-11"
40 години след като американските астронавти стъпиха на Луната, умовете на специалистите от НАСА са заети с странен парадокс - къде е едно от знамената, които земляните сложиха на повърхността на земния спътник.

Астронавтите шест пъти слизаха на лунната повърхност и забиваха по едно американско знаме.

При последните снимки, направени от автоматичната междупланетна станция се оказало, че едното от тях безследно е изчезнало, предаде „Дейли мейл", цитиран от агенция КРОСС.

Според ученията Марк Робинсън пет знамена се вижда да хвърлят сянка на лунната повърхност, но от шестото няма и следа.

Засега НАСА няма смислен отговор за случилото се. Според една от версиите то е изгоряло при излитането на „Аполо-11".