Новините на 30 юли 2012 г.


http://novinite.bg/


Полицията потвърди за снимките на атентатора в Бургас
Шефът на полицията в Несебър Стайко Манев потвърди достоверността на снимките на главата на атентатора, взривил автобуса с израелски туристи в безпрецедентния бомбен атентат от 18 юли, които вече бяха публикувани в медиите.

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ" публикува в петък снимки на главата на човека, обявен от българските власти за атентатор-самоубиец и извършител на взрива срещу израелските туристи на Летище Бургас от 18 юли.

(Публикацията съдържа изображения, които могат да са шокиращи за деца и непълнолетни.)

Според Биволъ версията на вътрешния министър Цветанов за "камикадзе" (правилната дума е "шахид") не издържа логически и е по-вероятно младият мъж да е бил използван като муле, без да знае, че ще бъде взривен. Взривявайки го дистанционно, изпълнителите на атентата са прекъснали връзката към тях и към организаторите.

Фотосите са заснети в бургаската морга, където два дни след взрива съдебните медици са успели да сглобят останалите след експлозията парчета от главата като мозайка и да възстановят лицето на атентатора, е потвърдил шефът на полицията в Несебър, предаде в неделя агенция „Кросс", цитирайки в. "Преса".

На снимките главата на мъжа е деформирана, тъй като голяма част от костите на лицето и черепа са изпотрошени, а мозъкът изобщо липсва, но лекарите са успели да направят максималното, за да реставрират физиономията. Снимките са изпратени в Националната следствена служба, където са обработени с фотошоп, а най-страшните белези от взрива са ретуширани.

Експерти са цитирани да казват, че подобна процедура по реконструиране на части от човешко тяло в чужбина се извършва обикновено от петима специалисти - съдебен лекар, анатом, психолог, психиатър и антрополог.

Снимките на главата на атентатора все още не са публикувани официално от МВР.

..........................................


Бъсеску оцеля като президент на Румъния заради ниска избирателна активност
Траян Бъсеску остава президент на Румъния, тьй като проведеният в неделя референдум за или против неговия импийчмънт е невалиден поради ниската избирателна активност, според официалните органи.

Ниската избирателна активност прави невалиден вота за импийчмънт на президента. Това гласи официална оценка, предава АФП.

Избирателната активност на референдума в Румъния е била 45,92 %, съобщи централното избирателно бюро на Румъния, цитирано от телевизия "Реалитатя", цитирана от агенция „Фокус".

Малко преди това подложеният на импийчмънт Траян Бъсеску заяви, че румънските гласоподаватели са отхвърлили референдума за или против импийчмънта му, като не са се явили да гласуват в достатъчно голям брой, за да го направят валиден.

За да е валиден вотът е нужно повече от половината румънски избиратели да са гласували в подкрепа или против подлагането на импийчмънт на Бъсеску.

Консерваторът Бъсеску бе временно отстранен с гласуване в парламента на 6 юли от лявоцентристкото мнозинство, което пое властта през месец май. Управляващият Социал-либерален съюз обвинява Бъсеску в системно превишаване на правомощия.

Политическата криза в Румъния предизвика загриженост за състоянието на демокрацията в страната сред чуждестранните партньори на Букурещ, посочват АФП и БТА.

Резултатът от референдума щеше бъде признат за валиден, ако в него участват 50% плюс един от всички регистрирани румънски избиратели, тоест минимум 9 154 307 души.

Гласуването продължи до 23:00 ч. в 18 242 избирателни секции в страната и 306 в чужбина. Гражданите трябваше да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Съгласни ли сте с отстраняването от длъжност на президента на Румъния г-н Траян Бъсеску?"

Демократично-либералната партия, създадена от Бъсеску, и самият той призоваха румънците да бойкотират вота, за да не дават легитимност на злоупотребите на Социал-либералния съюз. Самият Бъсеску каза, че ще гласува само от уважение към институциите.

.................................................

2% спад в броя на туристите отчетоха за първото полугодие
Първото шестмесечие приключва със спад около 2 % в броя на туристите в България, което се дължи на зимните месеци, съобщи Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки на туризма.

„В края на януари и началото на февруари имаше голям сняг, който затвори пътищата не само на България, но и на съседните страни Сърбия и Румъния и направи много трудно придвижването в страната, което доведе до спад в параметъра брой туристи," каза Драганов пред агенция „Фокус".

„Най-голям спад беше регистриран през април, когато той достигна около 14 % и това беше главно на база на по-малкия брой туристи, сравнено с миналата година по Великденските празници, които традиционно идват от Гърция в България. Тогава над 83 хиляди българи отидоха в Гърция, а някъде по-малко от 50 хиляди бяха тези, които дойдоха в България", обясни той.

Според Драганов, месец май също е бил отрицателни показатели, но за сметка на това от юни месец нещата са започнали да се подобряват.

„Юни ни дава увереност, че летните месеци – юли, август и септември, ще бъдат силни и ще можем да възстановим параметрите по отношение на броя на туристите в рамките на това, което е било миналата година, и да приключим сезона с лек ръст в сравнение с това, което е било 2011 г.", каза още Румен Драганов.

....................................

Вносът ни убива, оплакват се българските животновъди
Животновъдният сектор в България е на ръба на фалита, заяви в неделя Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите.

„Българският потребител не консумира българско месо и чисто сирене, затова и няма как да скочи цената на месото. Вносът, който ни се налага, ни убива. Не може един животновъд да взема за една крава мижави пари, а колегата от ЕС да взема с 60-70% повече субсидия. Затова ни заливат евтини продукти, затова и ние изоставаме," обясни Синапов пред БНР.

„Искаме да се изравнят субсидиите, които получават всички европейски животновъди. Това ни държи нас в омагьосан кръг и не може да бъдем конкурентоспособни на общия пазар", категоричен е Синапов.

Той подчерта, че животновъдният отрасъл в България е на ръба на фалита.

„Този път вече съм убеден, че няма да можем да оцелеем. Западат и тези субсидии са така или иначе са малко, трудно се усвояват, тези пазари, които ние сме, на дъното на пазара не можем да бъдем конкурентоспособни на пазара, всичкото това довежда до отрасъл губещ, да продължаваме да сме губещи", добави той.

„Благодаря на министъра и на правителството, че успяха да направят едно тясно сътрудничество с Турция и овцевъдите изнасяме, макар и не много скъпо, мъжки шилета и агнета. Това е единственото и това е спасението, защото, ако не беше се случило, цялата продукция щеше да остане в ръцете на българския овцевъд. Молим и искаме да се намери пазар за телетата", каза още председателят на Асоциацията на животновъдите.

„Ние сме в омагьосан кръг. Енергията скача, зърното скача, горивата скачат, при нас - нищо. Всички управляващи обещаха, че 2012 ще бъде година на животновъдството", припомни Синапов.

Твърденията на Синапов бяха подкрепени донякъде от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

„Животновъдите получават най малко субсидии, но те не получават европейски субсидии въобще. Това е резултат от правителството, което е подписало договора за присъединяване. Той е подписан така, че европейските субсидии са единствено за единица площ, тоест няма по схемата за глава добитък. Това може да се поправи в следващия програмен период 2014 – 2020 г. За първи път от 2009 г. те получават средства по схемата за глава добитък и то от националния бюджет. В сряда се събираме при премиера животновъди, преработватели, колбасари и търговските вериги, за да разберем къде отива печалбата," заяви Найденов в неделя, също по БНР.

Министърът изрази недоумение как става така, че стотици милиони са наливани в животновъдството, потребителят плаща повече, а животновъдството продължава да преживява труден период.

.................................
Забраняват автобусните пратки без придружител след атентата в Бургас
Правителството ще въведе строги санкции за автобусни пратки без придружител, обяви в неделя министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Автобусните пратки без придружител са дейност, която не е регламентирана никъде и за нея с нормативни промени ще бъдат въведени сериозни санкции", заяви Московски по БНР.

Въпросът за анонимните пратки като елемент от сигурността на летища, пристанища, авто и жп - гари, бе повдигнат след атентата от 18 юли 2012 г. в Бургас, където взривно устройство бе внесено като багаж в автобуса на израелски туристи.

Московски каза още, че предстои да бъде направен мониторинг на системите за видеонаблюдение. Освен спиране на нерегламентираното разпращане на колети по редовните пътнически линии, транспортното министерство обмисля още няколко нови мерки за сигурност, сред които редовни проверки на багажа на пътниците и разширяване на периметъра на видеонаблюдението в летищата извън терминалите.

.......................................
Близо 200 са уволнените митничари без висше
Между 150 и 200 служители на Агенция "Митници" са уволнени, защото нямат бакалавърска степен, според Нели Христова, председател на федерацията по търговия, услуги, контролни органи и туризъм.

По думите й системата ще се обезкърви, а в същото време няма разумен мотив за тази реформа. Христова определи случващото се като "грубо и цинично отношение", цитирана от Дарик.

На въпрос, дали групата, която преговаряше с министър Дянков относно местенето на Агенцията от София в Русе, е трябвало да поеме и този случай, Нели Христова отговори:

„Най-вероятно можеха да се случат всичките тези неща, само че ние имаме един типичен български синдром - когато мечката скача в двора на съседа, най-вероятно няма да дойде в нас. Можеше да се използва случаят, макар че постановлението е много преди това. То е обнародвано в Държавен вестник на 26 юни. Нещата се случват много от преди това".

По думите й министър Дянков трябва да обясни какво се случва в Митниците.

„Когато искаш да правиш реформи, държа на тезата, че реформа се прави в началото на управление на мандата си. Не можеш да правиш едни реформи, и то да атакуваш приходна агенция, в края на мандата си, и тези хора, които наистина излизат на улицата - за тях въобще не е помислено", каза още Нели Христова.

...................................................

Плевнелиев поканил британската кралица в България
При посещението си в Лондон президентът Росен Плевнелиев е поканил английската кралица Елизабет II да посети България, съобщиха в събота вечерта от прессекретариата на държавния глава.

Следващата седмица държавният глава ще изпрати писмена покана на британската кралица, предаде БНР.

Плевнелиев, който бе в Лондон за откриването на XXX Летни олимпийски игри, е поканил в България и дука на Кент, който е председател на Националната кралска асоциация за поддръжка на военните паметници.

Двамата ще обявят обща регионална инициатива за опазване на военните гробища. Дукът е изказал благодарността на Англия за жертвоготовността на българския имигрант Пламен Петков, който миналия месец спаси от удавяне английско дете, но сам загина.

По време на визитата си в британската столица президентът е разговарял с германския си колега, с австрийския канцлер и с датския премиер. Плевнелиев е информирал федералният канцлер на Швейцария за нова вълна на швейцарски инвестиции у нас, добавят още от президентството.

.........................................
Общество

Натоварен неделен трафик от Черноморието и Беломорието към София
Силно натоварено е движението в неделя вечерта от Черноморието към София, както и от Гърция към България, според „Пътна полиция".

Изключително интензивен е трафикът от Карнобат към Сливен. На места се образуват колони от автомобили, а движението се извършва изключително бавно и шофьорите трябва да бъдат бдителни, съобщи за радио „Фокус"-Сливен дежурният в КАТ, Пътна полиция – Сливен.

Заради пускането на новия участък от автомагистрала „Тракия", до Хаджидимитрово е направена промяна в организацията на движение. На кръстовището на изхода за Сливен и на това за Веселиново, с предимство не са излизащите от Ямбол, а слезлите от магистралата.

Натоварено е движението по главен път Е-79 в участъка София – Кулата, съобщиха от „Пътна полиция", предаде „Фокус". От Гърция към България се движат много леки автомобили, автобуси и микробуси.

Натоварено е движението по международен път Е-80 и от Калотина за Капитан Андреево. Има много леки автомобили, които пътуват към Турция през България на гастарбайтери, които работят в Западна Европа.

.........................................


Потушиха горския пожар в Сакар
Пожарът в Сакар планина изцяло е овладян и потушен, обяви комисар Николай Вълчев, началник на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково.

Той уточни, че от 10 ч. в събота ще бъдат изтеглени противопожарните екипи от планината в района на пожара, цитиран от Агенция БГНЕС.

"Изтегляме пожарните екипи оттам и го предаваме за охрана и наблюдение на горските стопанства. Те си имат противопожарни автомобили и ще патрулират още поне 24 часа района", заяви комисар Вълчев.

БГНЕС припомня, че три дни пожарникари потушаваха пожар в планината Сакар. Огънят избухна на 26 юли следобед и бързо се разрасна в широколистни гори, храсти и треви. Пожарът беше обхванал общо 3500 дка. Съществуваше реална опасност пламъците да обхванат нови територии.

Направени бяха над 20 километра просеки, за да се локализира пожарът. На място работеха верижни високопроходими машини, пожарни и два военни хеликоптера. Летателните машини вземаха вода от язовир Мъдрец и я изливаха върху огнената стихия. На четвъртия ден пожарът е овладян.

.............................................................

Режимът на Асад вещае разгром за сирийските бунтовници, Иран го подкрепя
Сирийските бунтовници, които воюват срещу правителствените сили в Алепо "несъмнено ще бъдат разгромени", заяви сирийският външен министър Уалид ал Моалем.

Той говори на пресконференция с иранския си колега Али Акбар Салехи в Техеран, предаде БНР.

"Всички антисирийски сили са се събрали в Алепо, за да се борят срещу правителството и те без всякакво съмнение ще бъдат победени", каза Моалем, като подчерта, че сирийският народ се бие редом с армията срещу бунтовниците.

От своя страна Салехи предупреди, че ако конфликтът в Сирия се влоши още повече и режимът на Башар Асад падне, последствията "ще погълнат целия регион и евентуално дори целия свят".

Той призова съседните на Сирия страни да се замислят за ситуацията, в противен случай "всеки ще загуби".

Междувременно сирийският режим нападна бунтовниците в Алепо с тежко въоръжение.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет.

...................................................

Уникалният Йордан Йовчев се класира на финал на Лондон 2012
Най-добрият български гимнастик Йордан Йовчев се класира за финала на халки на олимпийския турнир по спортна гимнастика.

Йовчев получи оценка от 15.308 точки в квалификацията, с което състезателят ни направи истински подвиг при рекордното си шесто участие на Олимпийски игри.

39-годишният Данчо Йовчев изпълни чисто съчетанието, с много лека неточност при приземяването, на единствения уред, на който се състезава на тази Олимпиада.

Йордан Йовчев, получил бурните аплодисменти на зрителите в залата, намери място за пореден път сред най-добрите на планетата на халки, с осма оценка.

С най-добър резултат за финала на халки се класира Чен Ибин от Китай с 15.858 точки. Втори и трети в квалификациите на този уред се наредиха италианецът Моранди Матео (15.766) и представителят на Русия Александър Баландин (15.666), предаде Дарик.

Финалът на този уред е на 6 август, понеделник.

В "Норд гринуич арена" в Лондон българският гимнастик записа своето шесто-рекордно участие на Олимпиада. До този момент, друг състезател в този спорт не е постигал подобно постижение. Данчо Йовчев е и най-възрастният представител в турнира по гимнастика.

Постижението на Йордан Йовчев е уникално и влиза в историята с това, че не е пропускал Олимпийски игри от 1992 година. Големият, макар и само 160 сантиметра висок състезател, има четири олимпийски медала — един сребърен и три бронзови, като през 2004 година в Атина, златото му бе отнето незаслужено, след като съдиите го присъдиха на представителя на домакините Димостенис Тамбакос.

..............................................
Мартин Иванов отпадна от олимпийския турнир по джудо
Мартин Иванов отпадна от олимпийския турнир по джудо в категория до 66 килограма.

Той загуби от казахстанеца Сергей Лим в среща от елиминационния кръг, след което неговият съперник отстъпи на японеца и световен шампион за 2011 година Ебинума Масаши в 1/8 финалите и не успя да изтегли българския състезател до репешажите, предаде Дарик.

Иванов получи наказателна точка след 1:58 минути игра, когато продължи със закъснение опита си да направи хватка.

Само 16 секунди по-късно Лим успя да направи контраатака и наложи "сеои-наге", което му донесе още една точка.

В последствие състезателят от Казахстан премина в защита, която намали разликата на 1:2 точки с реферско решение след 3:35 минути игра.

.......................................................


Сигнал за бомби стресна Кърджали
Сигнал за поставени взривни устройства на територията на Кърджали е подаден на фирмен телефон вчера в 3,50 ч..

Това съобщи в неделя полицията в града, предаде репортер на БГНЕС.

Мъжки глас е съобщил за заплахата от взривове, заложени из града. Незабавно е сформирана група от ОДМВР-Кърджали за изясняване на ситуацията.

Снети са подробни обяснения от служителя, който е приел сигнала. Организирани са действия по установяването и издирването на автора на заплахата.

Работата по случая продължава, уточниха от полицията. До момента все още не е разкрит мъжът, който е съобщил за опасността.