Новините на 30 ноември 2012


30 ноември 2012


СДС предложи прокурор Галя Гугушева за КС
СДС все пак успя да издигне нова кандидатура за  конституционен съдия  и това е прокурорът от Апелативна специализирана прокуратура Галя Гугушева.
Преди около седмица десницата издигна номинацията на президента Петър Стоянов, но няколко дни след това той отказа заради международните си ангажименти.
Трима независими депутати ще внесат кандидатурата на Гугушева в парламента, информира „Дневник".
Решението е взето следобеда в четвъртък по време на извънредно заседание на Националния изпълнителен съвет на партията. В петък пък е последният срок за номинация за поста от квотата на парламента, след като предният кандидат Венета Марковска не успя да положи клетва заради бламирането на президента Плевнелиев.
Заради предложението на СДС Президентът Стоянов да заеме мястото в Конституционния съд (КС) деветимата депутати от СДС се противопоставиха на председателя на партията Емил Кабаиванов и подписаха решение, че няма да внесат кандидатурата на когото и да е. Според тях номинациите не били съгласувани с тях.
На Националния съвет на сините преди дни бяха  изключени тримата - Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров, след които напусна и бившият й председател и сегашен евродепутат  Надежда Нейнски.
След това СДС задължи останалите шестима депутатати да внесат новата кандидатурата на ръководството и задължително да я подкрепят. На следващия ден народните представители отново отказаха да издигат номинация, което показа, че лоялността им към фракцията „Единство" на Мартин Димитров и Надежда Нейнски.

------------------------------------------------------------------

„Овергаз” и „Булгаргаз” с картелна договорка
„Овeргаз“ се е ангажирал да не подбива цените на „Булгаргаз“, призна шефът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.
„Това, че след Нова година „Овергаз“ ще може да продава директно на своите потребители и на фирми, не означава, че „Газпром“ влиза директно на пазара на газ в България“, каза Андонов в интервю за „Капитал“ в отговор на въпроса дали ще има директни доставки от началото на 2013 г., когато влиза в сила прекият договор между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“.
По думите му „Булгаргаз“ държи капацитета на тръбата, която е в Румъния (входната точка „Негру вода“), така че за да може „Овергаз“ да доставя газ директно, трябва да си плати съответните такси на „Булгаргаз“ и респективно на „Булгартрансгаз“ за ползването на българската газопреносна система.
„Освен това договорката беше да няма конкуренция на пазара, т.е. цената, по която ще продава „Овергаз“, да бъде същата като тази на „Булгаргаз“, а не по-ниска. Поне засега други „мераклии“ да навлязат на пазара няма“, посочи Андонов.
Не става ясно дали има позиция на Комисията за защита на конкуренцията по този въпрос, коментира „Капитал“.
Изпълнителният директор на БЕХ е на мнение, че парното трябва да поскъпне по-сериозно.
„Булгаргаз“ вече заявиха, че намалението ще е 5-7%, но аз като човек, който съм направил по-точна сметка, смятам, че е нормално то да е поне 10%“, обясни той.
Транзитните такси по проекта „Южен поток“ са определени така, че България да получава 90% от тях, независимо от това какво количество се транзитира, подчерта Андонов.
Както вече стана известно, България ще разчита на транзитни такси, за да изплати за 15 години своя дял от финансирането на проекта.
„В този 15-годишен период е фиксирана норма на възвръщаемост 8%, която обаче лимитира лихвените проценти по заема до 4-4.5 на сто“, уточни шефът на БЕХ.
По-рано министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев за пореден път коментира „Южен поток“, като подчерта, че за погасяване на заема по проекта няма да се използва цялата сума, събирана от транзитни такси.

------------------------------------------------------
Финанси
НАП глоби 955 софийски фирми, не внесли декларации
955 софийски фирми бяха глобени от столичната дирекция на Националната агенция за приходите (НАП).
Санкцията е наложена на дружества, които не са подали годишна декларация за облагане с корпоративен данък, съобщиха от НАП.
33 321 фирми не са декларирали дължимия корпоративен данък за 2011 г.
3193 от проверените дружества имат регистрация по Закона за ДДС и редовно са изпращали в НАП месечните справки декларации по Закона за добавената стойност, но пропуснали да подадат декларация за облагане с корпоративен данък.
Столичните инспектори вече са уведомили с писма 13 997 от некоректните дружества, че следва да се явят в офисите на дирекцията и да подадат липсващите документи.
До момента 1060 от получилите напомнящо писмо са подали годишните си декларации. За установеното нарушение са им съставени актове, като минималната глоба, която следва да платят юридическите лица, е в размер на 500 лв.
Част от фирмите, които не са подали декларация, не са осъществявали дейност през 2011 г. Това обстоятелство обаче не ги освобождава от задължението да подават годишна данъчна декларация.
Тези фирми попълват отделен формуляр – образец 1010а. В него следва да декларират, че за предходната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство.
„Проверките показват, че доста фирми напълно пренебрегват законовите изисквания. Опитвайки се да си спестят дължимите данъци, те ощетяват хазната с милиони левове. Затова контролът на НАП – София, е постоянен. И всеки хванат в нарушение става обект на непрекъснато наблюдение от столичната дирекция“, подчерта Бойко Атанасов, директор на териториалната дирекция на НАП в София.

---------------------------------------------------------
Енергетика
Анализатор: България няма как да загуби хазартната игра с „Газпром“
Договорите с „Газпром“ са хазартна игра, която България няма как да загуби, коментира британският политически и енергиен анализатор Алекс Джаксън в публикация за Natural Gas Europe.
Битката за „Набуко“ приключи, като на мястото на този проект дойде друг - Южен коридор, а именно азербайджански газ през Турция за Европа, чак до Италия, пише специализираното издание, цитирано от БГНЕС.
Според някои анализатори договорът за „Южен поток“ е гениален ход на България, въпреки че остава въпросът дали България ще остане тясно свързана с Русия.
Събитията са динамични, като налице е състезание между Русия и Азербайджан кой да доставя газ за Европа.
И в двата случая обаче България и Сърбия ще имат своите газови доставки. София ще намали донякъде нуждата си от внос чрез собствената си продукция, която обаче е малка, отбелязва още Алекс Джаксън.
Британският енергиен специалист изтъква, че новият договор с „Газпром“ осигури на страната 20% редукция на цената - много повече от 11,1%, което българите вече бяха постигнали.
„Понастоящем София е зависима на 90% за газ от Русия. Затова би могло да се каже, че новият договор с „Газпром“ дава на страната известна вариативност“, пише още Natural Gas Europe.
Според Борисов „Южен поток“ е по-добра перспектива пред „Набуко“, се отбелязва в анализа.
„Въпреки че „Набуко“ остава приоритетен, той е твърде скъп, а и ние все още не знаем откъде ще идва газът, който ще минава през тръбата“, цитира го изданието.
България - страна с ограничен икономически растеж, но с обещаваща офшорна индустрия - ще трябва да задвижи проекта за газ от Азербайджан през Турция за Европа, който има зелена светлина от ЕС, но и същевременно ще продължи да получава газ от Русия, допълва Natural Gas Europe.
Времето също е фактор. Бойко Борисов може би просто не вярва Южният коридор (част от който е „Набуко“) да заработи скоро и осигури на България нужните й количества газ в обозримо бъдеще. Така че през следващите няколко години пред България няма друг вариант за газ освен от Русия, коментира изданието.
„Става дума за хазартна игра, която обаче България няма как да загуби. Ако „Набуко-Запад“ бъде построен, София ще стане основен играч в проекта Южен коридор - ще печели от транзитни такси и няма да остане без газ, ако руските доставки станат проблемни“, смята британският анализатор Алекс Джаксън.
Ако бъде построен Трансанадолският газопровод (азербайджански газ през Турция за Европа), България пак ще има достъп до газ, макар и лимитиран, чрез балканската инфраструктура на проекта.
Ако пък никой от двата проекта не бъде осъществен, България пак ще има полза от „здравословното“ намаление на цената на руския газ в позицията й на съществена брънка от руската енергийна стратегия в Европа.
Сценарият не е перфектен, но нуждите на София от газ са сравнителни малки, а перспективите за собствен газодобив ще дадат на страната гъвкавост при ценообразуването, пише накрая Алекс Джаксън.
„Като всеки добър играч на хазарт, Борисов знае, че да направиш залога, често е най-доброто“, обобщава анализаторът в публикацията в Natural Gas Europe.

----------------------------------------------------------
АЕЦ „Козлодуй“ отбелязва 25 г. от пускането на пети блок
АЕЦ „Козлодуй" отбелязва 25 г. от пускането в експлоатация на пети енергоблок на 29 ноември 1987 г.
Точно в 23:39 часа на този ден в енергийната система на България е включена първата 1000-мегаватова мощност на атомната централа, съобщиха от дружеството.
Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов поздрави по случай годишнината работещите в компанията и им благодари за отговорността, с която съхраняват и умножават досегашните постижения на централата.
Първата копка за изграждането на пети енергоблок е направена на 9 юли 1980 г. На 26 декември 1985 г. реакторът е монтиран в шахтата си, а на 3 октомври 1987 г. е заредена първата касета с ядрено гориво.
Физическият пуск на реактора (минимално контролируемо ниво на мощност) е осъществен на 5 ноември 1987 г. Реакторната инсталация на блока достига 100% мощност на 21 юни 1988 г.
За изминалия четвърт век пети блок е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация.
Благодарение на двата хилядамегаватови блока – пети и шести, АЕЦ „Козлодуй“ е основен производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство, изтъкват от дружеството.
Само през 2011 г., с рекордното производство от 16 314 271 мегаватчаса електроенергия, централата е спестила, в сравнение с конвенционални ТЕЦ, вредното въздействие на повече от 21 млн. тона въглероден диоксид, 990 000 тона серен диоксид, 63 000 тона азотни оксиди и 42 000 тона прах, съдържащ естествена радиоактивност, с което има съществен екологичен принос за опазване на чиста околна среда, посочват още от АЕЦ „Козлодуй“ по повод годишнината от пуска на пети енергоблок.

-----------------------------------------------------------
Телеком и ИТ
„Тюрк телеком" и „Тюрксел" с инвестиции в България
Турските телекомуникационни компании „Тюрк телеком" и „Тюрксел" имат сериозни намерения да инвестират в България, заяви с радост президентът Росен Плевнелиев.
Най-големият турски мобилен оператор „Тюрксел" съобщи преди седмица, че е предложил необвързваща предварителна оферта за покупката на втория по големина български телекомуникационен оператор „Глобул", собственост на „Космооте Бългерия Мобайл".
В изявление до Истанбулската фондова борса турската компания заявява, че е направила офертата, защото разглежда възможностите за инвестиране в региона, предаде БГНЕС.
В края на юни гръцкият телеком ОТЕ обяви, че ще продаде своя български клон „Глобул". С приходите от телекома гърците се надяват да изплатят задълженията по емитираните облигации, чиито падеж е през следващите две години.
Сред потенциалните купувачи още тогава беше спрягана „Тюрксел", а също така британската „Водафон", както и „Орандж", която е собственост на „Франс Телеком".
„Тюрк телеком" и „Тюрксел" посочиха, че решение им е част от плановете им да разширяват пазара си в региона.
В четвъртък Плевнелиев, който е на посещени от дни в Турция, беше на работен обяд с представители на турския бизнес в Истанбул.
Държавният глава посочи, е рекордът, който е бил поставен през 2012 г., от 4 млрд. долара оборот не е достатъчен, като след време целта е достигане до 10 млрд. долара. За целта  България е избрала три водещи сфери, в които ще  търси сътрудничи - енергетика, инфраструктура и строителство и земеделие и  производство на храни. Четвъртата, която Плевнелив би искал да  добави, е туризъм.
Според него между България и Турция  има перфепективи във всяка една от тези сфери, заради което в България ще пристигнат делегации не по-късно от март 2013 г., за когато се планура организаирането на голям форум в София, на който директно да се срещнат  турските с българските компании.
Президентът посочи, че в  двустранната търговия от тези 4 млрд. долара 2.6 млрд е износът на България към Турция.
„Ние изнасяме много повече, отколкото внасяме. Имаме индустриални зони. България е индустриална сила с индустриална култура и аз искам да видя нови фабрики в България", допълни той.
По-рано през деня президентът посети строителната площадка на тунела под Босфора, който трябва да свърже Европа и Азия, за който се надява, че ще бъде завършен до 2016 г. Той не пропусна да похвали работата на Турция, която в момента изгражда високоскоростна железопътна линия, която с 250 км/час ще свърже Азербайджан, Грузия и ще стигне до българската граница.
На мястото трябва да бъде построена жп гара, както и метростанция, която да свърже терминала с останалите части на Истанбул. Президентът приветства важния по думите му за България и Европа проект и си пожела следващия път да се върне вече като пътник на влак.
„За нас е въпрос на чест и отговорност пред Европа, но и пред света, да направим своя участък от тази железопътна магистрала. България вече работи по линията Пловдив - Свиленград, там влаковете ще могат да се движат с 180 км/час. Приоритизираме останалия участък до сръбската граница, така че до 2016 - 2017 г. да може от Азербайджан, през Грузия, през цяла Турция, през цяла България с 200 км/час се стигне до Виена", сподели българският държавен глава.
На срещата, организирана от Турския съюз на камарите и стоковите борси и организацията за външноикономически отношения  взех участие турски компании, които работят в 109 държави, сред които „Шишеджам", Зираатбанк, „Дедеман", фирми от автомобилната индустрия и други.

-------------------------------------------------------------------
Земеделие
Държавните субсидии намалили цената на свинското с 10%
В момента цените на свинското и пилешкото месо са намалели с 10 на сто, след като започна държавната помощ за свиневъди и птицевъди, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Преди месеци Найденов прогнозира, че „цените на месото преди Коледа не само че ще се стабилизират, но и ще се понижат, защото се предприемат ефективни мерки", припомни БИ Ти Ви.
В началото на ноември производители казаха, че за месец цените на сиренето, кашкавала и колбасите са се повишили с 10%, докато за август и септември суровините са поскъпнали общо с 35 на сто.  Причина за това е използването на вносни суровини, които през лятото повишиха цените си.
По данни на месопреработвателите пък през последната година потреблението на месни продукти е спаднало с 18%, като според тях клиентите  драстично са намалили закупуваните количества колбаси и са се пренасочили към по-евтините видове.
По думите на министър Найденов според  данните на специална статистиката в целия ЕС и страните около България, които не са членове на ЕС, цената на хляба в страната бил най-ниска, като прогнозира, че насъщният ще продължи да бъде с най-ниска цена.
Найденов подчерта, че в бюджета за 2013 г. не се предвиждат средства за национални доплащания, което вече не подлежи на коментар.
„Всеки иска за сектора си повече, но се радвам, че срещам разбиране от зърнопроизводителите за това, че има други социални сфери с по-големи нужди", каза министърът.
По отношение на качество и безопасност на храните земеделският министър припомни, че вече е в сила наредба, която гарантира добавката на водното съдържание в пилешкото месо и която не трябва да надхвърля 4.5%.

---------------------------------------------------
Търговия
Българинът готов да похарчи до 36 лв. за коледни подаръци
До 36 лв. е готов да отдели българинът за коледни подаръци през 2012 г., сочи онлайн проучване на популярен български сайт за интернет търговия.
Изследването показва, че българските домакинства планират за подаръци средно по 250 лева, което е с 4% спад на разходите в сравнение с миналата година.
Най-много потребители - 33% от отговорилите на електронната анкета, са готови да отделят от 100 до 200 лева.
Това означава, че покупките на човек ще са от 18 до 36 лева, като сред най-предпочитаните стоки са посочени дрехи, електроника, козметика и детски видеоигри, предаде БТА.
Българите смятат да намалят поне с един броя на подаръците, които ще купят по Коледа и Нова година. Ако в края на 2011 г. те са били готови да зарадват средно по 6,2 души от най-близкия си кръг, сега планират да направят това за 5,6 роднини, приятели и познати.
От запитаните само 5% имат нагласа да похарчат от 500 до 1000 лв. за подарък, а над тази сума - други 2%.
Независимо от размера на разходите, които ще бъдат направени, мнозинството българи - 89% от потребителите на сайта, декларират, че няма да вземат потребителски кредит или заем за коледното пазаруване.
На обратното мнение са само 3 на сто от анкетираните, като техният брой намалява наполовина в сравнение с 2011 г.
Тенденцията за 2012 г. показва растящата роля на Интернет като основен източник на информация за асортименти и цени, както и на готовността за пазаруване онлайн.
Сега 10% по-малко българи са готови да обикалят по магазините, а процентът на планиращите покупка по електронен път спрямо 2011 г. се е увеличил с рекордните 32%.
Промяната в нагласите се дължи основно на: избягването на опашки по празниците, богатия избор на стоки в Интернет, както и по-ниските цени при онлайн покупка спрямо традиционните магазини, показва проучването.
Според него потребителите в мрежата тази година търсят повече домашна техника и мобилни телефони, отколкото часовници и бижутерия. Отделно мъжете се насочват главно към електрониката, докато жените предпочитат дрехите и детските видеоигри.
Като цяло анкетираните в сайта декларират, че при избора на подарък за Коледа и Нова година се ръководят от конкретните нужди на техните роднини, приятели и познати.
Въпреки, че за 67% от потребителите качеството продължава да има определящо значение, 10% повече българи са заявили, че за тях най-важна сега е цената на съответния подарък.

--------------------------------------------------
Tранспорт
Изпомпват водата от потъналия край Русе кораб
Започна изпомпването на водата от потъналия преди месец край Русе кораб, след като собственикът на плавателния съд извика на помощ пожарната и Гражданска защита.
За премахването на водата от „Феритоп 1“ са били използвани мощни генератори и дебели маркучи, благодарение на което още следобеда в четвъртък корабът се повдигна с метър, предаде БГНЕС.
За да може да се изкара нафтата от кораба, трябваше първо да започне изпомпването на водата от нея. Още преди дни имаше опит горивото да бъде източено, но при опита излизаше само вода, примесена с нафта, заради което операцията бе прекратена.
Водолазите продължиха запушването на всички отвори по „Феритоп 1“, за да се спре достъпът на вода в плавателния съд. Все още обаче не е ясно кога ще бъде напълно изваден корабът от водата.
До няколко дни се очакват и резултатите от проверката за причината за инцидента, заради който мазни петна от нефт, изтекли от машинното отделение на кораба, тръгнаха по река Дунав.
-----------------------------------------------------
Украинските ЛАЗ искат да произвеждат автобуси в България
Украинските Лвовските автобусни заводи (ЛАЗ) съобщиха, че обмислят да започнат производство на автобуси в България.
За по-малко от месец втори инвеститор от чужбина обмисля сериозно възможността да сглобява автобуси в България.
След китайската „Ютонг", заинтригувани от завода на „Грейт уол" край Баховица, за по-малко от месец това е вторият чуждестранен инвеститор, който може да започне да сглобява автобуси в България, пише „Дневник".
След среща между кмета на Габрово Таня Христова и президента на Лвовските автобусни заводи Игор Чуркин се разбра, че цехът за асемблиране, който от ЛАЗ са избрали, ще е в Габрово и освен рейсове в него ще се сглобяват и тролейбуси, предаде БТА, на която се позова и „Дневник".
По време на представянето на продуктите на компанията директор маркетинг на ЛАЗ Владислав Спектор сподели, че сега компанията има шанса да стъпи на нови пазари и в Габрово да се правят автобуси, на които пише „Произведено в България".
Според него планирането на инвестицията в българския град ще започне в началото на 2013 г.,като конкретният бизнес план ще бъде изготвен в края на пролетта.
Спектор смята, че в Габрово ще се направи завод за сглобяването на  500 до 800 автобуси годишно, което ще открие повече от 600 работни места.
В момента ЛАЗ прави туристически автобуси, на шасита на МАН и „Мерцедес", рейсове за градския транспорт, специализирани модели за обслужване на летища и един вид тролейбуси.
В момента в България автобуси се правят единствено в завод „Кента" в Омуртаг.

----------------------------------------------------
Вътрешна политика
Гугушева била свързана с Левски
На специално свикана пресконференция председателят на СДС Емил Кабаиванов представи новият кандидат на сините за конституционен съдия Галя Гугушева.
В понеделник Националният съвет на десницата отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната от СДС. Веднага след това решението си да се оттегли от партията взе и евродепутатът и бивш нейн лидер Надежда Нейнски.
Кандидатурата на Стоянов, който впоследствие я отказа заради международните си ангажименти, бе издигната от СДС, след разразилият се скандал със съдия Венета Марковска, която не положи клетка в Конституционния съд заради бламирането на президента Плевнелиев.
Марковска беше избрана от квотата на парламента, заради което след сканадала премиерът Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи.
Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.
След отстраняването на тримата депутати, СДС взе решение новата кандидатура да бъде задължително внесена и подкрепена от членовете на партията.
Според Кабаиванов прокурорът от Апелативната специализирана прокуратура е един безспорен професионалист, притежаващ човешките и моралните качества за член на Конституционния съд (КС), предаде „Дневник".
Той допълни, че се познавал се лично със семейството на Гугушева, което е част от „виден пловдивски род, свързан с Васил Левски".
Единият от приелите да внесат номинацията на Гугушева бившият депутат от „Атака" и сега независим нероден представител Валентин Николов, каза, че няма нищо неестествено в решението, защото са водили разговори с ръководството на партията още от пролетта, когато СДС реши да не участва в Синята коалиция за парламентарните избори през 2013 г.
Депутатът посочи, че би внесъл и кандидатурата на президента Стоянов и се учуди „как така се създаде тази обстановка".
По думите му никой не го бил карал насила да вземе това решение.
Николов каза, че е бил член на СДС до 2001 г. В момента той е част от сдружението „Патриоти", които са поели ангажимента да изпълнят законодателната програма на СДС до края на мандата.
Кабаиванов отказа да коментира дали ще бъдат изключени шестимата депутати от СДС, които отказват да се подчинят на решението на Националния съвет на формация от понеделник задължително да издигнат и подкрепят нова кандидатура от сините.
„Този въпрос не ни занимава в момента", отвърна той.
Гугушева също запази мълчание, с обещанието това да стане през следващите дни.

--------------------------------------------------------------
Отцепници от „Атака" внасят кандидатурата на СДС за Гугушева, сините депутати отказват
Отделили се от „Атака" депутати ще внесат новата кандидатура на СДС за прокурор Галя Глаушева за конституционен съдия.
В понеделник Националният съвет на десницата отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната от СДС. Веднага след това решението си да се оттегли от партията взе и евродепутатът и бивш нейн лидер Надежда Нейнски.
Кандидатурата на Стоянов, който впоследствие я отказа заради международните си ангажименти, бе издигната от СДС, след разразилият се скандал със съдия Венета Марковска, която не положи клетка в Конституционния съд заради бламирането на президента Плевнелиев.
Марковска беше избрана от квотата на парламента, заради което след сканадала премиерът Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи.
Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.
След отстраняването на тримата депутати, СДС взе решение новата кандидатура да бъде задължително внесена и подкрепена от членовете на партията.
След отказа на депутатите от десницата обаче внасянето ще направят трима независими народни представители - Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов от сдружение „Патриоти", предаде БНР.
По-рано в четвъртък СДС е сключил споразумение за общи политики и законодателни инициативи в рамките на 41-вото НС с „Патриоти".
На извънредно заседание Националният изпълнителен съвет на СДС одобри кандидатурата на Галя Гугушева за член на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента. Кандидатурата ще бъде внесена в парламента в петък, когато изтича крайният срок за това.
Лидерът на СДС Емил Кабаиванов, който обяви номинацията, отказа да отговори на въпроса ще бъдат ли изключени останалите шестима депутати от партията, след като отказаха да изпълнят решението на Националния съвет.
Гугушева е заместник административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. Работила е като прокурор в Административната специализирана прокуратура и в Окръжната прокуратура на София.
Тя издигна кадидатурата на бившия зам. главен прокурор Камен Ситнилски за член на Висшия съдебен съвет (ВСС).
В декларацията си за 2012 г. пред Сметната палата тази година Гугушева е декларирала, че през март 2011 г. е приела дарение от 95 хил. евро от сина си Стефан.

---------------------------------------------------

Външна политика
Турция не се е отказала от скоростния път Русе–Свиленград
Турция не се е отказала от строежа на скоростния път от Русе до Свиленград, но иска промяна на трасето, стана ясно при посещението на президента Росен Плевнелиев в южната съседка.
Във втория ден от визитата си българският държавен глава ще разговаря с представители на турския бизнес в Истанбул. Държавният глава ще се срещне с Вселенския патриарх Вартоломей и ще посети Българската eкзархия.
Турският бизнес има интерес от инвестиции в жп линии, телекомуникации и строителство България.
Неслучайно президентът Росен Плевнелиев ще се срещне в Истанбул със Съюза на камарите и стоковите борси на Турция – най-голямата неправителствена организация на частния бизнес в южната ни съседка, както и със Съвета за външноикономически отношения на Турция, в който членуват 750 компании, предаде БНР.
Стана ясно, че турски частен инвеститор иска да строи ТЕЦ с пристанище за въглища близо до Резово. България определи проекта като притеснителен:
„Поставихме проблема с цялата му тежест и с цялото безпокойство и притеснение. Искаме тази тема да се следи внимателно и се надяваме на пълно разбиране от турска страна, че България има сериозен проблем с този проект“, подчерта Росен Плевнелиев след срещата с колегата си Абдулах Гюл.
В Истанбул Росен Плевнелиев ще посети първата европейска железопътна гара на бъдещия жп тунел под Босфора, който ще свърже азиатската с европейската част на Турция. Изграждането му е част от проекта за свързване на Централна Европа с Азия със скоростна жп връзка.
Преди да отпътува от Истанбул, държавният глава ще се срещне с българската общност и с представители на изселнически организации.

-------------------------------------------------------
САЩ похвали България за противодействието на тероризма
България е значим фактор в противодействието на тероризма, наркотрафика и трафика на хора, заяви директорът на Бюрото за Дипломатическа сигурност към Държавния департамент на САЩ Ерик Бозуел.
Той се срещна с българския министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във Вашингтон, съобщиха от МВР.
На срещата бяха обсъдени въпроси на двустранното сътрудничество в областта на правоохраната, върховенството на закона и сигурността на гражданите.
Посланик Ерик Бозуел заяви, че България и българското правителство са пример за подражание и модел за близко сътрудничество в правоохранителната област.
Цветан Цветанов подчерта важността на двустранното сътрудничество в оперативната област.
Пример за това е помощта, получена от всички американски правоохранителни служби с представителства в България веднага след атентата в Бургас на 18 юли, както и в последващото разследване на инцидента.
Българският вицепремиер изрази специална благодарност за продължаващото обучение на български правоохранителни служби в Академиите по правоохрана в Будапеща, Унгария, и Розуел, САЩ.
Ерик Бозуел увери българския вътрешен министър, че това сътрудничество ще бъде продължено и дори разширено и в бъдеще.

-----------------------------------------------------------

България в ЕС
Станишев планува да оглави ЕК
Създаване на изборни отряди, които да подсилят националните кампании на социалистите, е част от плана на ПЕС, който беше приет с голямо одобрение, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Президентът на европейските социалисти  и лидер на българската левица Сергей Станишев свика в Брюксел Президиума на ПЕС за разглеждане на политическата програма на партията до 2014 г.
По думите на Станишев главната цел на ПЕС е спечелването на европейските избори и оглавяването на Европейската комисия от председател на европейските социалисти.
„Искаме да променим Европа, така че тя отново да бъде надежда за гражданите“, каза Станишев.
За подготовката и организацията на кампанията предстои да се сформира изпълнителен орган на ПЕС, който ще бъде ръководен лично от него и ще включва вицепрезидентите, лидера на Групата на социалистите и демократите в ЕП, председателя на ПЕС - жени, председателя на ФЕПС, лидера на Групата на ПЕС в Комитета на регионите и генералния секретар на ПЕС.
Социалистите плануват да създадат и седем изборни отряда, които ще помагат на изборните кампании на левицата в отделните държави през 2013 г., като от март ще бъде задействана и специална работна група за кампанията през 2014 г.
Сред останалите новости в ПЕС са създаването на Мрежа за демокрация, Мрежа на генералните секретари на партиите от ПЕС за модернизация на политиката, както и Мрежа на ръководителите на пресофисите на партиите от ПЕС за работата с медиите, съобщиха още от БСП.

-------------------------------------------------------
Дянков: Плоският данък е нужен още 10-15 години
България се нуждае от ниския плосък данък в следващите 10-15 години, за да навакса, заяви в интервю за германския вестник „Дие цайт" министърът на финансите Симеон Дянков.
Той уточни, че България не приема исканото от някои големи европейски държави за хармонизиране на данъците, предаде Дарик.
Дянков каза още, че в дългосрочен план България иска да въведе еврото като валута и за тази цел наскоро сключеният фискален пакт трябва да позакрепне.
Финансовият министър добави, че е необходимо да има тежки наказания, които да се прилагат за страните от ЕС, които не спазват правилата.
Немският вестника изтъкнаха, че България представя добри стойности по отношение на дълга и бюджета, след което попита министъра какво може да научи Европа от България.
Дянков посочи на първо място, че не само големите държави, които имат голям износ, но и малките икономики са способни да се справят в трудни времена, благодарение на стриктна бюджетна дисциплина.
„Второ, че растежът може да продължи въпреки политиката на строги икономии. И трето, че тук не става въпрос за някакъв вид културни различия", коментира министърът.
Той посочи, че винаги се е смятало, че северните европейски държави могат да управляват икономиките си по-добре и по-дисциплинирано от южните, но въпреки че България е част от Балканите, тя е показала, че може да се справи.
„И въпреки това го можем", каза Дянков.

----------------------------------------------------
Mall of Sofia пламна отново
Фасадата на столичния мол на бул. „Александър Стамболийски" откъм централния вход гори.
Няколко екипа на пожарната са изпратени на мястото, да изгасят пожара, който се е разразвил на покрива, информира БГНЕС.
От външната страна  на мола пожарът вече е изгасен. Всички хората са изведени навън, няма пострадали, но три линейки също са пристигнали на място. Районът в момента е отцепен.
В началото на годината отново имаше пожар в Mall of Sofia, когато изгоря един от ъглите във високата част откъм страната на бул. „Скобелев", където се намират киното. Горя платмасовата обшивка.

----------------------------------------------------------
Следващата седмица става ясно за надбавките за пенсионерите
Ще има ли коледни надбавки за пенсионерите и на каква стойност ще бъдат те, ще стане ясно в средата на следващата седмица, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
„Чакаме отговора на Министерството на финансите“, каза социалният министър по време на посещението си в Пловдив, предаде Дарик.
Младенов и кметът на града под тепетата Иван Тотев разгледаха извършените реконструкции на Античния театър със средства по „Красива България“.
Тотю Младенов ще разгледа и детска градина „Космонавт“, която също е санирана с пари по програмата.
В средата на месеца социалният министър обяви, че ако приходите в Националния осигурителен институт (НОИ) продължават да бъдат повече от заложеното, коледни добавки за пенсионерите ще има.
Младенов обаче уточни, че не е съгласен да има еднакви коледни надбавки за всички – по думите му добавка трябва да получат само пенсионерите с най-ниски пенсии.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков потвърди, че е важно да се види изпълнението на бюджета към края на ноември и ако има излишък, може да се мисли за допълнителни средства за възрастните хора по Коледа.
Преди дни обаче Дянков намекна, че ускореното строителство на магистрали може да осуети изплащането


Novinite.bg