Новините на 29 юли 2012


http://novinite.bg

„Дейли мейл”: Иран е организирал атентата, без „Хизбула”
Британски агенти изследват ДНК-проби от заподозрения извършител на самоубийствения атентат в България от 18 юли, за да установят дали той е дошъл от Великобритания, пише в електронното си издание британският в. „Дейли мейл".

Следователи са пътували до България и са взели проби от разкъсаното тяло на мъжа, който уби шестима души на бургаското Летище „Сарафово" миналата седмица.

Те са взели и данни от зъбните изследвания на заподозрения, за когото има все повече съмнения, че може да е бил британски гражданин или да е живял във Великобритания, преди да извърши атентата, посочва „Дейли мейл", цитиран от БТА.

Междувременно Скот Стюард, специален агент по националната сигурност, разследвал атентата на „Хизбула" срещу израелското посолство, разследвал проваления атентат в Ню Делхи и сега атаката в България, коментира атентата пред Българското национално радио:

„Както сме виждали при много от атаките срещу израелски интереси, нападат се места, където най-малко се очаква – Банкок, Азербайджан”, посочи той.

В последната си статия Стюард включва България като мека цел за терористите заради атентата в Бургас.

„Според мен нападението в Бургас изглежда е спонсорирано от Иран. Те биха предпочели да действат в страна като България, където не само има много израелски туристи, но има иранско присъствие при вас. Имате иранско дипломатическо присъствие. А в миналото сме били свидетели как иранците използват техните посолства, за да координират терористични удари. Така беше още в началото на 90-те при атентата в Буенос Айрес и скорошни нападения, като това в Ню Делхи", каза още Стюард.

Според него една от възможностите е да става дума за някакви клетки на „Ал Кайда” или за местни джихадисти.

„Особено щом в случая е използван фалшив американски документ за самоличност. Но съдейки по избора на мишената и мястото, където се случи,нападението много прилича на предишни удари на иранците. Честно казано през последните години в тези атентати не сме виждали „Хизбула” да участва, например в Баку или Банкок. Там бяха наемници или подизпълнители, наети от иранците, а не от „Хизбула”. Имало е и два случая в САЩ, където са участвали членове на групировката „Куц", която е звено за операции в чужбина, част от ислямския революционен гвардейски корпус на Иран. В тези случаи те използваха иранци с американско гражданство, за да организират покушение срещу ирански дисидент, живеещ в Лос Анджелис и срещу посланика на Саудитска Арабия в САЩ", добави Стюард.

Следователно, според Скот Стюард, иранците имат опит в организирането на атентати без помощта на „Хизбулла".

„Според нас това се дължи на факта, че „Хизбула” се промени през годините. Те бяха много по-радикални в миналото, но сега вече се превърнаха в политическа партия. Вярваме, че още имат много силно военно крило в Южен Ливан, но много се притесняват за своя имидж и да не им се слага етикетът на терористи. Затова „Хизбула” се опитва да избягва подобни дейности, доколкото е възможно. Определено те имат опит и дълъг списък с успешни терористични нападения в миналото. Но ако в България атентатът беше на Хизбула, би трябвало да очакваме много по-голям брой на жертвите. Това е още един факт, който ме води до изводи, че не става въпрос за „Хизбула", заяви още Скот Стюард.

...............................................


Израелски депутат обвини страната си за атентата в Бургас
Член на Кнесета (израелския парламент) обвини Израел и водената от него политика за терористичния атентат в Бургас от 18 юли.

„Израел не е жертва и въпреки че са загинали цивилни, трябва да виним окупационната политика на Израел", заяви в телевизионно изказване Ханеен Зоаби, израелски депутат от арабски произход, предаде Дарик радио.

„Ако Израел не окупираше, не репресираше и не налагаше блокада, тогава това нямаше да се случи", отбеляза Зоаби.

В резултат на атака на терорист-самоубиец на 18 юли в Бургас, загинаха петима израелци и един българин, а 36 души бяха ранени.

Израел обвини Иран и ливанската шиитска групировка „Хизбула” за нападението. Техеран отхвърли обвинението.

По-рано през седмицата постоянният представител на Иран в ООН също обвини Израел, че е подготвил и извършил самоубийствения бомбен атентат в Бургас.

„Учудващо е, че само няколко минути след терористичното нападение израелски официални представители обявиха, че зад него стои Иран", заяви посланикът на Иран в ООН Мохамед Хазаи по време на дебати за Близкия изток в Съвета за сигурност на ООН.

„Ние никога не сме предприемали и няма да предприемем подобен презрян опит срещу невинни хора", увери иранският дипломат.

„Подобна терористична операция може да бъде планирана и извършена само от същия този режим, чиято кратка история е пълна с операции на държавен тероризъм и убийства, целящи да замесят други в името на теснополитически изгоди", каза Хазаи.

„Аз бих могъл да приведа много примери, които показват как този режим е убивал собствените си граждани и невинни евреи през последните двайсет години", добави иранският дипломат.

Посланикът на Израел в ООН Хаим Ваксман заяви, че отпечатъкът на Иран може да се види върху бомбеното нападение в България, както и върху десетки други заговори през последните месеци по целия свят.

В изявление израелският посланик окачестви твърденията на иранския си колега като „ужасяващи, но не и изненадващи, защото идват от същото това правителство, което казва, че нападенията от 11 септември са теория на конспирацията и отрича Холокоста".

Някои анализатори смятат, че Иран се опитва да отмъсти за убийствата на няколко свои учени, участващи в спорната му ядрена програма. Техеран обвинява за тези убийства Израел и Съединените щати.

През последните месеци израелски дипломати в няколко страни станаха мишена на нападения от атентатори, които според еврейската държава са действали по нареждане на Техеран, припомня агенцията.

„Дошло е времето светът да сложи край на тази кампания на терор, веднъж и завинаги", заяви израелският постоянен представител в ООН.

...................................................

Отбрана

Ангелов: Основната ни цел – по-боеспособна армия
Тази година е ключова за изпълнение на целите, поставени в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, а основната ни цел е да повишим боеспособността на българската армия и да заделим повече средства за издръжка, учения и модернизация, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

Това той направи по време на церемония по връчване на дипломите на випуск 2012 от военната академия „Георги Сава Раковски", предаде Дарик радио.

Общо 336 студенти и слушатели от 13 специалности получиха дипломите си, като сред тях имаше граждани на Гърция и Македония.

„Випуск 2012 има честта да завърши в юбилейната за академията 100-годишнина от създаването на учебното заведение", заяви комодор Димитър Ангелов, началник на академията.

В българската армия има 1300 свободни места в гарнизоните Карлово, Казанлък, Стара Загора, Ямбол и Хасково, които ще се запълват в бъдеще, каза пък министър Ангелов.

Той посочи, че през тази година е започнало преструктуриране на тактическите звена във въоръжените сили и обясни част от трансформацията в структурата на въоръжените сили.

„В двете бригади на сухопътните войски се въвежда нова система за организация и подготовка чрез създаването във всяка една от тях на три батальонни бойни групи. Този тип подход към военната подготовка е основата на изграждането на единен комплект, оперативно съвместим с армиите от НАТО за всички задачи и мисии както в мирно време, така и при кризи", посочи той.

През последните 3 години са проведени 100 учения с международно участие и 31 с национално участие, а трите вида въоръжени сили са получили модерна техника, подчерта военният министър.

Аню Ангелов се обърна с послание към випуск 2012: „Българската армия не спира да се променя и трансформира и нека това не ви плаши. Това е единственият начин българската армия да е готова за най-адекватна реакция на променящата се динамично среда за сигурност, да даде отговор на съвременните заплахи и да използва модерните технологии".

.................................................

Вътрешна политика

Станишев на Бузлуджа: ГЕРБ са разбойници, облечени във власт
ГЕРБ са разбойници, облечени във власт, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на събора на социалистите на връх Бузлуджа при отбелязване 121-та годишнина от създаването на партията.

„Управляващите се опитаха по нелеп начин да попречат на хората да пристигнат на Бузлуджа. Това показва какви хора ни управляват”, каза Станишев по повод факта, че от Агенция „Пътна инфраструктура” затвориха пътя за Бузлуджа за автомобили над 3.5 тона, в което число влизат и автобусите.

„Ние сме различни, нашата партия има дълбоки корени. Тези, които днес са на власт трябва да знаят, че и всички пътища да затворят, пак ще стигнем на Бузлуджа на тази дата. Никой не може да ни спре”, каза още Станишев, цитиран от БГНЕС.

„Много българи повярваха в ГЕРБ и Борисов и мнозина сред нас се питаха ами какво, ако тези действително дадат справедливост, повишат доходите, ще бъдем ли ние нужни. И ето ни тук през 2012 година – време е да се даде равносметка и да се иска отговорност от управляващите, защото те излъгаха България, излъгаха българските граждани. Наскоро чух един верен виц – цялата държава е в хаос, само престъпността ни е организирана. Това са резултатите от управлението на ГЕРБ, всеки ден виждаме техни поразии”, подчерта лидерът на БСП.

„Това управление, неговите резултати може да се характеризират с една дума – провал. Искаме от това правителство да си ходи, повиши тон Станишев.

„Оставка, Оставка", извикаха пък събралите се социалисти.

„За първи път преди две седмици ЕК даде много тежки оценки на това правителство за техните неуспехи в борбата с организираната престъпност, с корупцията и за това, че те посягат на демокрацията в България, затова поискахме вот на недоверие, той се подкрепя от все повече български граждани. Този парламент е изчерпан, кух, празен”, каза още Сергей Станишев.

Лидерът на БСП и президент на ПЕС отново засегна и темата за проваления проект за строеж на втората атомна централа в България – АЕЦ „Белене”.

„Искам да кажа на всички, които сложиха своите подписи: ще направим всичко възможно и невъзможно този референдум да бъде факт. Да свикнат всички политици, че пряката демокрация е висшата форма на демокрация”, каза той.

„Всички разбираме, че имаме срещу себе си арогантна, безхаберна, власт, която ще направи всичко възможно без да има доверието на българите пак да ги командва. Чака ни трудна година. Срещу нас ще бъде използвано всичко – власт, страх, лъжи, компромати, пари, всичко и трябва да сме готови за това. Защото това е лицето на ГЕРБ, те са разбойници облечени във власт, но ние имаме визия, която не е партийна, визия, която е национална, която е отговорност пред държавата, трябва да ги свалим от власт”, призова Станишев.

„Първо, искаме държава, която е държава, работеща за общия интерес, която се грижи за общото благо. Второ, искаме държава, която е демократична, отстоява правата на хората – политически, лични и социални, не се гаврят всеки ден, както е сега. Трето, искаме солидарно общество, свобода на мнението, държава, в която мненията се чуват. Четвърто, искаме държава с активна икономическа политика, която работи за създаване на работни места, която подкрепя дребния и средния бизнес. Пето, искаме държава, която е социално ангажирана, която помага на младите хора да намерят добро образование и добра работа, която помага на социално слабите. Шесто, искаме държава не на простащината и само на мускулите, а държава, в която мислещите, образованите, духовните хора имат път”, изреди Станишев предложенията на БСП към българските граждани.

Той призова след една година на Бузлуджа на следващия събор да се кажат ясно какви са резултатите от изборите.

„И те ще са: Победа! Преди да достигнем до тази победа искаме от този връх цяла България да чуе чрез клаксони на автомобили и автобуси нашия протест за отхвърляне на правителството на ГЕРБ. Нека чуят тези клаксони в цяла България", призова Сергей Станишев.

Междувременно върхът беше огласен от звуците на клаксоните на автобусите и автомобилите, след което съборът на социалистите продължи с песни и български хора.

По данни на организаторите на събор-митинга на БСП са се събрали около 40 000 души от цялата страна.

.................................................

Бинев: Еврочленството на България ще бъде замразено
Евродепутатът и лидер на ГОРД Слави Бинев заяви, че отлагането на следващия мониторингов доклад означава, че той ще бъде последен и е много вероятно след него еврочленството на България да бъде замразено.

В интерю за радио К2 Бинев каза, че според него евродокладът и атентатът в Бургас от 18 юли са свързани, защото винаги когато излезе нещо критично срещу правителството се случва инцидент, който да отклони общественото внимание в друга посока.

На въпрос какво ще се случи на следващите избори Слави Бинев отговори, че най-големият проблем в България е, че управляващите винаги са си назначавали опозиция и това ясно е написано във водещи световни медии.

Според него тази практика на бившите комунисти трябва вече да престане, защото твърде много ги компрометира пред света.

Евродепутатът сподели мнението си, че в България битува погрешното мнение, че премиерът Бойко Борисов е добрият, а вътрешният министър Цветан Цветанов – лошият.

Според него вътрешният министър е поставен за да обира негативите и ще бъде държан до последно като предпазен бушон.

Слави Бинев предположи, че ще има още посегателства върху сигурнотта на България, защото специалните служби се занимават единствено с притискането на противниците на премиера.

На въпрос как от ГОРД ще убедят избирателите, че ще са по-работещи от предишните политици и не влизат в политиката само за личен интерес, Слави Бинев изрази личното си убеждение, че за него заниманията с политика трябва да бъдат един естествен завършек на личните успехи на един човек, защото един наистина успял човек не би си позволил да се компрометира.

Според него за да се подобри стандарта на живот в България на първо място държавата трябва да вземе спешни целеви кредити с които да се оправи социалното ниво на хората, а след това трябва да бъдат въведени ясни правила, за да могат да бъдат върнати чуждите фирми.

За да има доверие обаче трябва да бъде установена реална опозиция, посочи той.

Слави Бинев сподели, че очаква през есента на тази година да има сериозно напрежение в България и хората да излязат на улицата за да защитят своите права.

Той каза също, че в България трябва да има разплата и неговата партия ще потърси наказателна отговорност от управлението на ГЕРБ за злоупотребите им.

В края на разговора евродепутатът заяви, че единственият начин да има реална опозиция в България е хората да излязат на улицата и през септември ГОРД ще оглави национален протест за зачитане на свободите.

................................................

Външна политика

МВнР: Новото правителство – добра стъпка за Сърбия
България оценява като добра стъпка сформирането и избирането на новото правителство на Република Сърбия, заяви говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) по повод избора на новото сръбско правителство.

Страната се справи с прехода между два различни кабинета по изключително демократичен начин, като политическата класа не позволи появата на нестабилност.

Надяваме се  новото правителство да предприеме необходимите икономически и политически реформи, каза още говорителят на МВнР, цитиран от пресслужбата на ведомството.

Очакваме то да продължи и задълбочи процеса на европейска интеграция на Сърбия, както и към отговорност в прилагане на договореното в диалога с Косово и процес на нормализация и регионално сътрудничество, посочват още от външното министерство.

За България Сърбия е важен съсед и регионален партньор, а европейската перспектива, чрез помирение и просперитет на Западните Балкани е в основата на нашата визия и съвместен интерес, завършва говорителят на МВнР.

В петък парламентът на Сърбия гласува ново националистическо коалиционно правителство, водено от премиера Ивица Дачич, съратник на бившия югославски диктатор Слободан Милошевич.

....................................................
България в ЕС

Дончев планира 102% договорени евросредства до края на програмния период
България има договорени 12.7 млрд. лв към 20 юли, което е 81% от цялата финансова рамка по седеме оперативни програми, написа на страницата си във „Фейсбук” министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

„Платени са 25%. Предстои ни тежко полугодие и още по-предизвикателна 2013 година. Планирам да приключим с договарянето следващите 10-11 месеца със стойност около 102%”, гласи още изявлението на Дончев в социалната мрежа.

По думите му назначаване на нови хора няма да има – т.е. същият като брой персонал, през следващата година ще трябва да обслужи 2 пъти по-големи плащанията по вече договорените проекти.

„Най- важната задада обаче е всички договорени проекти да се случват качествено и бързо в материалната действителност. Ако някой е имал късмета да почива тази година, нека почива добре – през следващата ще е по-трудно”, коментира минисър Томислав Дончев.

.......................................................

Общество

Още 197 от злополучните берачи се върнаха от Швеция
Вече са в България и пътуват по родните си места 197 български граждани, пребивавали в Швеция без трудови договори, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В петък вечерта около 21:30 часа на ГКПП – Видин за влизане в страната се е явил автобус с шведска регистрация, превозващ 69 български граждани.

Групата е отдепортираните от Швеция българи, отишли там на гурбет без трудови договори.

Извършен е граничен контрол, при който било установено, че единият от пътниците е обвиняем по досъдебно производство. Той е предаден на районното полицейско управление.

На част от българските граждани – жители на Сливенска област, е осигурен автобус, а останалите са транспортирани до ж.п. гара Видин.

До времето на отпътуването им по родните места е осигурена охрана от служители на Транспортна полиция.

Други два автобуса с общо 128 български граждани пристигнали в събота сутринта около 03:00 ч. на ГКПП-Връшка.

За случая незабавно е уведомена областната дирекция на МВР във Видин, последвала проверка на личните им документи, както и в системата на ШИС и автоматизираната информационна система на ГД „Гранична полиция“.

Така били засечени други двама обвиняеми по досъдебно производство с наложена мярка за принудително довеждане. Те са конвоирани до РУП – Кула.

Останалите пътници били ескортирани на автобусите до ж.п. гара Видин и към 06:00 часа са отпътували за родните си места.

В петък следобед пристигна първият автобус с изпаднали в беда български граждани, заминали на сезонна работа в Швеция.

Българи, подмамени да дойдат в Швеция за добре платена работа, мизерствали дни наред, принудени да лагеруват в автобус, паркиран пред българското посолство в Стокхолм.

Други сънародници бяха окупирали гора в околностите на шведската столица и според шведските власти са извършили множество кражби в региона.

Правителството отпусна извънредни средства за прибирането на българските сънародници.

..............................................

Трима са се удавили в Бургаско
Трима души са се удавили в петък в Бургаско, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

22-годишен мъж от бургаския жилищен комплекс „Меден рудник" отишъл с приятелката си на плаж, в близост до моста в града.

Решили да влязат да се изкъпят, но големите вълни изплашили момичето и то излязло от водата, а момчето продължило да плува към дълбокото.

Приятелката му видяла как една голяма вълна го завлича и веднага сигнализирала на спасителите, които влезли да го търсят.

Тялото на младежа изплувало по-късно в близост до втори спасителен пост на бургаската ивица.

На охраняемия плаж на местността Аркутино до Приморско в петък се е удавил 54-годишен мъж. Той пристигнал на почивка със семейството си и приятели от столицата.

Около 14:00 ч. в Пето районно управление на полицията в Бургас е получено съобщение за удавена жена в района на плажната ивица в местността „Кюшето" в началото на бетонната алея към кв. „Сарафово”.

Нещастието се е случило на 58 годишната С.С. от София.

..................................................

Още от "Общество": 3 температурни рекорда, най-топло в Русе – 37.7 градуса | Още един протест за Морската градина във Варна | Днес е първият „горещник”: Жълт код в 17 области |
Екология

Еко катастрофа в Петрич – мъртви риби изплуват от Македония
Кметът на Петрич Вельо Илиев сезира Басейнова дирекция – Благоевград за екологична катастрофа в района.

Сигналът е получен от македонското Ловно-рибарско дружество „Струмица", предаде Дарик радио.

Голямо количество измряла риба има по течението на река Струмешница. Има вероятност замърсяването да достигне до Петричка община.

Властите в Македония са предприели мерки за ограничаване на движението на измрялата риба и установяване на причините, довели до отравянето й.

От Общинската администрация в Петрич апелират към всички ловци и риболовци да ограничат улова по течението на река Струмешница до установяване на причините за отравяне на рибата.

Приканват се всички жители на общината да преустановят поливането на земеделски имоти и градини.

......................................................

Комисар Вълчев: Може да потушим пожара в Сакар още днес
Имаме надежда днес да бъде погасен пожарът в Сакар планина, заяви комисар Николай Вълчев, директор на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Хасково.

„В момента обстановката е спокойна, пожарът е на площ от около 3500 декара. Направени са просеки, екипите са на място и работят. На мястото са и по 50 войници от поделенията в Хасково и Стара Загора, които помагат за погасяването на огъня”, обясни той пред „Фокус”.

В момента за борбата с огъня се използват верижни машини, пожарни машини и техника на горските и не се налага да се използват хеликоптери.

„Засега няма нужда от хеликоптерите, но ако се наложи имаме разрешение да ги използваме”, каза още комисар Вълчев.

.....................................................

Още от "Екология": Трети ден бушува пожарът в Сакар |
Свят

Отстраненият Бъсеску призова румънците да бойкотират референдума за импийчмънт
Временно отстраненият президент на Румъния Траян Бъсеску отново призова румънците да бойкотират референдума в неделя, на който ще бъде решено дали той ще се върне на поста си, или ще бъде отстранен окончателно.

„Призовавам румънците да не участват в този референдум, зад който някои безотговорни политици се опитват да прикрият преврат", заяви Бъсеску в последната вечер от предизборната кампания, предаде „Ройтерс”.

Резултатът от референдума ще бъде валиден, само ако в него се включат най-малко 50% + 1 от имащите право на глас, допълва Дарик.

Бъсеску отново изрази опасения, че управляващият Социал-либерален съюз ще се опита да опорочи вота чрез изборни измами, като посочи удължения изборен ден (от 07.00 до 23.00 часа), неясните избирателни списъци, улесняващи многократното гласуване, и решението на правителството да разкрие допълнителни избирателни секции в ресторанти, барове и хотели.

От своя страна временно изпълняващият длъжността президент Крин Антонеску призова румънците да гласуват, като заяви, че това е фундаментално право на гражданите.

Той изрази увереност, че цялото провеждане на референдума ще докаже още веднъж, че Румъния е напълно демократична страна.

„Участието в референдума е единствената гаранция, че политиците ще се съобразят с волята на народа", заяви Антонеску, цитиран от Медиафакс.

.................................................

Жокера от Колорадо страдал от шизофрения
Обвиненият за смъртоносната стрелба в Колорадо Джеймс Холмс е посещавал университетски психиатър, специализиран в лечение на заболяването шизофрения.

Това обявиха адвокатите на 24-годишния стрелец, който уби 12 и рани над 50 души в киносалон в Денвър по време на прожекцията на най-новия филм за Батман.

Холмс е бил при психиатъра преди стрелбата в кино в предградието Аурора, предаде бТВ.

Адвокатите му се опитват да получат достъп до бележника на Холмс, изпратен до психиатъра в университета в Колорадо, където стрелецът е изучавал неврология.

Във въпросната тетрадка е имало подробности и рисунки на плана на атаката.

Американските власти съобщиха, че Холмс законно си е купил полуавтоматична пушка, ловджийска пушка и два пистолета преди удара.

За целта преминал рутинна проверка за криминално досие, което отнема до 20 минути.

В момента Холмс се намира в изолирана килия и може да получи смъртна присъда, ако бъде признат за виновен.

Очаква се в понеделник да му бъдат повдигнати официални обвинения.

..................................................

Още от "Свят": Пак инцидент при прожекция на „Батман": Този път пожар | Земетресение от 4.6 нанесе щети в Босна | 28 юли – Световен ден за борба с хепатита |
.......................................................
Спорт

Бербатов в Истанбул, подписва с „Галатасарай”
Димитър Бербатов е пристигнал късно вечерта в петък в Истанбул, за да преговаря за трансфер от „Манчестър Юнайтед” в „Галатасарай”, съобщават няколко турски вестника в събота.

„Фотомач" информира, че българският нападател и агентът му Емил Данчев вече са в Истанбул, за да уточнят детайлите около договора на Бербатов с „жълто-червените".

На летището двамата са били посрещнати от човек от ръководството на истанбулския гранд.

По-късно в събота Емил Данчев и Димитър Бербатов ще се срещнат с треньора на „Галатасарай” Фатих Терим, и с клубния президент Юнал Айсал, допълва бТВ.

„Фанатик" пише, че само Данчев е бил забелязан от турските медии в Истанбул в последните дни и това засилва слуховете за трансфер на Бербатов в „Галатасарай".

Освен това изданието цитира бившия български футболист и треньор Христо Стоичков да казва, че Бербо със сигурност ще премине в отбора на „Галатасарай", предаде БГНЕС.

Очаква се заплатата на футболиста в отбора от Истанбул да бъде около четири милиона евро на сезон.

„Галатасарай" ще плати близо пет милиона лири на „Манчестър Юнайтед" за трансфера на 31-годишния Бербатов.

Официалното представяне на българина като играч на „Джимбом" ще бъде през следващата седмица. Желанието на голмайстора е да играе в отбор, който ще участва в Шампионската лига.

През миналия сезон Димитър Бербатов беше четвърти нападател в състава на „Червените дяволи" и мениджърът Алекс Фъргюсън много рядко го пускаше в титулярния състав на 19-кратните шампиони на Англия.

...........................................

Сираков пак избухна срещу „Левски” във „Фейсбук"
Наско Сираков отново се активизира в социалната мрежа „Фейсбук” и нападна ръководството на „Левски” след отпадането на тима от Лига Европа.

Само преди две седмици бившият нападател на „сините" сподели, че селекцията в „Левски” му харесва и пожелава успех на „сините", припомня БГНЕС.

В събота обаче думите му са в противоположната посока, след като Тодор Батков каза, че ще има тежки санкции за играчи и треньори заради отпадането от ФК „Сараево”.

„Господа, Управляващи в ПФК „ЛЕВСКИ”, имам един въпрос!!! Тези футболисти, на които сега искате да налагате тежки финансови наказания!!! КОЙ ГИ ДОКАРА В „ЛЕВСКИ”??? И наистина ли си мислите, че така ще ги накарате да играят по-добре!!!", написа Сираков във „Фейсбук".

Напоследък той се прочу, след като нарече „сом" граничен полицай на Летище София.

...........................................

Лондон 2012

Първата олимпийска шампионка в Лондон е китайката Ии Силин
Китайката Ии Силин спечели първата олимпийска титла на Игрите в Лондон, след като триумфира в спортната стрелба с въздушна пушка от 10 метра.

Победителката записа резултат от 502.9 точки. Втора с 502.2 се нареди Силвия Богачка от Полша, а трета с 501.5 остана друга китайка – Юй Дан, предаде БГНЕС.

Именно в тази дисциплина на квалификациите имаше българско участие. Петя Луканова завърши 40-та.

Най-възрастният български участник на Игрите в английската столица записа резултат от 392 точки в кръга на квалификациите, който обаче не й бе достатъчен за финала, където се класираха първите осем от предварителната фаза.

......................................................

Петя Луканова остана 40-та в стрелбата с въздушна пушка
Петя Луканова остана 40-та в състезанието по стрелба с въздушна пушка от 10 метра на Олимпиада в Лондон.

Най-възрастният български участник на Игрите в английската столица записа резултат от 392 точки в кръга на квалификациите. Той не й бе достатъчен за финала, където се класират първите осем от в събота, предаде БГНЕС.

Луканова направи само една перфектна серия от 100 точки – втората. Победителката Силвия Богачка от Полша (резултат 399 точки) и следващите седем най-добри в стрелбата ще спорят за олимпийското злато в 13:00 часа наше време.

В състезанието участваха общо 56 състезателки.

Луканова е родена на 20 юли 1969 година в Пазарджик. Занимава се със спортна стрелба от 1981 г. в ЦСКА. Завършила е спортно училище в София.

По-късно става майстор на спорта. В 11-ти и 12-ти клас става европейска шампионка за девойки с лични и отборни световни рекорди. 16-годишна печели сребърен медал с женския тим на България от Световно първенство.

...............................................

Още от "Лондон 2012": Седем българи се състезават в първия ден на Олимпиадата | Камерън покани Борисов за Олимпиадата |
Лайфстайл

Авторката на „Хари Потър” ще си строи Хогуортс
„Майката“ на Хари Потър – Джоан Роулинг, иска да построи за своите деца замък в стил Хогуортс, който ще се намира в нейното имение в Единбург.

Реализацията на идеята ще струва около 150 хиляди паунда. Проблемът е, че кулите на Хогуъртс са прекалено високи, което налага местните власти да издадат разрешително за построяването им.

В случай че замисълът се осъществи, в замъка ще играят двете деца на писателката – 9-годишният Дейвид и 7-годишната Макензи, предават БГНЕС и бТВ.

Имението от ХVІІ век, където днес живее семейство на Роулинг, бе закупено от писателката през 2009.

.........................................................

Кристен Стюарт и Робърт Патинсън се разделиха заради изневярата й
Кристен Стюарт и Робърт Патинсън вече не си говорят, информира „Пийпъл”, позовавайки се на свои източници.

Изглежда, колкото и феновете да се надяват на щастлив край, връзката между двете звезди от „Здрач" за момента е обречена, пише бТВ.

След като Патинсън напусна общото жилище на звездите в Лос Анджелис, Стюарт също се е изнесла и двамата вече живеят разделени.

До това се стигна след като Кристен призна публично, че е изневерила на Робърт с женения режисьор на „Снежанка и ловецът” Рупърт Сандърс.

Въпреки че актрисата се извини многократно и заяви, че това е била само еднократна забежка, и че много обича своя приятел, това явно не е било достатъчно за да продължи Робърт Патинсън връзката си с нея.

Голямото изпитание обаче тепърва предстои, защото двамата ги очаква промоционално турне във връзка с излизането на последната част на вампирската сага „Здрач: Зазоряване: Част 2".

Освен това и двамата са поели ангажимент да представят награди на Видео-музикалните награди на MTV в началото на септември.

.....................................................
Технологии

MacBook Pro с 13" Retina дисплей може да дойде през септември
Вече стана дума, че Apple по всяка вероятност подготвя и 13" MacBook Pro с Retina дисплей. По-рано този месец се появиха и резултати от тестове с предполагаемия лаптоп, а сега AppleInsider публикува още подробности по темата. Според източника на сайта премиерата на новия модел лаптоп ще бъде съвсем скоро, а заедно с него очакваме да видим и предполагаемия iPad mini. През септември пък, според Appleinsider, Apple се готви да пусне и нов модел iMac, като по-скоро това ще стане към края на месеца. Според източника на информацията индикациите за подобни приготовления са намалелите количества устройства в складовете, както и недостигът на компютри за поръчка още в края на юли.

..........................................................
Още от "Технологии": Samsung и Corning ще отворят предприятие в Китай | Google добави и научен калкулатор към търсачката си | iPad продължава да е номер едно на пазара за таблети | Windows Phone има по-доволни потребители от iOS и Android |