Новините на 28 юни 2012 г.

http://novinite.bg/


Депутатите приеха ветото върху Закона за горите
С гласовете на депутатите от мнозинството и опозицията промените в Закона за горите бяха върнати за ново обсъждане в Народното събрание.

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за горите беше прието с 5 гласа „за“, 38 „против“ и 84 „въздържали се“, предаде „Фокус“.

Така със 122 гласа ветото на президента беше прието от парламента.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов също присъства на дебатите по ветото и представи пред депутатите становището на правителството, след като премиерът Бойко Борисов го изпрати спешно в парламента преди заседанието на Министерския съвет.

„ГЕРБ няма да допусне този закон да бъде гласуван, докато не се получи обществен консенсус“, бе категоричен министър Мирослав Найденов.

Протестите срещу Закона за горите бяха провокирани от текстовете, които позволяват строежа на ски съоръжения без промяна на предназначението на горските площи.

Тази част от закона стана известна като „Поправката Цеко Минев“, който е председател на Българската федерация по ски и собственик на фирмата „Витоша ски“, която стопанисва съоръженията на Витоша.

Заради това стотици граждани организираха няколко блокади на кръстовището на Орлов мост в София с настояване президентът да наложи вето върху Закона за горите.

В последствие държавният глава изпълни искането на природозащитниците и наложи вето върху промените в Закона за горите, като го върна в Народното събрание за прегласуване.

..............................................


След ветото парламентът отхвърли кариерните бонуси за магистратите
Парламентът премахна т.нар. кариерни бонуси за членовете на ВСС и Инспектората към него, които те трябваше да получат след края на мандата им.

Депутатите гласуваха повторно измененията на Закона за съдебната власт, приети от Народното събрание на 7 юни, върху които президентът Росен Плевнелиев впоследствие наложи вето, предаде БНР.

Така остават в сила сегашните разпоредби, според които след приключване на мандата си във ВСС или неговия Инспекторат магистратите ще бъдат възстановявани на същата длъжност в съдебната система, която са заемали, преди да влязат в съвета.

Министерският съвет предложи вариант, при който да има възможност да бъдат повишавани с една степен нагоре членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС.

Предложението беше направено, защото „невъзможността за кариерно развитие демотивира магистратите в активна възраст да кандидатстват за членове на ВСС“, аргументира се правосъдният министър Диана Ковачева.

В сряда тя увери, че през есента с новите поправки в Закона за съдебната власт ще се търси начин новите членове на ВСС да не останат блокирани професионално следващите девет години - вероятно чрез „атестиране или друг начин, така че членовете да могат да се развиват“, коментира тя от парламентарната трибуна, цитирана от „Фокус“.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че би приветствал вето от президента, тъй като ВСС с „нищо не са заслужили“ повишения. След намесата му от ГЕРБ веднага обявиха, че ще се съобразят с мотивите на Росен Плевнелиев и ще прегласуват закона, който сами приеха.

....................................................
Финанси

Първа инвестиционна банка стана „Банка на годината“
Първа инвестиционна банка получи приза „Банка на годината“ в юбилейното 20-о връчване на наградата.

ПИБ грабна още и приза за пазарен дял, който е отчетен както статично, така и в динамично отношение, подчерта председателят на Асоциация Банка на годината Валентин Панайотов.

Наградата за „Динамика на развитието“ отива в Корпоративна търговска банка. Наградата за „Ефективност“ се присъжда на Райфайзенбанк, а за чуждестранен банков клон - на Ситибанк.

За „Банка на клиента“ в гласуване в интернет, в което са участвали 25 000 души, е определена Уникредит Булбанк.

Призът на „Тайния клиент“ получава Райфайзенбанк. Членове на Комитета на Асоциация Банка на годината са Андрей Пръмов (съпруг на Меглена Кунева), председателят на Сметната палата Валери Димитров, Саша Безуханова от HP, председателят на Асоциацията Валентин Панайотов.

На официална церемония в сряда вечерта призът „Банка на годината“ се очаква да бъде връчен от министър-председателя Бойко Борисов.

На провелата се по-рано Кръгла маса взе участие и управителят на БНБ Иван Искров.

Той посочи, че банковата система у нас е стабилна, че е високоликвидна и че има всички буфери за преодоляване на трудностите.

По думите му България е една от страните, които са успели да се спасят от това да има огромен дял на финансови институции, извършващи инвестиционно банкиране, което, както знаем, доведе до силни шокове в банковия реален сектор през последните години.

Иван Искров посъветва да не се избързва с предложения от европейските лидери банков съюз, който има за цел да централизира надзора върху цялата банкова система.

Специално в България банковият надзор е ефективен и добре работещ, което не налага на този етап друга паневропейска организация да поема контрола.

Иван Искров критикува и регулаторната политика в Европейския съюз. Според управителя на Централната банка Европа е шампион по безсмислени регулации.

За пример той даде повишените изисквания за капиталова адекватност, които бяха наложени на европейските банки.

Това задължи финансовите институции да търсят и да привличат свеж капитал с цел да отговорят на тези изисквания, но в същото време ги ограничи в основаната им дейност - да кредитират фирми и граждани.

...................................................

Енергетика

София нямало да остане без топла вода
София няма да остане без топла вода през лятото, категорично заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Това тя направи по повод твърдението на изпълнителния директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов, че от 2 юли столичани могат да останат без топла вода.

Причината е в текущите задължения на „Топлофикация – София" към обществения доставчик, които са над 150 млн. лева.

Ако дружеството не покрие повече от половината от дължимото, „Булгаргаз" ще прекъсне доставките към топлофикацията, каза вчера Гогов.

Фандъкова от своя страна заяви, че се е срещнала с него и с директора на столичната топлофикация, предаде в сряда Дарик радио.

Кметът обясни, че шефовете на двете дружества са се договорили по какъв начин ще се осъществят плащанията и ще продължат да се извършват, но София няма да остане без топла вода.

Фандъкова допълни, че ежедневно приходите на топлофикацията се превеждат за погасяване на задълженията към обществения газов доставчик.

„Нека не забравяме, че получихме „Топлофикация" в едно изключително тежко състояние с огромни задължения за газ и изпълняваме погасителния план за старите задължения. Едновременно с това трябва да се плаща и разходваното количество газ за съответната година, така че не е тайна за никого, че дружеството все още има сериозни проблеми по отношение на финансовите параметри. То има своите постижения през последните две години", подчерта столичният градоначалник.

Фандъкова увери, че няма да се допусне заради тези задължения и сериозни проблеми на дружеството хората да нямат топла вода или отопление през зимата.

................................................


Туризъм

Чуждите туристи намаляват през май, германците – с 45%
С 8,4% по-малко чуждестранни туристи са дошли в България през май в сравнение със същия месец миналата година, сочат данните на Националния статистически институт.

Най-голям е спадът на туристите от Германия – с 45% до 11 000 души. С над 26 на сто по-малко са и гръцките туристи в България – 41 600 души.

В месеца, предшестващ началото на активния летен сезон, намаление е регистрирано почти на всички основни пазари.

На най-големия пазар – румънския, намалението е с 8 на сто до 67 700 души.

Увеличение НСИ регистрира при македонските туристи – с 14,4% до 24 300, и на руснаците – с близо 16 на сто до 16 600.

Общо през май България е посетена от 258 000 чужденци с цел почивка и екскурзия. През същия месец на миналата година броят им обаче е бил 282 000.

Прогнозите на Министерството на икономиката, което отговаря и за туризма, са, че летният сезон ще е успешен за българския туристически бизнес, като очакванията са за увеличение на чуждестранните гости с 8–10 на сто.

И докато чуждестранните туристи в България са по-малко, с 60% повече българи са били на екскурзия в чужбина през май, сочи сравнението със същия месец на 2011 г.

Преди година извън България са били на почивка близо 76 000 души, а през миналия месец – 120 500.

Най-много българи са избрали да прекарат майските празници в съседните страни – в Турция (28 000), Македония (22 000), Гърция (22 000), Сърбия (17 000) и Румъния (11 000).

Извън региона най-голям интерес има към Великобритания и Германия, за където са пътували по под 4 хил. души.

.....................................................

Земеделие

Над 1200 тона биомед произвежда България годишно
Над 1200 тона биологично чист мед се произвеждат годишно в България, но по-голямата част от производството се използва за износ, отчете председателят на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов.

Екомедът, който остава в България, се продава на двойно по-високи цени от конвенционалния. Килограм биомед на пазара се търгува за средно около 25 – 26 лева.

Основният проблем на пчеларите в България е високата смъртност при насекомите през последните три години, обясни Пламен Иванов, цитиран от Дарик.

Главната дестинация, за която е ориентиран биомедът, е Германия, а по-малки количества се изнасят за Австрия, Италия и скандинавските страни.

„Интересът към биологичните пчелни продукти нараства заради по-добрите реализация и доходи, с които пчеларите могат да се сдобият", обясни Иванов.

Той допълни, че пречките, които стоят пред производителите са липсата на помощи от страна на държавата.

Иванов обясни още, че помощта е много нужна на сектора поради климатичните условия в последните години и факта, че хиляди пчелни семейства са измрели от болести, отравяния и пръскания.

..................................................................

Антимонополната комисия подозира картел на пазара на олио
Комисията за защита на конкуренцията проверява три фирми за производство на олио за картелно споразумение.

Проверяват се „Бисер Олива“ АД, „Звезда“ АД и „Калиакра“ АД за установяване на нарушения на антимонополния закон във връзка с установените клаузи в договорите за дистрибуция, съдържащи вертикални ограничения на конкуренцията, съобщиха от КЗК.

Производството е образувано по самосезиране по повод на рязкото покачване на цените на маслодайния слънчоглед и слънчогледовото олио в периода август–октомври 2010 г.

Анализът на комисията установил, че по веригата от производство на слънчогледово семе, през преработването и до търговията на едро има несъответствия между промените на цените на ниво селскостопанско производство и преработване на слънчогледово семе до краен продукт - слънчогледово олио.

Според антимонополната комисия има „асиметричност“ при колебанията на цените на слънчогледовото семе и цената на едро на слънчогледовото олио, а оттам и на цената на дребно.

Комисията е информирала земеделския министър Мирослав Найденов за евентуално предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда, повишаване прозрачността и устойчивостта спрямо нестабилността на цените, насърчаване на интеграцията и конкурентоспособността на предприятията.

..................................................................

Tранспорт

Пътнически влак се запали на гара Дъбово
Пътнически влак, пътувал от Русе към Стара Загора, се запали на гара Дъбово, Старозагорско, във вторник следобед.

В 17:10 часа при навлизане на пътническия влак на гара Дъбово се забелязва дим в машинното отделение.

Влакът веднага е спрян от движение и е използван пожарогасител, съобщи bTV. Локомотивът е отделен от вагоните.

От БДЖ уточниха, че за Стара Загора са пътували 45 пътници, за които е осигурен автобусен транспорт.

Причината за повредата не е ясна, но от БДЖ заявиха, че експерти ще направят проверка по случая.

.............................................................

Отварят офертите за ремонт на трите опасни виадукта на „Тракия“ и „Хемус“
Цените, по които ще се ремонтират извънредно трите опасни виадукта на магистралите „Тракия“ и „Хемус“, ще станат ясни в сряда след отварянето на офертите на кандидатите по поръчката в сряда.

Във вторник изтече срокът за подаване на оферти от компаниите, които проявяват интерес да извършат ремонта.

Заради големия интерес той беше удължен със седмица.

Очакванията на Агенция „Пътна инфраструктура“ са за голям интерес от големи международни компании, които имат опит в строителството и реконструкцията на мостове.

Определени за ремонт са виадукт „Вършилата“ и съоръжението преди Церово от автомагистрала „Тракия“ и „Бебреш“ преди тунел „Топли дол“ от „Хемус“.

Правителството вече пренасочи за целта 43 млн. лева от бюджета, след като потърси и получи подкрепата на парламента да приложи процедурата „договаряне с обявление“, за да спести време.

........................................................

Още от "Tранспорт": Павлова: 80% от пътищата на България са в много лошо състояние |
Вътрешна политика

ГЕРБ вече против министри начело на предизборни щабове
ГЕРБ ще предложи да бъде въведена забрана за председател на предизборен щаб на политическа партия да бъде избиран член на изпълнителната власт – министър, вицепремиер или премиер.

Това съобщи министърът на вътрешните Цветан Цветанов по време на Кръглата маса за изборния процес, организирана от президента Росен Плевнелиев, предаде Дарик радио.

Цветанов обясни идеята си със „спекулациите“, които се появили при последните президентски и местни избори, когато той оглавяваше предизборния щаб на ГЕРБ.

Вицепремиерът допълни, че така ще се ограничат популизмът и твърденията, че МВР може да влияе върху изборния процес.

„Смятате ли, че аз ще упражня някакво си право, за да въздействам върху изборния процес? Това просто е смехотворно, но то популистки би могло да бъде лансирано в публичното пространство. ГЕРБ ще предложи забрана за председател на предизборен щаб на политическа партия да бъде избиран член на изпълнителната власт – министър, вицепремиер или премиер“, коментира Цветанов.

„Това ще затвори и последната възможност за някаква спекулация, защото, когато съм в законоустановен платен годишен отпуск, аз не съм влизал в министерството и умишлено не съм влизал, защото, ако бях забелязан да влизам, представете си какви спекулации щяха да бъдат породени“, каза още той.

По думите му сега отново на дневен ред излиза „публичното говорене на някои субекти в публичното пространство, че едва ли не МВР упражнява натиск“ върху политическите опоненти на управляващата партия за подслушване на телефони.

„Това са толкова несериозни неща, че не си заслужава просто да го коментираш“, подчерта Цветанов.

„Относно списъците за МВР, и по-специално българските документи за самоличност, които дават към ЕСГРАОН, аз смятам, че това вече е отпаднало, защото с последните изменения в Закона за гражданската регистрация, има вече текстове, които са премахнали тази възможност. Тази възможност не стои на дневен ред и МВР не предоставя информация на ГРАО, по която тя да си гради своите списъци“, коментира още министърът.

Цветан Цветанов обяви като неоснователни твърденията за големия брой недействителни бюлетини на последните избори, като съобщи данни от предишни избори.

По-рано в дискусията неправителствени организации призоваха президентът да съдейства за по-голяма прозрачност в работата на ЦИК – като се запише законово задължение комисията да публикува стенограмите от заседанията си в сайта си в интернет, като се потърси и възможност за директно излъчване на тези заседания онлайн.

..........................................................

Държавните предприятия вече не били атрактивни за приватизация
Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов оппредели годината като слаба за приватизация.

„Липсва интерес от инвеститорите. Главната причина е кризата, но зависи и от атрактивността на пакетите, които предлага държавата. Може би с годините голяма част от атрактивните пакети са продадени“, заяви Караниколов в интервю за БНР в сряда.

След като АПСК започна процедурата за „БДЖ – Товарни превози“, предстои откриване на нова процедура за раздържавяването на „Техноекспортстрой“ и на АДИС, каза още той.

Караниколов уточни, че ще бъдат пуснати и миноритарни пакети на Фондовата борса от двете електроразпределителни дружества.

Според изпълнителния директор на Агенцията за приватизация във време на криза инвестиционният интерес е насочен предимно към атрактивните пакети.

По думите му една от най-интересните, но и най-тежки сделки през тази година ще бъде сделката за ВМЗ „Сопот“.

Караниколов подчерта още, че Агенцията работи за обжалване на загубеното арбитражно дело в Париж за БТК.

„Според нас имаме основания и има причини да се иска защитаване на държавния и обществения интерес в това дело“, подчерта той.

..............................................

Още от "Вътрешна политика": ГЕРБ обмисляла да въведе гръцки модел за лесно печелене на избори | Плевнелиев: Изборите в България са честни и демократични | С 20% скачат заплатите на социалните работници | Борисов спешно прати Найденов на дебатите за Закона за горите | България избягвала въпроса за еднаквата пенсионна възраст за мъже и жени | Депутатите пак подхващат законите под вето |
Външна политика

България няма да закрива посолствата си в Тунис, Мексико и Узбекистан
Правителството се отказа от първоначалното си намерение да закрие българските посолства в Тунис, Мексико и Узбекистан и реши те да продължат дейността си.

Предложението за закриване на българските мисии беше направено от министъра на външните работи Николай Младенов, с цел да се спестят средства на неговото ведомство.

Идеята му обаче да прекрати дейността на посолството в Мексико бе остро критикувана неофициално от дипломати и експерти.

Според правителството сега актуалната концепция за българското дипломатическо присъствие в Латинска Америка предвижда посолството в Мексико да функционира като регионално посолство по отношение на Централна Америка и Карибския басейн, предаде „Медиапул".

Отказът да се закрие посолството в Тунис пък се мотивира с активизиране на политическите контакти на високо ниво след промените. Вероятно се визира посещението на премиера Бойко Борисов и бизнес делегация в страната по-рано тази година.

Представителите на бизнеса тогава открито се оплакаха, че не е имало интерес към тях от страна на домакините.

Според Министерски съвет през последната година търговско-икономическите отношения се развиват възходящо. Двустранният стокообмен през 2011 г. се е увеличил двойно спрямо 2010 г. и е с много голямо положително салдо за България. Никакви конкретни данни обаче не са обявени.

„По линия на научно-техническото сътрудничество в Тунис от години работят български лекари и преподаватели, които заедно със семействата си наброяват около 130 души. Необходимо е държавата да продължи да се грижи за защитата на техните интереси. Няколко десетки български гражданки са сключили смесени бракове, главно в столицата. Посолството обезпечава визовото обслужване за семействата от тези смесени бракове, които ежегодно посещават България", посочват от Министерски съвет.

Активизирането на икономическите връзки е водещ мотив по отношение на посолството в Узбекистан.

През 2011 г. на узбекския пазар навлезе българската компания „Приста ойл холдинг".

От началото на 2010 г. българската транспортна фирма „Сомат" АД работи активно в Узбекистан, като разкри собствен автомобилен транспортен терминал в град Термез.

....................................................

България в ЕС

България първа в ЕС по сива икономика
Делът на сивата икономика в България е над 32 на сто, което извежда страната на първо място в Европейския съюз, според доклад на Европейската комисия.

Средният дял за ЕС по отношение на сивата икономика е 19 процента или общо 2 трилиона евро годишно.

В страни като Австрия, Холандия и Люксембург сивият сектор е под 10 на сто. След България пък в негативния списък се подреждат Румъния и балтийските страни, предаде БНР.

Еврокомисията публикува данните за сивата икономика с обяснението, че те са показателни за мащабите на данъчните измами и неплащането на данъци в отделните държави.

Във време на криза, когато всички страни се нуждаят от приходи, е особено важно да се направи повече за по-добрата събираемост на дължимите данъци, подчертава Европейската комисия.

Комисарят по данъчната политика Алгирдас Шемета лансира и серия национални и общностни предложения в тази посока.

Страните-членки ще трябва да подобрят административния си капацитет за събиране на данъци, както и да въведат улеснения за хората, които искат да спазват правилата – например чрез обслужване на едно гише и данъчен интернет портал.

В рамките на Евросъюза пък ще бъдат засилени сътрудничеството и обмяната на информация за данъкоплатците.

Предвиждат се и нововъведения като единен европейски идентификационен номер, механизъм за бързо реагиране при измами с ДДС и общи минимални наказания за измами и укриване на данъци.

........................................................

България първа в ЕС и по живот в лишения
Повече от половината българи търпят материални лишения, което е над 3 пъти повече от средното в Европейския съюз и поставя страната начело по този показател, по данни на Европейската комисия.

Данните са от публикувания в сряда тримесечен доклад на Европейската комисия за заетостта и социалната ситуация в страните-членки и отчитат влошаване на показателите в Евросъюза като цяло, съобщи БНР.

Ако хората в дадена страна не могат да си позволят поне 3 от 9 основни стоки и услуги, се смята, че те живеят в лишения. Според оповестените данни това важи за 56 на сто от българите.

Те имат проблем да платят наем или ипотека, сметки за вода, ток или отопление, както и да посрещнат непредвидени разходи или да се изхранват и обличат.

43 на сто от хората в България – най-много в Евросъюза – са заявили, че не могат да си позволят поне през ден да ядат месо, риба или друга богата на протеини храна.

50 на сто не могат да си купят нови дрехи, 11 на сто нямат два чифта удобни обувки, а 16 процента – мобилен телефон.

Заетостта намалява в целия Европейски съюз, в мнозинството страни, сред които е и България, безработицата е над 10 процента.

Страната е обаче е сред тези, в които въпреки наличието на известен икономически растеж, заетостта намалява най-сериозно.

България остава на първо място в Европейския съюз по ниска производителност на труда – тя е едва 42 на сто от средното.

Българите са първи и по дял на младите хора, които нито учат, нито работят – при средно 13 на сто в Евросъюза тук този процент е над 20.

В България са регистрирани и най-ниската заетост сред мъжете, както и най-слабо застъпена практика да се работи на непълно работно време.

„Заетостта и условията на живот се влошават в редица страни-членки, нужни са ни спешни мерки за преодоляване на финансовата и икономическа криза", подчерта комисарят по социалната политика Ласло Андор при представянето на доклада.

...................................................

Още от "България в ЕС": Съдът в Страсбург осъди България за забавени с 10 г. заплати |
Общество

„Хюман райтс уоч” призова България да защити правата на хомосексуалистите
Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ призова българския министър на правосъдието Диана Ковачева да защити правата на хората с хомосексуална и бисексуална ориентация.

„Българското правителство има отговорността да защитава хората с хомосексуална и бисексуална ориентация, както и трансексуалните от насилие и от изявления, изпълнени с ненавист и подтикващи към насилие“, пише в писмо правозащитна организация от Ню Йорк, цитирано от БТА.

Писмото е изпратено по повод гей парада София Прайд на 30 юни и изявления в български медии, в които се призовава за заклеймяване на хомосексуалистите, бисексуалните и трансексуалните.

В информацията се посочват конкретни примери за подобни изявления и се припомня, че при предишни гей шествия в София е имало нападения срещу участниците в тях.

Светият синод на Българската православна църква категорично се противопостави на организирането на гей парада, като го определи като безнравствена проява.

Това е третата официална позиция на синода, след като оттам заклеймиха и се противопоставиха яростно и на гей парадите през 2008, 2009 и 2010 г.

Дни преди официалното становище на Светия синод, сливенският отец Евгений от храм „Свети Димитър“ призова обществото да се противопостави по всякакъв начин на гей парада.

Той скандализира с думите: „Затова призовавам всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант“.

Свещеникът отсече, че не може да е безразличен, ако някой развращава децата. Американският посланик Джеймс Уорлик заяви неотдавна, че ще вземе участие в гей парада, като по този начин ще подкрепи толерантността.

„Надявам се и много българи да се присъединят към гей парада. България и българите се славят със своята толерантност, а този въпрос касае толерантността“, заяви дипломатът.

Има хомосексуална общност в България и тя трябва да бъде третирана с уважение и достойнство, смята Джеймс Уорлик.

..........................................................
Хеликоптерът на Борисов превози пострадалия русенец
Пациент от русенската болница с 85% изгаряния бе транспортиран в сряда по обед от Русе до София с правителствения хеликоптер.

Лично премиерът Бойко Борисов се разпоредил екип на Авиоотряд 28 да излети, за да даде шанс за живот на 40-годишния мъж от Исперих, предаде БГНЕС.

Марин Маринов е настанен в болницата в Русе преди седмица, след като е пострадал тежко при трудова злополука във фуражовоз на фирма „Агротайм“ в Исперих.

Заварчикът е влязъл в празния фуражовоз и започнал да прави заварка, въпреки че тези ремонтни дейности се извършват в специална работилница.

В резултат от заваръчните дейности е избухнал газ и дрехите на Марин Маринов пламнали и той е получил 85% изгаряния.

„Изгарянето е изключително тежко, по цялото тяло с изключение на гърба. Това е един от най-сериозните случаи, които сме имали в последните няколко години. В момента пациентът е стабилен, но ще се нуждае от множество последователни операции. Тъй като изгарянето е доста голямо, е най-добре той да бъде настанен в републиканския център“, коментира началникът на отделението по „Пластично-възстановителна хирургия“ в МБАЛ – Русе, д-р Станимир Георгиев.

Транспортирането на Марин Маринов до Националния център за лечение на изгаряния към Център за спешна медицина в „Пирогов“ - София, е станало по желание на работодателите на заварчика, обясни още Георгиев.

Той лично бе ангажиран с процедурата по превозването на пациента с линейка от русенската болница до хеликоптера, който бе кацнал в Индустриалния парк в Русе.

Екипът на хеликоптера включваше четирима души екипаж и двама медицински специалисти, включително реаниматор на Националния център за лечение на изгарянията.

Правителственият вертолет има пълно оборудване за подобни медицински случаи.

............................................

Още от "Общество": Работници от ОЦК заплашват да спрат тока заради неизплатени заплати | Млад полицай се самоуби с личното си оръжие | Борисов прати хеликоптер за русенец с 85% изгаряния |
Образование

УНСС затваря дискотека „Ориент 33“ на 3 юли
На наемателя на дискотека „Ориент 33“ е връчено предизвестие преди три месеца и по закон той трябва да преустанови дейността на клуба на 3 юли 2012 г.

Това се посочва в съобщение на УНСС в отговор на изявление на Сдружението „Майки срещу насилието в Студентски град“.

След тази дата академичното ръководство на УНСС ще реши какво да бъде новото предназначение на този обект, се посочва в съобщението на учебното заведение, цитирано от БТА.

От сдружението поискаха УНСС да прекрати договора си с наемателя на „една от най-посещаваните чалготеки в Студентски град – „Ориент 33“.

„Разумно е да се помисли и за намаляване на държавната субсидия за 2013 г. поне с 15% за тези държавни университети, ректорите на които продължават да отдават свои помещения под наем за чалга кръчми и ресторанти“, предлагат от Сдружението на майките.

Аргументът – обектите не се използват за образование и научноизследователска дейност.

От УНСС отбелязват, че в няколко интервюта ректорът проф. Стати Статев е канил представители на сдружението на среща, но не е последвала реакция.

В интернет няма име на техен представител, нито телефон за връзка, отбелязват от висшето училище.

От сдружението настояха и незабавно да се премахне паметникът на създателя на комунистическата идеология Карл Маркс от двора на УНСС.

.......................................................

Преподавател прецени с поглед, че половината студенти, явили се на изпит, заслужават двойки
Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия прецени с поглед, че половината от студентите, явили се на изпит по „Архитектурни конструкции“, заслужават слаба оценка.

Студентите по архитектура от ІІІ курс на УАСГ трябвало да се явят на изпита на 22 юни, но преди началото преподавателката доц. Мариана Цветкова им съобщила, че половината трябва да напуснат залата и да се явят на поправителната сесия.

Обяснението по думите на студентите било: защото така или иначе половината ще бъдат скъсани. Явилите се на изпита добавиха още, че в залата е имало достатъчно места и в знак на солидарност са решили да бойкотират.

„Казах на студентите, че като ги гледам, половината са за слаба оценка. И ще ви кажа веднага защо - тези физиономии стъпват за втори път в тази зала по този предмет от началото на годината досега“, аргументира се доц. Мариана Цветкова, цитирана от bTV.

„Отзад, знаете, винаги сядат хора, които преписват“, заяви още преподавателката, обяснявайки крайната мярка, която предприела „срещу преписването“.

Тя добави, че няма за какво да се извинява, дори поиска студентите да сторят това, тъй като намерила обидни надписи на вратата на кабинета си след проваления изпит.

„В зала с правостоящи не мога да провеждам изпит. Мое право е да кажа - хората, които са с индивидуални протоколи, моля, да напуснат. И може би това ми беше грешката“, допълни доц. Мариана Цветкова.

Тя каза още, че не е задължавала никой да идва на лекциите й. Въпреки това запомнила визуално най-активните студенти. Именно затова се афектирала при влизането си в залата, тъй като видяла лица, които почти никога не посещавали занятията.

„Температурата беше изключително висока. Студентите започнаха да излизат от залата и да ходят до тоалетна. На някои им стана и лошо. Тогава им казах, че последните редове са особено опасни по време на изпит, пълно е отдолу с пищови и телефони. Обясних им, че ще се явят на друга дата. Може би трябваше да ги оставя, да седят по стълбите и всеки да си получи оценката. И тогава нямаше да има проблем“, добави преподавателката.

Тя призна, че няма намерение да се саморазправя със студентите, които бойкотираха изпита.

„Достатъчно компромиси съм правила в рамките на допустимото и ще продължа да правя. Ще продължавам да стимулирам отличниците и нямам намерение да се саморазправям, защото не виждам никакъв смисъл. Обидата, която чувствам, не може да се компенсира с писане на двойки“, заяви доц. Мариана Цветкова.

От ръководството на УАСГ вече са взели мерки и е насрочена нова дата за провеждане на изпита. В протоколите на никой от тях няма да бъде записано, че не се е явил или е получил двойка.

„Все едно ще се явят за първи път на изпита“, обясни деканът на Факултета по архитектура доц. Асен Писарски.

Той каза още, че в УАСГ има механизъм, разглеждащ подобни случаи. Предстои да се вземе решение дали да бъде наказана преподавателката.

..................................................
Археология

Останки от манастир от времето на Иван Асен II открити под Царевец
Останки от манастир от времето на цар Иван Асен II откриха във Велико Търново археолозите проф. Николай Овчаров и доц. д-р Хитко Вачев.

Те попаднали на масивен хоросанов зид при проучването на църквата „Св. Иван Рилски“ в подножието на крепостта Царевец в старопрестолния град, предаде Дарик.

Храмът и намиращата се на метри от него втора древна църква „Св. Св. Петър и Павел“ са част от средновековен манастирски комплекс. Въпросният зид е датиран от първата половина на 13. век.

„Част от архитектурните останки обаче се оказаха съсипани от съвременното строителство през последните 30 години. Излезе и втори зид от по-късен период – 14.–15. век, който свидетелства как е бил преустройван манастирският комплекс.

Най-отгоре в западния сектор на храма пък разкрихме трети градеж от 18.–19. век“, обясни проф. Николай Овчаров.

В двора на съседната средновековна църква „Св. Св. Петър и Павел“ пък археолозите това лято разкриха 10 погребения, като едното от тях се оказа „вампирско“.

От земните пластове са излезли над 100 монети от 13.–14. век. Археолозите попаднали на колективна находка от ценни бронзови монети от времето на различни търновски царе.

Проф. Николай Овчаров показа и намерена през последните дни на разкопките позлатена тока от 15.–16. век с надпис на арабски език, който тепърва ще бъде разчетен.

Историците са изровили още сребърна обеца с позлата, както и голямо количество керамика с уникални изображения на птици, с геометрични и флорални мотиви.

По повод нападки, че Община Велико Търново плаща на проучвателите да разкриват вампирски погребения, проф. Николай Овчаров изнесе данни за финансовите разходи, за броя и значимостта на разкритията и находките.

За 5 години е проучен терен с обща площ над 2000 кв. м. Похарчени са 191 000 лв., което прави по 83 лв. на кв. м, обяви археологът.

Той допълни, че при разкопките са открити около 1000 монети от различни епохи. Намерени са близо 30 златни предмета, над 160 сребърни изделия и 55 цели съда.

„Описът на находките включва общо 1500 инвентарни номера. Ако тези старини бъдат предложени на черния пазар, цената им ще надхвърли 130 000 лв.“, поясни проф. Николай Овчаров.

....................................................

In Memoriam

Отиде си голямата българска писателка Свобода Бъчварова
Голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова е починала на 87-годишна възраст в Бразилия.

Тя е издъхнала след седмица в болница, където била приета заради кръвоизлив, предаде БГНЕС, цитирайки съобщение на близките.

Свобода Бъчварова е родена на 11 януари 1925 година в Благоевград в семейството на Тодор Ангелов - Божаната, и Александра Шарланджиева.

Произхожда от семейство с леви политически убеждения, което през 1925 г. емигрира в Австрия, през 1926 г. — във Франция, а по-късно е екстрадирано в Белгия.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща в България с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където взема участие в Съпротивата и е убит през 1943 г.

Като ученичка Свобода споделя идеите на баща си и тръгва по неговия път. Заради политическите си убеждения е арестувана.

След 9 септември 1944 г., след като майка й Александра взема участие като обвинител в извънредния Народен съд, Свобода Бъчварова заминава за Ленинград като студентка по естетика. Там се сблъсква с репресиите срещу съветската интелигенция.

Тъкмо тогава, както по-късно споделя, започва дълбоко да се съмнява в марксистката доктрина.

От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря Елица, омъжена в Бразилия. От 1989 г. Свобода Бъчварова живее при дъщеря си.

През 2005 г. по случай 80-ата й годишнина е наградена с орден „Стара планина“. Свобода Бъчварова е автор на романите „Великденска ваканция“, „Литургия за Илинден“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Телеграма с много неизвестни“, „Опасен чар“, „Земя за прицел".

Тя е сценарист на много игрални филми, между които и епизоди от сериала „На всеки километър“, на филма „Опасен чар“ и е съсценарист на филма „Мера според мера“ заедно с Георги Дюлгеров и Руси Чанев.

През 2008 г. Свобода Бъчварова представи последния си роман „По особено мъчителен начин...“ в София. В романа е описан животът на баща й Тодор Ангелов.

„Смятам, че който не познава миналото, е осъден да го преживее отново“, обяснява писателката.