Новините на 28 август 2012


България подписа протокол за 11-процентна отстъпка от цената на доставките на руски газ от 1 април до края на 2012 г.

Новият договор за доставки на газ от Русия ще бъде подписан до 15 ноевмври, обяви във Варна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

„България и „Газпром" подписаха споразумение, според което до 15 ноември трябва да се подготви и подпише новият договор. През последните пет месеца обсъждахме детайли по „Южен поток"," каза още Делян Добрев.

Поводът за пресконференцията, за която стана ясно в понеделник следобед, е фактът, че са били подписани три важни протокола.

Първият е за отстъпка от 11 % от април до края на годината за доставките на газ от руска страна.

Вторият протокол се отнася за това, че България се ангажира да подпише инвестиционно решение за „Южен поток", а третият протокол е за доставките на газ през 2013 г.

......................................
Бившият министър на транспорта и съобщенията Пламен Петров най-вероятно ще оглави БТК след продажбата на телекома на българо-руския консорциум между Корпоративна търговска банка (КТБ) и Внешторгбанк (ВТБ).

Пламен Петров е близък до колегата си от кабинета „Сакскобургготски" - бившият финансов министър Милен Велчев, който оглавява българското поделение на ВТБ, 75% от чиито акции са собственост на правителството в Кремъл, пише вестник „Труд".

Само допреди месец Пламен Петров бе финансов директор на друг мобилен оператор в България - „МобилТел".

Според източници от компанията Пламен Петров напуснал заради сериозен междуличностен конфликт с изпълнителния директор Андреас Майерхофер.

Второто име, което се спяга за шефското място в БТК, е на Александър Манолев, който допреди година бе шеф на борда на директорите на „Булгартабак".

Любопитен факт е, че и той е заемал мениджърска позиция в „М-Тел", а и е близък до шефа на КТБ Цветан Василев, отбелязва вестник „Труд".

Кой и дали изобщо някой от двамата ще оглави БТК, ще стане ясно след два месеца.

Продажбата на компанията според участници в процедурата е най-сложната сделка за всички времена в България и не се очаква да приключи преди края на октомври.

Дотогава ще стане ясен процентът на акционерното участие на кредиторите на телекома в сделката. Вероятно той ще бъде под 20%.

Останалите акции ще бъдат поделени поравно между КТБ и ВТБ.

...............................................
Американската компания „Уестингхаус" ще извърши предпроектното проучване за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй".

Договорът с компанията беше подписан в понеделник в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде информационна агенция „Фокус".

Целта на контракта е изпълнителят да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

В процедурата участваха пет компании, а „Уестингхаус" е избрана заради най-добрата оферта.

„Оценителната комисия е завършила своята работа миналата седмица. 999 500 евро е окончателната оферта. Цената е намалена с 16 % от първоначално предложената," каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Предстои да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда и геоложко проучване, за които ще бъдат избрани други изпълнители. Очакванията са те да не надхвърлят цена от 5-6 млн. лева.

„За сравнение - същото предпроектно проучване с ОВОС и геоложко проучване за проекта АЕЦ „Белене" е струвало около 32 млн. евро," каза министърът.

Крайният срок за извършване на социално-икономически анализ е март 2013 г.

............................................
Голям инвеститорски интерес има към строителството на седми блок на АЕЦ „Козлодуй", обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов.

„При условие, че се направят добре стъпките и се прецени рискът за всяка една от стъпките и този риск намалее след като лицензираме площадката, аз мисля, че инвеститорите ще излязат наяве", каза още Валентин Николов, цитиран от информационна агенция „Фокус".

Директорът на атомната централа изрази убеждение, че ще има повече от трима инвеститори, между които България да избира, като не спомена имена, а отбеляза само, че те са от „Запад и Изток".

Според Валентин Николов проектът за седми блок на АЕЦ „Козлодуй" може да се осъществи и доста по-рано от очакваното, но това ще стане ясно от предпроектното проучване, което ще бъде извършено от американската компания „Уестингхаус".

„Проучването трябва да извърши изследване и мониторинг на абсолютно всички възможни проекти, които ще се изпълнят на площадката за седми блок, и възложителят трябва да избере един от тях, който е най-изгоден и най-подходящ," обясни Валентин Николов.

По думите му финансирането на предварителните дейности може да се осигури чрез увеличаване на капитала или чрез привлечен капитал.

Директорът на централата смята, че до привличане на капитал няма да се стигне, защото цената е поносима и няма нужда да бъде плащана с излишни дългове.

„Тази цена съм сигурен, че ще се възвърне, защото още отсега има голям инвеститорски интерес във връзка със седми блок," заяви Валентин Николов.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, това, че не е направена проектна компания за АЕЦ „Белене", до голяма степен е нарочно.

„Дори и да няма стратегически инвеститор, дори и да няма финансиране, НЕК винаги може да поеме милиард-милиард и половина и точно това се е случило – със заеми, благодарение на това, че НЕК има печалби, благодарение на това, че НЕК има активи, е заложена Националната електрическа компания," заяви енергийният министър.

Договорът с изпълнителя на предпроектното проучване за новата мощност беше подписан от Хавиер Гонзалес, вицепрезидент за Южна Европа за „Уестингхаус", и от Любен Маринов, изпълнителен директор на проектната компания за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй".

Ив Браше, президент за Европа на „Уестингхаус", каза, че компанията има дълъг опит в областта на ядрената енергетика, работила е по подобен проект в Чехия.

„Ще се опитаме да направим една добра оценка в рамките на това предпроектно проучване, за да се види кое е възможно да бъде реализирано в бъдеще," посочи Ив Браше.

.................................................
Премиерът Бойко Борисов е „изключително доволен” от подписаните в понеделник споразумения в областта на енергетиката.

Първо в присъствието на енергийния министър Делян Добрев бе подписан договорът за предпроектното проучване за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с американската компания „Уестингхаус", а по-късно - трите протокола с руската компания „Газпром”.

„С подписаните споразумения се спестяват стотици хиляди левове на данъкоплатците. С 16 % по-ниска е цената на договора с „Уестингхаус” спрямо първоначално предложената оферта. По трите протокола, подписани с „Газпром”, отстъпката е средно от 11 %,” коментира премиерът Бойко Борисов, цитиран от информационна агенция „Фокус”.

Според министър-председателя договореностите от понеделник ще повишат енергийната сигурност на България.

„Подписаните споразумения ни отнеха много време, вложихме много труд и усилия в преговорите,” каза допълни Бойко Борисов.

Детайлите по преговорите за строителството на газопровода „Южен поток”, отстъпката в цената на природния газ за България и новия газов договор с Русия са отнели над пет месеца.

...................................................

Двойно повече българи посетили Испания и Австрия през юли
Пътуванията на българи в чужбина през юли 2012 г. са 404 600, или с 12% повече отколкото през юни и със 7% над регистрираните през юли 2011 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Испания – с 92.1%, Австрия – с 90.4%, Германия – с 63.9%, Франция – с 63% и други.

Същевременно намаляват пътуванията към Великобритания – с 56.1 на сто, Сърбия – с 31.9 на сто, и Белгия – с 22.6 на сто.

През юли 2012 г. посещенията на чужденци в България са 1 682 900, което е с 50.7% повече в сравнение с юни 2012 г. и с 4.5% над нивото от юли 2011 година.

Най-голям относителен дял от общия брой чужденци, посетили България, формират гражданите от Европейския съюз – 64.1%, следвани от тези от другите европейски страни – 28.3%.

В сравнение със същия месец на предходната година посещенията на граждани от страните-членки на Европейския съюз, нарастват с 0.2 на сто.

По-голямо увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Гърция – с 10.5%, от Италия – с 6.8%, и от Франция – с 5.2%.

Същевременно е отчетен спад при посещенията на граждани от Дания – със 7.9%, от Словакия – с 4.7%, и от Великобритания – с 4.5%.

Нарастват посещенията на граждани от групата „Други европейски страни" – с 15.7%, като най-голямо е увеличението на посещенията от граждани на Украйна и Русия – съответно с 32.5 и 27.7 на сто.

През юли 2012 г. преобладаващият дял на посещенията са с цел почивка и екскурзия – 61.1%, следвани от тези с други цели (вкл. гостуванията и транзитните преминавания) – 31.6%, и със служебна цел – 7.3 на сто.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 86.3% от посещенията на граждани от Русия, 84.6% – от Великобритания, 80.5% – от Македония, и 80.3% – от Украйна.

Служебните пътувания са 22.6% от всички посещения на граждани от Гърция, а с други цели са 86.6% от посещенията на граждани от Турция и 51.1 % – от Румъния.

...........................................

Дунав падна до „кота нула" при Русе
Нивото на река Дунав продължава да спада, като при Русе то е достигнало „условната кота нула".

Това затруднява корабоплаването в българско-румънския участък на реката, предаде БНР.

Най-критична е ситуацията в района на Белене, където изчакват около десет конвоя. Има и три заседнали кораба. Единият от тях - „Рубишипс 6", пречи на корабоплаването.

Корабът „Вит" на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав постоянно търси подходящи дълбочини за нов плавателен път в критичните участъци.

От Агенцията съобщиха, че от горен Дунав идва вълна, която е около 30-40 сантиметра, но това няма да повлияе съществено върху нивото на реката през следващите дни.

На 27 август най-ниско е измерено нивото през 2003 година е минус 74 сантиметра, а на същата дата то е достигало и 609 сантиметра.

..........................................................

Спорните правила за паркиране в Синя зона в София остават
Общинските съветници отказаха да променят наредбата за паркиране в центъра на София.

Само едно решение бе взето на откритото извънредно заседание на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет (СОС) в понеделник, на което присъстваха й протестиращите и представиха свои предложения.

Решението бе да се предложи на кмета да позволи едномесечен гратисен период преди влизането в сила на новата наредба за паркиране в столицата, предаде БНР.

Протестиращите срещу новите правила за паркиране в София поискаха 15-минутна почивка, тъй като по време на заседанието на Комисията стана ясно, че исканията им са различни.

От едната страна застанаха Гражданско движение ДНЕС и Фейсбук групата, а от другата - протестиращите, които затваряха движението на централни кръстовища в София.

Мирослав Паскалев, представител на протестиращите обяви, че движението и Фейсбук групата защитават свои лични интереси и поиска работна група между представителя на транспортната комисия и жителите на централната част на града, за да се изготви наредба в полза на гражданите, „да се отмени рекетът срещу тях".

Направените предложения от транспортната комисия и гражданските организации ще бъдат публикувани на сайта на СОС в интернет, където ще могат да се обсъждат в продължение на две седмици.

Дали ще бъдат приети, ще стане ясно на 13 септември по време на редовната сесия на СОС.

Тогава ще бъде обсъдено и предложението на председателя на групата на ГЕРБ Малина Едрева и на председателя на Общинския съвет Елен Герджиков да отпадне привилегията на кмета на София за общинските съветници да паркират безплатно в синята зона на града.

Единствено кметът Йорданка Фандъкова има законовото право да позволи гратисния период, тъй като наредбата, която влиза в сила от 1 септември, не може да бъде нарушавана.

Въпреки че общинските съветници от БСП поискаха отмяната й и извънредно заседание на общинския съвет, това в транспортната комисия в понеделник не бе на дневен ред.

След като беше постигнат един месец отстрочка, от 1 октомври в Синя зона и Зелена зона ще може да се паркира само срещу винетна такса.

Според новата наредба, която влиза в сила от 1 септември, за винетен стикер може да се кандидатства само с лична карта, талон на лекия автомобил и документ за собственост или наем.

Стикерът ще важи до 1 октомври 2013 г. Цената за един автомобил в Синя зона е 150 лв., а за втори – 450 лв.

„Не бих казал, че има несъвършенства в наредбата, просто усъвършенстваме някои изисквания във връзка с подаването на молба за винетен стикер на живущите в центъра. Фактически 8-те документа, които досега изисквахме, се намаляват на 3," коментира по-рано председателят на Комисията по транспорт Радослав Тошев.

Според него няма разделение между хората, които живеят в центъра на столицата, и хората, които живеят в кварталите.

Той посочи, че ако се погледне как са организирани нещата в подобни градове, ще се види, че тези практики са не просто популярни, а са единствените възможни практики, с които да се възпрепятства ползването на частни автомобили в исторически центрове.

Радослав Тошев предлага буферните паркинги да се ползват безплатно при покупката на карта за градски транспорт.

„Не търсим облекчение за тези, които влизат да паркират в центъра и да задръстват центъра. Искаме да затрудним тези, които ползват частни автомобили за сметка на всички останали, които искат да се движат пеша," посочи още председателят на Комисията по транспорта в Столична община.

„От БСП са внесли доклад, с който искат пълен хаос в града – да се спре действието на наредбата, да се изчакат 3 месеца, да се направи нова работна група и да се направи една космическа наредба, за която да няма никой против. Няма как да се случи това, градът да бъде в хаос. Те даже не внасят нито едно предложение. Те казват – трябва да се прекрати тази наредба, тепърва ще разгледаме и искаме оставки," коментира още Радослав Тошев.

..............................................................
Правим всичко възможно, всичко, което ни е поискано като съдействие и подпомагане на органите на противопожарната защита, да ограничим и потушим пожарите, каза пред журналисти министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Мисля, че се справяме успешно, що се отнася до средствата, ние ще ги представим на председателя на комисията, министър Цветанов, и се надявам да бъдат възстановени”, отговори Ангелов на въпрос за изразходваните от армията средства в помощ на населението срещу пожарите, предаде БТА.

По думите на военния министър след края на пожарите данните за разходите трябва да се обобщят.

Ангелов посочи, че гасенето на пожарите не налага армията да препланира действията по останалите си две основни мисии, за да може да се осигури участието й, допълва Дарик радио.

„Имаме над 90 модула с различна специализация, за които имаме планирано и допълнително оборудване през 2013 г., за да могат да бъдат по-ефективни”, каза министърът.

На въпрос, свързан със случая със задържаните през юни в микробус над 100 авиационни ракети „въздух-земя", по който бяха арестувани двама военни от авиобаза „Безмер", единият от които е уволнен, Ангелов коментира, че не е имало как ведомствените органи да пристъпят към дисциплинарно производство преди двамата да бъдат освободени от ареста.

„След като беше променена тяхната мярка за задържане, беше извършено такова дисциплинарно производство – няма връзка между досъдебното производство и дисциплинарното”, изтъкна министърът на отбраната.

По думите му няма ограничения, ако се води досъдебно производство, да се наложи дисциплинарно наказание.

„Фактът е факт, те са факти, а не един, и нарушения, а не едно, така че има пълно основание да бъде освободен по дисциплинарен ред от армията майор Николов", каза Аню Ангелов.

Министърът на отбраната приветства в понеделник участниците в 38-ия международен конгрес по военна история, които се събраха в София.

.......................................................
Министерски съвет пусна погрешка телефоните и личните имейл адреси на чиновници от областни управи, общини и министерства в страната.

На сайта на правителството е качен списък с класираните кандидати за първата вълна стажове в държавната администрация, пише вестник „Стандарт".

Вместо имената на допуснатите стажанти в сайта се отваря списък с чиновниците, които ще отговарят за тях.

От него може да се научи мобилният телефон на секретаря на община Велико Търново, както и на шефа на дирекция „Административно обслужване", на секретаря на община Разград, на служител в Държавната комисия по хазарта, както и на агенцията „Военни клубове и военно-почивно дело".

Не са спестени данни и за служители на „Дондуков" 1. Написани са мобилните телефони и на служители от Дирекция „Стратегическо развитие и координация" в Министерски съвет, както и на инспекторат в Министерство на културата.

.........................................................
Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до венецуелския си колега Уго Чавес във връзка с тежкия инцидент на петролна рафинерия в гр. Амуай, съобщиха от прессекретариата на президента.

Десетки загинаха при мощна експлозия в най-голямата петролна рафинерия във Венецуела на 25 август.

„От името на българския народ и лично от мое име, моля приемете най-искрени съболезнования по повод трагичния инцидент в петролната рафинерия в град Амуай, щата Фалкон, довел до десетки човешки жертви и ранени," се казва в писмото на държавния глава до президента Уго Чавес.

„В този тежък и скръбен за Венецуела момент бих желал да Ви уверя в съпричастността и солидарността на българския народ към близките на загиналите и пострадалите," пише още в писмото си президентът Росен Плевнелиев и пожелава бързо възстановяване на ранените.

.........................................................

Франция иска България и Румъния да интегрират ромите си
Френският вътрешен министър Манюел Валс настоява България и Румъния да положат усилия за интеграция на ромските малцинства.

„Искам да разбера защо тези страни не водят силна интеграционна политика, за да интегрират тези населения," заяви Манюел Валс по радио Европа-1, цитиран от БТА.

Докато полицията във Франция продължава да разпръсква ромски лагери, вътрешният министър увери, че се стреми да намери решение.

Той и министърът по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния и България в средата на септември.

През миналата седмица правителството обяви, че обмисля да облекчи ограниченията за достъп до пазара на труда за български и румънски имигранти като част от решението на ромския проблем.

Около 15-20 000 ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете.

Проблемът е предизвикателство за дошлото на власт преди три месеца социалистическо правителство на президента Франсоа Оланд.

То се опитва да намери алтернатива на политиката на бившия президент консерватор Никола Саркози, която се изразяваше в периодично разтурване на лагерите и изгонване на обитателите им.

Твърдата линия на Никола Саркози предизвика критики във Франция и в Европейския съюз.

Въпреки обещанията за по-хуманен подход, Манюел Валс нареди да бъдат разтурени ромски лагери край Париж, Лион и Лил по здравословни и санитарни причини.

Министърът, смятан за един от клонящите надясно членове на левоцентристкото правителство, заяви в понеделник, че ще продължи да издава нареждания за разтурване на незаконни лагери, но ще предложи алтернативи за настаняване.

Лагер на около 70 роми бе разтурен от полицията в Еври - град близо до Париж, чийто кмет бе Манюел Валс преди да стане вътрешен министър.

Служители на Червения кръст отидоха в лагера в понеделник, но предложиха само временно настаняване, каза Серж Гишар, активист от организация за солидарност с ромите.

„Това е връщане на улицата, връщане към просията," добави Серж Гишар.

В края на миналата седмица премиерът Жан-Марк Еро заяви, че Париж ще поиска „в близките дни" да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено „решение на европейско равнище" на ромския въпрос.

..................................
Министрите на вътрешните работи и европейските въпроси на Франция Манюел Валс и Бернар Казньов ще посетят България и Румъния в средата на септември, за да се опитат да намерят европейско решение на проблема с ромите.

Това заяви френският вътрешен министър в интервю за радио Europe 1, предаде bTV.

„Бенрар Казньов, моят колега по европейските въпроси, поиска от Европейската комисия да включи този въпрос в дневния ред на следващия Съвет на министрите на външните работи”, допълва вътрешният министър на Франция Манюел Валс.

„Аз ще придружавам Бернар Казньов в средата на септември на посещение в България и Румъния, защото това са страните, в които трябва да се търсят решения”, казва още Валс.

„Искам да разбера защо мощните политики на интеграция в тези страни не се прилагат така, че да включват тези населения”, настоява още френският министър на вътрешните работи.

Миналата седмица френското правителство взе решение да предприеме мерки за облекчаване на достъпа до работни места за ромите във Франция.

Сред обявените намерения са намаляване или премахване на таксата, плащана от работодателя, който наема служители от България или Румъния (считани официално от Париж за основни страни на произход на ромите), както и разширяване на списъка от 150 професии достъпни за гражданите на двете страни на френския пазар на труда.

Правителството на Франция дори обяви намеренията си да преразгледа ограниченията, налагани на българи и румънци от 2007 г. насам като възможна мярка за по-лесно интегриране на ромите.

Париж също така предложи т. нар. „ромски въпрос” да бъде включен в дневния ред на следващото заседание на Съвета на ЕС в края на октомври.

Дебатът за ромите, които се смята, че са около 15 000 във Франция, започна отново след разрушаването през лятото от френските власти на няколко нелегални ромски лагера в предградията на Лион, Лил и Париж.

Действията на полицията отново предизвикаха ожесточени спорове в публичното пространство за правата на най-голямото европейско малцинство на френска територия.

В понеделник сутринта бе съобщено за поредна операция на френската полиция за събарянето на нелегален ромски лагер в околностите на Еври.

.................................................
Режим на водата ще бъде въведен в още населени места в България, прогнозира председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

По думите му маловодието в страната е най-голямо в края на септември и началото на октомври, предаде „Дарик".

Ако се запазят нивата на температурите, той прогнозира проблемите с водоснабдяването да бъдат още по-големи именно в този период.

„Ако не завали, тежкото тепърва предстои," категоричен е той.

В понеделник режим на водата бе въведен в Ловеч, а общо в страната водоползването е ограничено в 60 общини.

„Основните причини за въвеждането на режим в отделни райони е липсата на воден ресурс и културата на потребление," каза Ангел Престойски.

По думите му, по отношение на културата на ползване има още какво да се желае и хората да научат, че при ограничен ресурс трябва да се намали и ползването за поливане, пране на килими и други.

Според него при такива случаи трябва да се намесят и местните власти, които да следят водата да не се ползва за нужди, различни от питейно-битовите.

.................................................
Извънредно положение заради пожари обявиха в община Средец, област Бургас.

Фронтът на пожара е около 7 км, а пламъците са изгорили 3500 декара сухи треви, храсти и част от гориста местност.

Кметът на община Средец Иван Жабов обяви извънредно положение, предаде Дарик радио.

„Обхванати са четири села – Вълчаново, Сливово, Синьо камене и Гранитец. Селата са овладени, няма нищо изгоряло. Хората нямат притеснения. Днес има над 150 души на опасните места. В момента може да се каже, че пожарът отчасти е локализиран, където е с най-голямата си сила. Имаме притеснения обаче, че самата прогноза за следобед е със силни ветрове", коментира градоначалникът.

В момента противопожарни екипи от Бурас, Елхово, Тополовград и Сливен се борят срещу пожарите.

Според областния управител Константин Гребенаров вече са засегнати над 8000 декара.

От община Средец засега отказват намесата на хеликоптер.

........................................................

Пръст от гроба на хан Кубрат пристигна в Кърджали
Три стъкленици с пръст от гроба на хан Кубрат донесе археологът Николай Овчаров в Кърджали.

Реликвите бяха връчени на представителите на три знакови институции в града, но ще се съхраняват в манастирския комплекс „Успение Богородично" при енорийския свещеник Боян Саръев, предаде БГНЕС.

Професор Николай Овчаров се завърна от Украйна, където край село Малая Перещепина, на 80 километра от Полтава, се намира гробницата на хан Кубрат.

Преди 10 години там е изграден паметник, а Организацията на българите по света е дала идеята за строителството на мемориален комплекс на това място.

Стойността на проекта надхвърля 100 000 евро, в центъра ще остане паметникът, а около него ще се изгради подобие на пръстена на хан Кубрат.

Започва и кампания за набиране на средства, като за целта през тази година е учреден Международен благотворителен фонд „Хан Кубрат" с председател проф. Георги Чирков.

Неотдавнашното посещение на българската група е по повод 100-годишнината от откриването на гробницата на българския владетел.

„Правя всичко възможно именно в църквата на отец Саръев да съберем повече мощи и реликви. Тук се пазят частици от Светия кръст и мощи на светец, открити при разкопките на Перперикон, а сега нося от далечна Украйна пръст от гроба на хан Кубрат. Владетелят сам по себе си е изключително интересен, известно е, че към 630 г. посещава Константинопол, където приема християнството и получава титлата Патриций," разказа проф. Николай Овчаров.

Той припомни как през далечната 1912 г. в царски времена две овчарчета си играли на пясъците край селото, изведнъж едното от тях е пропаднало. Оказва се, че детето е паднало в сребърна делва.

Местните хора започват да копаят и откриват несметни количества сребро и злато. Докато пристигнат властите и археолозите, доста от находките са били изнесени, но все пак събраното е 25 килограма злато и 50 килограма сребро.

„Това са повече от 800 предмета, това съкровище е най-голямото от 7 век, откривано в Европа и Азия," подчерта проф. Николай Овчаров.

Богатата колекция се намира в Ермитажа, но дълги години не е бил идентифициран човекът от гробницата.

„Кубрат беше само една от хипотезите допреди 25 г., когато д-р Вернер Зайд от Виенския университет и германският професор Йоахим Вернер успяха да разчетат монограмите върху два пръстена, изписани на гръцки език. Това беше голямата сензация – на единия пише Кубрат, а на другия – Органа, който е чичото на Кубрат, предшественикът на престола на Велика България. Няма съмнения, че пръстените са били изработени в Константинопол по поръчка на хана и са свързани с приемането на християнството и титлата Патриций. Той е един от първите варварски вождове, получил тази титла," разказа още археологът.

Той посочи, че при село Вознесенка в Запорожието се намира и гробът на хан Аспарух, създателя на Дунавска България, и там също ще се изгради паметник.

Отец Боян Саръев заяви, че с огромно удовлетворение приема стъкленицата с пръстта от гроба на хан Кубрат.

„Това е знак, а ние винаги ще търсим първоизточниците на българския род и на християнството, ще черпим сили от българската история, от нашите ханове и царе. Пръстта ще бъде съхранявана до реликвария с частиците от Божия кръст, макар Кубрат да не е канонизиран за светец, той е такъв за всички българи, това е национално-патриотична реликва," посочи още отец Боян Саръев.

....................................................
Тялото на 47-годишната Ваня Ангелова от Видин е било открито гръцката столица Атина, съобщи излизащият в Гърция вестник „Български новини".

Според местната полиция става дума за самоубийство, но близките твърдят, че жената е убита.

На шокиращата гледка в двора на кооперация в квартал „Зографо" се натъкнала сънародничката на мъртвата - българка на име Таня, която веднага се обадила на управителя на блока, а той извикал полицията, предаде КРОСС.

„Дори не сме сигурни, че е мама," оплаква се синът на загиналата, след като вече пети ден не го допускат да идентифицира тялото на майка си.

И той, и сестра му са в Атина, но досега само им е било съобщено, че й е била направена аутопсия, макар че съгласието им не е било поискано.

След това тялото било предадено на гръцка траурна агенция, която им искала 1300 евро, за да ги пусне да видят майка си. Не ги интересува, че никой от роднините не ги е наемал и че са се свързали вече с българска агенция.

Според представители на полицията се работело по версията самоубийство. Според съдебномедицинската експертиза травмите по тялото на загиналата са предизвикани от скачане от високо, което означавало, че жената се е хвърлила от горните етажи на кооперацията.

Мъжът, с когото Ваня живеела на семейни начала от 4 години - Велизар Каменов, обаче не може да приеме такава версия.

„Ваня преди две седмици беше при мен на почивка, защото в момента работя в провинцията, и беше жива и здрава. Нямаше някакво заболяване. Нямаме и финансови проблеми," казва той, опровергавайки версията за самоубийство поради депресивно състояние.

Аутопсията не показва по тялото на Ваня Ангелова да има травми от нанесен побой, поради което главен полицай Апостолопулос отхвърля версията жената да е пребита и впоследствие хвърлена, предаде вестник „24 часа".

От българското посолство в гръцката столица заявиха, че са разговаряли с близките и са поискали инструкции от външно министерство в България.

Българската общност в Гърция е разбунена от поредния случай на насилствена смърт на нашенец.

В края на миналата година в Атина бе намерен убит председателят на българската общност там Росен Христов. Близките на убития Росен не успяха да съберат пари за транспорт на тялото му до България и затова той бе погребан в Атина.

По-късно друг българин - Петко Атанасов, бе зверски пребит от неизвестни в центъра на столицата. По последните два случая няма никакво развитие.

..............................................
Хиляди сирийски бежанци отново се трупат по границата с Турция заради предупреждението на Анкара, че местата в турските лагери са на привършване.

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу предупреди, че страната няма възможност да приеме повече от 100 000 бежанци, като броят им към момента е между 70 и 80 хиляди.

По данни на неправителствени организации, на турската граница чакат над 6 500 сирийци, предаде бТВ.

Проблемът с търсещите убежище се задълбочава, особено след новините за масови кланета, организирани от сирийската армия.

Миналата събота влезе в историята като най-кървавият ден от началото на конфликта, след като бяха екзекутирани над 300 сирийски граждани, укривали бунтовници.

..........................................
Израел заплаши правителството на Ливан с „мощен ответен удар" при евентуални провокации срещу еврейската държава от страна на терористичната групировка „Хизбула".

Премиерът Бенямин Нетаняху е изпратил това послание до официален Бейрут чрез високопоставен европейски дипломат, съобщи вестник „Аарец", цитиран от БТА.

Нетаняху пояснил, че „ако „Хизбула" атакува Израел, армията му ще нанесе мощен ответен удар, без да прави разлика между Хизбула и държавата Ливан".

Той заявил пред западния посредник, че държи ливанското правителство „отговорно за всичко, което става в зоната на юрисдикцията му".

Според „Аарец" предупреждението на Бенямин Нетаняху означава, че при евентуална конфронтация с „Хизбула" израелската армия няма да се насочи само към обекти, свързани с групировката, а ще разглежда като свои цели също транспортната и енергийната инфраструктура на Ливан, както и правителствените сгради.

Става дума, че вече няма да има ограничения, каквито бяха въведени по време на втората ливанска война от 2006 г., главно по настояване на САЩ, посочва ИТАР-ТАСС.

Междувременно Израел „се готви за различни сценарии, които може да включват конфронтация с „Хизбула" - включително евентуални опити на групировката, ако режимът на Башар Асад в Сирия бъде свален, да заграби химически оръжия и ракети от различни класове, включително зенитни, отбелязва „Аарец".

Израелското ръководство директно е заявявало по-рано, че „израелските въоръжени сили може да нанасят удари срещу конвои с такива оръжия", се казва в материала.

Само преди дни „Хизбула" се закани да превърне в ад живота на стотици хиляди израелци, ако Израел предприеме нападения.


http://novinite.bg/