Новините на 27 юли 2012

http://novinite.bg/

 

Плевнелиев призна за „тежък проблем за сигурността на България"
Президентът Росен Плевнелиев призна наличието на „тежък проблем за сигурността на България" след терористичната атака срещу израелските туристи в Бургас.

„След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната," подчерта държавният глава, цитиран от БГНЕС, след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

Анализ и подобряване на работата на структурите и актуализиране на „концептуалния национален модел за противодействие на тероризма" са сред предложенията към правителството, които членовете на КСНС приеха след 5-часови разговори.

Според Росен Плевнелиев атаката в Бургас е била видимо добре планирана, в ресурсно отношение добре осигурена и е било трудно да се предвиди.

Според него атентатът е „дръзко и грубо предизвикателство върху националната сигурност на Република България".

След като обсъдиха „актуалното състояние на средата за сигурност и на системата за национална сигурност в контекста на терористичния акт на летище Бургас", членовете на КСНС са единодушни, че проведената на летище Бургас атака изисква нов анализ на динамиката на средата за сигурност.

Така според заключенията защитата на българските и на чуждите граждани на територията на България от терористични посегателства остава първостепенен приоритет на службите за сигурност.

В становището на КСНС е записано още, че след като бъде направен този задълбочен анализ е необходимо надграждане на концептуалния национален модел за противодействие на тероризма в съответствие с новите реалности.

Решено е, след като бъде изготвен този анализ, да се „актуализират краткосрочната и дългосрочната държавна програма за осигуряване и гарантиране на необходими организационни, човешки и финансови ресурси и развитието на нуждите организационни и системи за ефективно противодействие на тероризма".

КСНС предлага още Министерски съвет да организира и проведе „нов задълбочен анализ на динамиката за средата за сигурност за изясняване на причинно-следствените връзки между отделните фактори, събития и действия, довели и до терористичния акт на летище "Сарафово".

Този „нов и задълбочен анализ" трябва да направи и изводи и да оцени как въздействат комплексно върху националната сигурност.

Второто предложение е правителството да „актуализира концептуалния национален модел за противодействие на тероризма в съответствие с промените в средата на сигурност и разполагаемите ресурси и го предостави на вниманието на Народното събрание".

„Да се подобри работата на националния ситуационен център към Министерски съвет за управление при кризи" е третото предложение.

Четвъртото предложение е да се разработят „подробни процедурни правила за работа в условия на криза на Съвета по сигурност при Министерски съвет и осигуряващите го органи".

......................................................


Бутат незаконните гета в София, пращат ромите по родните места
Незаконните гета в София ще бъдат съборени, а живеещите в тях роми ще трябва да се приберат по родните места.

Това е голям проблем, но нямаме време да го отлагаме, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред „Стандарт“.

Районният кмет на кв. „Люлин“ вече е премахнал някои от съборетините. Приключила е и проверката в кв. „Орландовци“, където са описани постройките без документи.

Същото предстои и в останалите квартали, където хората недоволстват от катуните.

„Всеки е добре дошъл в София, но не може да живее в незаконни постройки и на терени, които не са негова собственост“, категорична е Фандъкова.

Европейският съд по правата на човека излезе на 24 април с решение, по силата на което забранява на България да превръща ромите в бездомници.

Решението бе срещу действията на Столичната община по изселването на ромите от „Баталова воденица“.

Общината реши да премахне ромския квартал на два пъти през 2005–2006 г. и през 2008 г.

Обитателите му бяха отстранени, защото живеят незаконно на общински терен, без обаче да им се предложи алтернативен подслон.

Исканията на съседите на ромите да „бъдат върнати по родните им места“ са нелегитимни, посочиха от съда.

..................................................

Бизнес


„Газпром“ купува още пет бензиностанции в България с разрешение на Комисията за защита на конкуренцията.

КЗК разреши на сръбското подразделение на „Газпром“ - „НИС Петрол“ ЕООД, да купи бензиностанциите в с. Приселци, с. Труд, гр. Силистра, гр. Варна и гр. Пазарджик, съобщиха от комисията.

Към момента „НИС Петрол“ ЕООД е получило разрешение за придобиването на общо четиринадесет бензиностанции на територията на страната, чрез които осъществява дейност, свързана с търговия на дребно с автомобилни горива.

„НИС Петрол“ ЕООД е от групата на „Газпром“ и е дружество, чиято дейност е свързана с проучване, изследване, производство, съхранение, логистика, търговия на дребно и едро, внос и износ на петрол, втечнен петролен газ и петролни продукти, съобщават от КЗК.

Комисията счита, че предвид несъществения пазарен дял на „НИС Петрол“ ЕООД след концентрацията, купувачът не би бил в състояние да заеме господстваща позиция на пазара и още по-малко да възпрепятства ефективната конкуренция.

Дисциплиниращо влияние в това отношение оказва и присъствието на няколко големи вериги бензиностанции, които имат утвърдена клиентска маса и изграден авторитет като търговци.

КЗК постанови незабавно изпълнение на решението.

След покупката „Газпром“ ще има 0,6% дял от пазара на горива на дребно в България.

............................................

Още от "Бизнес": Николай Бареков стана изпълнителен директор на ББТ |
...............................................
Финанси

Печалбата на най-голямата банка на Испания се сви с 93%
Чистата печалба на най-голямата испанска банка „Сантандер“ се сви през второто тримесечие на 2012 г. с 93%.

От 1,39 млрд. евро за същия период на миналата година през тази печалбата на „Сантандер“ се е свила цели 14 пъти до едва 100 млн. евро, предаде БГНЕС.

Анализаторите, анкетирани от агенция „Блумбърг“, очакваха този показател на нива от 1,37 млрд. евро.

Печалбата се срина заради отписването на безнадеждни кредити на испанския и бразилския пазар.

Отписаните кредити - предимно ипотечни, достигнаха през миналото тримесечие 2,78 млрд. евро.

Делът на безнадеждните кредити се увеличи в общия портфейл на „Сантандер“ до 4,11%.

Чистата печалба на банката през първото полугодие спадна с 51% до 1,7 млрд. евро.

...................................................


Енергетика

Делчев: Цените на горивата скачат заради истерията около Иран
Цените на горивата вървят нагоре заради истерията около Иран и заради сезонното повишение на търсенето, заяви Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Пред Дарик радио в четвъртък Делчев заяви, че сезонният фактор е ключов за ръста на цените всяко лято, но той добавя само няколко стотинки към цената на литър бензин за крайния потребител.

По думите му обаче увеличението идва от международните пазари, които реагират на събития като атентата в Бургас.

Според шофьорите цените на горивата са високи, а и доходите са ниски, така че разходът за бензин става все по-голям.

Андрей Делчев обясни, че традиционно лятото има по-голямо потребление на горива, които ги оскъпява с няколко стотинки. Голямото поскъпване идва от международните пазари.

„Атентатът в Бургас спрямо цената на петрола има отношение дотолкова, доколкото един от големите производители на петрол – Иран, беше посочен като косвен виновник или поддръжник на тероризма. Това създава заплаха за атаки срещу Иран, Израел показа отново твърда позиция, а заплаха срещу Иран означава заплаха за петролните доставки. Докато това трае, без значение дали поводът е атентатът в България, или въобще истерията около Иран се засилва, докато това трае, петролът ще поддържа висока цена“, коментира Делчев.

Междувременно от „Синята коалиция“ за пореден път поискаха антимонополната комисия да се произнесе дали има картел между петролните компании в България.

................................................
Tранспорт

Задимяване от пожара затвори пътя между Голямата звезда и село Главан
Пътният участък между кръстовището Голямата звезда и село Главан е затворен заради силното задимяване от пожара в землището на общините Тополовград и Гълъбово.

Полицаи регулират движението и отклоняват автомобилите по обходни маршрути, съобщават от МВР.

Пожарът, възникнал в четвъртък следобед между Тополовград и Гълъбово, е обхванал площ от около 1200 дка широколистна гора, храсти и сухи треви.

За овладяването на огнената стихия са привлечени допълнителни сили от Хасково, Тополовград, Харманли, Гълъбово, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол и Елхово.

Причината за възникналия пожар е трактор, който се е самозапалил и е изгорял изцяло.

...............................................
Отбрана

Атентатът в Бургас – основна тема на Консултативния съвет при президента
Терористичният акт в Бургас от 18 юли ще е сред темите, които ще бъдат обсъждани по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който беше свикан от президента Росен Плевнелиев.

Основната тема на срещата ще е „Механизъм за сътрудничество и проверка: функциониране, проблеми и тенденции“, предават Дарик и bTV.

Темата за терористичния акт в Бургас беше допълнително вписана в дневния ред на заседанието.

Участниците ще направят анализ на средата за сигурност, какви са организационните, функционалните и ресурсните способности на държавата за борба с тероризма, както и на изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма.

Всички членове на Съвета са потвърдили участието си. Това са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министрите на отбраната Аню Ангелов, на вътрешните работи Цветан Цветанов, на външните работи Николай Младенов и на финансите Симеон Дянков, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов и председателите на парламентарните групи в парламента.

............................................................

Вътрешна политика

ВСС освети връзката си с Цветан Цветанов и Владимира Янева
Висшият съдебен съвет освети връзката си с вътрешния министър Цветан Цветанов и неговата семейна приятелка и председател на Софийски градски съд Владимира Янева.

В сряда по време на дебатите за вота на недоверие, вътрешният министър Цветан Цветанов разказа за дело на Мирослава Тодорова по което подсъдим бил банкера Атанас Тилев, което било погасено по давност.

Не стана ясно обаче откъде вицепремиерът знае за това дело и фактите по движението му, отбелязва „Дневник".

Истината лъсна на заседанието на ВСС в четвъртък, когато бе докладвано писмо от Владимира Янева, съдържащо изнесените предния ден факти от Цветан Цветанов.

На практика има две възможни места откъдето вътрешния министър да има тези факти - или от Владимира Янева или от някой от членовете на ВСС.

Така подтикнати от Цветан Цветанов и при отсъствието на 17 от общо 25-те члена, ВСС реши да даде Мирослава Тодорова на прокурор за престъпления срещу правосъдието.

От заседанието отсъстваха министърът на правосъдието Диана Ковачева, проф. Анелия Мингова, главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховният касационен съд (ВКС) Лазар Груев и шефът на Върховния административен съд (ВАС), както и други членове, съобщава „Правен свят."

Предложението Мирослава Тодорова да бъде дадена на прокурор, е на членовете на съвета Вельо Велев и Иван Колев (Велев е избран за ВСС от квотата на прокуратурата, а Колев – от тази на съдиите).

Иван Колев е и членът на ВСС, който огласи скандала с плевенския лобист Красьо Черничкия и така възпрепятства разплитането на корупционната мрежа, отбелязва „Дневник".

Причината за предложението – писмо от Владимира Янева, в която тя сезира ВСС за две дела на Мирослава Тодорова, за които твърди, че са с изтекла абсолютна давност. Не е ясно защо Янева открива тези дела чак сега.

Според Иван Колев дисциплинарното дело на Мирослава Тодорова трябва да се прати на президента, премиера и председателя на Народното събрание, защото в случая се касае за защита на националните интереси на страната.

ВСС реши да изпрати на „отговорните фактори" стенограмата от заседанието си в четвъртък и писмото на Владимира Янева.

Пламен Стоилов (един от вносителите на предложението за уволнението на Тодорова и първият засечен в разговори с Красьо Черния) докладва писмото от Янева.

То е постъпило на 23 юли и е било адресирано до правосъдния министър Диана Ковачева, която отново смени позицията си по казуса „Тодорова" и заяви, че съветът не се е обосновал за наложеното дисциплинарно наказание.

По едното обвинение присъдата е от 2006 г., а по другото – от 2007 г. Мирослава Тодорова приключва първото дело за една година. В съда то влиза през 2005 г., а присъдата е постановена на следващата 2006 г.

През същата 2006 г., изтича давността на две от обвиненията по делото „като са нанесени значителни материални щети", пише в писмото на Янева. По другото обвинение давността изтича през 2007 г.

По второто дело, за забавянето на мотиви по което на Мирослава Тодорова е наложено наказание през 2011 г. – намаляване на заплатата, провинението е, че е връчено на деловодител към 20 юли 2012 г., когато Тодорова вече е уволнена.

Същевременно, нямало го протеста на прокурора от 2007 г. Отнася се за деяние по чл. 219 НК и нанесени щети за 543 500 000 лева, като абсолютната давност е изтекла през 2010 г.

Присъдата е произнесена през ноември 2007 г., не се съобщава обаче кога са написани мотивите. Точно това дело беше в центъра на атаката на Цветан Цветанов от парламентарната трибуна вчера по време на вота на недоверие.

.......................................................

Петият вот на недоверие – отново неуспешен за опозицията
Депутатите отхвърлиха поредния вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“.

Общо гласуваха 210 народни представители, съобщи БГНЕС. От тях „за“ гласуваха 72-ма депутати, против – 136, въздържали се – 2-ма.

Още при внасянето на вота „сините“ обявиха, че няма да участват нито в дебатите, нито в гласуването.

В пленарна зала присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, външният министър Николай Младенов, министърът на правосъдието Диана Ковачева, министърът на отбраната Аню Ангелов и регионалният министър Лиляна Павлова.

Премиерът Бойко Борисов, както и по време на дебатите в сряда, отсъстваше.

Първият вот на недоверие срещу правителството на Борисов беше през октомври 2010 г. по инициатива на БСП и ДПС заради политиката в сферата на здравеопазването. Той беше науспешен.

Вторият, също неуспешен опит за парламентарно бламиране на правителството на премиера Бойко Борисов беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от „Коалиция за България“ и ДПС.

Месец след това – през юли миналата година, беше иницииран и третият, отново не минал вот на недоверие, за „провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права“. Той отново беше на „Коалиция за България“ и ДПС.

В началото на април т.г. „Коалиция за България“ и „Атака“ внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ „Белене“ и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от „Атака“ оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя.

В началото на миналата година (януари 2011 г.) мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие.

....................................................

ВАС окончателно отказа да спре уволнението на Мирослава Тодорова
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа да спре уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли искането за спиране на предварителното изпълнение на решението на Висшия съдебен съвет за дисциплинарното й уволнение, пише в публикация на сайта на съда.

На 17 юли Мирослава Тодорова, която работи в Софийски градски съд, получи заповедта за уволнението си.

Тя поиска от ВАС да спре изпълнението на решението на ВСС. В жалбата си посочва, че ако решението бъде изпълнено предварително, ще се стигне до обременяването на други съдебни състави с нейните дела.

След уволнението на Мирослава Тодорова ще трябва да започнат отначало всички дела, които тя е водила до момента, включително и такива, които са наблюдавани от Европейската комисия.

Делата или ще бъдат разпределени на други съдийски състави, или ще ги поеме магистратът, назначен на нейно място.

Ден по-късно тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли искането на съдия Мирослава Тодорова, като решението бе подписано с особено мнение от съдия Тодор Тодоров.

Делото по същество срещу дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова пък е насрочено за 13 септември.

...................................................
Станишев: ГЕРБ грубо притискат кметовете на БСП
Лидерът на БСП Сергей Станишев определи поисканата оставка на кмета на Перник Росица Янакиева като грубо политиканстване за сметка на гражданите, съобщиха от БСП.

„ГЕРБ грубо притискат кметовете на БСП в ущърб на интереса на гражданите“, подчертава Сергей Станишев в разпространеното изявление.

Той е убеден, че по този начин управляващите прикриват собственото си безсилие да изпълнят ангажиментите си към възстановяването на пострадалия от земетресението на 22 май район.

„ГЕРБ организират атаки срещу кмета Росица Янакиева, вместо да я оставят да работи. Правителството не е осигурило необходимите средства за ремонт и възстановяване на домовете на хората. Не е осигурило пари и за възстановяване на обществените сгради – здравни заведения, училища и детски градини“, възмутен е Сергей Станишев.

В Народното събрание пък кметът на Перник Росица Янакиева призова управляващите да спрат да правят политика на гърба на перничани.

Росица Янакиева бе категорична, че напрежението в Перник нараства, защото месеци след разрушителното земетресение над 600 перничани продължават да живеят във фургони и палатки.

.............................................

Още от "Вътрешна политика": Окончателно: Без право на споразумение при причинена смърт | Костов: Службите са подценили риска от терористичен акт в България | Атентатът изисквал нов анализ на националната сигурност, реши КСНС | ДПС: Да не позволяваме атентатът да причини вътрешно напрежение в България | Станишев поискал от правителството план за действие | Общински съветници и кмет в Перник се карат за парите след труса | Кметът на Перник сезира Брюксел за помощите след труса | Петър Якимов положи депутатска клетва на мястото на Аврамов | Цветанов: Доказа се, че този вот е безсмислен | Имуществени сделки и без здравни застраховки, реши парламентът |
...............................................
България в ЕС

Борисов: Усвояваме 25 пъти повече евросредства от Станишев
Настоящото управление усвоява 25 пъти повече европейски средства от предишното правителство, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той изрази убеждението си, че до края на мандата усвояемостта ще достигне 70-80 на сто, което ще бъде много над средното за ЕС, предаде Дарик радио.

Министър-председателят отчете, че средностатистическата грешка при правенето на проекти в Европа е 5 на сто, а в България е под 2 процента.

„Вече има общини, които си изградиха екипи и администрации, познати в Брюксел, и проектите им един след друг се одобряват. Добре се вижда разликата между тези градове, които работят за европейските проекти, и тези, които мързелуват и чакат държавата да даде“, коментира Борисов, цитиран от БГНЕС.

Той за пореден път заяви, че е наследил тежки договори в областта на енергетиката, вследствие на което е и поскъпването на тока.

Министър-председателят присъства на подписването на шест споразумения за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд „Козлодуй“ на стойност 47 млн. евро.

Средствата ще бъдат използвани за мерки за енергийна ефективност в 243 обществени сгради на територията на цялата страна, както и за подмяна на общинско улично осветление.

Споразуменията за малките общини, чиито проекти ще се администрират от МИЕТ, бяха подписани от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и директора на дирекция „Ядрена безопасност“ в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Винс Новак.

Добрев добави, че това е най-мащабната програма за енергийна ефективност в страната, в нея се включват 99 детски градини, 63 учебни и 55 здравни заведения.

Министърът очаква във всяка една от сградите да се постигнат икономии от между 50 и 70 на сто.

В рамките на финансираните договори са и проекти за подмяна и модернизиране на уличното осветление.

............................................

Общество

198 от излъганите български берачи пътуват от Швеция
198 от излъганите български граждани, пристигнали на сезонна работа в Швеция, вече пътуват за България, съобщиха от Министерството на външните работи.

Берачите потеглиха вечерта на 25 юли от Стокхолм с три автобуса, предоставени от шведските власти. Българското посолство осигури храна и вода за цялата група. Средствата за превоза бяха осигурени от българското правителство.

Със съдействието на Министерството на външните работи на Швеция училище в близост до посолството е оборудвано с легла, душове и храна, в което да бъдат настанени следващи групи български сезонни работници.

6 микробуса на МВнР вече заминаха за Стокхолм. С тях могат да бъдат транспортирани общо 42 български граждани. По обяд в четвъртък предстои отпътуването на два автобуса на Министерството на отбраната, които ще приберат още 93 души.

В Стокхолм пристигна ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в българската мисия в Берлин, който да окаже съдействие на посолството ни в шведската столица.

В случай на нужда шведската полиция ще окаже сътрудничество по локализирането на желаещите да се приберат в родината си български граждани.

В сряда представител на местниге власти в Стокхолм заяви, че българите, пристигнали в Швеция за прибиране на реколтата, може би са хиляди.

В четвъртък властите в Стокхолм приветстваха намирането на решение на проблема, предаде шведската агенция ТТ, цитирана от „Фокус“.

Временно изпълняващата длъжността отговорник за сигурността в Стокхолм Брита Молин изрази задоволството си от намереното от българите решение.

„Много се радвам на тази новина. В противен случай ситуацията можеше да стане неуправляема“, заяви Молин.

..................................................

Над 600 перничани още живеели във фургони след труса през май
Над 600 граждани на Перник продължават да живеят във фургони и палатки месеци след силното земетресение в региона на 22 май, съобщи кметът Росица Янакиева.

„Фургонът в Перник е лукс и само бързата намеса на държавата може да помогне за подобряване на положението ни“, категорична бе Росица Янакиева, цитирана от БГНЕС, по време на брифинг в Народното събрание заедно с депутати от левицата.

Тя недоумява защо междуведомствената комисия, ръководена от Цветан Цветанов, работи толкова бавно и даде за пример как 8507 перничани са потърсили помощта на държавата, но за момента тя е разгледала едва 290 молби – одобрени са само 194, останалите имат отказ, без да са посочени мотиви.

„Вместо да помагат на хората, управляващите от ГЕРБ си измиват ръцете и спекулират със сумата от 2,7 млн. лв., която е предоставена за общинския сграден фонд, в който са включени повече от 130 сгради като училища, болници и детски градини“, заяви Росица Янакиева.

Тя припомни, че от поисканите 9,5 млн. лева държавата е дала едва 2,7 милиона.

„Причината според чиновниците във фонда е липсата на пари. Няма пари за покриване на щети при бедствия за тази година“, разкри кметът на Перник.

Росица Янакиева припомни, че общината подготвя документите на гражданите, но решението на кого да се даде и колко да получи е на междуведомствената комисия.

Според нея това не са единствените случаи на неадекватна реакция от страна на държавни органи.

„Обидно е, че от 12 000 подадени молби за получаване на социална помощ от 325 лв. досега едва 1800 души са получили парите си“, възмути се Росица Янакиева.

Тя припомни, че тези помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, която е на подчинение на министъра на труда и социалната политика.

Кметът на Перник смята да сезира Брюксел заради неадекватната позиция на управляващите от ГЕРБ, които прилагали двоен стандарт към хората в общините, пострадали от бедствия.

„Перник е витрина на безсилието на държавата“, каза зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов.

Той призова президентът Росен Плевнелиев да не приема отпуснатите от държавата допълнителни 1 млн. лв. за ведомството му.

„Що за солидарност е това да искаш 1 млн. лв. за бюджета на президентството по средата на годината, при условие че голяма част от тях отиват за пътувания и протоколни разходи“, недоумяваше депутатът от левицата.

Според Ангел Найденов Перник и регионът се нуждаят от не по малко от 25–30 млн. лв. за преодоляване последствията от земетресението.

„Въпреки това парите в държавната комисия ги няма. Те вече са изхарчени, а междуведомствената комисия е разгледала едва 2% от случаите, в които хората се нуждаят от помощ“, посочи още Ангел Найденов.

................................................
Израелски генерал: Атентаторът не е знаел, че ще умре
Атентаторът от Летище Бургас е бил излъган от хората, които са го наели, и не е имал никаква представа, че ще бъде убит, твърди израелският бригаден генерал Ницан Нуриел.

Според генерала, който до преди месеци оглавявал Бюрото за борба с тероризма към израелския Съвет за национална сигурност, атентаторът умишлено е избран от етническа група, различна от тази на организаторите на атентата, за да не предизвика съмнения.

В интервю за Дарик Ницан Нуриел обясни, че големият опит на израелските служби с транспортни атентати сочи, че организаторите често избират хора, които не знаят, че ще умрат.

„Той е имал за мисия да сложи чантите с експлозивите в автобуса, защото, ако е имал правото да реши сам дали да се самовзриви, тогава е трябвало да го направи така, че да има повече жертви и щети. Нашият опит с атентатори самоубийци с автобуси показва, че те съвсем спокойно могат да влязат в автобуса и вътре да се самовзривят“, обяснява Ницан Нуриел.

Попитан дали умишлено е взривен атентаторът или погрешка, генералът отговори, че и двете предположения са възможни.

„На базата на неговото поведение смятам, че може би са го излъгали. Това се случва доста често при този тип атентати, в които човекът няма никаква идея, че трябва да умре. Две неща ме карат да мисля това. Първо - начинът, по който чантата беше взривена. Тя се взриви вътре в багажника, а не докато мъжът я е държал. Второ, ако той наистина е искал да има много жертви, щеше да влезе с бомбата в автобуса. Също така нямаше да се страхува, защото би трябвало да е знаел, че ще умре, а в кадрите той изглежда неспокоен, коментира още Ницан Нуриел.

............................................

КНСБ: 27% от домакинствата живеят под прага на бедността
Под прага на бедността от 205 лева на човек живеят 27% от домакинствата в България, сочат данни на КНСБ, които бяха представени от президента на синдиката Пламен Димитров.

Издръжката на човек на месец за покриване на основните разходи вече е 547 лева. За едно четиричленно семейство това са малко под 2200 лева, посочи синдикалистът.

Според Пламен Димитров само от юлското увеличение на енергията тази издръжка веднага трябва да се вдигне с 20 лева.

„Около 1.7% ще е ръстът на инфлацията заради еленергията. От началото на годината има 1.9% инфлация. Това прави малко под 4% годишна инфлация, което е двойно от заложеното в бюджета“, заяви Пламен Димитров в студиото на bTV в четвъртък.

Според КНСБ замразените доходи през последните години катализират сериозно социално напрежение.

„Веднага след увеличението на цените на енергията поискахме свикване на Тристранния съвет, защото настояваме за компенсаторни мерки за индустрията, бизнеса, за малкия и средния бизнес, който е поставен в ъгъла“, заяви Пламен Димитров.

По думите му това може да стане с позволени средства, а не с непозволени държавни помощи, както са направили други държави.

„Най-тежко ги удря пенсионерите. За тях бюджетът може да си позволи около 60 милиона лева разходи през второто полугодие за допълнителни енергийни зимни плащания“, изчислява лидерът на синдиката.

Предложения от КНСБ социален пакет включва също компенсаторни мерки към най-бедните, тоест увеличение на гарантирания минимален доход със същите проценти като енергията.

Исканията са също от първи януари всички бюджетни заплати да бъдат увеличени с 10%, както и пенсиите, а минималната работна заплата да стане 330 лева.

„Имам очаквания и прогнози, ако го няма този пакет компенсаторни мерки, прогнозирам социално гореща есен, на протести. Няма да оставим хората без компенсаторни мерки“, заяви синдикалистът.

...........................................

Още от "Общество": Над 420 000 българи без работа | БХК към Фандъкова: Разрушаването на ромски гета е вмешателство в личния живот | Осуетиха протест на психично болен, планирал да се самозапали във Варна | Масивен клон падна на метри от детска площадка в шуменски парк |
Образование

Турция замрази признаването на дипломи от България
Турция спря признаването на дипломи за висше образование от България, потвърдиха от Министерството на образованието.

Във ведомството не е получавана информация от Турция за наличие на фалшиви български дипломи, оценки и печати, пише в изявление, публикувано на сайта на МОМН

Единственият сигнал, пишат от просветното министерство, е дошъл от МВнР, което информирало, че посолството на Турция у нас констатира увеличаване на фалшифицирани дипломи и академични справки.

„Легализацията на документи се извършва от МВнР. МОМН извършва заверка на образователните документи, в която се удостоверява печата на висшето училище и подписа на ректора. В Министерството на образованието, младежта и науката не са и не могат да бъдат заверени неистински или с невярно съдържание образователни документи, издадени от български средни или висши училища на името на чужди граждани," се казва в изявлението.

До този момент в МОМН не е постъпила конкретна информация от кои висши училища са били издадени документите, за които са подадени сигнали.

Към сигнала, подаден ни от дирекция „Консулски отношения" на МВнР, има приложена академична справка, издадена от Медицински университет – София, чието съдържание не съответства на съдържанието на заверената в МОМН академична справка със същия номер.

Това означава, че е била подправена, след като е заверена от просветното министерство.

За периода януари – юли 2012 г. от общо проверени 13 882 образователни документи за средно и/или висше образование, с неавтентично съдържание са 81.

..................................................

Още от "Образование": Едва 30% от турските студенти в ТУ - Варна се дипломирали |
..............................................
Екология

10 екипа гасят пожара в Хасковско, той обхвана 1200 дка
Пожарът, възникнал в четвъртък следобед между Тополовград и Гълъбово, е обхванал площ от около 1200 дка широколистна гора, храсти и сухи треви, съобщи МВР.

Причината за възникналия пожар е трактор, който се е самозапалил и е изгорял изцяло.

За овладяването на огнената стихия са привлечени допълнителни сили от Хасково, Тополовград, Харманли, Гълъбово, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол и Елхово.

В района работят огнеборци с десет пожарни автомобила на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" и работници от горското стопанство с 4 високопроходими автомобила и четири водоноски.

Две верижни машини от ТЕЦ „Марица Изток" правят просеки, за да ограничат развитието на пожара към гората.

Дейностите по овладяването на огнената стихия се координират от щаб с ръководител комисар Николай Вълчев, началник на „Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково.

.................................................


Иран контраобвини Израел за атентата в Бургас
Постоянният представител на Иран в ООН обвини в сряда Израел, че е подготвил и извършил самоубийствения бомбен атентат в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи, българският шофьор на техния автобус и самият атентатор.

Израел вече обвини Иран и ливанската шиитска групировка „Хизбула“ за нападението.
Техеран отхвърля обвинението, припомня „Ройтерс“, цитирана от БТА.

„Учудващо е, че само няколко минути след терористичното нападение израелски официални представители обявиха, че зад него стои Иран“, заяви посланикът на Иран в ООН Мохамед Хазаи по време на дебати за Близкия изток в Съвета за сигурност на ООН.

„Ние никога не сме предприемали и няма да предприемем подобен презрян опит срещу невинни хора“, увери иранският дипломат.

„Подобна терористична операция може да бъде планирана и извършена само от същия този режим, чиято кратка история е пълна с операции на държавен тероризъм и убийства, целящи да замесят други в името на теснополитически изгоди“, каза Хазаи.

„Аз бих могъл да приведа много примери, които показват как този режим е убивал собствените си граждани и невинни евреи през последните двайсет години“, добави иранският дипломат.

Посланикът на Израел в ООН Хаим Ваксман заяви, че отпечатъкът на Иран може да се види върху бомбеното нападение в България, както и върху десетки други заговори през последните месеци по целия свят.

В изявление израелският посланик окачестви твърденията на иранския си колега като „ужасяващи, но не и изненадващи, защото идват от същото това правителство, което казва, че нападенията от 11 септември са теория на конспирацията, и отрича Холокоста“.

Някои анализатори смятат, че Иран се опитва да отмъсти за убийствата на няколко свои учени, участващи в спорната му ядрена програма. Техеран обвинява за тези убийства Израел и Съединените щати.

През последните месеци израелски дипломати в няколко страни станаха мишена на нападения от атентатори, които, според еврейската държава, са действали по нареждане на Техеран, припомня агенцията.

„Дошло е времето светът да сложи край на тази кампания на терор, веднъж и завинаги“, заяви израелският постоянен представител в ООН.

..................................................


Стефка Костадинова очаква медали от българските атлети в Лондон
Българските атлети ще се представят добре на Олимпиадата в Лондон, прогнозира председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова преди откриването на игрите в петък.

„Говорих с колегите, които са вече в Лондон. Настроението е много хубаво, всички са проявили желание да бъдат на церемонията," разказа Стефка Костадинова пред БГНЕС и сподели, че ще присъства на церемонията, но ще бъде на трибуните.

По думите й, 63-ма състезатели от България са покрили нормативите за участие в Олимпиадата в Лондон.

"Надявам се да няма контузии, да имаме много голям късмет и шанс. Те не бива да се плашат от големите имена. Олимпиадата е най-голямото състезание и всеки един от тях желае да се представи добре, да направи добро класиране и разбира се, да спечели медал," допълни световната рекордьорка в скока на височина.

Костадинова коментира и какви са шансовете за медал на спортистите ни в Лондон.

„Има спортове, като бадминтона, за които и осмото място е добро класиране. Има спортове, за които бронзовия медал е малко.