Новините на 27 юни 2012

http://novinite.bg/


Водещи
Плевнелиев: Оплакванията от изборни измами в Брюксел рушат репутацията на България
Брюксел не може да ни реши проблема с честността на изборите, а и не е честно да изнасяме проблема в Брюксел, заяви президентът Росен Плевнелиев във връзка с предстоящите парламентарни избори догодина.

„Като президент достатъчно силно се притеснявам от това, че понякога много леко работим срещу репутацията на собствената си държава, когато ходим навън и обясняваме как се купуват гласове, колко недемократични са изборите и как всяка една партия работи срещу другата не по правилата," коментира още Росен Плевнелиев, цитиран от „Медиапул".

Премиерът Бойко Борисов също изрази подобно мнение, когато в началото на май в парламента се обиди от обвиненията за изборни измами и посъветва БСП да се въздържат от такива упреци, защото един ден, когато ГЕРБ паднат от власт, социалистите ще бъдат обвинявани пред Брюксел за купуване на гласове.

„Брюксел няма да ни реши проблема. Не е честно и да го изнасяме в Брюксел. Отговорната позиция към българските граждани е – ако има проблеми, те да са на масата, чакам решение," заяви Росен Плевнелиев след участието си в конференция за икономическия растеж в България и Европа.

Той съобщи, че изборното законодателство ще мине през Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента на есен.

Това означава, че новите изборни правила ще бъдат въведени малко преди редовните парламентарни догодина и управляващата партия ГЕРБ ще продължи заклеймената от самата нея практика да променя изборното законодателство в последния момент.

След дълго упорство ГЕРБ изразиха готовност да подготвят промени в Избирателния кодекс, който приеха миналата година.

Засега не е ясно какво точно ще се променя. На дневен ред е предложението на ДПС предизборните кампании да не се водят само български, а и на други езици. Това бе една от многото препоръки на ОССЕ, но едва ли ще бъде приета, тъй като среща отпор и от управляващите, и от други парламентарни партии.

За сряда президентът е насрочил кръгла маса за изборните правила.

„Като президент в рамките на политическите консултации, които проведох в началото на годината, аз се фокусирах и върху темата как да направим наистина честни, почтени и демократични избори," посочи държавният глава, уточнявайки, че след утрешната среща „със сигурност ще има новини".

Изборите за местна и президентска власт бяха остро критикувани не само от български граждански организации и сдружения, но и от ОССЕ, която излезе с 36 предложения за промени.

Според повечето наблюдатели проведените избори „2 в 1" ще се запомнят с най-големия брой отчетени нарушения, както и с провала на изборната администрация – факт, отбелязан в годишния доклад на „Фрийдъм хаус" за състоянието на демокрацията в България.

Росен Плевнелиев не за пръв път се възмущава от критиките за изборни измами. Преди три месеца на среща с българските посланици той им препоръча да „реагират", когато чуждестранни медии представят България „по неподходящ начин".

Тогава президентът каза, че не може последните избори да се представят „като символ на липса на демокрация, при положение, че не беше така".

.................................................


България вече с бюджетен излишък за първите пет месеца
Бюджетното салдо за месец май 2012 г. за втори пореден месец е положително и е в размер на 284.4 млн. лева, съобщиха от Министерството на финансите.

По този начин бюджетната позиция с натрупване за петте месеца на 2012 г. вече е положителна и към края на май по консолидирания бюджет се отчита минимално превишение на приходите над разходите в размер на 67.4 млн. лв., което се формира от излишък по националния бюджет в размер на 334.5 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 267.0 млн. лева.

Съпоставена със същия период на предходната година, бюджетната позиция по КФП се подобрява с 665.0 млн. лв. (0.8% от БВП), което основно е за сметка на подобрението на салдото по националния бюджет с 802.5 млн. лв. (1.0% от БВП), докато дефицитът по европейските средства нараства със 137.6 млн. лв. (0.2% от БВП).

Подобрението в бюджетната позиция спрямо предходната година е изцяло за сметка на по-доброто представяне в приходната част на бюджета.

При разходите се отчита номинален ръст от 3.3%, който е свързан с нарастването на разходите по европейските програми, докато разходите по националния бюджет се свиват с 39.9 млн. лв. (0.04%).

Фискалният резерв към 31.05.2012 г. е в размер на 5.0 милиарда лева.

Данните за април, извадени от финансовото министерство в началото на юни, показаха най-голям бюджетен излишък за календарен месец от януари 2009 г.

Рекордът се дължеше на постъпилата през април вноска от превишението на приходите над разходите на БНБ за 2011 г. в размер на 180.5 млн. лв.

...................................................

Бизнес

Франчайзинг бизнесът в България с 20% ръст за пета година
Пазарът на франчайзинг, известен още и като бизнес назаем, в България бележи ръст от 20% за пета поредна година, сочат данните от последното проучване в сектора.

Българските франчайзодатели започват да предлагат франчайз средно след 5 години и 8 месеца от основаването си.

48% от франчайзополучателите възвръщат инвестицията си за една година, 31% за две, а 21% за три или повече години, показва третото проучване върху състоянието на франчайзинг бизнеса в България, проведенот от консултантската компания Franchising.bg.

То е проведено между февруари и юни 2012 г. сред 144 франчайзодатели и 385 франчайзополучатели на българския пазар.

Франчайзингът предлага на всеки да започне собствен бизнес, като използва известна марка и печеливш бизнес модел. Най-популярните марки в света, които използват франчайз модела, са Subway, McDonald's, Coca-Cola, KFC, IKEA.

Основни причини за бързото развитие на франчайзите в България са доказаният бизнес модел, предлагането на силна марка и разработените успешни практики и процедури.

55% от запитаните отговарят, че са закупили франчайз поради силната марка, 62% желаят да бъдат част от национална верига, 75% реално закупуват процедурите за управление на бизнес.

Към момента в България има 3368 обекта във франчайз вериги - увеличение с 16% спрямо последните данни от 2011 г.

Въпреки навлизането на световни франчайзодатели, 56% от всички предлагани франчайз възможности са от българските компании, най-популярните сред които са Happy, Еврофутбол, Second Hand Mania, „Дон Домат“, „Неделя“, Econt и други.

В голяма част от секторите, които предлагат стоки или услуги, няма разработени франчайз вериги, което е предпоставка за допълнителен ръст във франчайзинг бизнеса – оптики, химическо чистене, детски градини, транспортни услуги и други.

Франчайзодателите притежават 16% от всички работещи обекти във франчайз веригите, а останалите 84% са собственост на франчайзополучатели.

Статистиката показва, че средно на франчайзодател в България се падат по 28,4 обекта.

Данните от проведена анкета показват, че близо 67% от кандидатите да закупят франчайз желаят да стартират нов бизнес с инвестиция до 10 000 лв., 23% до 50 000 лв., 4% над 50 000 лв. и 6% над 100 000 лв.

Средната стойност на първоначалната франчайз такса в момента е в размер на 17 825 лв.

В страните с развита франчайз култура тази такса е в пъти по-голяма. В САЩ например средната първоначална франчайз такса за откриване на нов обект е над 40 000 долара.

Разходите за разработването и франчайз верига започват от 12 000 лв.

Според изследванията на Международната франчайз асоциация 82% от започналите бизнес със закупуване на франчайз продължават да са на пазара и след петата година.

Със същото могат да се похвалят едва 20% от независимите нови фирми. Прогнозата е, че през 2035 г. над 50% от всички продукти и услуги в световен мащаб ще се продават чрез франчайзинг.

Компанията Franchising.bg съдейства на предприемачите да купят, продадат или създадат франчайз и поддържа Каталога на франчайзите в България.

............................................

Още от "Бизнес": Създават рейтингова система на работодателите |
Финанси

Още от "Финанси": „Мудис” понижи рейтинга на 28 испански банки |

...................................................................
Енергетика

Турция и Азербайджан подписаха за общия газопровод ТАНАП
Турция подписа споразумение със съседен Азербайджан за изграждането на Трансанадолския газопровод ТАНАП, който ще пренася азерски газ за европейските пазари.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Азербайджан Илхам Алиев присъстваха на подписването на споразумението, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

„Проектът за газопровод предвижда пренасянето на природен газ, добиван от втората фаза на азебрайджанското находище „Шах Дениз" към Европа," заяви Реджеп Тайип Ердоган пред турския парламент по-рано във вторник.

През декември 2011 г. Турция и Азербайджан подписаха предварително споразумение за изграждането на ТАНАП, който трябва да пренася 10 милиарда куб. м. азерски газ годишно към европейските потребители.

С подписването на споразумението от Турция се прави още една стъпка проектът за 7 млрд. долара да се превърне в реалност в идните шест години.

Ердоган заяви, че газопроводът ще бъде захранван с газ не само от находището „Шах Дениз", но и от други източници, собственост на Азербайджан в Каспийско море.

„Ще бъде възможно също така Туркменистан да предоставя газ за проекта," допълни той.

Турция ще има 20% от акциите за газопровода, който ще стига до европейската й граница с България. Те ще бъдат поделени между държавната компания „Боташ" и петролната корпорация ТПАО.

Петролната компания на Азербайджан СОКАР ще притежава останалите 80%.

Очаква се първият газ по тръбопровода да потече през 2018 г., а капацитетът му трябва да нарасне до 23 милиарда куб. м. на година през 2023 г. и до 31 млрд куб. м. на година през 2026 г.

................................................

Още от "Енергетика": Анадолският газопровод ТАНАП не бил конкуренция на „Набуко“ | „Топлофикация" призова столичани да си платят сметките | „Овергаз“ търси природен газ в блок „Провадия“ от юли | София остава без топла вода? |
Промишленост

Подаряват първия български „Грейт Уол Волекс“ на победителя в рекламна игра
Първият произведен в България автомобил „Грейт Уол Волекс С10“ ще бъде разигран в рекламна игра, съобщиха от „Литекс мотърс“.

Кой ще кара първия български автомобил, ще стане ясно през есента, когато приключва интерактивната игра във „Фейсбук“.

От компанията уточняват също така, че започва нова рекламна кампания, като слоганът Made in Ловеч, вече е заменен от Made in България.

Със старта на производството в България „Грейт Уол Волекс С10“ ще се предлага и на още по-атрактивна цена – 14 990 лв. с ДДС, както и на лизинг с месечна вноска 99 лв., точно колкото и на „Дачия Логан“.

За тези пари се продава „Грейт Уол Волекс“ с климатик, централно заключване, аудиосистема, лети джанти, пълен ел. пакет, електрически огледала, фарове за мъгла, дневни светлини, заден парк асистент, сервоуправление, 4 дискови спирачки, ABS с електронно разпределение на спирачното усилие, спирачен асистент и други екстри.

..............................................

Туризъм

Словакия проявява интерес към специализиран туризъм в България
Туроператори настояват България да се рекламира повече като дестинация за специализиран туризъм в Словакия, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

България да се представя по-активно не само като силна морска дестинация, но и с възможностите си за специализиран туризъм – планински и селски, балнео- и СПА, културно-познавателен, гурме и винен туризъм, предложиха представители на 12 словашки турооператора.

Те се срещнаха с българския зам.-министър с ресор „Туризъм“ Иво Маринов в Братислава в рамките на втората сесия на консултативната комисия за икономическо сътрудничество между двете държави.

В срещата с туристическия бизнес се включиха членове на Асоциацията на словашките туроператори и на Асоциацията за туризъм и търговия, както и представители на най-големия туристически панаирен комплекс в страната – братиславския „Инхеба“.

Гражданите на Словакия свързват страната ни предимно с морските ваканции, но за изложението през 2013 г. палитрата на българските оферти за почивка и пътешествия ще бъде обогатена, уточняват от МИЕТ.

По време на деловата сесия на консултативната комисия Иво Маринов се срещна и с двама държавни секретари - на словашкото Министерството на икономиката Павол Павлис и на Министерството на транспорта, строителството и регионалното развитие Франтишек Палко.

Те обсъдиха перспективите за разширяване на двустранното сътрудничество в енергетиката, по Дунавската стратегия, селското стопанство, хранителната промишленост, военното производство, контактите между малки и средни предприятия, търгове за обществени поръчки.

България покани словашки компании да проучат възможностите за изграждане на пречиствателни станции у нас, а освен това двете страни ще продължават да обменят и специалисти в ядрената енергетика.

...........................................
Телеком и ИТ

Продължителен спад в ИТ индустрията в България
Приходите през миналата година на технологичната индустрия в България са намалели приблизително със 7 на сто.

За трета поредна фискална година се очертава спад в ИТ бранша, състоящ се от 10 сектора в областта на информационните и комуникационните технологии (2 експортно ориентирани и 8 на вътрешния пазар).

Това показват предварителните резултати от изследване на независимата агенция CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co. на база публикуваните баланси на 150 технологични компании до момента с общ приход, формиращ над 60% от приходите в индустрията.

Изключителна драма обаче се наблюдава при печалбата на бизнеса. Много вероятно е 2011 г. да запише 12-годишен „рекорд“ в това отношение.

Добрата новина е при работните места. На фона на ежеседмични анонси за предвиждани съкращения в световни технологични гиганти по целия свят предварителните данни на CBN за 2011 година сочат, че в България те са нараснали с невероятен темп от над 15%, което прави технологичния сектор една от малкото индустрии в страната, дърпаща пазара на труда нагоре.

Резултатите от изследването са част от информационния продукт на агенцията CBN Top-100 Bulgaria 2012, който е стартиран през април и ще бъде завършен през октомври 2012.

.........................................

Земеделие

Военните пуснаха земеделците в забранената зона около „Петолъчката“
Военните пуснаха земеделски производители в 11 парцела от 3-километровата зона, която прочистват от боеприпаси след взривовете в складовете на „Берета трейдинг“ край пътен възел „Петолъчката“ на 5 юни.

Досега от близо 4000 дка ниви в зоната около складовата база за боеприпаси са открити и изнесени 922 боеприпаса и 457 взривни остатъци.

В прочистването на откритите боеприпаси и взривни остатъци в земеделските земи в района на производствено-складова база „Стралджа – Мараш“ участват 126 военнослужещи.

Те извършват визуално претърсване и маркиране на боеприпасите приоритетно в земеделските ниви, засети с ечемик, в района на село Горно Александрово, община Сливен.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов лично инспектира работата на военнослужещите във вторник.

Той участва и в срещата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с представителите на държавната и местната изпълнителна власт, както и със земеделски производители от село Лозенец.

„3000 дка от площта вече е почистена, но 100% сигурност никой не би могъл да даде. Затова, ако някой се страхува, да се обърне към военните, които биха могли да влязат преди него и да направят проверка на терена, защото сигурността на хората е най-важна“, призова Мирослав Найденов.

Приоритет при прочистването на площите е даден на зърнените култури, ечемик и пшеница, заради сезона на жътвата.

Всяка седмица ще бъде обновявана информацията за парцелите с разрешен достъп. Тя ще бъде подавана седмица за седмица на кмета на общината, уточни областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

От вторник започнаха и проверките от служители на общинските служби по земеделие и Държавен фонд „Земеделие“. Те ще съставят протоколи за това, какъв процент от продукцията е унищожен.

Възражение от страна на фермерите могат да се правят на място, като при необходимост те могат да се обръщат и към независими оценители.

Хората ще бъдат обезщетени на 100% за загубите си, като финансовите средства ще бъдат осигурени от фирмата „Берета трейдинг“.

............................................

Tранспорт

200 съкратени от „БДЖ - Товарни превози“ въпреки министерските обещания
Над 200 души са уволнени от компанията „БДЖ – Товарни превози“ за последните няколко дни, съобщи председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев.

Служителите са уволнени въпреки уверенията на транспортния министър Ивайло Московски, че в предприятието повече съкращения няма да има, заяви Петър Бунев, цитиран от БНР.

„Освен това на работниците беше обещано, че ще могат да пътуват безплатно до края на годината. Днес обаче те били уведомени, че от 1 юли остават без карти за безплатно пътуване с влак“, съобщи още Петър Бунев.

Министърът на транспорта Ивайло Московски е в Брюксел и все още не е коментирал ситуацията.

Според ръководството на холдинга само министърът може да реши дали безплатното пътуване ще остане.

........................................

Още от "Tранспорт": Инвеститори вече заявяват интерес към „БДЖ – Товарни превози“ | Проектирането на скоростния път Русе–Свиленград започва през октомври | Със 140 км/ч по магистралите от днес | Изгнила топола се стовари върху улично платно в София |
Вътрешна политика

Кунева пита МВР дали я подслушват със СРС
Председателят на сдружението „България на гражданите" Меглена Кунева е поискала МВР да провери дали срещу нея се използват специални разузнавателни средства (СРС).

Тя призна, че ако срещу нея е предприето подслушване, ще възприеме това като политическа атака.

„Искам да знам как властта гледа на мен, дали съм обект на СРС; ако отговорът бъде отрицателен, това ще означава, че МВР се ангажира с него - че няма заповед за прилагане на СРС," заяви Меглена Кунева по време на работно посещение в Брюксел.

Кунева е в Брюксел, където днес и утре участва във форуми в качеството си на председател на борда на директорите на Европейския политически център и на член на Групата на Лисабонския съвет, предаде БТА.

Отговор чака до 2 седмици.

„Чувствам се защитена от това, че нещата са толкова публични и знам, че не съм направила никога нищо лошо или за което да бъда укорена. Имам ангажимента към българското общество, че никога няма да пристъпя законови или морални норми, абсолютно наясно съм, че ще продължа по пътя на много тежка политическа борба, но тя е за добро," заяви още Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че евентуално подслушване със СРС нямало да я спре да прави това, в което вярва, защото няма какво да крие.

„Рано или късно всичко излиза наяве, сигурна съм, че един ден това, което се върши в момента, ще излезе, затова е най-добре законът да бъде спазван и да има много добър мотив, когато се употребява с цялата му сила против нормалните правила и неговия смисъл," коментира Меглена Кунева.

Според нея е необходимо усъвършенстване закона за СРС, за да могат хората да бъдат сигурни.

............................................

Още от "Вътрешна политика": Местан: Без агитация на майчин език може да излезем от Европа | Държавата ще плати тока на приюта на отец Иван в Нови хан | Русенци изрисуваха Борисов върху кола, влизат в ГЕРБ |
Външна политика

Борисов: Междудържавните проблеми спъват развитието на черноморския регион
Регионът ни е прекрасен, но проблемите между отделните държави на двустранно или тристранно ниво спъват развитието, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Истанбул по време на срещата на върха по случай 20-та годишнина на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Държавните и правителствени ръководители на 12-те страни-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, които участват в срещата, не можаха да се споразумеят за текста на заключителния документ, предаде БНР.

Конфликтът между Азербайджан и Армения за територии бе причината, която възпрепятства приемането му.

„Проблемите между отделните държави пречат за реализирането на важни проекти," заяви българският премиер Бойко Борисов.

Той е посочил за пример България с магистралите, които изгражда с Гърция, с Македония и жп линията до албанската столица Тирана.

По думите му, това са проекти, които биха дали огромен бизнес на целия регион и са реален израз на регионалното сътрудничество.

В изказването си българският премиер е призовал за по-тясно сътрудничество на Черноморското икономическо сътрудничество с европейските институции, което би било много полезно, особено при конфликтни ситуации на двустранно и тристранно ниво.

Участниците във форума обсъждат и приемането на новия икономически дневен ред на Черноморското икономическо сътрудничество за следващото десетилетие.

.........................................

Още от "Външна политика": Младенов съветва Черна гора да удвои реформаторските усилия по пътя към ЕС | 20 години Черноморско икономическо сътрудничество |
България в ЕС

Барозу: Интеграцията в еврозоната ще наложи нови договори за ЕС
Придвижването към по-задълбочен фискален и политически съюз може да наложи промени в договорите на Европейския съюз, прогнозира председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

По думите му за истински икономически и валутен съюз блокът се нуждае от банков, фискален съюз и допълнителни стъпки към политически такъв, предаде „Дневник", цитирайки АФП.

В предложенията, които ще бъдат представени на Европейския съвет в четвъртък и петък, ще се казва, че процесът на интеграция трябва да се придвижва напред, посочи Жозе Мануел Барозу.

„Процесът трябва да започне със стъпки, които да са възможни непосредствено без промени в договорите. Това ще доведе до дългосрочни стъпки, които може да изискват такива промени," уточни той.

Като отбеляза, че продължаващата повече от две години дългова криза е най-лошата в историята на ЕС, Жозе Мануел Барозу предположи, че промяна в договорите вероятно ще бъде необходима в бъдеще, за да се избегне повторението на настоящата ситуация.

„Кризата отново показа ефектите от разпространението на нашите бюджетни и фискални политики. В по-интегриран икономически и валутен съюз, силни фискални позиции няма да бъдат избирателни, те няма да подлежат на преговори," уточни председателят на ЕК.

Ще предложим да се разгледат бъдещи стъпки, които може да изискват промени в договора, каза още Жозе Мануел Барозу.

....................................

Още от "България в ЕС": Софийското метро било пример за качествена инвестиция на европари |
Общество

бТВ отразила протестите за горите „тенденциозно, но не и незаконно“
Телевизия бТВ е отразила протестите срещу промените в Закона за горите по тенденциозен, но не и незаконен начин, реши Съветът за електронни медии на заседание във вторник.

„Забелязва се тенденциозно отразяване на протестите против промените в Закона за горите от страна на бТВ, но медията не е нарушила с нищо Закона за радиото и телевизията," категоричен е на председателя на СЕМ Георги Лозанов в становището си.

Въз основа на заклченията си СЕМ реши, че няма законово основание да санкционира бТВ.

До съвета са постъпили 46 писма от граждани, които изказват недоволството си от медията, които били рекорден брой. СЕМ смята да изпрати постъпилите при него зрителски жалби в телевизията и да публикува отговорите на сайта си.

„На ниво закон не бива да има намеса в отразяването на новините," коментира Георги Лозанов пред „Медиапул".

По думите му, изискването за плурализъм е само за обществените медии – БНР и БНТ, а за другите телевизии, то е по-скоро пожелателно.

„Санкцията би могла да дойде по пътя на обществената реакция, по пътя на доверието и на недоверието," смята още Георги Лозанов.

Според него, независимо, че си личи „една посока в отразяването на протестите", бТВ заедно с това информира аудиторията си за всички аспекти на този протест и на тези конфликти.

Причина за зрителското неодобрение бе подчертано негативното отношението на водещата Диана Найденова към интервюирания от нея участник в протестите Петко Цветков, както и репортаж, в който телевизията представи запис от протестите против промените в Закона за горите като кадри от демонстрациите в подкрепа на закона.

Членовете на СЕМ са на мнение, че с извинението си Диана Найденова се е опитала да поправи грешката си.

Относно репортажа на бТВ от 20 юни членовете на СЕМ заключиха, че най-вероятно става дума за неволна техническа грешка, която основателно е подразнила зрителите, защото се е появила в „деликатен момент".

В експертното становище на съвета е записано, че телевизията е „отразила различните гледни точки по време на най-масовите протести през последните години у нас, както и различните гледни точки, свързани с приетите спорни поправки към Закона за горите".

„Независимо, че плурализмът не е задължителен за търговските медии, спазването на професионалните стандарти издига авторитета на журналистиката, която те правят," пише още в становището на експертите към СЕМ Татяна Тодорова и Еди Емирян.

Експертите обаче не са се спирали на въпроса дали върху начина на отразяване на протестите не е оказало влияние акционерното участие на шефката в телевизията Вики Политова в Първа инвестиционна банка.

Изпълнителният директор на банката Цеко Минев е основна мишена на гнева на протестиращите като основния облагодетелстван от промените в Закона за горите.

Според експертите на СЕМ „извън професионалните стандарти" остава преекспонирането на темата с нападението над оператора на бТВ Иван Филчев.

„Смущаващо е и многократното излъчване на кадрите с нападателя на Иван Филчев, размахващ среден пръст," смятат още медийните експерти.

Татяна Тодорова и Еди Емирян са преценили, че „твърде пристрастно отношение на водещата на „Нищо общо" Диана Найденова към нападението над оператора Иван Филчев предизвика достатъчно шумни реакции, за да се спираме на него, още повече, че тя многократно поднесе своите извинения в различни медии".

„Остава да бъде огласена официалната позиция на бТВ по този случай. По преценка на СЕМ би могло тази позиция да бъде поискана със специално писмо от регулатора," се посочва още в становището.

От националните електронни медии единствено програма „Хоризонт" на БНР е спазила всички възможни професионални стандарти при отразяването на невижданите за последните години у нас юнски демонстрации.

„Проведеното наблюдение налага извода, че националната програма „Хоризонт" на БНР е отразила своевременно и коректно трите дни на едни от най-масовите протести през последните години у нас, както и различните гледни точки, свързани с приетите спорни поправки към Закона за горите," пише в становището на СЕМ.

В контекста на казуса с бТВ СЕМ критикуват и държавната телевизия БНТ.

„Както личи, по БНТ1 същото събитие е в сянката на Европейското първенство по футбол, което доминира в програмните модули и на сутрешния блок, и на вечерните часове," констатира регулаторът.

„Предимство бе дадено на официалните мнения, въпреки че водещият Марио Гаврилов не спести на народния представител от ГЕРБ Емил Димитров нито един от неудобните въпроси, свързани с протестите. Във вечерната информационна емисия на 14 юни се открои мнението на един от подкрепящите поправките демонстриращи, докато протестиращите бяха представени като обща маса," се казва още в анализа на експертите на СЕМ.

........................................

Пореден слаб трус в Перник
Продължават леките вторични земетресения в Пернишко след мощния трус от 5.8 по скалата на Рихтер на 22 май.

Земетресение с магнитуд 2.5 по Рихтер е регистрирано на територията на България в понеделник вечерта, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земният трус е усетен в 21:03 ч. в понеделник с епицентър на 25 км югозападно от София и на 4 км югоизточно от Перник с дълбочина 10 км, допълва БГНЕС.

Няма данни за пострадали и материални щети.

.........................................

Още от "Общество": Българските ученици първи в Европа по прием на амфетамини | Заплатите на социалните нагоре от 1 юли |
Култура

Явор Гърдев снима холивудска суперпродукция
Българският театрален режисьор Явор Гърдев, който дебютира в киното през 2008 г. с „Дзифт“, ще снима холивудска суперпродукция.

Новият филм на Явор Гърдев „Тезей“ ще разказва за героя, който според гръцката митология убил Минотавъра.

Лентата ще бъде продуцирана от „Калиопе филмс“ и ще бъде изпълнена с множество специални ефекти, предаде БГНЕС.

Първият филм на Явор Гърдев „Дзифт“ беше приет радушно от критиката и спечели няколко награди, сред които за най-добър режисьор на Международния кинофестивал в Москва.

Българинът се завърна на фестивала миналата година като член на журито.

Сценарият на новия му филм „Тезей“ е дело на директора на „Калиопе филмс“ Кира Мадало Сесай.

Продуцентската компания, която стои зад предстоящата 3D версия на класическата приказка „Хензъл и Гретъл“, е събрала впечатляващ технически екип за „Тезей“.

Джоузеф Пепе, водещият проектант на героите във филма „Аватар“ на Джеймс Камерън, ще проектира митичните чудовища в „Тезей“, а визуалните ефекти на лентата ще бъдат дело на ветерана във визуалните ефекти Кори Кучон („Спайдърмен 2“, „Измислен свят“).

В момента „Калиопе филмс“ организира кастинг за ролята на Тезей.

....................................
Образование

Майки не искат паметника на Карл Маркс в двора на УНСС
Паметникът на създателя на комунистическата идеология Карл Маркс трябва да бъде махнат незабавно от двора на УНСС, настояват от Сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

„Повече от скандално е, че на територията на УНСС, наричан често „Българския Харвард“, и през 2012 г. продължава гордо да се извисява бюст-паметник на човека, който призоваваше за световна комунистическа революция и насилствено премахване на частната собственост“, категорични са активистите на гражданското сдружение, цитирани от БГНЕС.

По закон висшето образование в България отдавна би трябвало да е деполитизирано, припомнят майките.

„А това ще рече, че мястото на гранитния паметник на автора на „Манифест на комунистическата партия“, който настояваше за изкореняване на религията и се обявяваше за премахване на традиционното семейство, апелираше да бъде експроприирана поземлената собственост и искаше да бъде премахнато и правото на наследство, очевидно не може да е в двора на уважаван държавен ВУЗ, още повече с икономически профил“, убедени са от сдружението.

„На младите хора, които влизат в УНСС с надеждата да получат модерно европейско образование, би трябвало да им се обяснява, че последователите на Карл Маркс в опитите си да приложат на практика идеите му в първата половина на 20. век установиха жестоки тоталитарни режими, в които комунизмът бе официална държавна идеология, налагана с масово насилие и репресии, чрез унищожаване на опозиционните партии, с насилствена промяна на формата на собственост и формирането на нов политически елит, чиято цел бе оставането на власт с всички средства“, отбелязват от сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

Според тях обаче вместо това студентите в УНСС са свидетели как всяка пролет пред паметника на Карл Маркс в двора на вуза им се поднасят цветя – както на рождения ден на Карл Маркс – 5 май, така също и на патронния празник на УНСС – 21 май, а информациите за почестите, които се оказват на основоположника на комунизма, се публикуват със снимков материал и във вестника на УНСС.

„Но ако за държава като КНДР например е допустимо и разбираемо в университетите им да се издигат паметници на идеолози на комунизма, то за страна като България, в която демокрацията дойде още през ноември 1989 г., тази ретроградна и отречена практика от епохата на култа към личността вече не би трябвало да има място“, подчертават от сдружението.

Майките предлагат още до края на лятото бюстът на Карл Маркс да бъде преместен от двора на УНСС в Музея на социалистическото изкуство до столичния КАТ.

Същевременно от сдружението на майките продължават да настояват да бъде спазено и даденото още през март т.г. обещание от ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. д.ик.н. Стати Статев да прекрати договора си с наемателя на една от най-посещаваните чалга дискотеки в Студентски град „Ориент 33“, намираща се в имот на УНСС, което на практика така и не е изпълнено и до днес.

В тази връзка от сдружението предлагат просветното министерство да инициира затварянето по график на чалга дискотеките в Студентски град, които са настанени в имоти на държавни университети в нарушение на Закона за висшето образование.

„Разумно е да се помисли и за намаляване на държавната субсидия за 2013 г. поне с 15 на сто за тези държавни университети, ректорите на които продължават да отдават свои помещения под наем за чалга кръчми и ресторанти, тъй като тази държавна материална база не се ползва от академичните ръководства за нуждите за образователната и научноизследователската дейност и очевидно не им е необходима“, допълват от сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град“.

Преди няколко месеца полицията регистрира няколко случая, завършили с кървава разправа в общежития в Студенски град, което предизвика бурна обществена реакция.

.......................................

Свят

Втора оставка в гръцкия кабинет седмица след формирането му
Още един член на новосформираното гръцко правителство се отказа от поста си по-малко от седмица след встъпването му в длъжност.

Новият държавен секретар за търговския флот Георгиос Верникос напусна правителството заради участието си в офшорна компания, предаде БГНЕС, цитирайки съобщение на правителствен източник пред АФП.

Участието на членове на правителството на Гърция в офшорни компании е забранено, въпреки че то е законно за обикновените граждани, обясни говорителят на правителството Симос Кедикоглу.

Официално комюнике уточнява, че консервативният премиер Андонис Самарас е приел оставката на корабния магнат Георгиос Верникос, считан за близък до социалистите от ПАСОК, които са партньори в правителството на националното единство.

Правителството беше запитано за случая на Георгиос Верникос от основната опозиционна партия, радикалната левица „Сириза", която негласно поиска оставката му.

„Забранено е на министрите и на политиците да участват в офшорни компании. Впрочем, решение на правителството утвърди създаването в Гърция на офис или филиал на офшорната компания S.A. с централа на Маршаловите острови в Тихия океан," съобщи „Сириза" в комюнике.

Веднага след сформирането си новото гръцко правителство трябваше да се справя със здравословни проблеми първо на премиера Андонис Самарас, който претърпя спешна операция на окото, а след това и на финансовия министър Василис Рапанос, който беше приет по спешност в болница миналата седмица.

В понеделник той се отказа от министерския пост, а във вторник беше заменен от друг банкер, Янис Стурнарас.

......................................

НАТО изрази твърда подкрепа за Турция спрямо Сирия
Северноатлантическият съвет на НАТО, в който влизат посланиците на страните членки, окачестви като „неприемлив“ акт свалянето на турския военен самолет от страна на Сирия и изрази своята подкрепа и солидарност с Анкара.

Това заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Ние заявяваме, че този акт е неприемлив и го осъждаме най-категорично... Съюзниците изразиха своята твърда подкрепа и солидарност с Турция“, подчерта Расмусен и уточни, че Анкара е сезирала алианса за случая.

Атаката срещу турския самолет е допълнителен пример за презрителното отношение на сирийските власти към международните правила, мира и сигурността, както и към човешкия живот, добави генералният секретар на Алианса, но не спомена за военна намеса.

От създаването на НАТО през 1949 г. това е едва вторият случай за позоваване на Член 4 от устава на организацията, като първият случай също беше от страна на Турция през 2003 г. във връзка с войната в Ирак.