Новините на 26 юни 2012

http://novinite.bg/

Ирена Кръстева и Цветан Василев купиха ИПК „Родина“ на минимална цена
Единственият кандидат за недостроената сграда на ИПК „Родина“ спечели търга с оферта от 20 млн. лв.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви публичен търг с явно наддаване за продажбата на Издателско-полиграфическия комплекс „Родина“.

Документи за участие в търга са подали само от „ИПК Родина“ АД на медийната групировка „Обединени български вестници“. Неин мажоритарен собственик е „Си ди дивелопмънтс“ на Ирена Кръстева и банкера Цветан Василев, предаде БНР.

Началната тръжна цена на сградата на бул. „Цариградско шосе“ 113 беше 20 млн. лв. Депозитът за участие беше 2 млн. лв. Имотът е частна държавна собственост.

Купувачът ще трябва в срок от 1 година да довърши сградата или да я разруши и да разчисти имота.

Редакционният корпус на ИПК „Родина“ включва подземни гаражи на две нива; ниско триетажно тяло; две високи тела – корпус 1 на девет етажа, с разгъната застроена площ по проект 8418 кв.м, и корпус 2 на петнадесет етажа, с разгъната застроена площ по проект 13 866 кв.м; топла връзка между двата корпуса с разгъната застроена площ 300 кв.м.

През последните няколко години фирмите на Ирена Кръстева изградиха медийна империя, включваща редица водещи печатни и електронни медии в страната, сред които „Телеграф“, „Монитор“ и др.

Юристът и експерт по приватизация Марин Божков заяви преди дни, че липсата на интерес за участие в търга може да се обясни с икономически съображения.

„Става въпрос за голям комплекс, който представлява стоманено-бетонна конструкция, чието премахване, ако се налага, струва много скъпо. Теренът също би трябвало да е скъп, защото се намира в район, предвиден за ускорено изграждане за административни и търговски нужди“, коментира Марин Божков.

По думите му единствената фирма, закупила документация за участие в търга - „Си ди дивелопмънтс“, е опитала да придобие земята не по реда на приватизация, а по реда на замяната при правителството на Тройната коалиция.

„Замяна не с кого да е, а с Министерството на финансите“, отбелязва Марин Божков.

......................................................


Добрев отчете 7 пъти повече инвестиции в началото на 2012 г. в сравнение с 2011 г.
В началото на тази година България е привлякла почти 7 пъти повече инвестиции в сравнение със същия период на миналата година, обяви министърът на икономиката Делян Добрев.

„За периода януари–април 2012 г. размерът на инвестициите възлиза на 407 млн. евро в сравнение с 63 млн. за същия период през миналата година“, поясни Делян Добрев, цитиран от БГНЕС.

Общата стойност на издадените инвеститорски сертификати клас А до момента е 454 млн. лв. По тези проекти ще бъдат осигурени над 580 постоянни работни места, отбеляза още икономическият министър.

„Заедно с Българската агенция за инвестиции работим активно с още 5-6 компании, които, надявам се до края на годината, ще убедим да инвестират в България“, допълни Делян Добрев.

По въпроса за ОЦК – Кърджали, министърът заяви, че новият инвеститор трябва да поеме задълженията по управлението на дружеството възможно най-скоро.

Като основна причина за това Делян Добрев подчерта необходимостта да не се прекъсне цикълът на производство, за да няма нужда от значителни инвестиции за неговото подновяване.

....................................................

Финанси

И Кипър иска финансова помощ от еврозоната
Република Кипър ще подаде в понеделник молба за финансова помощ от еврозоната, за да спаси банковата си система.

Това съобщи в понеделник агенция „Франс прес“, позовавайки се на европейски дипломатически източник, предадоха БТА и „Медиапул“.

Говорителят на Еврокомисията Амадеу Алтафаж пък заяви на пресконференция в Брюксел, че „за момента“ няма информация за молба от Кипър.

По-рано международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch) съобщи, че е понижила суверенния кредитен рейтинг на Кипър до степен „боклук“ (junk – с висок риск – бел. ред.), позовавайки се на нарастването на сумата спасителни средства, от които се нуждаят кипърските банки, силно обвързани с Гърция, предаде „Асошиейтед прес“.

Те са големи притежатели на гръцки държавни облигации, чиято стойност в голяма степен бе отписана тази година. Говори се, че са отписани 3 милиарда евро.

„Фич“ е свалила рейтинга на Кипър, който е част от еврозоната, с една степен – от „ВВВ-“ на „ВВ+“ – и е оставил отрицателна перспективата по него, което означава, че са възможни още понижения през идните месеци.

В съобщението си „Фич“ коментира, че „оценките на загубите и капиталовите нужди на кипърските банки са обект на значителна несигурност“.

Кипър е притиснат от времето и не е изключено днес да почука на европейската врата за финансова помощ, пише в понеделник кипърският гръцки вестник „Филелефтерос“.

До 29 юни страната трябва да намери 1.8 милиарда евро, за да рекапитализира втората си по големина банка.

Правителството чака Русия да протегне „ръка за помощ“ с отпускане на междудържавен заем, а пари са били търсени и в Китай.

Според изданието Никозия смята, че ако осигури част от парите, това ще е „коз“ за по-леки условия при помощ от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС).

Европейските власти изглеждат готови да приемат молбата на Никозия за помощ за банковия си сектор, посочва изданието.

................................................
Промишленост

Металурзите от ОЦК подават искове срещу Валентин Захариев
Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали започват да подават в съда искове срещу собственика Валентин Захариев за неизплатените от 5 месеца заплати.

400-те работници ще получат извлечения от счетоводството на завода за размера на дължимите възнаграждения, предаде БНР.

Районният съд ще издаде на металурзите изпълнителни листове, които представляват заповеди за принудително изпълнение на парични задължения.

Металурзите получиха такива и през април, когато поискаха съдебната власт да им помогне, но до момента не са получили изцяло дължимите си заплати.

„Най-вероятно заявленията за напускане на работа ще се подават на 1 юли, нека да изтече и този месец," посочи заводският председател на КНСБ Белю Стайков, цитиран от БГНЕС.

Синдикалистът обаче изрази тревога от развоя на този ден, след като по време на петъчната и последна блокада работникът от цех „Пържилен" Милчо Костов заплаши, че ще се изкачи на най-високия комин в ОЦК и ще скочи.

„Проблемът на колегата е, че на практика е възпрепятстван да се пенсионира, което му предстои след 6 месеца. Причината е, че от декември 2011 г. работодателят Валентин Захариев не му е внасял осигуровките в НОИ. За да се пенсионира, трябва сам да си ги плати, а той е затънал в дългове като всички нас," поясни Белю Стайков.

Въпреки предупрежденията от петък, че работниците, ангажирани с непрекъснатия режим на пещите, ще спрат да ходят в цеха, дежурствата им продължават на 5 смени.

Опасенията им, че безконтролното оставяне на цистерните със сярната киселина може да доведе до екологична катастрофа, ги задържат в завода, подчерта технологът Стефан Атанасов.

Освен това, за да бъде пуснат отново заводът в експлоатация, е необходимо двете пещи да се поддържат непрекъснато, защото в тях има течен цинк в огромни количества.

Преди 10-ина дни бързата намеса на работниците е предотвратила инцидент с непредвидими размери. Един от тях – Николай Николов, е заснел опасен теч на киселина от цистерна.

На производствената площадка на ОЦК в огромни метални цистерни се съхраняват солидни количества сярна киселина.

„Минимално пропукване на облицовката, ако остане незабелязано и не бъде веднага отстранено, ще доведе до мощно отравяне на водите на язовир „Студен кладенец" на река Арда, а заводът е разположен на левия му бряг. Така ще пострадат и съседните Турция и Гърция, ето това преговарящите не трябва да забравят," беше категоричен Николай Николов.

..................................................


Туризъм

Руските туристи в България вместо в Египет след победата на ислямистите
Победата на изборите в Египет на кандидата на радикалните ислямисти Мохамед Мурси може напълно да унищожи туристическата индустрия в страната, коментира телевизия НТВ.

Руските туроператори с внимание следяха резултатите от президентските избори в Египет. Това е едно от традиционно най-популярните курортни направления. Всяка година десетки хиляди руснаци почиват на плажовете на Червено море.

„Мюсюлмански братя“ вече заявиха, че не искат да виждат полуголи туристи. Смятат да забранят и свободната продажба на алкохол. Те обещаха да не закачат туристите, но едно е когато са в предизборна кампания, а друго, когато вече са на власт“, посочва Ирина Тюрина, говорител на Руския съюз на туристическата индустрия, цитирана от „Фокус“.

По данни на Съюза руснаците основно са заменили Египет с Турция, България и Гърция.

...........................................
Телеком и ИТ

ОТЕ иска поне 800 млн. евро за „Глобул“
Новината, че гръцката телекомуникационна компания ОТЕ възнамерява да пристъпи към продажба на дъщерната си компания в България – „Глобул”, предизвика силен интерес, пише в понеделник гръцкият в. „Имерисия“.

Целта на ОТЕ е да отговори без проблеми на кредитните си задължения в размер на 3.1 милиарда евро, които ще натрупа до февруари 2014 г.

Ръководството на гръцката компания многократно е заявявало, че ще продаде някоя от дъщерните си фирми в чужбина и се очакваше това да е „Глобул“, за която може да получи поне 800 милиона евро, пише още изданието.

Всъщност слуховете за това са от април и се предполагаше, че ще бъде продадено някое от поделенията в България, Албания или Румъния.

Според гръцкия вестник, изглежда, че перспективите пред сделка за „Глобул“ са най-добри.

Източници от София съобщават, че гръцкият телеком е пристъпил към наемането на британския филиал на американската финансова организация „Ситигруп“ за съветник по сделката.

От ОТЕ заявяват, че продажбата ще се осъществи само ако цената е задоволителна. В този случай сделката ще се финализира до края на 2012 г. или началото на 2013 г.

Според информация на „Капитал дейли“ компаниите „Тюрксел“ (Turkcell), която кандидатства и за БТК, „Водафон“ (Vodafone) и „Ориндж“ (Orange) са проявили интерес към „Глобул“.

„Водафон“ присъства на българския пазар, като си сътрудничи с „Мобиком“ (Mobicom), а „Ориндж“ съобщи, че възнамерява да реорганизира присъствието си на пазара извън Франция.

Продажбата на втория мобилен оператор съвпада със забавящата се сделка за БТК.

До продажба на „Виваком“ не се стигна заради ниските оферти, които се движеха около 900 милиона евро, посочва гръцкият вестник, цитиран от БТА.

.....................................................
Tранспорт

Московски чака инвестиции в жп транспорта от Китай, Русия и Турция
Инвеститори от Китай, Русия и Турция са проявявали интерес към възможностите за развитие на железопътната инфраструктура на България, обяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

„Надяваме се сериозен интерес да бъде показан към приватизацията на БДЖ „Товарни превози“. Това е ключов план за преструктурирането на железниците“, каза още Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че големите проекти по ОП „Транспорт“ за железопътната инфраструктура ще позволяват на товарните влакове да развиват скорост от около 120 км/ч.

Транспортният министър информира още, че предконцесионният анализ на гара Пловдив е почти финализиран, а същата процедура предстои и за гара Варна.

По информация на министъра за развитие на коридора София–Пазарджик–Варна има бюджет от 30 млн. евро.

Ивайло Московски прогнозира, че ще са необходими от 20 дни до месец, за да влязат в употреба закупените от Турция нови вагони. Според министъра вагоните са модерни и съобразени с високите изисквания за сигурност.

Транспортният министър предупреди, че всички автобуси ще бъдат подложени на проверка, като наложените глоби са със 17% повече спрямо аналогичен период през 2011 г.

Ивайло Московски призова асоциациите на превозвачите да проявят инициатива за създаване на проекти за паркинг пространства, като заяви и готовност за предоставяне на терен за изграждането им.

„Като член на ЕС може да се възползваме от финансиране на проекти, които са част от европейските транспортни коридори. За тях може да получим финансиране от 2 млрд. евро до 2014 г.“, отбеляза Ивайло Московски.

Той посочи, че за развитието на инфраструктура, която не може да се възползва от европейско финансиране, се търсят алтернативи най-вече чрез публично-частно партньорство.

„Това е добро решение, особено за проектите, свързани с летища и пристанища. На концесия са представени десет транспортни обекта, сред които летищата във Варна и Бургас. Разчетите показват, че те ще донесат на държавата приходи от около един млрд. евро“, допълни той.

разпечатай  |  изпрати  |  коментирай

Символична първа копка подновява ремонта на пътя Батак–Доспат
Със символична първа копка ще бъде възобновена работата по реконструкцията на второкласния път Батак–Доспат.

Преасфалтирането на 25-километровото шосе е финансирано с 12 млн. лева чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

За последно пътният участък е бил ремонтиран основно през 1971 г.

Работата по рехабилитацията на пътя започна през септември 2011 г., но през ноември беше спряна поради неблагоприятни климатични условия.

На 22 април с подобряване на времето работата беше подновена. Заради активизирани от обилните дъждове и снеготопенето свлачища на 27 април ремонтът беше спрян отново.

Ако няма нови проблеми, пътят трябва да е готов след два месеца.

.............................................

Още от "Tранспорт": Камион с отпадъчна хартия се самозапали, блокира път |
Вътрешна политика

Атанасова: „Пирогов” има месец да се поправи
Министерството на здравеопазването е дало срок от един месец на ръководството на „Пирогов" да отстрани всички нарушения, които са установени от проверката в болницата.

Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова при посещението си в Шумен, цитирана от БТА и БНР.

Тя отново посочи, че докладът на експертите за извършените проверки и констатациите за нарушения е изпратен на всички институции, които могат да потвърдят или отхвърлят резултатите.

Десислава Атанасова обаче категорично заяви, че заради образуваното досъдебно производство ще се въздържа да коментира каквито и да било факти и данни от доклада.

„Използвам обаче случая да кажа още нещо, защото в последните няколко дни, включително и вчера, много се спекулира с това, че се говори против лекарите и против болница „Пирогов". Може би за пореден път ще се повторя, че винаги съм твърдяла, че „Пирогов" е символ на стандарт в спешната медицина. Лекарите там работят безотказно, безупречно, на ден минават по 10 000 души. Атаката никога не е била срещу тях", допълни здравният министър.

В средата на месеца беше изготвен доклад за одит на лечебното заведение от Министерство на здравеопазването. В доклада бяха констатирани множество нарушения, като основен проблем Атанасова посочи финансовата дисциплина на болницата.

В следствие на установените нередности, здравният министър смени ръководния състав на лечебното заведение.

............................................

Комисията за конфликт на интереси се захвана с депутата от ГЕРБ Емил Димитров
Независимата комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси се е захванала с депутата от ГЕРБ Емил Димитров, съобщи вестник „Сега“.

Комисията не се е самосезирала, въпреки че има това законово право. Производството е стартирало по получен сигнал срещу народния представител.

„Работим по него от 2-3 седмици“, потвърди пред вестника шефът на органа Филип Златанов, но отказа да разкрие подробности по сигнала с мотива, че законът не го позволява.

Името на Емил Димитров, който е зам.-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, многократно се замесва през последните години в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони.

Сред тях са и последните скандални промени в Закона за горите, чрез които се внасят изменения и в Закона за лова. Депутатът е собственик на гори и бивш концесионер на две от най-големите ловни стопанства в страната - „Елен“ край Етрополе и „Шерба“ край Горен чифлик.

Според промените в закона за горите се предлага право на строеж върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението им да се учредява за изграждане на стълбове за лифтове и влекове, както и стълбове за други съоръжения за транспорт без контакт с повърхността на терена.

Право на строеж да се допуска и за ски писти, станции на лифтове и влекове, открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите леки второстепенни постройки на допълващото застрояване, свързани с тяхното функциониране, предлагат вносителите на промените в закона.

Според опозицията този текст е лобистки и ще доведе до загуби на държавата и презастрояване в горите.

Още първите стъпки на Емил Димитров в това Народно събрание бяха предложения за промени в Закона за лова, с които се премахна на практика монополът на националния Съюз на ловците и риболовците в България.

Друга негова идея - да се удължи с месец ловният сезон за дивите патици, с което на практика те щяха да бъдат отстрелвани в размножителния период, след скандал беше оттеглена от него.

Името му беше замесено и в заменки с държавни гори, докато е в сила мораториумът за такива, както и опитът му забраната да падне частично.

След критиките в евродоклада от 2010 г. за порочната практика се оказа, че той е направил една от най-мащабните заменки - 900 дка. Тогава Емил Димитров обясни, че няма нищо общо с фирмата, направила замяната, а дружества с негово участие имат акции в нея.

Той стана популярен и с това, че дружество с негово участие отново чрез замяна получи 11 дка край Несебър.

Емил Димитров, който е бивш председател на асоциацията на търговците с тютюн, беше и сред най-активните противници на пълната забрана на пушенето.

Според закона за конфликт на интереси, ако се установи такъв за Емил Димитров, го грози глоба от 5 до 7 хил. лв., а ако нарушението е повторно - от 7 до 10 хил. лв.

Той обаче не може да бъде „освободен от длъжност“, както това е предвидено за други, тъй като по конституция за това е необходимо решение на Конституционния съд, и то само ако има влязла в сила присъда за умишлено престъпление. Той обаче може да подаде сам оставка.

Законът предвижда още възнаграждението, получено при конфликт на интереси за периода, през който той е бил укрит, да се отнеме в полза на държавата или общината

..........................................

България в ЕС

Европейците държат на еврозоната, но не и на Гърция в нея
Гражданите на Италия, Франция, Германия и Испания изключват връщане на националните си валути, но подкрепят излизането на Гърция от еврозоната, ако страната изпадне в неплатежоспособност.

Шансовете на Гърция да остане в еврозоната не са оптимални, показва изследване на института Ifop-Fiducial, публикувано в неделя едновременно от вестниците „Журнал дьо Диманш“, „А Бе Се“, „Билд он Зонтаг“ и „Кориере дела Сера“ и цитирано от БГНЕС.

Голямото мнозинство от анкетираните в четирите страни считат, че мобилизираните средства за Гърция са „загубени“, защото тя „никога няма да може да ги върне“.

Това мнение споделят най-вече французите (85%) и германците (84%). Жителите на другите две страни, които също се намират в затруднено финансово положение, не са толкова категорични по този въпрос - 72% от испанците и само 65% от италианците са на същото мнение.

Въпреки всичко анкетираните са единодушни по един въпрос – Гърция представлява сериозна заплаха за еврозоната.

Голямото мнозинство считат, че „ако гръцкият дълг не бъде спасен, трудностите за еврозоната ще нараснат опасно“.

В Испания и Италия, където рискът от разпространение на кризата е по-висок, така смятат съответно 90% и 88% от участниците в допитването спрямо 84% във Франция и 76% в Германия.

Оттук идва и заключението, че ако страната не може да намали дълга и дефицита си, ще трябва да бъде изключена от еврозоната. 78% от германците и 65% от французите са на това мнение.

В Испания мненията са по-разделени - 51% подкрепят идеята, а 49% са против. Само италианците не са толкова строги. 51% от тях не искат Гърция да напуска еврозоната.

Единствената позитивна точка - 44% от испанците и 56% от италианците, смятат, че Европа може да помогне на гърците да излязат от кризата.

Анкетираните не са толкова радикални спрямо собственото си положение, тъй като малцинство от тях иска страната им да се откаже от еврото в полза на старата национална валута.

Само един на всеки четирима испанци иска връщане на песетата. Същото е съотношението на французите, които желаят връщане на франка.

72% от италианците не искат връщане на лирата в портмонетата им.

Само германците запазват голяма привързаност към старата си валута, като само 60% от тях се противопоставят на връщането на марката.

..........................................

Общество

„Анонимните” заплашиха бТВ, искат извинение
Хакери от групата на „Анонимните“ (Anonymous) заплашиха да сринат сървърите на bTV Media Group, ако медията публично не се извини за отразяването на протестите в София срещу промените в Закона за горите.

Хакери от „Анонимните“ пуснаха в YouTube в неделя видеообръщение към телевизията.

„Вместо да карате невинни еколози да се извиняват, ние държим ръководството на телевизията да се извини на цялата нация за наложената от него цензура, за това, че направи поредица от машинации и инсинуации по време на протестите“, се казва в съобщението на хакерската групировка.

В него „Анонимните“ призовават bTV да си свърши работата почтено и да покаже на хората истината за недоволството на правозащитниците.

„Ако не го направите, ние ще им я покажем, но няма да останете очаровани от това, което ще разберат. Ще им покажем всяка манипулация и налагана от вас цензура, както и конспирациите на политическия елит“, допълват те.

Според „Анонимните“ в момента в bTV има само една гледна точка – тази на изпълнителния й директор.

Хакерите уточняват, че не са против репортерите и журналистите, които работят в телевизията, но настояват за извинение за „всички извращения над журналистиката, които е направила bTV през последната една година“.

В своето обръщение „Анонимните“ призовават българите да не гледат телевизията, за да се реагира срещу „цензурата над свободата на словото и мисълта с цел обслужването на лични, корпоративни и политически интереси“.

Видеото можете да видите ТУК (или на адрес: http://www.youtube.com/watch?v=Wxtij71uvrQ).

...............................................

Медиите в България „допингирали“ образите на ключови политици
Много от медиите в България работят в услуга на ключови фигури от политическата сцена, заяви доц. Орлин Спасов, цитирайки заключенията от мониторинга на Фондация „Медийна демокрация“.

Изследването е от началото на годината до края на май, като са анализирани 38 148 информационни единици във вестниците „24 часа“, „Труд“, „Телеграф“, „Стандарт“, „Сега“, „Преса“ и електронното издание „Дневник“.

Премиерът Бойко Борисов остава най-споменаваното политическо лице в медиите, като образът му е представян основно в положителна светлина.

Министър-председателят присъства в медиите 4 пъти повече от президента Росен Плевнелиев.

Публикациите за Борисов за периода януари–май са 3670, двойно по-малко има вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов – 1453, след това се нареждат лидерът на БСП Сергей Станишев – 1234, Георги Първанов – 1224, Симеон Дянков – 980, и Росен Плевнелиев – 903.

Изпълнителният директор на „Медийна демокрация“ Орлин Спасов коментира, че има драстично разминаване на одобрението на дадени политически лидери и институции в обществото и в медиите.

Почти всички наблюдавани издания, без „Сега“, имат подчертано позитивно отношение към премиера, като най-позитивният е вестник „Телеграф“.

„Дневник“ и „Труд“ се колебаят между позитивното и неутралното отношение към Бойко Борисов, сочи изследването на „Медийна демокрация“.

Медийният рейтинг на премиера Бойко Борисов през май обаче е бил между 4 и 4,5, което означава, че медиите съобщават за него четири пъти повече в положителна посока.

Росен Плевнелиев има медиен рейтинг +5, Сергей Станишев има подобрение на рейтинга си през май до почти +1, Ахмед Доган се „радва“ на медиен рейтинг -10, предаде БГНЕС.

„По отношение на някои ключови фигури медиите допингират публичните образи и това разминаване между обществено мнение и медиен рейтинг практически показва, че в момента голяма част от медиите в България директно работят като пиар на някои ключови фигури от политическата сцена“, обясни доцентът.

По думите на Орлин Спасов представителите на партия ГЕРБ изразяват отношение в много по-малка степен и Бойко Борисов до голяма степен продължава доста лично да информира, да изговаря и формира поведението и отношението на партията си към ключови събития от дневния ред на страната.

Орлин Спасов констатира, че „воюващите помежду си пресгрупи, всички те без изключение, независимо от това, че воюват помежду си, пишат позитивно за премиера“.

„Ето защо може да се каже, че битките помежду им в някаква форма могат да бъдат интерпретирани и като битки за спечелване на благосклонното отношение на Бойко Борисов и сякаш медиите очакват изходът от битките помежду им да бъде решен еднолично от премиера и затова те пишат позитивно за него“, заяви Орлин Спасов.

Позитивизмът в отразяването на публичното поведение на държавния глава Росен Плевнелиев е дори по-изразен, показват данните на „Медийна демокрация“.

„При Сергей Станишев има известно затопляне на медиите в сравнение с миналата година. При Меглена Кунева с наближаването на изборите се наблюдава затопляне на отношението към нея от страна на някои медии, но отношението към нея остава по-скоро негативно“, обясни Орлин Спасов.

„Най-близкият до властта вестник е „Телеграф“. Той е най-краен в оценките си за основните противници на ГЕРБ – за БСП, най-краен е в начина, по който пише за Меглена Кунева. Единствен от всички наблюдавани издания съобщава изключително позитивно за работата на правителството и на партия ГЕРБ“, категоричен е доц. Орлин Спасов.

Той отбеляза, че това е единственото издание, което пише позитивно за ДПС и особено позитивно за лидера Ахмед Доган.

„Следователно би могло да се каже, че „Телеграф“ работи за едно символно ниво за коалиция между ДПС и ГЕРБ. И фактически на страниците на изданието тази коалиция е факт, тъй като вестникът пише изключително позитивно и за двете политически сили, и за техните представители“, отбеляза Орлин Спасов.

.........................................
Още от "Общество": Спряха тока в приюта на отец Иван заради неплатени сметки | Продължава делото за клевета срещу Цветан Цветанов | 10 посланици призоваха за подкрепа на София Прайд | Созопол обяви Дянков за свой почетен гражданин | Пропуск в наредба разхлабва контрола над работещите в общественото хранене | Столична община предлага безплатна кастрация на кучета по селата |
................................................
Образование

ЕК рекламира науката и иновациите сред малките момичета
Европейският съюз ще се нуждае от още един милион научни специалисти към 2020 г.

По тази причина Европейската комисия откри кампания за събуждане на научни интереси сред по-широк кръг момичета и за насърчаване на по-голям брой студентки да избират научно-изследователски професии, съобщи пресслужбата на институцията.

Повече от половината студенти в ЕС са жени и те защитават 45% от всички докторати (PhDs). В същото време едва една трета от специалистите, занимаващи се професионално с научно-изследователска работа, са жени.

Жените докторантки продължават да са малцинство в областта на инженерните науки и свързаните с производството изследвания.

Тригодишната кампания ще опита да събуди интерес у тийнейджърките да изучават наука, техника, инженерство и математика. По-късно инициативата ще се разшири, така че да обхване и студентките, като ги насърчава да избират научни професии.

Обикновено младите хора вземат определящи за своето професионално насочване решения на възраст между 13 и 17 години. В този момент от своето образование те решават дали да задълбочат познанията си по определени предмети.

Затова първата част на кампанията ще бъде насочена към момичета на тийнейджърска възраст в средните училища, под наслов: Science: it's a girl thing („Науката е и за момичета“).

Втората фаза на кампанията ще има за цел насърчаване на студентките да се насочват към научни професии.

Кампанията ще опита да оспори някои стереотипни представи за науката, за да могат момичетата и жените да видят, че науката е интересна и може да дава големи възможности.

Ще се поставят под съмнение някои остарели схващания за научните професии, така че да проличи как съвременните научно-изследователски дейности са свързани с обществените потребности.

Европейската комисия подчертава, че научните изследвания и иновацията имат ключово значение за намирането на конкретни решения на генералните предизвикателства, като например сигурността на доставките на храни и енергия, околната среда и изменението на климата или подобряването на здравеопазването.

...............................................

Екология

Почина последната в света гигантска слонска костенурка
Последният в света представител на гигантската слонска костенурка почина в Галапагоския национален парк в Еквадор.

Според оценките на учените възрастта на рептилията, наречена Самотния Джордж, бе около сто години, предадоха ИТАР-ТАСС и „Фокус“.

Служителите в националния парк уточниха, че за изясняване причините за смъртта ще бъде извършена аутопсия, тъй като Джордж е починал в разцвета на силите си.

Средната продължителност на живота на представителите от този вид костенурки бе двеста години.

Джордж беше открит от зоолози през 1972 г. на един от Галапагоските острови. Няколко десетилетия учените се опитваха да го кръстосат с най-подходящите представители на близки видове костенурки, за да се получи потомство и да се възроди видът, но всичките им опити се оказаха напразни.

Самотният Джордж се превърна в световна известност и в символ на Галапагоския национален парк. Известни политици и холивудски звезди пристигаха да се запознаят с него, сред които е и английският принц Чарлз, както и Брад Пит и Анджелина Джоли.

.......................................

In Memoriam

Отиде си проф. Йордан Йотов
Главният редактор на в. „Работническо дело“ и дългогодишен член и активен деец на Българската комунистическа партия проф. Йордан Йотов е починал на 21 юни на 92-годишна възраст, предаде „24 часа“.

Според близките на проф. Йотов до последните си дни той е бил „в добро здраве, радвал се е на свеж и бодър ум и е бил активен по всички червени пленуми и събития“. Макар и на години, смъртта му дойде изненадващо.

Йордан Йотов е роден на 2 октомври 1920 г. в с. Липница, Ботевградско. През 1939 г. е изключен от гимназията за четене и разпространение на книги с комунистическо съдържание.

През 1942 г. е на шестмесечно поселение в с. Бенковски, Старозагорско, а от 7 април 1944 г. влиза в отряд „Чавдар“ с партизанско име Йосиф. Арестуван е многократно и интерниран.

След 9 септември 1944 г. завършва право в Софийския университет, а аспирантура в Москва. Работи в Института по история на БКП.

От 1977 г. е главен редактор на в. „Работническо дело“, назначен лично от Тодор Живков. От 1984 до 1989 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП.

Йордан Йотов е носител на орден „Георги Димитров“ и орден „13 века България“.

............................................

3 години от смъртта на Краля на попа
Три години от внезапната смърт на най-успешния изпълнител в историята на поп музиката – Майкъл Джексън, се навършват на 25 юни 2012 г.

На същата дата през 2009 г. Кралят на попа почина от свръхдоза пропофол, а за неговата смърт бе признат за виновен личният му лекар Конрад Мъри.

Мъри бе осъден за непредумишлено убийство на четири години затвор през ноември миналата година.

Годишнината от смъртта на Майкъл Джексън се отбелязва със серия концерти на неговите четирима братя – Джаки, Тито, Джърмейн и Марлон, които се завърнаха на сцената под името „Джексънс“.

По време на своите концерти те посвещават на Майкъл парчето Gone Too Soon („Отиде си твърде рано” – бел. ред.).

Джърмейн каза, че братята са искали да се завърнат на сцената отдавна. След смъртта на Майкъл Джексън обаче им е било необходимо да мине време, предаде БТА.

Групата беше известна като „Джексън 5“ (The Jackson 5), когато в нея, освен четиримата братя, участваше и самият Джако.

В Детройт братята Джексън пяха пред почти напълно разпродадена зала. Феновете им бяха развълнувани от това, че ги виждат заедно, и през цялото време аплодираха певците на крака.

Турнето на „Джексънс“ ще приключи на 29 юли с концерт в Снокалми, щата Вашингтон.

...............................................
Свят

Гърция пак се провини: наемала чиновници тайно
Гърция е нарушила правилата в сделката с международните си кредитори, като е наела около 70 000 души в публичния сектор, пренебрегвайки усилията за намаляване на държавните разходи.

Според седмичника „Вима“ броят на наетите служители през 2010 г. и 2011 г. е бил най-голям в местната администрация, здравеопазването, полицията и културата, предават АФП и „Дневник“.

Изданието цитира данни от постоянната мисия в Атина на т.нар. тройка международни кредитори (Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка), както и такива от служебния финансов министър Георгиос Занияс.

По думите на анонимен служител от „тройката“ повече от 12 000 души са били наети от местни съвети, докато в същото време тече инициатива за намаляване на разходите в областите.

Според доклад на Занияс за новата управляваща коалиция, въпреки че повече от 53 000 цивилни служители са се пенсионирали през 2010 г., общият брой на държавните служители остава почти непроменен – 692 000 души.

В този случай повечето свободни места са били запълвани веднага, пише „Вима“.

По подобен начин, макар че други 40 000 души са напуснали работните си места през 2011 г., намаляването на служителите е било само 24 000 души.

В същото време Гърция е обещала да наема само по един държавен служител за всеки петима, които са напуснали. Вместо позволените 8000 обаче са били наети 16 000 души, продължава „Вима“.

Новото правителство, съставено от консерватори, с подкрепата на социалистите и умерената левица, заяви в събота, че иска да замрази бъдещи уволнения на държавните служители и да договори две години отсрочка за постигането на фискалните си цели.

Неговата цел ще бъде да изпълни фискалните цели без допълнителни съкращения на заплати, пенсии, публични инвестиции и нови данъци.

Някои европейски лидери намекнаха, че въпросът може да се обсъди. Страни като Германия и Австрия обаче вероятно няма да приемат смекчаване на задълженията за Атина.

..............................................

Сирия: Турция преувеличава, за да настрои НАТО
Сирия не е извършила нападение, а турският изтребител Ф4 е бил свален в петък, защото е нарушил въздушното пространство и териториалната сигурност на страната, заяви говорителят на министерството на външните работи на Дамаск Джихад Макдиси.

По думите на Макдиси турският самолет е бил свален с противовъздушни зенитни оръжия, а не с ракета, както твърди Анкара, цитира го БТА.

„Дупките върху бронята са доказателство за това“, каза той, като уточни, че обхватът на противовъздушните зенитни оръжия е около половин километър.

Сирийският говорител заяви още, че Турция преувеличава инцидента, защото иска да вкара в действие НАТО.

Твърденията на Джихад Макдиси се разминават с твърденията на турската страна, според която изтребителят, който е летял невъоръжен, е свален от сирийските сили в международното въздушно пространство, без да е било отправено каквото и да е предупреждение от сирийска страна.

„Дамаск не изпитва враждебност към Турция“, увери сирийският представител.

Търсенето на двамата изчезнали пилоти на самолета продължава, увери Макдиси.

Както по всичко личи, и Сирия, и Турция се опитват да намалят напрежението около инцидента. Изявлението на говорителя на външното министерство обаче показва, че Сирия не иска да бъде упреквана за случилото се.

Въпреки това в Анкара продължават консултации във връзка с ответните мерки спрямо Сирия, които ще бъдат предприети заради сваления самолет.

Министерският съвет бе свикан на заседание, в което участва и командващият военновъздушните сили на турската армия. Източниците съобщават, че се обсъждат различни опции, но не уточняват какви.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че ответните мерки ще бъдат обявени във вторник от премиера Реджеп Ердоган.

Налага се впечатлението, че Анкара ще изчака резултата от утрешните консултации на посланиците на НАТО, които бяха свикани извънредно по искане на Турция по силата на член 4 от договора с Алианса.

Външните министри на Европейския съюз също обсъдиха кризата и осъдиха Дамаск за действията.

„ЕС споделя болката на семействата на пилотите и поздравява Турция за сдържаността и отговорната й първоначална реакция“, се изтъква в резолюция на външните министри.