Новините на 25 юни 2012


http://novinite.bg/

Водещи
Банка намери инвеститор за ОЦК Кърджали
Първа инвестиционна банка (ПИБ) е намерила нов инвеститор за Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали.

Фирмата не е полската „Силезия”, а името и ще стане известно до 2 седмици. Работниците с потребителски заеми към ПИБ получиха отсрочка по кредитите си.

Изпълнителният директор и член на УС на ПИБ Васил Христов е провел 10-минутна среща с представители на заводските организации на синдиката „Защита" и КТ „Подкрепа" в Кърджали, предаде БГНЕС. От КНСБ не са били поканени на разговорите.

За срещата информираха участници в нея, според които тя е предизвикана от писмото на „Защита" до ръководството на основния кредитор на ОЦК.

В него синдикалните лидери обвиниха банката в намерения да затвори комбината заради невъзможността на собственика му Валентин Захариев да се справи с огромните си задължения.

Освен това те заплашиха с протести пред централата на ПИБ в столицата. Христов е уверил участниците в срещата, че в понеделник в София ще се състои исканата от лидерите на „Защита" среща.

Проблемите с ОЦК Кърджали тлеят от началото на март. Работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, не са получавали заплати от половин година, което ги изкара на масови протести по улиците на града.

Наложи се намеса на правителството и те получиха по заплата и половина преди Великден. Тогава лично премиерът Бойко Борисов им обеща нов собственик до 2 месеца.

Единственият инвеститор с който се преговаря е полската „Силезия”, призна министър Добрев преди дни.

„Има нов инвеститор, когото ПИБ е готова да финансира, но това не е полският холдинг „Силезия". Новият инвеститор ще пристигне до 2 седмици в Кърджали, банката не желае заводът да бъде закрит и над 400 работници да останат на улицата", посочи областният координатор на „Защита" инж. Стефан Атанасов.

Не е ясно кой е новият инвеститор, но от думите на Васил Христов рстана ясно, че ПИБ не желае да преговаря с Валентин Захариев и с изпълнителния директор на ОЦК Славея Стоянова, нито със „Силезия", посочи Анни Георгиев, председател на заводската организация на КТ „Подкрепа".

Според него обаче всичко е само на думи така, както от старта на протестите през март досега до работниците достигат само празни обещания.

На срещата в клона на ПИБ в Кърджали е станало ясно, че банката няма да направи личните потребителски кредити на металурзите изискуеми, а ще ги разсрочи до момента, в който те започнат да получават заплати. Това потвърди и по-рано през деня икономическият министър Делян Добрев.

В понеделник над 400 работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали ще изискат от счетоводството извлечения за дължимите им заплати за последните 4 месеца, а после в Районния съд ще внесат заявления за издаване на изпълнителни листове, предаде БГНЕС.

Изпълнителните листове са всъщност заповеди за принудително изпълнение на парични задължения, с които те ще притиснат работодателя си Валентин Захариев, обясниха юристи.

Металурзите получиха такива и през април, когато поискаха съдебната власт да им помогне, но до момента не са получили изцяло дължимите им стари заплати.

..................................................

Собственикът на „Берета Трейдинг”: Работник е виновен за взривовете
Причината за взрива в склада за боеприпаси край Петолъчката, при който загинаха трима души, е неоторизирано пипане и работене с боеприпаси, твърди собственикът на „Берета Трейдинг" Десислав Делев.

Делев призна обвиненията, че в складовете е имало различни боеприпаси от тези, които са били по договор с Министерството на отбраната (МО).

По думите му обаче те са пристигнали в базата, опаковани досущ като боеприпасите, за които фирмата е оторизирана да обезврежда.

„Те са приети от Васил Трифонов, както му викат бай Васо Охранителя, но са били опаковани и той не е можел да види какво има вътре", заяви Десислав Делев в неделя сутринта по bTV.

В базата разбрали, че получените боеприпаси са различни едва когато ги отворили. Служителите са ги снимали и са уведомили ръководството, което от своя страна е трябвало да реши какво да се прави.

„Различието между два боеприпаса не убива, нито съхранението му в базата. Белята става, когато се пипа нещо, за което дадено лице не е оторизирано", каза още Делев.

По думите му работникът, който е отворил и се опитал да работи с боеприпасите, е бил предупреден да не ги пипа. Според Делев това значи, че не технологията по утилизация е причината за избухналия взрив.

„Технологиите, по които се работи за унищожаването на тези бойни части, са изготвени от правоспособен технолог. Те напълно отговарят на договора с МО ", заяви Делев.

Според заместник-министъра на отбраната Валентин Радев има несъответствие в думите на Десислав Делев и технологията, която е утвърдил.

„Г-н Делев обяснява за това, че служител излязъл от склада, в който се обезвреждат. А според утвърдената технология обезвреждането става на открито, в яма”, заяви заместник-министърът.

Десислав Делев обаче е категоричен, че никой от Министерството на отбраната не е виждал утвърдената технология и твърденията на заместник-министъра не са верни.

Между собственика на базата и министерството остава и спорът за това дали в завода са получили различни боеприпаси или не.

...................................................

Промишленост

Металурзите от ОЦК ще получат отсрочки по кредитите си
Работниците със заеми в Оловно цинковия комбинат (ОЦК) в Кърджали ще получат отсрочка за плащанията по кредитите си, докато започнат да получават дължимите им възнаграждения, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Това, че няма да плащаш сега обаче не означава, че няма да си платиш всичко за целия период, подчерта министърът пред БНР в неделя.

Проблемите с ОЦК Кърджали тлеят от началото на март. Работниците в комбината, собственост на Валентин Захариев, не са получавали заплати от половин година, което ги изкара на масови протести по улиците на града. Наложи се намеса на правителството и те получиха по заплата и половина преди Великден. Тогава лично премиерът Бойко Борисов им обеща нов собственик до 2 месеца.

Единственият инвеститор с който се преговаря е полската „Силезия”, призна Добрев в събота.

Преди него се отказаха българската „Химимпорт” и руска компания. Полският инвеститор обяви, че е готов да плати заплати на работниците и да вземе комбината под наем.

Подобна бе и схемата с „Кремиковци" преди той окончателно да обяви несъстоятелност. Тогава предложението дойде от украинска фирма, но срещна отпор на кредиторите.

„Държавата има много малко механизми, с които да участва в този процес на ОЦК", обясни още  Добрев.

Според него всяка сериозна компания не би купила завод, за който не знае цялостното му състояние.

„Не бива да се стига до спиране на производството в завода. Кредиторите заявиха, че няма да допуснат това да се случи. Защото, ако бъдат спрени тези производства, после са необходими много инвестиции, за да се започне отново, а това убива желанието на всеки инвеститор. Дано не се случи", подчерта Делян Добрев.

...............................................

Земеделие

Сезонното поевтиняване на зеленчуците продължава
Със сезонното поевтиняване на зеленчуците през юни Индексът на тържищните цени (ИТЦ) се понижи през тази седмица от 1.355 до 1.316 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

През март нивото на ИТЦ достигна максимум за тази година от 1.540 пункта, допълва Дарик.

Краставиците поевтиняват с 15.7 процента – до 0.86 лева за килограм. Българските оранжерийни домати поевтиняват с 23.8 на сто и се търгуват по 1.22 лева за килограм.

Цената на зелените чушки се понижава с 8.3 на сто, до 2.00 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 3.6 процента – до 0.57 лева за килограм на едро.

Пресните картофи поевтиняват с 14.3 процента – до 0.48 лева за килограм. Цената на салатите се запазва по 0.46 лева за брой.

Ябълките поскъпват с 2.7 на сто и се продават по 1.50 лева за килограм. Черешитепоевтиняват с 0.8 процента и се търгуват по 2.60 лева за килограм, а цената на кайсиите пада с 5.5 на сто – до 1.54 лева за килограм на едро.

Бананите се продават по 1.98 лв./кг, а цената на лимоните се понижава с 4.2 на сто – до 1.83 лева за килограм.

Захарта поевтинява с една стотинка – до 1.98 лева за килограм. Брашното, тип „500", се продава по 0.90 лева за килограм.

Яйцата поскъпват с една стотинка и се търгуват средно по 0.22 лева за брой на едро. Кравето сирене се търгува по 4.81 лв./кг, а кашкавалът тип „Витоша" поевтинява с 0.3 процента, до 9.94 лв./кг.

Олиото запазва цената си – 2.65 лева за литър. Каймата се продава по 4.96 лева за килограм.

..............................................................


Вътрешна политика

Борисов и Станишев си пращат поздрави и „признания”
Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Сергей Станишев влязоха в ново пререкание по повод данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), според които България не е изпълнила всички критерии за членство в еврозоната.

В събота Станишев прати през медиите поздрави на министър-председателя.

„Преди няколко дни се похвалиха колко са велики за пореден път и че са готови за еврозоната. Само че тяхната лъжа беше опровергана от Европейската централна банка. И тъй като Бойко Борисов ми прати много поздрави по повод тези данни, които те обявиха, аз му връщам поздрави от Европейската централна банка", обявни тогава червеният лидер, цитиран от „24 часа”.

Бойко Борисов обаче не остана длъжен на своя предшественик и неговите обвинения.

„Искам да благодаря на г-н Станишев за изпратените поздравления, относно изявлението на Европейската централна банка от тази седмица", обяви в неделя премиерът в изявление, публикувано на интернет страницата на Министерски съвет.

„Приемам думите му като осъзнато признание за стабилната финансова политика на правителството, оценена не само от ЕЦБ, но и от Европейския съюз, Международния валутен фонд и рейтинговите агенции”, допълва Борисов.

По думите на министър-председателя България е изглеждала по следния начин във финансовия свят през последните няколко месеца:

1. Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси официално прекрати процедурата по свръхдефицит срещу България, с което страната беше извадена от списъка на държавите, застрашени от санкции.

2. Докладът на Европейската централна банка за май показва, че България изпълнява всички числови критерии за членство в еврозоната.

3. Международната рейтингова агенция „Мудис” потвърди стабилната прогноза за България.

4. Международният валутен фонд, след проверката си в България пише, че „разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза. Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 година цел за фискален дефицит."

„Това са оценките и изводите за финансовата политика на правителството за последните години и аз искрено се радвам, че г-н Станишев ги е чул, разбрал и е надмогнал партийните си пристрастия, за да ни поздрави. Аз също го поздравявам, защото тази негова проява показва държавническо мислене. Неговото правителство помогна много за нашия успех, не мога да отрека и заслугата на министър Орешарски", заявява Борисов.

Сергей Станишев пък припомни, че през 2009 г., когато ГЕРБ са дошли на власт, са поели ангажимент, че ще приключат с механизма за наблюдение на България и са имали „всички шансове това да бъде направено".

По думите му досега се забелязват повече показни арести и вдигане на шум без изпълнение на европрепоръките.

„Управляващите пропиляха твърде много време вместо да се занимават с реални реформи в съдебната система и реална борба с организираната престъпност", каза още лидерът на БСП.

...............................................................

Бивш министър и подсъдим основа нова партия
Бившият министър на отбраната Николай Цонев, който е подсъдим по 3 дела (вече окончателно оправдан по 2 от тях), обяви официално създаването на нова партия – „Нова алтернатива", на която той ще бъде и председател.

Днес учредихме партия „Нова алтернатива" – партия на хората, заети с бизнес, а името й говори, чеискаме да променим нещата и да направим нещо добро, заяви Николай Цонев.

Брифингът в ранния следобед бе тяхната първа публична проява, на която те представиха учредителните си документи и избраните в ръководните органи, предаде БГНЕС.

Заместник-председател на „Нова алтернатива" е Камелия Нейкова, която е бивш заместник-министър на отбраната.

Николай Цонев бе подсъдим по 3 дела, 2 от които като министър и по едно като служител на Министерство на отбраната (МО).

На 1 юни т.г. Върховният касационен съд (ВКС) го оправда по обвинение за длъжностни престъпления отпреди 10 години, когато е оглавявал доставките за военните.

Цонев бе обвинен за договори, сключени през 1999 година за разнообразни доставки – консерви „Русенско варено", свинско месо, резервни части за камиони и автобуси „Чавдар", двигатели за „Шкода" и авиотехника.

Само преди дни ВКС го оправда и за това, че като министър на отбраната, упражняващ правата на едноличен собственик на дружеството „Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

Все още дори до първа инстанция не е стигнал само най-шумният съдебен процес срещу Николай Цонев – за предлагане на подкуп на следователя Петьо Петров, по което е подсъдим заедно с бившия съдия Петър Сантиров и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

„Членовете ни са млади, постигнали нещо в своя жизнен път. Новата партия ще изповядва идеологията патриотичен либерализъм”, посочи Цонев.

Платформата ни се разработва в момента и ще очаквам потенциалните ни симпатизанти и гласоподаватели, хората на бизнеса –предприемачите и техните служители, да ни подкрепят, каза Цонев.

„Малкият и среден бизнес у нас е съсипан, а управляващите само се оправдават, затова ние ще предложим алтернатива”, коментира председателят на партията.

Четирите стълба на нашата платформа са нацията, модерната икономика, законността и свободата на личността и качественото, ефективно управление в полза на хората. Институциите да работят за хората, а не обратно, допълни той.

„Омръзна ни този политически театър. Тъй като сме държава на флашките сме ви приготвили една флашка за подарък с информация за нашето учредително събрание”, с чувство за хумор се обърна Цонев към медиите.

В Политическия съвет са Ева Калчева, Камелия Нейкова, Любомир Новоселски, Николай Цонев, Диана Бурова – икономист, Снежана Димитрова – експерт по публичната администрация и еврофондове, Валентин Божинов и др.

През последната година редица политици от разцепили се и позападнали партии създадоха нови такива. Освен тази на Николай Цонев формирования направиха и Капка Сидерова, Меглена Кунева, Слави Бинев и др.

......................................................

България в ЕС

Европа иска пенсиониране според продължителността на живота
Пенсионната възраст в страните-членки на ЕС да се обвърже със средната продължителност на живот, предлага председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

„Можем да препоръчаме на Съюза като цяло, например да обвърже пенсионирането и средната продължителност на живота”, заяви Ромпой, цитиран от „Велт ам зонтаг" и bTV.

„Можем да ангажираме всички 27 държави-членки да реформират пенсионните си системи в рамките на определен срок и по начин, който отговаря на фиксирана цел”, добави той.

Важно е не само да правим препоръки и да оставяме всяка страна да прави каквото поиска, заяви Ромпой, подчертавайки, че трябва да бъдат наложени ограничения.

„Това е един от въпросите, който ще се обсъжда през следващите седмици”, посочи председателят на Европейския съвет, като добави, че въпросът ще присъства и в дневния ред на двудневната среща на европейските лидери в Брюксел, започваща в четвъртък.

...........................................................
Общество

Павлова: Толкова много асфалтираме, че не ни стигат материалите
Толкова много асвалтираме, че понякога не ни стигат материалите, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„През 1882 година е създадено нашето министерство, до ден днешен то е запазило своя фокус в пътища и благоустройство. В сряда на 27 юни ще празнуваме неговата 130-годишнина”, каза Павлова в неделя по БНР.

Министърът посочи, че честването ще бъде отбелязано с изложба в градинката на Софийския университет от 12 ч. на 27 юни. Изложбата ще се състои от 120 пана със снимки от историята на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Досега не е имало жена – министър на регионалното развитите. Това е голяма чест и отговорност за мен", подчерта Лиляна Павлова.

Тя съобщи, че следвата седмица предстои посещение в България на европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хан.

„Комисарят по регионална политика прави обиколка на всички държави по поречието на Дунав. На 30 юни той ще бъде в България. Целта му е да се направи обществен дебат по Дунавската стратегия. Срещата ще бъде във Видин. Хан ще направи инспекция на моста Видин-Калафат. Ще се направи и учение – операция по реката за спасяване”, Павлова.

„Ще настояваме да имаме специално резервиран бюджет, тъй като много проекти и дейности трябва да направим във Видинския регион, за да не го наричаме най-бедния в България”, обясни регионалният министър.

Тя заяви, че за да може Дунавската стратегия да не е поредният стратегически документ, сега е време да се напълни със съдържание и да се осигури финансов ресурс.

Лиляна Павлова обяви, че на 1 юли в 9 ч. сутринта ще бъде открит официално ЛОТ 2 на магистрала „Тракия” от Стара Загора до Нова Загора.

„Нашата цел е Йоханес Хан, заедно с министър-председателя, да прережат лентата на ЛОТ 2. Програмата за енергийна ефективност започва също на 1 юли”, каза още тя.

„Чака ни горещо лято, много строене. Понякога не ни стигат битумът, асфалтът и камъкът, който ползваме за асфалтирането. Толкова много асфалтираме, че не ни стигат материалите”, поясни Павлова.

„Само на АМ „Тракия" се правят над 50 проби на денонощие – проби на материали. Въз основа на всички тестове имаме над 16 000 документа на качеството и изпитванията, които правим”, отбеляза още тя.

......................................................
Слаб трус край Симитли
Земетресение с магнитуд 2.2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН.

Земният трус е усетен в 8:35 ч. българско време в неделя с епицентър югоизточно от Симитли и Брежани.

Няма данни за пострадали и материални щети, уточняват от bTV.

..................................................

Още от "Общество": 15 000 лв глоба за офиси без климатик | Кафето от автомат с до 60% по-скъпо? | 30-годишен загина в тежка катастрофа край Разлог | Учредяват Движение „Модерна България” |
......................................................
Образование

„Всичко за продан" е темата на кандидат-журналистите в СУ
В Софийския университет „Св. Климент Охридски" започна изпитът по журналистика, който ще продължи четири часа.

Минка Георгиева от София изтегли темата „Всичко за продан", предаде БНР.

882-ма са кандидат-студентите, заявили желание да се явят на изпита по журналистика.

Следобед в 14 ч. ще се проведе изпитът по философия, за който кандидатите са 220.

....................................................................
Свят

Тони Блеър: Великобритания може да приеме еврото
Великобритания може и да стане част от еврозоната, заяви бившият премиер на страната Тони Блеър.

Блеър коментира пред Би Би Си, че подобен вариант е напълно допустим, но при няколко условия, предаде bTV.

Едно от тях е заздравяването на единната европейска валута. За да стане това възможно, според Блеър, е нужен един „величествен план”.

Коментарът на бившият британски премиер идва само няколко дни преди срещата на върха на лидерите от еврозоната.

„Единственото, което може да спаси единната валута е някакъв величествен план, в който Германия е готова да отдаде икономиката си на валутата”, посочи той.

Според Блеър това означава, че еврозоната няма да се разпадне само в случай, в който най-голямата й икономика поеме отговорността за действията на провинилите се държави.

По думите му обаче поемането на отговорността не може да бъде едностранно.

„Другите държави от еврозоната трябва да се реформират, да изработят правдоподобни програми, за да може Европа да си възвърне конкурентоспособността”, продължава Блеър.

В противен случай би било не само нечестно спрямо Германия да се иска пълното й отдаване на идеята за обща валута, но и цялата еврозона е изправена пред пълен крах, смята той.

Тони Блеър, който е известен поддръжник на идеята за обединена Европа, вярва че ако всички страни, използващи единната валута, се стабилизират, за Острова ще е най-добре да приеме еврото.

Според него страната му трябва да запази съюзниците си в ЕС, за да може да влияе на процесите в общността.

Блеър не пропусна и да изрази желанието си някой ден да заеме бившия си пост или този на президент на ЕС.

„Винаги съм казвал, че съм човек, служещ на обществото. Ще се радвам да нося отговорност като премиер, ще се радвам и да работя като президент на ЕС”, добавя той в интервюто си.

...................................................................
Европейци: Гърция няма да остане в еврозоната
Гражданите на четирите най-големи икономики в еврозоната (Франция, Германия, Испания и Италия) се съмняват в способността на Гърция да остане в единното валутно пространство.

Те обаче са привързани към идеята за единна валута, сочат резултатите от допитване на института Ифоп-Фидюсиал, публикувано във вестниците „Журнал дю диманш", „Кориере дела сера", „А Бе Се" и „Билд ам зонтаг", предаде Дарик.

За голяма част от жителите на тези страни парите, отпуснати като заем на Гърция, са изгубени пари, защото Атина няма да може никога да ги върне.

На подобно мнение са 85 процента от французите, 84 процента от германците, 72 процента от испанците и 65 процента от италианците.

Жителите на четирите големи икономики са песимисти и относно проблемите на еврозоната, идващи от хипотезата, че гръцкият дълг няма да бъде погасен.

84 процента от французите, 76 процента от германците, 90 процента от испанците и 88 процента от италианците смятат, че трудностите ще нараснат опасно много.

Малцина са онези, които са убедени, че Атина ще успее да намали дълга и дефицита си благодарение на ЕС и на собствените си усилия. Във Франция в това са убедени 39 процента, в Германия – 27 процента, а в Испания – 44 процента. Само в Италия процентът е по-висок (56).

В случай на провал на гръцките усилия мнозина са за изключване на Гърция от еврозоната (Германия – 78 процента, Франция – 65 процента, Испания – 51 процента, Италия – 49 процента).

Въпреки това мнението на германците и на французите е смекчено до известна степен по въпроса за гръцкото изключване.

В подобно допитване от ноември 2011 г. 81 процента от германците и 73 процента от французите искаха Гърция да бъде извадена от еврозоната, допълва БТА.

Що се касае до собствените им страни, повечето от анкетираните не искат завръщане към националните валути.

В допитването са участвали в периода 18-21 юни 1001 французи, 1003 германци, 976 испанци и 967 италианци.

....................................................

Още от "Свят": Сирия свалила турския самолет над международни води | Испански град посреща лятото с нестинарство | 14 разчленени трупа на паркинг в Мексико | Трус от 6.6 разлюля Камчатка | Индиец се кандидатира за президент, за да докаже, че е жив |
..............................................
Спорт

Алонсо триумфира на Формула 1 във Валенсия
Испанският пилот на „Ферари” Фернандо Алонсо записа победа в старта от Формула 1, който бе в родината му, след като преди това разочарова в квалификацията и тръгна от 11-а позиция.

Алонсо стана първият пилот с две победи от началото на повече от оспорвания сезон 2012 и поведе в генералното класиране.

Легендата в този спорт – Михаел Шумахер, успя да се класира трети, с което записа и първия си подиум след завръщането си в „кралските гонки", предава bTV.

Състезанието във Валенсия бе изпълнено с много драматични обрати. Двукратният световен шампион Себастиан Фетел започна от полпозишън и дълго време задържа първото място, но в 33-ата обиколка отпадна.

От това се възползва Алонсо, който излезе начело, а след отпадането на Грожан тройката се допълваше от Хамилтън и Райконен.

Две обиколки преди края задните гуми на Хамилтън тотално се изхабиха и той бе задминат от финландеца. Само минути по-късно британецът бе закачен от Малдонадо при опит за изпреварване и също отпадна, като Хамилтън бе бесен от случилото се.

През това време Михаел Шумахер направи изключително силен финал и в последните шест обиколи се изкачи от девето до трето място.

Алонсо взе втората си победа от началото на сезона и поведе в генералното класиране, Райконен остана втори, а Шумахер се пребори за първи подиум след завръщането си във Формула 1.

...................................................

Криминални

Охранителят, ограбил инкасо автомобил, дължал 40 000 лв
Служителят на частната охранителна фирма "G4S" Георги Енев, който в петък открадна 1,5 милиона лева в различна валута от инкасо автомобил, е имал големи кредити.

Вероятно това е една от причините да изчезне с парите, твърдят източници от разследването. Енев е имал кредити за 40 000 лева, съобщи Дарик радио.

Разследващите работят по няколко версии, включително и че той е имал съучастник, тъй като прехвърлянето на парите отнема технологично повече време. Енев е паркирал предварително автомобила си „Опел кадет" на ул. „Петрова нива" в Пловдив.

Ударът е бил внимателно подготвян. Криминалистите се надяват Георги Енев все още да не е напуснал страната, тъй като веднага е изпратена телеграма до всички гранични пунктове, че се издирва.

Според запознати най-близкият начин за бягство в чужбина е през Калотина. Друг вариант е през Кулата в посока Гърция, но до там пътят е с 100 км по-дълъг.

Досега са разпитани всички, които са го познавали.

Георги се е развел със съпругата си, от която има момиченце на 6 години. След развода е заживял на квартира.

Странял е от околните, не е поддържал много контакти с родителите си и бившата си жена. Леля му Васка Юрукова от Манолско Конаре не вярва племенникът й да е откраднал парите. По думите й той бил много свястно момче.

Жилището, в което е живеел под наем, е прегледано сантиметър по сантиметър, но не е открито нищо, което да помогне в разследването.

Парите, които Георги е прибрал, са били на различни фирми и банки от Пловдив. С част от сумата той и колегата му е трябвало да заредят банкомати.

....................................................

Измамник се представял за служител на премиера
В Главна дирекция „Криминална полиция" в петък е получен сигнал от Националната служба за охрана, свързан с опити за измама от човек, представял се за служител в кабинета на министър-председателя на България, съобщиха от МВР.

Лъжечиновникът искал да му бъдат предоставени средства за изпращане на хора за обучение в Израел. В замяна предлагал да уреди държавни обекти на фирми, занимаващи се с охранителна дейност, а също и спечелване на държавни поръчки.

Твърдял, че „това зависело от него". Последно измамникът се обадил в голяма охранителна фирма, като поискал 2400 евро, допълва БГНЕС.

Служители на „Икономическа полиция" – ГДКП предприели незабавни действия за задържането му.

Около 17.30 часа мъжът е установен в района на метростанция „Сердика”. Задържан е, въпреки, че се опитал да избяга. При ареста му се оказало, че е без лични документи. По-късно самоличността му е установена. Той е на 32 години от Шумен, с постоянен адрес в София.

Мъжът е криминално проявен с регистрации за различни престъпления – по чл. 194, 195, 198, 207, 209, 210, 297 от НК. Многократно е обявяван за издирване и е осъждан.

При обиска у него са намерени и иззети мобилен телефон, бележки за закупени ваучери, бланка на Министерския съвет, адресирана до търговско дружество с искане на средства по описания механизъм.

По случая в ГДКП е образувано досъдебно производство, като 32-годишният е задържан за срок до 24 часа. Материалите са докладвани на прокурор от Софийска районна прокуратура и му е наложена 72-часова мярка „задържане под стража".

Работата за документиране на престъпната дейност на шуменеца продължава.

...................................................
Още от "Криминални": Пиян англичанин блъсна моторист и го уби | Двама българи признаха вината си за банкови измами в САЩ |
.....................................................
Здраве

Световната здравна организация похвали България за забраната за пушене
В писмо до министъра на здравеопазването Десислава Атанасова регионалният офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа изразява пълна подкрепа на приетите в България законови промени за забрана на тютюнопушенето на закритите обществени места.

Това заявява в писмото си до българския здравен министър Жужана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Изтъква се, че приемането на новото законодателство поставя България сред водещите страни в Европейския регион на СЗО, където е създадена среда без тютюнев дим и където е напълно приложен чл. 8 от Рамковата конвенция за контрола на тютюна и насоките за неговото изпълнение.

От СЗО изразяват надежда за успех на прилагането на законодателните мерки в страната, което ще съдейства България да се превърне в държава-модел за подражание на останалите страни в региона, допълва Дарик.

......................................................

Технологии

Samsung разследва запалване на Galaxy S III в Ирландия
Ирландски потребител на смартфона Samsung Galaxy S III не е успял да се порадва на придобивката си много дълго. Преди дни, докато шофирал автомобила си, а устройството се намирало в специална поставка, то се запалило и последвала експлозия, съпроводена от силен шум. От публикуваните в ирландски форум снимки се вижда разтопената и обгорена пластмаса в долната част на корпуса, близо до microUSB порта. Корейската компания вече публикува изявление, че е наясно със случая и ще започне разследване щом получи повредения телефон, но очаква резултатите да бъдат обявени в началото на следващата седмица. Засегнатия потребител пише, че не е ясно дали вината е в устройството или се дължи на комбинацията от автомобилната поставка и автомобилната система за отопление.

.........................................................

Още от "Технологии": Kinectimals е първата игра на Microsoft за Android | Телефони с Windows Phone 7.8 ще има и след излизането на Windows Phone 8 | Създателят на Megaupload подготвя нов проект | Google тества нов екран за резултатите от търсенето |
.................................

Много асвалтиране, малко материали
„Понякога не ни стигат битумът, асфалтът и камъкът, който ползваме за асфалтирането. Толкова много асфалтираме, че не ни стигат материалите.”

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че нейното министерство асвалтира толкова много, че не му стигат материалите.